Stranica 1 od 10 123456 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 96
Like Tree1Likes

Mogu li se ustaše i partizani jednako vrednovati ?

Raspravljate o temi Mogu li se ustaše i partizani jednako vrednovati ? u Politika forumu, dio Znanost foruma; Partizani su krenuli kao antifašisti i hrvatski domoljubi-Njihove ideje su bile dobre ,ali su se povezali s komunistima (crvenim fašistima) ...

Regularni forumaš
    Datum registracije
    25-04-09
    Poruka
    333
    Liked
    1 times

Mogu li se ustaše i partizani jednako vrednovati ?

Partizani su krenuli kao antifašisti i hrvatski domoljubi-Njihove ideje su bile dobre ,ali su se povezali s komunistima (crvenim fašistima) ,nakon njihove pobjede uvedena je diktatura, činjeni su zločini ,a pravdani su sa antifašizmom itd.

Ustaše su krenuli kao borci protiv velikosrpske tiranije nad Hrvatima koja je postojala za vrijeme diktature kralja Aleksandra ,ali i prije njega. U početku su Ustaše krenule sa 100% legitimnim i pozitivnim idejama. Kasnije su se povezali sa fašistima ,uveli su dikaturu ,činjeni su zločini koji su pravdani borbom za Hrvatsku.

Može li se i za jedne i za druge reći da su - krenuli od dobrih i opravdanih ideja ,ali su kasnije sve upropastili ?
    Živjela detuđmanizacija ! Hrvatski šefovi - im baš ne daju mira...
    "To je nama naša DR borba dala ,da nam demokraciju iskorištava hrpa beskorisnih budala"

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Re: Mogu li se ustaše i partizani jednako vrednovati ?

Citat Pravi autor: Maxxxcom Pogledaj Poruke
    Može li se i za jedne i za druge reći da su - krenuli od dobrih i opravdanih ideja ,ali su kasnije sve upropastili ?
    Ne, ne može.

Riječ je o bitno drugačijim kategorijama.

U biti, sama ideja trpanja jednih i drugih u isti koš je naivna, historijski neutemeljena, moralno upitna i logički neodrživa.

Kao, uostalom, i sve druge "originalne" ideje Krivoustog Ljigavca.

prof. Foruma Avatar od korisnika Casey
    Datum registracije
    11-08-05
    Starost
    24
    Poruka
    1,810
    Liked
    0 times

Budo Lončaru, povijesno neutemeljena, a ne historijski. Historija je nešto drugo.

Maxxxcom, samo nastavi legendo!
    Ipak, predmet rasprave je poprilično star (65 godina ili koju godinu manje, ako računamo partizanske zločine). A opet, političari stalno potenciraju ove rasprave pa će se i za 100 godina pričati o njima sa Mislavom Togonalom, u Otvorenom.

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Jesi to pronašao u Razlikovnom riječniku?

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

U svakom slučaju su slična banda. Tj. isto sranje drugo pakovanje.

Ustaše su radili grozne stvari. Kakve god da su im bile početne ideje ili ne, na kraju su napravili zločin samo takav. Od Jasenovca, preko ubijanja nedužnih i nevinih do sprijateljavanja s fašistima, nacistima i sl.
    A uz to su prodali kompletnu obalu.

Partizani isto to, kakve god da su im bile početne ideje na kraju su napravili govno. Moram priznati spetljali su se i dijelili iste ili slične ideje s "pobjednicima", ali izvedba je bila više nego grozna. Od Bleiburga, Križnog puta do Golog otoka, a uz to sve ušli smo u prekrasnu "uniju" zvanu Jugoslavija.
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

pa ne bi to baš bila ista banda.

partizani su prije svega za vrijeme drugog svjetskog rata bili antifašisti, borci za slobodu. ne hrvata, nego svih ljudi, bez obzira na narodnost i vjeru. a ustaše?

ovo što ti navodiš nisu djela partizana nego politike. svakako se radi o nedjelima, ne treba falsificirati povijest. ljudi su ubijani i trpani u zatvore uglavnom zato jer su predstavljali neku vrstu opasnosti za novi poredak. taj običaj nije bio stran ni u drugim zemljama istočnog bloka, dapače, još se rigoroznije provodio.

bivša juga je imala svojih nedostataka, ali velika je laž i obmana da baš ništa nije valjalo. to naprosto nije istina.

Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Joj daj molim te Moneypenny zar ne znaš pogledati malo šire?

Znači svi oni koji su bili partizani za vrijeme 2. svjetskog rata za uspostavljanje Jugoslavije su bili ubijeni i došli neki sasvim sedmi ljudi na vlast, pa "nepodobne" strpali po zatvorima i sl.??
    I ne trabunjaj da su ustaše bile isključivo Hrvati katolici.

Nigdje nisam napisala da Juga nije valjala, ali da cijela koncepcija "sve ide u Beograd" je u najmanju ruku naudila nama više nego bilo koji Ante Pavelić.
    I molim te: kaj to znači "predstavljali neku vrstu opasnosti"? Sudilo im se, dokazala im se krivnja...? Što točno?

I znači "zato kaj su imale druge države istočnog bloka i gore stvari" to opravdava i Goli otok i Bleiburg?
    O Bože, gorih nebuloza se odavno nisam načitala.

A mislila sam da možeš bolje Money
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

V.I.P. Član
    Datum registracije
    09-04-08
    Poruka
    4,354
    Liked
    72 times

ti se uvijek stavljaš na zadnje noge kad ulaziš u neku raspravu. ja trabunjam?
    gdje sam ja tvoj komentar okarakterizirala kao trabunjanje? jel se može voditi rasprava bez omalovažavanja?
    dakle ako ja trabunjam, onda valjda ne trabunjaju svjedoci vremena. ima jedna krasna knjiga slavka goldsteina "1941 - godina koja se vraća". preporučam svakome tko misli da bi mogao kako ti kažeš, gledati malo šire.
    i nemoj mi se više obraćati tim svađalačkim tonom. ako želiš normalno raspravljati, izvoli. ako ne, okani me se.

Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Citat Pravi autor: Moneypenny Pogledaj Poruke
    ti se uvijek stavljaš na zadnje noge kad ulaziš u neku raspravu. ja trabunjam?
    Ne. Ja s tobom nikad nisam nigdje raspravljala. Ali ovaj post gore ti je ruku na srce za dijete iz 6. razreda.

gdje sam ja tvoj komentar okarakterizirala kao trabunjanje? jel se može voditi rasprava bez omalovažavanja?
    Nigdje, jer to nije. Može. I nije omalovažavanje, nego je kritiziranje. To je drugo kaj si ti to osobno shvatila.

dakle ako ja trabunjam, onda valjda ne trabunjaju svjedoci vremena. ima jedna krasna knjiga slavka goldsteina "1941 - godina koja se vraća". preporučam svakome tko misli da bi mogao kako ti kažeš, gledati malo šire.
    Goldsteina? Hahahahhaha... hahhhahahahha
    Nije valjda da Goldsteina možeš uzet kao vjerodostojnog kada se radi o 2. svj. ratu? Tog ispijenog, polulucidnog, Židovskog (nemam ništa protiv židova- naprotiv) pradedu koji i dan danas misli da ustaše šetaju Zagrebom?
    Pa čovjek je židov, samim tim ti je jasno na čijoj je strani i čije zločine uzdiže, a čije zataškava.
    Isssuse!!!

Maney, stvarno... ali moram ovaj smajlić upotrijebiti

i nemoj mi se više obraćati tim svađalačkim tonom. ako želiš normalno raspravljati, izvoli. ako ne, okani me se.
    Pa ja ne mogu s tobom normalno raspravljati ako imaš takve argumente. Goldstein
    To bi bilo isto kao kad bi ja uzela za argumente tekstove iz Glasa Koncila.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
    Nigdje nisam napisala da Juga nije valjala, ali da cijela koncepcija "sve ide u Beograd" je u najmanju ruku naudila nama više nego bilo koji Ante Pavelić.
    Pre nego komentarišem deo posta sa posebnim osvrtom na boldovano, molim te teica da potvrdiš, dematuješ ili pojasniš gornju rečenicu. Nisam siguran da je to zaista tvoje mišljenje te eto malo ograde ne škodi.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Stranica 1 od 10 123456 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku