Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 18

Nema zastare za kriminal u pretvorbi ! - jeftini populizam ili obračun s kriminalom ?

Raspravljate o temi Nema zastare za kriminal u pretvorbi ! - jeftini populizam ili obračun s kriminalom ? u Politika forumu, dio Znanost foruma; Sdp u zadnje vrijeme traži da se kriminal iz privatizacije izjednači s ratnim zločinom tj. da nema zastare za kaznena ...

Regularni forumaš
    Datum registracije
    25-04-09
    Poruka
    333
    Liked
    1 times

Nema zastare za kriminal u pretvorbi ! - jeftini populizam ili obračun s kriminalom ?

Sdp u zadnje vrijeme traži da se kriminal iz privatizacije izjednači s ratnim zločinom tj. da nema zastare za kaznena djela iz tog područja.

Ivo Josipović ima program "nove pravednosti" i jedan od glavnih ciljeva mu je "uklanjanje strašnih posljedica kriminalne pretvorbe i privatizacije te da se vrati oteto narodno, društveno bogatstvo..."

Sve bi to zvučalo krasno ,samo da ne dolazi od sdp-a ! Jer :
    1) Kada su imali priliku nisu donjeli novi zakon o privatizaciji
    2) Nisu nikoga procesuirali po tom pitanju
    3) Nagomilali su brdo vlastitih afera (INA ,Lenac ,hoteli ,hž ,Riječka banka ,Istarska banka ...)

I sada bi oni opet ,kao u 90-ima ,stvarli histeriju na tom mitu. Valjda misle da u njemu još ima potencijala ,da ga nisu dovoljno iskoristili.

A o mitu se sigurno i radi. Kritike o nepravilnostima ,nemoralnostima i nelegalnostima u toj pretvorbi i privatizaciji su sigurno utemljene i opravdane. Ali od tih opravdanih kritika stvorio se mit kojim se ocrnjuje političke protivnike i koji služi za prikrivanje svih pljački koje su došle nakon 90-ih.

Jer zašto Josipović i sdp nikada ne razmišljaju kako popraviti strašne posljedice :

- nasljeđenog sustava u rasulu (krajem 80-ih je MMF od Jugoslavije tražio likvidaciju brdo firmi ,inflacija je bila ogromna ,a cijeli je sustav bio pred kolapsom.To je ono što nam je Jugoslavija ostavila.)
    - gotovo preko noći - gubitka nekoliko naših najvažnijih tržišta
    - strašne posljedice gašenje gospodarstva na duži period
    - rata (bez oružja ,pod UN embargom na uvoz ,pa onda obnova)
    - okupacije trećine zemlje (a do 1998.e bez istočne Slavonije) ,presječenosti na dva djela ,NATO bombardiranja u prvom susjedstvu...

To nas je uništilo više od kriminala ,ali na istini ne mogu skupljati jeftine političke bodove ,pa su se bacili u mitove. I dalje se spominje ta famozna "pljačka" ,a donose se potuno neprimjerene i neučinkovite mjere i to ih donose oni koji su itekako mogli nešto promjeniti. To je moje mišljenje. Što vi mislite o tome ?
    Živjela detuđmanizacija ! Hrvatski šefovi - im baš ne daju mira...
    "To je nama naša DR borba dala ,da nam demokraciju iskorištava hrpa beskorisnih budala"

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika tonini
    Datum registracije
    26-02-07
    Starost
    60
    Poruka
    2,349
    Liked
    2 times

Re: Nema zastare za kriminal u pretvorbi ! - jeftini populizam ili obračun s kriminal

Na ovo bi samo odgovorio, da je Hrvatska u bivšoj yu bila bogata republika koju su muzli svi.
    Tražila se decentralizacija, ''naše devize nama, naša nafta nama, naši hoteli, brodogradilišta nama. Imali smo pšenicu, more, početak turizma, tvrtke koje su dobro radile, a sve ovo se nama vrlo malo vraćalo.
    Iz tih razloga su se digli Hrvati '71, odnosno tražili da budu ''svoji na svom''.
    Sad je pitam nakon prolivene naše krvi i našeg osamostaljenja di je sve to i kome pripadaju ta dobra s ćim su se ponosili Hrvati jer su u bivšoj YU jedini i nešto radili i poduprli leđa za druge.

I drugo slažem se da je mandat 2000-te narod dao SDP-u i koaliciji a da oni nisu ništa učinili po pitanju pljačke i privatizacije jer su i u svojim redovima imali lopove i prevarante koji su se ''snašli''.

I još nešto, pola Hrvatske je krvarilo a pola se bogatilo i pljačkalo, nije to nikakva neistina, pa svjedoci smo te pretvorbe društvenog u privatno.

A u dnevnopolitičke svrhe svak se sa svačim koristi i istinom i lažima, a to ne znači da nismo opljačkani.
    SAMO MORU VIRUJEM!

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,943
    Liked
    345 times

Re: Nema zastare za kriminal u pretvorbi ! - jeftini populizam ili obračun s kriminal

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Prelivanja sredstava je bilo ali ako donosimo zaključak da su samo Hrvati radili a svi ostali je pljačkali dolazimo do pogrešnih i netačnih zaključaka.

Sve da ti i jesi u pravu, zar ne misliš da je teže kad te pljačka neko u sopstvenoj kući. Uzimajući pri tome u obzir da je danas Hrvatska ekonomski daleko slabija, standard na mnogo nižoj razini, pa čemu onda sve muke i žrtve. Čemu onda nezavisnost, pogotovo ako uzmemo težnju Hrvatske za priključak EU, kojom će sama Hrvatska izgubiti mnogo od atributa države koju je imala a u ekonomskom smislu neće mnogo napredovati. Uzmi primer Slovenije, koja nije ni jedan pedalj napredovala a najmanje štete je imala u raspadu SFRJ. Nešto tonini tu ne štima.

U medjuvremenu stiže i drugi post.
    Da, I. Andrić je naravno duboko u pravu. Ali na žalost mi imamo osobinu da jedan tačan i ispravan tekst tumačimo dijametralno suprotno. Ovde se postavlja pitanje šta podrazumevamo pod dugotrajnim robovanjem. Koji je to period i gde se mi danas nalazimo. Da li robujemo i dalje ili napredujemo u slobodi i demokratiji. Mislim da će još mnogo vode proteći Savom i Dunavom i da ćemo još dugo čekati na slobodu koja je sada samo prividna i selektivna.
    Zadnji Uredio Savana : 06-08-09 u 07:12 Razlog: dodata
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Datum registracije
    26-02-07
    Starost
    60
    Poruka
    2,349
    Liked
    2 times

Savana, triba biti iskren i stvarno kazati da je gro industrije bivše yu bio na tlu Hrvatske te da je Hrvatska najviše punila buđet yu. Nisam napisao da su drugi pljačkali, ali ono zarađeno nije se pravilno dililo, pa oni koji su zaradili najmanje su dobili.

A danas, pa o tome sam puno pisa, o pljački, odnosno da su Hrvati opljačkali Hrvate, što je i istina, a što mnogi ne žele da priznaju u ime Hrvatstva.
    Sigurno da pljačka u Hrvatskoj boli više, jer Hrvatska se stvarala za sve njene građane a ne samo odabrane.

I dalje smatram da smo bili prebogata zemlja, da je pretvorba iz društvenog u privatnog provedena na loš način, da su lopovi isplivali blagoslovom politike i da zbog svega lošeg što je iz te pretvorbe učinjeno triba to na neki način procesuirati i vratiti Hrvatskom narodu i građanima Hrvatske. Normalno ono što se može, jer je ta pretvorba stvarno ''kašeta brukava'', ali netko triba ipak to pokrenuti pa makar i takvim zakonom ''da je to ratni zločn''. Tad nema zastare za procesuiranje, a znamo da je revizija izrjekom u Saboru navela da postoje velike nepravilnosti u pretvorbi skoro pa svih poduzeća, ali za procesuiranje je kasno jer je sve palo pod zastaru.
    SAMO MORU VIRUJEM!

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

Citat Pravi autor: Maxxxcom Pogledaj Poruke
    Sdp u zadnje vrijeme traži da se kriminal iz privatizacije izjednači s ratnim zločinom tj. da nema zastare za kaznena djela iz tog područja.

