Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi NDH - pro et contra u Znanost forumu; Danas je 10. travnja, a pretpostavljam da većina vas zna da je na današnji 1941. general Slavko Kvaternik na ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 10-04-06, 12:27   #1 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,919
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima
NDH - pro et contra

Danas je 10. travnja, a pretpostavljam da većina vas zna da je na današnji 1941. general Slavko Kvaternik na radiju proglasio da je formirana Nezavisna Država Hrvatska.

Interesira me kakvo je vaše mišljenje o toj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj?

Je li bila ostvarenje tisućljetnog sna svih Hrvata i konačan izraz hrvatske državotvorne misli ili pak marionetska kvazi-država koja je kao pomoćni igrač služila interesima tadašnjih fašističkih sila?

Mislite li da je opća povijesna ocjena NDH pozitivna i negativna?

Naravno, bilo bi poželjno da obrazložite vaš stav, kakav god on bio, i da se pritom suzdržite od vrijeđanja onih koji ne dijele vaše mišljenje.

Pa, da vas čujem - samo naprijed!!!
damfisk je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 14:55   #2 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 25-02-06
Poruka: 166
botic se izdvaja iz mase
Re: NDH - pro et contra

Onog časa kada je proglašena NDH,baba mi je to pričala nije bilo kuće u selu na kojoj nije visjela hrvatska zastava.
Ljudi su išli u rat kako je koja vojska nailazila,pa je bilo slučajeva da jedan brat završi u ustašama,a drugi u partizanima.
Stoljetna težnj da dobijemo državu tada se ostvarila,ali šta se poslje dogodilo i pod kakvim su pritiskom vodili tu državu sigurno se nikad neće ni saznat.
Povjest pišu pobjednici i prikazat će je onakvom kakvom njima odgovara.
Činjenice govore da su poslje 1945.godine više ljudi partizani pobili bez sudjena kratko metkom u čelo, nego ustaše za svoje vladavine.
Pavelića se optužuje da je rimskim ugovorom proda Dalmaciju i Istru,a niko se ne pita dali je on taj ugovor morao potpisati, kao što je i Tuđman morao Daytonski.
A mislim da na kraju ipak treba pogledat Dugu mračnu noć i shvatit da je i među partizanima i među ustašama bilo jako dobrih i poštenih ljudi kao i onih drugih.
botic je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 18:36   #3 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 05-04-06
Poruka: 307
Phoenix se izdvaja iz mase

Meni NDH sigurno ima više pozitivnijih strana nego negativnijih. Hrvati su dobili svoju državu i imali su ipak slobodu. Istina je i da su ustaše pobili dosta ljudi, ali partizani su bili tri puta veće zlo, jer su nas doveli u Jugoslaviju i komunizam. Nitko od hrvatskih političara neće priznati koliko ljudi je u vrijeme Juge "tiho ubijeno" ili je završilo na robiji ili im je režim oteo zemlju, kuću ili nešto drugo.
Phoenix je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 19:21   #4 (permalink)
Zlatni Član

Datum registracije: 08-10-05
Poruka: 6,476
eowyn je zabranio reputaciju

Za mene je NDH stvar prošlosti i kao u svakoj vlasti i u toj je bilo i negativnih i pozitivnih stvari....sad čeg je bilo više nije ni bitno...glavno je da se iz pozitivnih stvari nešta nauči i da se negativne ne ponove
eowyn je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-04-06, 21:23   #5 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 06-08-05
Godina: 40
Poruka: 725
omahen ima ono neštoomahen ima ono neštoomahen ima ono neštoomahen ima ono neštoomahen ima ono nešto

mozda je ndh u II svj ratu zamisljena kao ostvarenje tisucljetne teznje hrvatskog narada da stvori svoju drzavu, ali nacin na koji su to pokusali napraviti je definitivno pogresan,to su nas ucili u skoli ( bar mene ). ja bi rekao da to nije bilo vrijeme za takvo nesto, tj da je bilo prerano (povijesno gledano ) naravno pobjednici su kasnije pisali povijest i tumacili je kako je njima odgovaralo, a mi koji smo rodjeni poslije tih dogadjaja mozemo samo nagadjati i prepirati se ko je u pravu a ko nije, zavisno od toga jesu li nam roditelji i djedovi bili partizani,ustase ili na nekoj trecoj strani. bilo kako bilo ....contra, pa kud puklo
Odgovori sa citatom
Star 11-04-06, 11:45   #6 (permalink)
Uvaženi forumas

Avatar od korisnika lucky_strike_08

Datum registracije: 11-01-06
Poruka: 903
lucky_strike_08 se izdvaja iz mase

Zanimljivo je kako se kod nas u nedostatku nekih pozitivnih tema ili događanja u sadašnjosti uvijek vraćamo u prošlost.
Nemam dobro mišljenje o NDH kratko rečeno.
Meni je žao što ima dosta ljudi kojima je NDH svetinja, to bi prepisao njihovoj mladosti i neznanju.
Nije istina da su partizani pobili 3 puta više ljudi nego ustaše, kao što je netko ovdje napisao.
A ako se misli na križni put ti ljudi koji su tada stradali, stradali su isključivo zato što su radili zločine pa ih je stigla ruka pravde-to je manji dio tih ljudi , a većinu je zajebao Pavelić koji je otišao iz Ndh 3 dana prije nego će partizani ući u Zagreb i pozivao je sav narod da se povlači prema Austriji jer će ih partizani sve poubijat, oni koji su ostali dobro znaju da im se nije ništa dogodilo i s veseljem su dočekali partizane.
Naravno nisu svi stradali na križnom putu jer je dobar dio imao sreće da je unutar partizana imao nekoga i taj ga je izvukao.
To su činjenice, iako bi sad mogao napisat puno toga o ustašama i njihovom režimu, ne da mi se trošit vrijeme na ljude i politiku koja je bila sve ono najgore u hrvatskoj povijesti i bilo bi bolje da tamo i ostane.
Odgovori sa citatom
Star 11-04-06, 12:51   #7 (permalink)
doctor queñones

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Evo ovako –

Znam ja vrlo dobro da NDH pripada prošlosti. Ali ipak mislim da o temi NDH treba razgovarat i raspravljat, i to iz jednog vrlo jednostavnog razloga - ukoliko ne razumijemo ili odbijamo prihvatit što je NDH bila, odn. kakav je bio cijeli taj dio naše povijesti, mislim da nikad nećemo moć kvalitetno produžit u budućnost. Zar se ne sjećate što su vas učili na prvom satu povijesti – moramo razumjeti povjest kako bi znali što bolje napredovati u budućnosti.

E sad, mislim da Hrvatska i Hrvati definitivno trebaju raščistit sve nedoumice oko NDH i svog sudjelovanja u drugom svjetskom ratu. Mislim da je pravilna ocjena NDH i njezine uloge u tom razdoblju najvažnija za raščišćavanje tih nedoumica.

Mislim da se ja još nisam izjasnio oko svoje ocjene uloge NDH, pa sad evo jasno i glasno – mislim da je to jedno od najmračnijih razdoblja hrvatske povijesti, i moja ocjena NDH je negativna u svakom pogledu. Jedino pozitivno što ja mogu pronać u cijeloj priči oko NDH jest činjenica da je bila hrvatska. I tu sve pozitivno završava, jer niti je NDH bila nezavisna niti je bila država.

Mislim da je BDH poslužila samo i isključivo kao sredstvo za neke pojedince (odn. grupu ljudi) da se dokopaju vlasti, ma kakva ona bila. Naravno da su Hrvati uglavnom pozdravili proglašavanje nezavisne hrvatske države – u trenutku kada je ona bila proglašena – što je i sasvim prirodno. Međutim, vrlo brzo je pokazalo da je vlast odn. ljudi koji vode tu «nezavisnu» državu pogrešna, ulizička, fašistička, šovinistička i, na koncu, izdajnička. Prodali su Dalmaciju i otoke Italiji zato što drugačije nisu mogli doć na vlast. NDH nikada, ali baš nikada i ni na koji način se nije potrudila vratit Dalmaciju, niti se vlast NDH nikada, ni rječju ni djelom, nije potrudila odbit talijanske zahtjeve za Dalmacijom.

NDH je od samog osnutka stala na stranu nacizma i fašizma. Službena državna ideologija bila je fašistička i antisemitistička. Jednopartijski sustav bio je službena državna politika. NDH je donosila zakone kojima se ljudima određene nacionalne, vjerske i/ili političke pripadnosti oduzimaju sva ljudska prava, uključujući i pravo na život.

Krajem rata, SVI (apsolutno svi) nacistički saveznici napustili su Hitlerovu Njemačku i raskinuli sve ugovore sa Hitlerovom Njemačkom (dakle, Italija, Finska, Rumunjska, Mađarska, Slovačka pa čak i kolaboracionističke vlade kao što je Francuska, Ukrajina, Estonija), samo su Pavelić i NDH ostali deklarirani saveznici Njemačke i nacista. To je najbolji dokaz da je vodstvo NDH ideološki pristalo na fašističke diktate prilikom osnivanja NDH, a ne da je bilo «prisiljeno».

Konačno, vodstvo te i takve NDH je bez ikakvog predomišljanja napustilo «svoj narod» i «svoju rodnu grudu» čim je prigustilo, dalo petama vjetra zajedno sa zlatom iz državne rizinice i prepustilo narod i zemlju «komunističkim okupatorima». Toliko o njihovom državotvorstu i domoljublju.

Potrebno je samo napomenut da su u redovima partizanskog pokreta otpora toj i takvoj NDH bvrojčano dominirali upravo Hrvati, od kojih mnogi (a to jest povjesno potvrđena činjenica) nisu bili članovi Komunističke partije (naprotiv, većinom su bili stranački neopredijeljeni ili članovi HSS-a), a ne-komunisti su čak predstavljali većinu na prvom zasjedanju ZAVNOH-a.

Napominjem - mislim da nema smisla brojat žrtve ustaškog i komunističkog (partizanskog) režima, jer se prebrojavanjem samo relativizira problem i tragedija. Svaka žrtva je tragična, bez obzira kojih ima više. Ali, moram napomenut da nije točno da je «povjesno potvrđena činjenica» kako su komunisti odnijeli više žrtava. Ne znam otkud takav podatak.

Zadnji Uredio damfisk : 11-04-06 u 12:54.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-04-06, 12:58   #8 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 15-02-06
Poruka: 1,134
selo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz mase

Da se i ja jednom slozim s damfisk-om,
u potpunosti se slazem s svime gore napisanim,

a dodo bi da treba gledat naprijed,
previse smo optereceni tim stvarima
Odgovori sa citatom
Star 11-04-06, 15:21   #9 (permalink)
Uvaženi forumas

Avatar od korisnika lucky_strike_08

Datum registracije: 11-01-06
Poruka: 903
lucky_strike_08 se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: damfisk
Evo ovako –

Znam ja vrlo dobro da NDH pripada prošlosti. Ali ipak mislim da o temi NDH treba razgovarat i raspravljat, i to iz jednog vrlo jednostavnog razloga - ukoliko ne razumijemo ili odbijamo prihvatit što je NDH bila, odn. kakav je bio cijeli taj dio naše povijesti, mislim da nikad nećemo moć kvalitetno produžit u budućnost. Zar se ne sjećate što su vas učili na prvom satu povijesti – moramo razumjeti povjest kako bi znali što bolje napredovati u budućnosti.

Napominjem - mislim da nema smisla brojat žrtve ustaškog i komunističkog (partizanskog) režima, jer se prebrojavanjem samo relativizira problem i tragedija. Svaka žrtva je tragična, bez obzira kojih ima više. Ali, moram napomenut da nije točno da je «povjesno potvrđena činjenica» kako su komunisti odnijeli više žrtava. Ne znam otkud takav podatak.
Slažem se u potpunosti s tobom,vidim da imamo slično mišljenje i znanje o tom djelu povijesti.
Drago mi je i da nema puno onih (jedan) koji smatraju NDH pozitivnom.
Odgovori sa citatom
Star 11-04-06, 15:28   #10 (permalink)
doctor queñones

Citat:
Pravi autor: lucky_strike_08
Drago mi je i da nema puno onih (jedan) koji smatraju NDH pozitivnom.
Pa moram priznat da sam se i ja iznenadio. Očekivao sam puno brojnije (i glasnije) reakcije "ljubitelja" NDH. Pogotovo što u svojoj okolini u zadnje vrijeme zapažam izrazito pozitivnu (i krajnje neinformiranu) percepciju NDH i ustaškog pokreta općenito.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: contra, ndh, pro

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 21:02.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114