Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi NDH - pro et contra u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: damfisk Pa pitanje nije "Treba li Hrvatska bit samostalna" ili "Trebaju li Hrvati imat ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 19-04-06, 12:59   #121 (permalink)
Starter

Datum registracije: 18-04-06
Poruka: 13
Žoržaques se izdvaja iz mase
Re: NDH - pro et contra

Citat:
Pravi autor: damfisk
Pa pitanje nije "Treba li Hrvatska bit samostalna" ili "Trebaju li Hrvati imat svoju državu". Mislim da se s tim slaže svak ko je pri zdravoj pameti.

Pitanje je da li ti misliš da je NDH (onakva kakva je bila) pozitivna ili negativna. Zar ti stvarno misliš da su Hrvati dobili onakvu NDH zato što je to bio jedini način da se dobije država? Zar ti stvarno misliš da su predaja hrvatskog teritorija okupatorima, logori smrti, progoni i ubijanje ne-hrvatskog stanovništva i političkih neistomišljenika, aktivna suradnja (EJ! SURADNJA! - pa NDH je poslala svoje postrojbe u Rusiju!) sa fašističkim i nacističkim okupatorima, da je to sve bilo nužno zlo da bi se dobila država? Čisto sumnjam.

A ovo o Tuđmanu ujedinitelju Hrvata uopće neću komentirat. Samo ću se iskidat od smijeha.
O Tuđmanu nemojmo govorit,on nema baš puno veze s NDH,bija je u partizanima,al znaš kako se kaže mladost-ludost,uostalom moraš priznat da je bija karizmatični vođa te da nije bilo lako ujedinit dojučerašnje neprijatelje.NDH je uzela fašizam kako bi zadobila simpatije Italije i Njemačke,al sumnjam da je morala taj fašizam tolikim klanjima dokazati.Pavelić je u početku ujedinio Hrvate iz dijaspore te započeo borbu protiv Srbije,al kasnije je zastranio te je potira HSS-ovce i razjedinio Hrvate.Al nemoš pričat samo o negativnoj strani NDH,uostalom negativna strana HDH je svijetlija nego mračna strana Jugoslavije.Ja bi radije živija u toj NDH nego u Staljinističkoj antihrvatskoj Jugoslaviji koja je počinila više zločina nego NDH te uostalom u državi koja uopće nije imala veze sa Hrvatskom.NDH je bila barem hrvatska država i možda bi imala svijetliju i zdraviju budućnost da su Hrvati bili ujedinjeni.
Žoržaques je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 19-04-06, 13:17   #122 (permalink)
Starter

Datum registracije: 14-02-06
Godina: 30
Poruka: 70
fantom7 se izdvaja iz mase

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA bila je izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom nakon srpske monarhističke tiranije.Zaslugom ustaškog pokreta i našeg poglavnika dr.Ante Pavelića dobili smo tada državu.Kakva bi nas sudbina zadesila da je kolebljivac Maček upravljao državom?Četnici bi uspostavili Srbiju do Zagreba.
fantom7 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 19-04-06, 13:57   #123 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 14,103
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Žoržaques
O Tuđmanu nemojmo govorit,on nema baš puno veze s NDH,bija je u partizanima,al znaš kako se kaže mladost-ludost,uostalom moraš priznat da je bija karizmatični vođa te da nije bilo lako ujedinit dojučerašnje neprijatelje.
Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha…

Da, da, mladost ludost. General JNA (BTW- bez ispaljenog metka u borbi – pitam se samo kako je dobio taj čin), načelnik kadrovske uprave JNA (a na taj položaj dolaze samo provjereni i dokazani poslušnici), presjednik sportskog društva «Partizan» iz Beograda (također položaj za dokazane poslušnike režima), direktor «Instituta za historiju radničkog pokreta» (a tu se inače proučavala povijest hrvatske državnosti, je li?)... sve je to bila samo prolazna mladenačka zaluđenost...
On je u biti uvijek sanjao Hrvatsku. Kako da ne.

