Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi Kosovo je neovisno od 25.veljače! u Znanost forumu; evo jedan vic iz vremena te jogurt revolucije (tako su zvali štrajk rudara) Koje će nacionalnosti bit dijete Stipe Šuvara ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 18-02-08, 23:14   #111 (permalink)
4nick8or

Datum registracije: 10-06-05
Godina: 31
Poruka: 5,401
pharaoh je zabranio reputaciju
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku pharaoh Pošalji poruku preko Skype-a korisniku pharaoh
Re: Kosovo je neovisno od 25.veljače!

evo jedan vic iz vremena te jogurt revolucije (tako su zvali štrajk rudara)

Koje će nacionalnosti bit dijete Stipe Šuvara i Katjushe Jashari?
- Srbin, zato što je Šuvaru pun kurac Srba!
.....(_/.......)../....
...............(_/......

おとわるいなー
pharaoh je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-02-08, 23:24   #112 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 28-04-07
Godina: 23
Poruka: 4,018
Lulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavanLulu Bg je slavan

Citat:
Pravi autor: sebastijan Pogledaj Poruke
a ti imaš objektivno
Pokušavam biti objektivna.Ja sam svesna da je Kosovo izgubljeno 1999.godine nepravedno, i ne ljudski...I mislim da od tada pa do sada je bilo uzaludno vratiti Kosovo Srbima koji su živeli tamo a bilo ih je mnogo više nego što misliš.300 000 ili 400 000 izbeglih ljudi, tada te godine '99-te.I tada sam iako sam bila skoro duplo mladja znala da je izgubljeno...Ali neću skakati od sreće ako neko to ovde misli da ću raditi.
Odgovori sa citatom
Star 18-02-08, 23:34   #113 (permalink)
4nick8or

Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku pharaoh Pošalji poruku preko Skype-a korisniku pharaoh

Citat:
Pravi autor: Lulu Bg Pogledaj Poruke
Pokušavam biti objektivna.Ja sam svesna da je Kosovo izgubljeno 1999.godine nepravedno, i ne ljudski...I mislim da od tada pa do sada je bilo uzaludno vratiti Kosovo Srbima koji su živeli tamo a bilo ih je mnogo više nego što misliš.300 000 ili 400 000 izbeglih ljudi, tada te godine '99-te.I tada sam iako sam bila skoro duplo mladja znala da je izgubljeno...Ali neću skakati od sreće ako neko to ovde misli da ću raditi.

pa sve dosad sukobe pokušavate sagledat samo kroz prizmu sukoba (koje su srbi i poticali), kosovo ste izgubili puno puno ranije, expanzionistička monarhija srbija je širila pipke na zapad od početka 20 stoljeća i držala albance na kosovu slično kao što su europski portugalci držali brazil i većinsko (ex robovsko tj uglavno crnačko) stanovništvo brazila.

to je jasno opisano u borbama za prava rudara što sam ranije napisao.
.....(_/.......)../....
...............(_/......

おとわるいなー
pharaoh je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-02-08, 23:59   #114 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 01-02-08
Poruka: 245
sebastijan se izdvaja iz mase

Citat:

sad te brojke podijeli s 10 i uzmi u obzir da su ti ljudi prodali svoje kuće i imanja a to onda nikako nisu izbjeglice. Vjeruj mi dušo draga, vi u Srbiji niste ni svijeni što ste uradili na prostorima ex-yu.

Kosovo Država!
sebastijan je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-08, 06:18   #115 (permalink)
Forumaš Plave Krvi

