| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Politika Raspravljate o temi Neovisna Vojvodina? u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Savana Ne znam sta se tu ima objasnjavat.Sve lepo pise na & - Википед... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #191 (permalink) | |
| dr.sc. Foruma | Re: Neovisna Vojvodina? Citat:
znam ovo nije tema ali ima i dosta "istroijskih dokumenata " koja objasnjavaju tko se kako doselio na teritorij HR ili Vojvodine bjezuci od Turaka ..i onda se taj teritorij naziva "svetom srpskom " zemljom!Bilo bi smijesno da nije zalosno.sve je to vec vidjeno.. By the way - kako definiras "obican" narod Vojvodine koji po tebi navodno ne zeli neovisnost ? Da li su obican narod po tebi Madjari , Hrvati ..ili Srbi koji su sada sigurno vecina u Vojvodini ( razlozi su ti poznati -Kosovo - seoba naroda ) ali to do 1918 nisu nikada bili ![]()
__________________ Zbog Dinama nek me pljuju, zbog Dinama nek me psuju i krv moju mogu piti, al za DINAMO CU UVIJEK BITI !!! | |
| | |
| | #192 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 29-07-08 Lokacija: Beograd Godina: 57
Poruka: 908
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Neovisna Vojvodina? Vidis ,ja ne razumem tvoju tvrdoglavost.Tvrdis da znas svoju povjest a pri tom izjednacavas Hrvatsku i VojvodinuOgranicavas se na stanje pre 1918 g. Evo necu ti ja govoriti ali sam reci kada je Hrvatska izgubila svoju samostalnost i pod cijom dominacijom je od tada pa do 1918 g bila.Govorim ti o drzavnim granicama a ne o etnografskoj slici kroz vekove.Nikad niko nije smatrao Vojvodinu svetom srpskom zemljom.Kosovo da ali za Vojvodinu to niko relevantan ili ne nije izgovorio. Ako si citao ranije postove valjda ti je jasno da sebe smatram Sremcem - Vojvodjaninom - drzavljaninom Srbije , poreklom kroz zabelezenih 5 generacija Hrvatom.Znaci da sam ziveo i zivim na ovim prostorima i vrlo dobro znam o cemu pricam. I da ne razmisljas tako , shvatio bi da kad kazem obican narod mislim i na Madjare i na Hrvate i na Srbe Sve zajedno ,ne odvajam niti brojim.Razlike pogotovo izmedju Srba i Hrvata sve do novih ratova,pogotovo u Titovoj Jugoslaviji nije bilo. Isli su u razlicite crkve i to je bila jedina razlika.Svako je postovao svoje obicaje ali su jezik i dijalekt bili isti.Etnografska slika se danas promenila i iz Vojvodine je pod raznim pritiscima otislo oko 35.000 Hrvata.Uglavnom su svi menjali uz pomoc katolicke crkve svoja imanja sa imanjima Srba u Hrvatskoj.I ono sto karakterise danasnju situaciju da bi se veliki broj i vratio na svoja vekovna ognjista. Ali da li mozes shvatiti da niko ne zeli pripajanje Vojvodine Hrvatskoj pa cak ni Madjari ne zele u Madjarsku.Hoce da zive od svog rada i da raspolazu tim radom po svojim potrebama i volji.To je jednostavno VOJVODINA.Samostalnost traze politicari a nikako obican narod a sad znas sta mislim kad to kazem.