Citat:
NDH je uzela fašizam kako bi zadobila simpatije Italije i Njemačke,al sumnjam da je morala taj fašizam tolikim klanjima dokazati.Pavelić je u početku ujedinio Hrvate iz dijaspore te započeo borbu protiv Srbije,al kasnije je zastranio te je potira HSS-ovce i razjedinio Hrvate.Al nemoš pričat samo o negativnoj strani NDH, uostalom negativna strana HDH je svijetlija nego mračna strana Jugoslavije.
Je li ta «svijetla» negativna strana podrazumijeva samo zakonom propisane progone Srba, Židova, Roma, socijalista, komunista i drugih političkih neistomišljenika, zaplijenu imovine «nepoželjnih», paljenje sinagoga i pravoslavnih crkava i manastira, logore smrti, prijeke sudove, strijeljanja, prodaju Dalmacije, suradnju sa fašistima i nacistima, slanje hrvatskih vojnika na ruski front... i sve to kao dio službene državne i stranačke politike od prvog dana uspostave te države. Ili tu ima nešto drugo što je meni promaklo?

Citat:
Ja bi radije živija u toj NDH nego u Staljinističkoj antihrvatskoj Jugoslaviji koja je počinila više zločina nego NDH te uostalom u državi koja uopće nije imala veze sa Hrvatskom.NDH je bila barem hrvatska država i možda bi imala svijetliju i zdraviju budućnost da su Hrvati bili ujedinjeni.
Opet ti o Jugoslaviji. Pa jesam li ja igdje usporedio NDH sa Jugoslavijom? Takvima kao ti jedini argument u ovakvoj raspravi glasi «NDH je bolja nego Jugoslavija.» I tu svaka priča prestaje. Pa smislite nešto novo. Meni je NDH bila loša i gotovo. I ja kažem zašto je bila loša, a ne tražim opravdanja za to niti uspoređujem s nečim drugim kako bi dokazao da je to drugo bilo još gore. To je kao da te netko namlati, pa ti kaže "što se žališ, pa mogao sam te upucat i sad bi bio mrtav" i onda je u redu to što te namlatio.

A sutra ću otvorit topic o Jugoslaviji, pa tamo argumentiraj to o «Staljinističkoj antihrvatskoj Jugoslaviji koja je počinila više zločina nego NDH».
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-04-06, 14:00   #124 (permalink)
doctor queñones

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: fantom7
NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA bila je izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom nakon srpske monarhističke tiranije.Zaslugom ustaškog pokreta i našeg poglavnika dr.Ante Pavelića dobili smo tada državu.Kakva bi nas sudbina zadesila da je kolebljivac Maček upravljao državom?Četnici bi uspostavili Srbiju do Zagreba.
Bravo. Bravo. Sjajno. Izvanredno. Eto, stvarno nemam riječi. Samo mogu još jednom reć - Bravo!

A sad se lijepo vrati na početak topica, pročitaj fino sve postove i onda obrazloži ovo što si sad posrao.

Hvala.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-04-06, 15:44   #125 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 46
Poruka: 6,625
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Citat:
Pravi autor: fantom7
Ma otkud ti ove teze. Nikakove zasluge za to nema Pavelić. On je bio obična marioneta koja je služila Hitleru. Maček je Njemcima postavljao uvjete i pokušavao dobiti neke ustupke. Pavelić je na sve zahtjeve Musolinija i Hitlera bespogovorno pristajao. Čak je i svoje ustaše u više navrata stavljao pod direktno zapovjedništvo Wermachta. Kakove je to težnje ispunio Pavelić, kad je većina Hrvata bila protiv njega. Pa čak i njegov najuži krug suradnika kao npr. Kvaternik kojeg je zbog političkih neslaganja pogubio.

Zadnji Uredio Maslow : 19-04-06 u 15:46.
Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-04-06, 03:21   #126 (permalink)
Starter

Citat:
Opet ti o Jugoslaviji. Pa jesam li ja igdje usporedio NDH sa Jugoslavijom? Takvima kao ti jedini argument u ovakvoj raspravi glasi «NDH je bolja nego Jugoslavija.» I tu svaka priča prestaje. Pa smislite nešto novo. Meni je NDH bila loša i gotovo. I ja kažem zašto je bila loša, a ne tražim opravdanja za to niti uspoređujem s nečim drugim kako bi dokazao da je to drugo bilo još gore.namlatio.
Šta očeš da ti rečen za NDH?Naslov je pro ili kontra,a ja ti mogu jedino reć da bi volija da je ostala NDH nego Jugoslavija.Današnja Hrvatska mi je draža od NDH,al takvu državu nismo mogli imati.Ako kažen da ne valja očeš mi dat koju drugu alternativu osim Jugoslavije?
Žoržaques je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-04-06, 03:25   #127 (permalink)
Starter