Datum registracije: 04-01-06
Godina: 25
Poruka: 857
GajbaPive se izdvaja iz maseGajbaPive se izdvaja iz maseGajbaPive se izdvaja iz maseGajbaPive se izdvaja iz mase
evo nisam sve citao, ali da iznesem svoje glediste situacije.
milosevic je '89. ukinuo status autonomne pokrajine kosovu i vojvodini te ih pripojio srbiji. no, ako pogledamo dublje u povijest, vidjet cete da kosovo teritorijano je bilo dio srbije prije oformljivanja jugoslavije, bez ikakvog statusa autonomne pokrajine. doduse u ono vrijeme je bilo pitanje opstanka malih zemalja kao npr. hrvatske pa su se te male zemlje uvijek gurale medju vece. ne govorim da je kosovo imala kakvih oznaka drzave, da me se ne bi krivo shvatilo. ono sto se kroz povijest dogodilo je da se na podrucju kosova doselilo mnogo albanaca koji se nisu osjecali srbima i kako ih je bilo mnogo oni su osjecali potrebu da zatraze svoju drzavu, vise iz svojih zajednickih osjecaja pripadnosti drugoj naciji nego iz pukog nezadovoljstva sto se vode pod srbijom. doduse, na kosovu je svaka druga osoba nezaposlena. a nitko nije naveo kolika je zaposlenost radno sposobnih osoba, niti koji su razlozi nezaposlenosti, a niti kakvo je stanje opcenito u srbiji sa zaposlenima. teror koji je vrsen nad albancima se stavlja u prvi plan, ali recite mi kako se u spanjolskoj i cipru obracunavaju sa separatistickim skupinama?
kao sto sam vec spomenuo, milosevic je ukinuo status autonomne pokrajine albaniji, ali kako se od statusa autonomne pokrajine moze stvoriti drzava? evo, upravo citam na SocijalistiÄŤka Autonomna Pokrajina Vojvodina - Wikipedija
da je vojvodina imala vise obiljezja republike u toj istoj srbiji, i da je milosevic isto ukinuo status autonomne pokrajine vojvodini, ali zanimljivo, taj status je obnovljen. da STATUS AUTONOMNE POKRAJINE, NE REPUBLIKE.
i sada dolazim do bitnog dijela.
kosovo ne ispunjava niti jedan ustavni uvjet po kojem drzava mora imati ustrojenu vojsku, policiju, obiljezja,... oni imaju, kao i svako selo, zastavu. na temelju zastave se ne moze dobiti status republike. a citajte ovo sada dobro:
SAD je gazda u svijetu i kako on kaze tako ce biti. eu slijedi politiku SAD-a kao pilici svoju majku. a kosovo je geopoliticki i geostrateski vazno podrucje jer prije svega amerika moze provuci svoj naftovod kroz kosovo, sto ne bi mogli da je to srbija, te bi im to povecalo troskove, a oni to ne zele, a jednako vazno, oni su dobili podrucje u kojem ce napraviti svoju bazu i iz kojeg ce vrlo lako nadgledati i djelovati na situaciju u regiji.
to, sto se nama kroz medije oblikuje misljenje, to su utjecaji visih sila i mediji su mocna stvar, ali pogledajte situaciju iz drugog kuta. sta se amerika toliko grci oko malog beznacajnog kosova?
u svijetu ima potencijalno 8000 nacija (izvor knjiga E. Gellner ''Nacije i nacionalizam):
Citat:
Na svijetu ima oko 200 država i 800 potencijalnih nacionalizama, a na svaki potencijalni nacionalizam dolazi još 10 mogućih nacionalizama, koji bi mogao dati nadu za uspostavu homogene industrijske zajednice koje se trude boriti za ostvarivanje svoje nacionalnosti. Dakle, veliki je broj skupina koje bi mogle pokušati postati nacijama, ipak većina njih odlazi u propast i doživi nestajanje svoje kulture utapanjem u veću kulturu kakve nove nacionalne nacije. Zaključivanje da te nacije nisu ostvarene jer nisu ''probuđene'' je krivo jer nacionalizam nije buđenje neke stare, uspavane sile. Nacionalizam je zapravo posljedica novog oblika društvenog organiziranja, zasnovanog na duboko internaliziranim, obrazovanju ovisnim visokim kulturama koje štiti vlastita država.
slijedom ovakvih dogadjaja, koji ce mozebitno pokrenuti niz vecih sukoba u drugim djelovima svijeta u zelji za samostalnom drzavom, pogledajmo malo u svoje dvoriste i oslusajmo malo zelje drage nam istre koja isto osjeca da ju hrvatska sputava... zelite li to?

Citat:
nema presedana, to je ionako bila autonomna pokrajna,
bio bi presedan, npr. kad bi se Šabac izdvojio i osnovao svoju državu.
krivo je pretpostaviti da status autonomne pokrajine daje ovlasti za proglasenje republike.

Zadnji Uredio anthlon : 19-02-08 u 07:09.
GajbaPive je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-08, 07:12   #116 (permalink)
4nick8or

Citat:
Pravi autor: GajbaPive Pogledaj Poruke
krivo je pretpostaviti da status autonomne pokrajine daje ovlasti za proglasenje republike.

pa to sam mu i ja rekao, nek nabroji jednu autonomnu pokrajinu osim kosova koje je danas država.
ovo sve ide u k....., drago mi je zbog svakog naroda da ima svoju slobodu, ali ovo je u neku ruku pandorina kutija.
.....(_/.......)../....
...............(_/......