Ivo Josipović ima program "nove pravednosti" i jedan od glavnih ciljeva mu je "uklanjanje strašnih posljedica kriminalne pretvorbe i privatizacije te da se vrati oteto narodno, društveno bogatstvo..."

Sve bi to zvučalo krasno ,samo da ne dolazi od sdp-a ! Jer :
    1) Kada su imali priliku nisu donjeli novi zakon o privatizaciji
    2) Nisu nikoga procesuirali po tom pitanju
    3) Nagomilali su brdo vlastitih afera (INA ,Lenac ,hoteli ,hž ,Riječka banka ,Istarska banka ...)

I sada bi oni opet ,kao u 90-ima ,stvarli histeriju na tom mitu. Valjda misle da u njemu još ima potencijala ,da ga nisu dovoljno iskoristili.

A o mitu se sigurno i radi. Kritike o nepravilnostima ,nemoralnostima i nelegalnostima u toj pretvorbi i privatizaciji su sigurno utemljene i opravdane. Ali od tih opravdanih kritika stvorio se mit kojim se ocrnjuje političke protivnike i koji služi za prikrivanje svih pljački koje su došle nakon 90-ih.

Jer zašto Josipović i sdp nikada ne razmišljaju kako popraviti strašne posljedice :

- nasljeđenog sustava u rasulu (krajem 80-ih je MMF od Jugoslavije tražio likvidaciju brdo firmi ,inflacija je bila ogromna ,a cijeli je sustav bio pred kolapsom.To je ono što nam je Jugoslavija ostavila.)
    - gotovo preko noći - gubitka nekoliko naših najvažnijih tržišta
    - strašne posljedice gašenje gospodarstva na duži period
    - rata (bez oružja ,pod UN embargom na uvoz ,pa onda obnova)
    - okupacije trećine zemlje (a do 1998.e bez istočne Slavonije) ,presječenosti na dva djela ,NATO bombardiranja u prvom susjedstvu...

To nas je uništilo više od kriminala ,ali na istini ne mogu skupljati jeftine političke bodove ,pa su se bacili u mitove. I dalje se spominje ta famozna "pljačka" ,a donose se potuno neprimjerene i neučinkovite mjere i to ih donose oni koji su itekako mogli nešto promjeniti. To je moje mišljenje. Što vi mislite o tome ?
    Dobro zboriš kad kažeš da SDP i svita imali šansu obračunati se s kriminalom u pretvorbi, štoviše mislim da im je to bio i jedan od glavnih slogana u predizbornoj kampanji na izborima 2000'. god.!!
    S toga su i dobili izbore, jer je narodu bilo dosta HDZ-eove pljačke i domovine podobnih i izabranih!!
    A šta su SDP-ci napravili kad su došli na vlast??? Ništa, baš ništa, što se tog pitanja tiče!!!

Međutim ne slažem se s tobom da nas je uništilo nešto drugo više od samog kriminala u pretvorbi!!

Pusti ti sad okupaciju pola države, rat, izbjeglice i sl!
    Šta bi sad to trebalo biti opravdanje za pljačku i kriminal u pretvorbi???
    Treba apsolutno proglasiti da nema zastare za kriminal u pretvorbi!! Pogledaj samo kako živi par obitelji koje su imovinu stekle u ratu!
    Pogledaj malo brda oko Zagreba i tko je na njima!!

Ja ne znam za tebe, ali za mene nema nikakve razlike između SDP-a, HDZ-a, HNS-a, HSS-a ili bilo koje druge stranke!! Mene ne zanimaju stranke, niti dali je netko orijentiran lijevo ili desno! Mene jedino i isključivo zanima da se pred lice pravde (ako je uopće ima u našoj domovini) izvedu svi oni koji su sudjelovali u nečasnim kriminalnim radnjama dok smo se mi branitelji borili po kojekakvim selima, brdima i ravnicama!!