__________________ Lepša duše dublje jeca |
| | |
| | #193 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Neovisna Vojvodina? gdje sam ja izjednacio HR & Vojvodinu ili sanjao o pripojenju Vojvodine HR NIJE točno da je "uvijek kosovo bilo dio Srbije". To je POTPUNA neistina. Kosovo je vrlo kratko bilo dio Srbije; 1180.-1389., 1912.-1915., 1918.-1941., 1941.-1999. Osim toga Kosovo već skoro 300 godina nije srpsko...jer su se Srbi odselili u južnu Ugarsku i nju pretvorili u "srpsku" Vojvodinu. Ajde ti objasni kako Srbija može držati Vojvodinu , a Vojvodina je povijesno NEsrpska zemlja,dio Ugarske i Hrvatske-Slavonije, (1918. 33,8% Srba), koja nije nikad pripadala Srbiji, a ima danas 65% Srba ![]() Ako je Kosovo tobož "kolevka srpstva", onda su i Bačka i Banat mađarske povijesne zemlje, a Sriem hrvatski. ![]()
__________________ Zbog Dinama nek me pljuju, zbog Dinama nek me psuju i krv moju mogu piti, al za DINAMO CU UVIJEK BITI !!! Zadnji Uredio jaymz : 24-08-08 u 17:44. |
| | |
| | #194 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 29-05-07 Lokacija: Hierosolyma
Poruka: 1,006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Neovisna Vojvodina? Kad većina građana Srbije, ali i Hrvatske shvate da se teritorij ne dobiva po povijesnom, nego političkom ključu(znam doduše jednu iznimku, ali opet se radi o političkom ključu) bit će svima bolje na ovim prostorima. Što se tiče Vojvodine mislim da svako dodatno parceliranje ove regije može samo donjeti nestabilnost, ne samo jugoistočnoj Europi nego i šire. Dovoljno je samo pogledati frku oko Južne Osetije koja se stvorila kao posljedica presedana Kosovo. Bit je u tome kao će ljudi u Vojvodini živijeti, prvenstveno da li će imati ekonomsku sigurnosti, a zatim i političku. To znaći da svi manjinski narodi moraju ostvarivati sva prava. Hrvatska je na to polju, uz negodovanja nekih, dosta napravila, Srbija bi trebala učinit isto. Srbija je ključ za mir i stabilnost ove regije, nekim još nedavno vrućim glavama u Beogradu to nije bila jasno, sada im je to jasnije. Ali dok građani Srbije i to sami ne shvate, a što je vrlo lako mjerljivo njihovom podrškom Radikalima, te ne prizanju krive poteze koje su vodili i za kojim su se povodili zadnjih 20 godina Srbija taj ključ ne može biti. I ljudi manje Wikipeidije, a više "ozbiljnih" izvora, to se tiče svih tema ako se i očekuje ozbiljnije rasprave, a ne preopucavanja.
__________________ The only principle that does not inhibit progress is: anything goes. |
| | |
| | #195 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Neovisna Vojvodina? Balian slazem se sa tobom , pa mogu reci i 100%. Ekonomski aspekt svega je vrlo bitan.Dzaba smo krecili ako ljudi ne vide boljitak.Hrvatska je malo vise toga napravila a Srbiji ostaje problem KiM i puno toga pored. Sto se radikala tice taj procenat (30%) podrske je zvanican ali sve zahvaljujuci odsustvu Seselja koji je u Hagu i meksoj politici koju vodi T.Nikolic.Podrska je tolika ne zato sto je ljudima do radikalske politike vec sto ove vajne demokrate , sem sto rasprodaju sve sto se moze prodati ne rade nista da povecaju i pokrenu proizvodnju.Ako mislimo da ce nam ulazak u EU automatski doneti blagostanje , onda grdno gresimo. To se najbolje vidi na primeru Rumunije i Bugarske gde ljudi rade za 200 eura.Moramo pomoci sami sebi , ocekivati da to neko drugi uradi umesto nas je jalov posao.
| | |
| | #196 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 29-05-07 Lokacija: Hierosolyma
Poruka: 1,006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Neovisna Vojvodina? Demokratska tranzicija je veliki problem gotovo svih zemalja u regiji. Hrvatska je najbolji primjer kako ne raditi ekonomsku tranziciju, u društvenoj smo malo bolji. Stvar je u tome što se Jugoslavija raspala ratovima, koju su bio odlična podloga za "zakonite" ekonomske pljačke, i katstrofe za društvo, u kojem je jedan donekle stabilan sustav zamijenio društveni vakum u kojem su nestale star vrijednosti(kakvo god mišljenje o njima imali), koji su po meni nepovratne. Za nove vrijednosti nije bilo vremena, ali i nitko nije ima političke volje da i uvede i izgrađuje. Problem je što su u novim država uz katastrofalne ratne posljedice prevaladale državotvorne, a ne društvenotvorne ideje. Srbija je s Miloševićevom megalomanijom započela taj trend ratom koji je koštao života, a o materijalnim štetama da i ne govorim. Za sve zemlje ovog prostora, ponajviše samu Srbiju cijela priča je završila kolapsom društva. Druge države su odgovorile sa svojim mini projektima koji su također bili bezuspješni, a ostatak svijet je mirno gledao i mijenjao strane kako se situacija razvijala. A kada je svemu došao kraj pokupovali su ono malo što je još ostalo i izgleda da time znaju bolje upravljati nego mi sami. Postoji poznata forumula po kojoj za političke promjene treba 1, za ekonomske 10, a za društvene 100 godina, no mislim da toliko vremena nemamo.
__________________ The only principle that does not inhibit progress is: anything goes. |
| | |
| | #197 (permalink) | |
| Moderator Foruma | Re: Neovisna Vojvodina? Naleti sam na ovu "zanimljivu" vijest pa me zanima koliko je tu istine, a koliko političkog podmetanja? Možda će Gandalf ( ) ili netko drugi s druge strane Dunava znati više o tome?Vijesti.net - "Tadićevac pokuąava osnovati Drľavu Vojvodinu!" Citat:
__________________ Morao sam promijeniti potpis. | |
| | |
| | #198 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Neovisna Vojvodina? Jeste tako nesto objavljeno ali se nije digla neka velika prasina.Prvi bi radikali to iskoristili za dnevno politicke obracune ali koliko vidim , ne talasaju . U principu novine svasta pisu ,trgaju iz koncepta , podmetaju.Valjda smo do sada naucili u kolikoj meri im se moze verovati.Ne znam kakvo je stanje u Hrvatskoj sa dnevnom stampom ali ovde su sve od reda pod necijim uticajem tako da sve sto se pise treba uzimati sa rezervom. ![]()
| | |
| | #199 (permalink) | |
| Moderator Foruma | Re: Neovisna Vojvodina? Nije ni u Hrvatskoj puno bolje stanje u novinarstvu. Ili utjecaji ili senzacionalizam. Zbog toga sam i htio čuti od nekog neutralnog koliko je istine u tome. Koliko sam shvatio Statut Vojvodine je nešto kao pokrajinski Ustav? Vidim da ovim novim pokrajina dobiva Vladu i minstre (valjda onda i ministarstva) umjesto I.V. B92: Citat:
__________________ Morao sam promijeniti potpis. | |
| | |
| | #200 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Neovisna Vojvodina? U principu decentralizacija vlasti u cilju poboljsanja zivota.Ovako postave za ministra pogodnog coveka koji u zivotu nije video kokosku pa onda mozes samo da sedis i places.Politicka elita se mesa u sve i svasta i onda jos imaju obraza da se skrivaju iza narodne volje. Narodna volja je bolji zivot a njihova duznost da stvore preduslove za to.Ali oni to ne rade jer jednostavno onda ne mogu mesetariti i loviti u mutnom. A sve su nas ubedili da cemo ulaskom u EU resiti sve svoje probleme.Malo sutra. ![]()
| | |
![]() |
| Tagovi: neovisna vojvodina |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 13:02.

..i onda se taj teritorij naziva "svetom srpskom " zemljom!Bilo bi smijesno da nije zalosno.

ili sanjao o pripojenju Vojvodine HR
) ili netko drugi s druge strane Dunava znati više o tome?