Citat:
Je li ta «svijetla» negativna strana podrazumijeva samo zakonom propisane progone Srba, Židova, Roma, socijalista, komunista i drugih političkih neistomišljenika, zaplijenu imovine «nepoželjnih», paljenje sinagoga i pravoslavnih crkava i manastira, logore smrti, prijeke sudove, strijeljanja, prodaju Dalmacije, suradnju sa fašistima i nacistima, slanje hrvatskih vojnika na ruski front... i sve to kao dio
Ne,krivo si svatija,tija san reć da je moglo i bez toga,donekle,surađivati smo morali.

Zadnji Uredio Žoržaques : 20-04-06 u 03:34.
Žoržaques je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-04-06, 03:33   #128 (permalink)
Starter

Citat:
Da, da, mladost ludost. General JNA (BTW- bez ispaljenog metka u borbi – pitam se samo kako je dobio taj čin), načelnik kadrovske uprave JNA (a na taj položaj dolaze samo provjereni i dokazani poslušnici), presjednik sportskog društva «Partizan» iz Beograda (također položaj za dokazane poslušnike režima), direktor «Instituta za historiju radničkog pokreta» (a tu se inače proučavala povijest hrvatske državnosti, je li?)... sve je to bila samo prolazna mladenačka zaluđenost...
On je u biti uvijek sanjao Hrvatsku. Kako da ne.
Napominjen:Mladost-ludost.Doša je on pameti po stare dane,ima ti takih primjera mnogo,eno sićan se da je Letica izjavija da je kao mlad bija u skinhedsima,a vidi ga sad dobrice,Mesić je prije bija komunjara,al vidi ga sad Hrvata demokrate...(malo se i zafrkajen,al Tuđmana štujem iako ni on nije bija savršen)
Žoržaques je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-04-06, 10:14   #129 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 46
Poruka: 6,625
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Citat:
Šta očeš da ti rečen za NDH?Naslov je pro ili kontra,a ja ti mogu jedino reć da bi volija da je ostala NDH nego Jugoslavija.Današnja Hrvatska mi je draža od NDH,al takvu državu nismo mogli imati.Ako kažen da ne valja očeš mi dat koju drugu alternativu osim Jugoslavije?
Pa da rezimiramo tvoju izjavu.
U Jugoslaviji smo ipak imali Republiku koja se mogla referendumom odcijepiti od Jugoslavije.
Te republike su nastale zahvaljujući titovom ustavu iz 1974.
Formirane su posebne komisije (tvz. Badinterova komisija) koje su tada nacrtale današnje granice.
Bez takvog ustava svijet nikad nebi priznao novostvorene države, ili čaki i kad bi priznao ne bi postojala osnova da Hrvatska traži današnje granice. Vjerojatno bi bila priznata u granicama koje je tada kontrolirala. Znači bez trećine današnje površine.
I tko je sad zadužio Hrvatsku Tito koji nam je omogućio da se otcijepimo, ili Pavelić zbog kojeg nas i danas svrstavaju u neofašističe države?????
NDH nije bila nikakova nezavisna država nego dio Trećeg Reicha, bez ikakvih mogućnosti odlučivanja.
U Jugoslaviji su svi premijeri Jugoslavije od Tita do Markovića bili Hrvati.
Da li bi Hrvat možda mogao participirati ministarsko mjesto u Reihstagu.
Pa ti stvarno pojma nemaš što pričaš.

Zadnji Uredio Maslow : 20-04-06 u 10:24.
Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-04-06, 10:34   #130 (permalink)
doctor queñones

Citat:
OK. Naslov i je pro i contra. Ti se izjašnjavaš za pro, ali vidim iz ovoga šta pišete vi svi koji se za pro da van jedini argument u korist toga pro glasi "bolja je od Jugoslavije", šta nije nikakav argument a nije ni istina.

Mislim da san na samonm početku reka da je NDH jedino bila Hrvatska i to je jedino pozitivno, ali sve ove druge stvari koje sam više puta ponovio neodvojivi su dio te i takve NDH, jer NDH ne bi bila NDH, niti bi postala niti bi opstala da nije bila takva kakva je bila. I zato sam ja kontra.
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: contra, ndh, pro

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 12:59.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114