Jesam li u pravu, ili je ipak važno tko je u kojoj političkoj stranci, pa mu se prema toj političkoj opciji i treba suditi!!???
    Zadnji Uredio dark_zg : 06-08-09 u 08:01

Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Sa tim se tonini potpuno slažem.
    Hrvatska jeste bogata zemlja ali samo potencijalno. Loša selekcija kadrova je dovela do bogaćenja pojedinaca i sveukupnog urušavanja svega postojećeg.
    Sprega politike, sudstva i kriminala, očajna privatizacija pravi štetu za koju će biti potrebno dugo vremena za ispraviti pa otvoriti mogućnost za napredak i dovodjenje u stanje, bar u nivo koji je podnošljiv.
    Nemam odgovor zašto, ali sve što je uradjeno posle Titove smrti je uradjeno jako loše. Umesto da ispravljamo mi smo činili još gore, sve do trenutka kada je balon morao pući. Onaj koji je to želeo je to i napravio. U tome nismo ni ti ni ja niti mnogi drugi učestvovali. Ako pogledamo oko sebe možemo ih i prepoznati. Manji broj jesu ajkule ali oko njih ima onih malih ribica koji su uhvatili priključak. I koriste ga nemilice. Da li će u moru ostati ribe nije im ni malo važno.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Regularni forumaš Avatar od korisnika žorž
    Datum registracije
    24-04-06
    Starost
    36
    Poruka
    398
    Liked
    14 times

... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidit ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?“

bruno bušić, 1975.

Datum registracije
    26-02-07
    Starost
    60
    Poruka
    2,349
    Liked
    2 times

Ovo sam već negdje citira, ove riči Bruna Bušića, i bija je u pravu.
    SAMO MORU VIRUJEM!

Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Jeste tonini, misllim da si baš ti dao ranije taj citat.
    Od prvog zareza pa na dalje je sve tačno.

Do prvog zareza jeste diskutabilno, jer ja zaista ne znam kada je Hrvatska bila pod srpskim ropstvom.
    Naime posle vekovne dominacije Austrougarske Hrvatska je praktično iako je učestvovala na poraženoj strani dobila svoju samostalnost. To je naravno bila kraljevina sa srpskim kraljem i može se razgovarati o tome koliko su zapravo Hrvati bili u ropskom odnosu. Pogledaj kartu iz 1929 kada je cela kraljevina bila podeljena na banovine. Isto se desilo i posle II rata. Poražena NDH je dobila i više (Istra) nego što je imala pre rata. Opet se postavlja pitanje da li je Hrvatska sve do najnovijih ratova u toj i takvoj Jugoslaviji bila u srpskom ropstvu.

Gledano i istorijski 11oo (tu negde) kada je Hrvatska izgubila svoju državnost pa do 1918 a to je 850 g. Hrvatska zapravo nije imala državu. Danas može neko smatrati da je i dalje, sve do 1991, Hrvatska bila u ropskom položaju. Ja to tako ne vidim te sam zato i odgovorio na anthlonov post gde je citirao I. Andrića.

Eto sve ovo sam izneo jer je vrlo bitan taj prvi deo rečenice gde je Bruno Bušić, 1975. izrekao to što je citirano.
    Kada je zapravo Hrvatska prepuštena pljački ljudi iz sopstvenih redova.

Dežurnih krivaca više nema.
    Da li smo se mi kao narodi razdružili a političari i kriminalci nastavili saradnju. To su neka pitanja koja se postavljaju. Na kraju, ipak je krajnji rezultat veoma važan i vrlo bitan za svakog od nas pojedinačno.

ps. Ja kao pojedinac ali i mnogi drugi mogu reći da su bili u ropskom položaju. Lično se smatram vrlo oštećenim jer sam svoj rad prodao za minimalnu naknadu.
    Da li ti snosiš krivicu zbog toga. Naravno da ne jer si verovatno i ti bio u sličnoj situaciji.
    Poenta i jeste u tome da se zapravo niko nije oslobodio ropstva. Robujemo, ako imamo sreće da uopšte i dobijemo neki posao te dobijemo status roba. Danas je čak i to privilegija.

Postavlja se i pitanje o čemu mi uopšte pričamo. Bavimo se nečim što je prošlost, optužujemo i tražimo krivce i samim tim zapravo skrećemo sa glavne teme a to je pljačka i korupcija danas. . Nekome to savršeno odgovara. Nije teško otkriti kome.

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku