Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi Jadranska Euroregija u Znanost forumu; Evo narode jedne teme za raspravu i od mene! Daklem – U novom broju Globusa ima članak u kojem Ivan Jakovčić ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 16-02-06, 21:34   #1 (permalink)
glup & gluplji

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,888
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima
Jadranska Euroregija

Evo narode jedne teme za raspravu i od mene!

Daklem –

U novom broju Globusa ima članak u kojem Ivan Jakovčić govori o deklaraciji o osnutku Jadranske Euroregije (JE) koja je potpisana Veneciji 6. veljače ove godine.

Ta Jadranska euroregija bi se sastojala od sedam talijanskih regija na obali Jadrana (Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo, Molise i Puglia), tri slovenske primorske općine (Koper, Izola i Piran), sedam hrvatskih županija na obali Jadrana (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska), Hercegovačko-neretvanskog kantona iz BiH, cijele Crne Gore i cijele Albanije.

Cilj te regije je stvaranje europskog jadranskog lobija koji će u institucijama EU u Bruxellesu i Strasbourgu moći utjecati da se više love izdvaja za taj dio Europe. Logika je da su ti dijelovi Europe zapostavljeni u odnosu na sjever kontinenta pa da bi se na ovaj način lakše utjecalo na sustav odlučivanja u Europi a u korist ove regije. Regija ne bi bila politička jedinica nego jedan tip interesne skupine zemalja odn. prostora koji imaju puno toga zajedničkog, a koji bi na taj način mogli isposlovati za sebe puno više sredstava za velike infrastrukturne projekte.

Inače, takve «europske regije» već postoje u EU i sastoje se od teritorijalnih jedinica iz nekoliko država koje imaju neke zajednička obilježja, a karakteristično im je da prelaze postojeće državne granice – npr. euroregija Flandrija sastoji se od flandrijskog teritorija u Francuskoj i Belgiji. Ovdje je novost to što Jadranska euroregija obuhvaća prostore zemalja koje nisu članice EU.

Zanimaju me vaši komentari – što mislite o konceptu Jadranske Euroregije (smatrate li da je riječ o glupostima ili u tome vidite nekakav potencijal), što uopće mislite o regionalnom povezivanju (mislite li da lokalne posebitosti treba razvijat ili ignorirat) i smatrate li da ovaj projekt može uspjet ili je u startu osuđen na neuspjeh?

Da vas čujem!
damfisk je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 16-02-06, 22:08   #2 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,882
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel
Re: Jadranska Euroregija

Citat:
Pravi autor: damfisk

Zanimaju me vaši komentari – što mislite o konceptu Jadranske Euroregije (smatrate li da je riječ o glupostima ili u tome vidite nekakav potencijal), što uopće mislite o regionalnom povezivanju (mislite li da lokalne posebitosti treba razvijat ili ignorirat) i smatrate li da ovaj projekt može uspjet ili je u startu osuđen na neuspjeh?

Da vas čujem!
Kao i svaka stvar dok se ne razvije, moguća su oba scenarija. Teoretski vrlo dobro no gledajući tko je glavni glumac s naše strane (ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose), ne treba apriori previše očekivati.

Naravno da ima potencijala (radi se ipak o nekakvom bliskom području koje bi mogao razviti neki svoj prepoznatljivi brend npr. napamet lupam: maslinovo ulje, turizam, povezanost, transgranična poduzeća, uredi, društva...) jak i prepoznatljiv u cijelom svijetu.

S druge strane upitno je koliko je to samo jedna sinekura gdje se
Pinokio i ekipa pokušavaju ufurati i koliko će Hrvatska odnosno obala (čitaj običan mali čovjek) imati od toga.

Dakle, vidjet ćemo, rekoše sljepci!
Lovel je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 16-02-06, 22:20   #3 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence

moglo bi dobro ispasti, ipak su tu talijanski interesi, a oni imaju težinu u EU. sve što može pomoći razvoju bilo kojeg dijela hrvatske je dobro po meni...

možda bolje da taljani to vode na regionalnom principu jer je očito da je od "pomorske orijentacije" kod naše vlade ostalo samo pitanje parkirališta za njihove jahte.

Zadnji Uredio silence : 16-02-06 u 22:31.
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-02-06, 01:12   #4 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 23-10-05
Poruka: 156
santarium se izdvaja iz mase

Citat:
Da vas čujem!
Slažem se sa već prije rečenim da su moguća obadva scenarija, sve je ovisno o suradnji, i slažem se sa silenceom oko parkirališta za jahte... Ali nevezano sad uz to mislim da bi se kod nas trebao promijeniti mentalitet ljudi i nekako se utjecati na to jer su naše priobalne regije pune potencijala, ali uništava ih neprofesionalizam(mislim trenutno na turizam i sl.), neljubaznost osoba i želja za lakom zaradom. Nitko nije spreman ulagati i radit nego se uvijek traže neka rješnja u kojima bi nas netko povkao prema nečemu. Svaki poticaj je dobar ali smatram da su se stranci već i ovako dovoljno upleli u sve sektore našeg gospodarstva i politike, i da nam to više i ne treba.
santarium je offline  
Odgovori sa citatom
Star 17-02-06, 12:41   #5 (permalink)
glup & gluplji

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: silence
možda bolje da taljani to vode na regionalnom principu jer je očito da je od "pomorske orijentacije" kod naše vlade ostalo samo pitanje parkirališta za njihove jahte.
Pa i meni se to čini. U Italiji je nevjerovatno (ali stvarno NEVJEROVATNO) velik i izražen jaz između sjevera i juga. Kao u nas razlike između Dalmacije i kontinenta pa na n-tu potenciju. Ako južne talijanske regije vide svoj interes i mogućnost napretka u ovoj regiji, vjerujem da se trebamo tu ubacit, ako ništa drugo da dobijemo saveznike i prijatelje u EU.

Doduše, malo mi smrdi ta kombinacija sa Crnogorcima i Albancima, ali oni su toliko iza nas (a pogotovo iza Talijana i Slovenaca) pa mislim da ćemo mi bit njima kao Talijani nama - motor za vuču prema Europi i boljem životu. Bitno je što je sve na regionalnoj bazi pa neće bit petljanja iz vlade.

Ali, treba bit oprezan - sve to zvuči predobro da bi bilo potpuno istinito.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 24-02-06, 17:42   #6 (permalink)
Uvaženi forumas

Avatar od korisnika lucky_strike_08

Datum registracije: 11-01-06
Poruka: 903
lucky_strike_08 se izdvaja iz mase

Citat:
Doduše, malo mi smrdi ta kombinacija sa Crnogorcima i Albancima, ali oni su toliko iza nas (a pogotovo iza Talijana i Slovenaca) pa mislim da ćemo mi bit njima kao Talijani nama - motor za vuču prema Europi i boljem životu. Bitno je što je sve na regionalnoj bazi pa neće bit petljanja iz vlade.

Ali, treba bit oprezan - sve to zvuči predobro da bi bilo potpuno istinito.
Meni više smrdi što Talijani hoće s nama, jer zna se da oni nikad nisu odustali od naše obale samo to ne smiju javno reći.
lucky_strike_08 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-02-06, 13:34   #7 (permalink)
glup & gluplji

Citat:
Pravi autor: lucky_strike_08
Meni više smrdi što Talijani hoće s nama, jer zna se da oni nikad nisu odustali od naše obale samo to ne smiju javno reći.
Ma kako da ne! Oćeš reć da su sve ovo oni smislili kako bi se napokon dokopali naše obale?

Generalno, primjećujem da ovde kod nas ima masu onih šta su uvjereni da je EU samo jedna zavjera moćnih zapadnoeuropskih sila da osvoje teritorije na istoku Europe. Pa ljudi moji, probudite se? Gdje vi živite? Nije ovo više 19. stoljeće kada se ratovalo zbog teritorija! Da oni hoće nas "porobit" i "osvojit" onda bi to i napravili. Danas postoje neki drugi interesi koji su puno važniji od toga koja država ima koji otok ili kilometar zemlje!

Osim toga, ovo je inicijativa (kao što sam već napisao) južnih talijanskih regija a ne talijanske vlade ili talijanske države, pa čisto sumnjam da iza toga stoji neki skriveni imperijalistički interes. Oni hoće privuć EU fondove sebi a misle da će u tome lakše uspjet ako djeluju zajedno sa susjedima - kao, sve u skladu sa trendovima regionalizacije u EU.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-02-06, 13:52   #8 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence

južne talijanske regije su ionako u puno lošijem stanju od sjevera i sigurno da hoće pribuć svaki euro koji mogu. bilo bi super kad bi se naši preko njih dokopali dijela tih fondova... a fondovi EU su ogromni...
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-02-06, 14:03   #9 (permalink)
glup & gluplji

Tako je. Bit cijele priče je lova. Lova za infrastrukturu, za okoliš, za programe obrazovanja u turizmu, za jo masu stvari... Pa ako će ta lova doć iz EU ili iz Italije ili iz pizde materine to uopće nije bitno. Bitno je da se može pristojno živit u svojoj zemlji. A to šta tamo neki marginalni kreteni iz Berlusconijeve strane pizde o iredenti i povratu duga esulima i takvim govnarijama - ma ko ih jebe.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-02-06, 14:13   #10 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,882
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel

Talijani, Austrijanci, Njemci etc su nas vec osvojili (banke, poduzeca, hoteli, telekomunikacije...) Tko to ne vidi je slijep kod zdravih ociju, samorasprodali smo se, sami skinuli gace i nagnuli se. Netko ovako, netko onako, uglavnom birajuci nase vlade. Da ne ispadne sad da pljucam neku politicku opciju, jednako je bilo za vrijeme Franje, Ivice, Ive, a ovi kod mene (Istra) su najveci kokosari koje sam vidio ukljucujuci zbilju, film i domace humoristicke serije.
Jedino sto je jos ostalo je zemlja (koja jos nije prodana) i koja se raznim urbanistickim planovima namjesta po shemi "ubij kravu radi kile mesa" i znanje koje se jedino ne moze prodati vec samo iznajmiti.
Sto se prvog (zemljista) tice, sve vodi prema tome da ce nam djeca u zicom ogradjene prostore ulaziti kao cistaci, lozaci, monteri i sl.
Sto se ovog drugog tice, to treba upotrebljavati, ne pusiti 20 g. iste price da smo najpametniji, najljepsi, najpotentniji... samo, eto, netko se opako nasalio s nama i sprema zavjere i prati nas udba i talijani zele obalu i rusi nas hoce prekrstit i...
Dajte ljudi, od Trsta zapadnije ljudi i ne znaju tocno koje je drustveno uredjenje kod nas, a i zabole ih ya to. Kakva urota!
Sami sebe dijelimo, hajdemo malo vise samostalno razmisljati (koliko vidim tu je vecina ekipa na nekom faksu - ne sluzi diploma samo ya ukljucit komp i napisat skriptu), okrenimo se buducnosti i gledajmo kako nesto iskoristiti, a ne pljucati po svemu sa svojeg cetvornog metra
Lovel je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: euroregija, jadranska

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 08:27.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114