おとわるいなー
pharaoh je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-08, 07:24   #117 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Godina: 45
Poruka: 4,880
anthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon

Mislim da je Marinko već pisao o ovome što ti spominješ Gajbo.
Rijetki su primjeri u svijetu kada su države nastajale po postojećim po važećim zakonima. U većini slučajeva iza toga stoji velika borba (ne samo oružjem) i nečiji interesi.
Ni Hrvatska, ni Slovenija ... po tadašnjem Ustavu nisu imale pravo na otcjepljenje, na osamostaljenje bez obzira na volju naroda. Odnosno imale su pravo istupiti iz države uz suglasnost ostalih članica. Pošto tu suglasnost nisu mogli dobiti (Srbija je tada u startu imala četiri od osam glasova) - nisu po Ustavu imale pravo na odvajanje iz federacije.
No, ipak se dogodilo.

Države su "umjetne tvorevine" i one kroz povijest i nastaju i nestaju.

Ovo na Kosovu traje već jako dugo i moralo je jednom puknuti. Drago mi je da se to dogodilo na miran način. I drago mi je što Kosovari nemaju u planu pripajanje Albaniji. Mislim da će Ameri to držati pod kontrolom.

Nisam neki stručnjak za povijest ali koliko se sjećam to područje je Srbiji pripojeno 1912 nakon Prvog balkanskog rata.
Ne učitava mi sliku pa evo linka.

Slika:Balkan Wars Boundaries.jpg - Wikipedija
Odgovori sa citatom
Star 19-02-08, 08:45   #118 (permalink)
Samo bahata...

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,374
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Mislim da ti malo preteruješ!aLI stvarno! I naravno da će veći deo ako ne cela Hrvatska biti na strani Albanije,nije ništa čudno! Ali takve gluposti koje ti govoriš su smešne!
I otkud ti to da su se Albanci vekovima borili za Kosovo?Da, možda da uzmu taj deo Srbije, što im je jbg i uspelo ali nemoj pričati takve gluposti jer verovatno nisi dovoljno upućena u Srpsku istoriju,i sve što je Srpsko tamo dole!
Znam da su vam dole manastiri, Crkve, korjeni... ali davno izgubljeni korjeni, davno izgubljen teritorij, davno izgubljena vlast....

Nisam rekla da su se boili, nego da su očekivali. Razlika.

Ja nisam ni na jednoj strani, ali znam po kakvom su tiranijom bili Albanci na Kosovu koji tamo čine VEČINU stanovništva stoga je ljudski, humano, socijološki pravedno reći da su zaslužili da ne budu više po tim terorom.

Politika vas je zeznula, nikad se niste znali pokoriti i voditi diplomaciju nego ste uvijek išli đonom, što je jasan pokazatelj rata u Hrvatskoj i BiH. Dobili ste bijedu, siromaštvo, jad, poginule, čemer u narodu... ali terotorij ste izgubili.

I ovo gore boldano je puno puno bitnije od bilo kakve historije- to je lekcija broj 1 koju trebaju Srbi naučiti.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-02-08, 09:11   #119 (permalink)
V.I.P. Član

Datum registracije: 13-01-07
Godina: 29
Poruka: 5,328
branja se izdvaja iz masebranja se izdvaja iz masebranja se izdvaja iz mase

Citat:

Ti očito nemaš pojma o čemu pričaš.

Koja je autonomna pokrajina u svijetu proglasila neovisnot, reci mi?

Ovo što je SAD napravio je presedan u svijetu i oni sve čine da zadovolje svoje interese.

Boli njih ona stvar za kosovare...
Odgovori sa citatom
Star 19-02-08, 09:57   #120 (permalink)
glup & gluplji

Datum registracije: 20-11-05
Poruka: 13,888
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:

Majke ti mile, ti stvarno nemaš pojma o tome o čemu baljezgaš.

Ali stvarno...

Ili ti nedostaje poznavanje osnovnih pojmova, ili namjerno sereš i provociraš...

U svakom slučaju, ničim ne doprinosiš normalnom razvoju diskusije na temi koju si sam pokrenuo.

Otužno. Baš otužno.
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 19:45.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114