| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Politika Raspravljate o temi Oslabiti kunu i povećati izvoz u Znanost forumu; Jutarnji.hr Citat: Đurđa Adlešić i Josip Friščić prvi izašli s idejom za promjenu monetarne politike ZAGREB - ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) | ||
| Banned | Oslabiti kunu i povećati izvoz Jutarnji.hr Citat:
opaaaaa .... nekaj kaj želim čuti već dugo .... ako će se toga držat, možda bi mogo i za njih glasat .... Citat:
| ||
| | |
| | #2 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 27-10-06 Lokacija: Friedrichdorf
Poruka: 781
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Oslabiti kunu i povećati izvoz Okvirni plan mi se čini dobrim - ali... Gledao sam desetak "strategija razvoja" lokalnih zajednica, gradova, županija i svugdje se provlače približno iste teme. Čak su i vladajući pokrenuli "izvoznu ofenzivu". Ali jedino što iz svega proizlazi je da nitko nije egzaktno primijenio neki know-how. Svi pričaju o rastu BDP-a a tko uopće može definirati BDP i načine obračuna? Slična stvar je i sa načinom obračuna deficita - da li uključiti dug umirovljenicima i mjenice ili ne pa baratati sa brojkama od 2,8% ili 5%? Kako mi se čini - svi postavljaju neke ciljeve a o realizaciji se počinju brinuti tek nakon izbora - a tad je kasno. Pravila igre uglavnom imamo, nova trebaju, jedino što se traži je provoditi postojeća - jednako prema svima. Deprecijacija kune - velika većina zaduženja je vezana valutnom klauzulom - što će se tada dogoditi sa svim obvezama? Svi pričaju o "skupoj proizvodnji" a nitko nije ušao u strukturu troškova. Koliki su "državni nameti" na energenti koji su u biti osnovica svega? Na što sve plaćamo poreze i što se sve iz toga financira? Zašto je državni proračun 2000. bio 56 mlrd kuna a sada se govori o 108 mlrd? Koliko imamo "proizvodnog" stanovništva a koliko na "državnim jaslama"? Da li je itko napravio strukturnu analizu porezne politike? Gdje su rashodi nerealni? Svi samo govore o povećanju prihoda a nitko ne bi govorio o smanjenju rashoda. Zašto se samo saniraju brodogradilišta, PIKovi, banke a poslije toga nitko nije kriv? Što se dogodilo sa kineskim ministrom poljoprivrede nakon što je otkrivena malverzacija? Što je učinio japanski ministar poljoprivrede kad su ga optužili? Itd, itd, itd...
__________________ Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!! |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,776
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Oslabiti kunu i povećati izvoz Ne znam zašto ali 'ubrzana privatizacija' mi ne miriši na dobro, pogotovo u kombinaciji sa riječima 'bivši ministar' (valjda znamo kako su dosad tekle privatizacije)... A i sadašnji CV mi je malo 'sumnjiv'- nije li on jedan od glavonja u TriGranitu koji je sada vladi i gradu pokušao podvaliti kukavičje jaje u ugovoru za zagrebačku Arenu? Brzanje s privatizacijom može još samo pogoršati stanje. Oni kažu da će pretvoriti turizam u izvozničku djelatnost (pod time valjda misle prekvalificirati)- sad baš turizam se ne izvozi, ali ajd' dobro; no time će na papiru povećati prihode od izvoza, a da se stvarni izvoz uopće ne poveća. Meni to s 'nacionalnim resursima' više zvuči kao dobar slogan, no sumnjam da postoji neki konkretni plan iza toga. Ono što bih ja volio vidjeti je da država preuzme raspolaganje resursima pitke vode i istima strogo ograniči pristup strancima (kratkotrajne koncesije na iskorištavanje izvora). Evo da pogledam njihove ciljeve i mjere... Spajanje brodogradilišta- po meni vrlo loše: velika rupa + velika rupa = 3x veća rupa (tj. rupa bez dna), smanjuje im se konkurentnost jer postaju manje 'fleksibilna'. Osnivanje zona elitnog turizma- glupost, nepraktično, neisplativo i po meni loš koncept. Završetak privatizacije u roku dvije godine- vidi prvi odlomak, ukrastko vrlo nedobro. Zabrana izvoza sirovog drva- izvrsna ideja koju u potpunosti podržavam.
__________________ Chastity is the greatest form of perversion - Oscar Wilde |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Banned | Re: Oslabiti kunu i povećati izvoz brodogradilišta? kad ćemo više shvatit da treba sva u stečaj i prekvalificirat radnu snagu .... ne možemo se nosit a Azijom ... Elitni turizam se radi uslugama, a ne birokracijom i zonama Privatizacija - može bit ok Drvo - slažem se ... izvozimo sirovinu i uvozimo namještaj .. kretenizam |
| | |
| | #5 (permalink) | ||||
| Uvaženi forumas Datum registracije: 27-10-06 Lokacija: Friedrichdorf
Poruka: 781
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Oslabiti kunu i povećati izvoz Brodogradilišta - ima i u tome nade ali ne u proizvodnji masivnih tankera i sličnih grdosija - zašto ne bi proizvodili cruisere i slične luksuznije proizvode gdje su cijene znatno više, i imamo proizvod u koji se može ugrađivati podosta domaćih proizvoda - od namještaja, sanitarija... - nešto slično stambenoj izgradnji koja je za razliku od velike tonaže teretnih brodova znatno skuplja po finalnoj jedinici proizvoda. A osnovni problem kojega se baš i ne dotiču: Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Koliko nas košta naša država?
__________________ Lingua ligata tibi multos adquirit amicos!! | ||||
| | |
| | #6 (permalink) | |
| Banned | Re: Oslabiti kunu i povećati izvoz Citat:
| |
| | |
![]() |
| Tagovi: izvoz, kunu, oslabiti, povecati |