Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi problem nacionalnosti u Znanost forumu; Djordje Balasevic Covek sa mesecom u ocima Sumoran i nem jablan gromom razvaljen zagledan u casu preduboku bio mi je ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 25-08-06, 07:15   #151 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 17-08-06
Godina: 29
Poruka: 169
Serbo_Croatian se izdvaja iz mase
Re: problem nacionalnosti

Djordje Balasevic
Covek sa mesecom u ocima

Sumoran i nem
jablan gromom razvaljen
zagledan u casu preduboku
bio mi je stran i naizgled normalan
al' tad mu spazih
odraz meseca u oku

On me oslovi pa kako idu poslovi
ma idu, progundjah, u vrazijeg vraga
na to on planu naprsno
odmeri me sablasno
nemate vi pojma, braco draga

Ne znas ti sta znaci ubiti grad
ne znas ti bauke kaljavih rovova
ne znas ti sta znaci spavati sad
kad sklopim oci nista osim tih krovova

Kada sklopim oci nebom naidju mobe
zamirisu gostinjske sobe
nebom svadba odzvanja
kada sklopim oci nebom promicu lica
zatreperi roj tamburica
Dunav sedef odranja

Zverko ludila, sto si se probudila
crni ti je princ poljubac dao
al' necu se stideti
sto Boga necu videti
jer to i nije Bog kojeg sam znao

Ne znas ti, nema oslobodjenih
svaku tisinu mi granata prosara
spasen je taj prvi pogodjeni
a svi su drugi vecni taoci kosmara

Kada sklopim oci nebom naidju ladje
zvona, lavez, komsijske svadje
miris svezeg oranja
ali kada svane vetri s reke zacvile
zar to tuze vodene vile
dunav tamjan odranja
Serbo_Croatian je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 15:45   #152 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 14,103
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Serbo_Croatian
...pa evo ga jedan (neki bi rekli na zalost) zivi primer Srbina koji je prosao sve sto i vi, samo sa druge strane medalje...i ja sam 90ih prozivljavao sve sto i vi, gledao preko medija izvodjenje civila iz izbeglickih kolona i njihovo streljane, masakrirana tela nasih vojnika,nikada necu zaboraviti snimak zene bez udova i glave,rasporenog trbuha, napunjena je bila necim, zatim zasivena, okacena da visi u dvoristu ispod jednog drveta...nepojmljivo uzasno je sve to sto se u "ljudima" budi...primao izbeglu rodbinu iz Sarajeva,isao na sahranu poginulom bratu mog najboljeg druga...ali moj um je imun na zarazu mrznje...koja se siri tako brzo kao kuga, a tesko leci...ok, neki ce reci da ne znam ja sta znaci ubiti grad, da ne znam bauke krvavih rovova...ali znam da nemam predrasude prema bilo kom ljudskom bicu, ma koje vere ili nacije...ima hiljadu nacina da se mrznja potkrepi, ali samo jedan da nestane...citao sam dosta postova, i zao mi je zbog stava nekih persona...ne znam sta reci, sem ono sto sam vec rekao..."osudjujem samo stepen evolucije u kom se trenutno nalazimo"...

A čuj, stari, lijepo je što si tako tolerantan. Pitam se koliko ima takvih u Srbiji? Mislim, u postotku?

I nemoj mržnju prema nekom i predrasude prema nekom trpat u isti koš. Imam predrasude, što ne znači da bih ubijao, mučio, zatvarao, sakatio...

Predrasude prema nekome su jednostavno produkt niza negativnih iskustava sa tim nekim, a znače oprez i/ili izbjegavanje kontakata sa tim nekim. Možda su predraduse pogrešne u nekom idealnom etičkom smislu, ali bože moj - idealan svijet ne postoji, zar ne? Moje predrasude meni ne smetaju, a onome kome smetaju, taj nek se ne druži sa mnom.

Mržnja je nešto drugo. Nikog ne mrzim, niti ikog želim ugrozit fizički niti teritorijalno.

Uočavaš razliku?
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 16:22   #153 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: damfisk
A čuj, stari, lijepo je što si tako tolerantan. Pitam se koliko ima takvih u Srbiji? Mislim, u postotku?

I nemoj mržnju prema nekom i predrasude prema nekom trpat u isti koš. Imam predrasude, što ne znači da bih ubijao, mučio, zatvarao, sakatio...

Predrasude prema nekome su jednostavno produkt niza negativnih iskustava sa tim nekim, a znače oprez i/ili izbjegavanje kontakata sa tim nekim. Možda su predraduse pogrešne u nekom idealnom etičkom smislu, ali bože moj - idealan svijet ne postoji, zar ne? Moje predrasude meni ne smetaju, a onome kome smetaju, taj nek se ne druži sa mnom.

Mržnja je nešto drugo. Nikog ne mrzim, niti ikog želim ugrozit fizički niti teritorijalno.

Uočavaš razliku?
...da, mislim da uocavam razliku...na to koliko ovakvih ima u Srbiji na zalost ne mogu da ti odgovorim, nemam statisticki podatak...mogu ti samo reci da u mojoj okolini ima puno mojih istomisljenika...
...ok,uzmimo jedan banalan primer tvojih predrasuda na delu...recimo, na proputovanju kroz Srbiju,na auto putu se dogodi sudar...u toj nesreci se nadje auto sa HR tablicama...bez razmisljanja bih stao, ukazao prvu pomoc, ili prevezao te ljude na zeljeno mesto,jednom recju ucinio sve da im pomognem...bi li ti postupio isto?
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 16:29   #154 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 14,103
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Lijepo da vas ima... lijepo.

Odgovor na tvoje pitanje: da li bih pomogao putnicima unesrećenom auta sa HR tablicama u Srbiji? Da.

He he he he.. šala mala... kužim šta pitaš...

Dakle, ozbiljno - pomogao bih autu sa srpskim tablicama... svakako da bih. To je ljudski i humano. Kako bi mogao uskratit pomoć ozlijeđenom?

E, sad, da li bih se družio sa njima kasnije? Ne. U načelu nastojim nemat nikakvog posla da Srbima - to je izraz predrasuda. Ali pomoć ozlijeđenom - svakako. Uvijek, svugdje i svakome.

Zvuči pomalo čudno? Da, ali ovo su čudne okolnosti a mi smo čudni narodi. Jer da smo normalni, zar bi se ovako zakrvili?
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 21:00   #155 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-10-05
Poruka: 3,618
tzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masitzukius je dragulj u masi

hehehe, baš sam danas imal anegdotu.

šećem ja ''super konzumom'' kadli vidim punjene čokoladne medenjake, izvrsno bi mi pasali.

i slučajno vidim kaj piše na paketu: ''pionir subotica'', i naravno bacim ih nazad i odustanem od medenjaka
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 21:08   #156 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: tzukius
hehehe, baš sam danas imal anegdotu.

šećem ja ''super konzumom'' kadli vidim punjene čokoladne medenjake, izvrsno bi mi pasali.

i slučajno vidim kaj piše na paketu: ''pionir subotica'', i naravno bacim ih nazad i odustanem od medenjaka
...ma nisi nista propustio...verovatno su bili bajati od silnog vracanja
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 23:24   #157 (permalink)
Regularni forumas

Avatar od korisnika SuperHabarDabar

Datum registracije: 14-06-06
Poruka: 366
SuperHabarDabar se izdvaja iz maseSuperHabarDabar se izdvaja iz mase

Citat:
...pa evo ga jedan (neki bi rekli na zalost) zivi primer Srbina koji je prosao sve sto i vi, samo sa druge strane medalje...i ja sam 90ih prozivljavao sve sto i vi, gledao preko medija izvodjenje civila iz izbeglickih kolona i njihovo streljane, masakrirana tela nasih vojnika,nikada necu zaboraviti snimak zene bez udova i glave,rasporenog trbuha, napunjena je bila necim, zatim zasivena, okacena da visi u dvoristu ispod jednog drveta...nepojmljivo uzasno je sve to sto se u "ljudima" budi...primao izbeglu rodbinu iz Sarajeva,isao na sahranu poginulom bratu mog najboljeg druga...ali moj um je imun na zarazu mrznje...koja se siri tako brzo kao kuga, a tesko leci...ok, neki ce reci da ne znam ja sta znaci ubiti grad, da ne znam bauke krvavih rovova...ali znam da nemam predrasude prema bilo kom ljudskom bicu, ma koje vere ili nacije...ima hiljadu nacina da se mrznja potkrepi, ali samo jedan da nestane...citao sam dosta postova, i zao mi je zbog stava nekih persona...ne znam sta reci, sem ono sto sam vec rekao..."osudjujem samo stepen evolucije u kom se trenutno nalazimo"...

Ma gkedaj prijatelju !!!

Nisi samo ti sa takvim "fotografijama " urezanim u glavu.
Vjeruj da nas (vas ) ima više.
Ti si 90 ih gleda o tv, prijatelju ,JA SAM U TIM GODINAMA IZGUBIO BUBREG ZBOG SMRZAVANJA U GOSPIĆU u vrijeme kad sam bio u 19 satniji .HOS-a.
Nije sad bitno..tko je gdje bio nego je jako bitno TKO JE SVE ZAPOČEO I OD KUD JE KRENULO.

Sad čitam ovdje da pišeš da si toleranta osoba i da nemaš predrasuda,a u prošlim postovima pišeš kako je SVE TO zakuhala hrvatska i kako je sve to krenulo kao veliki hrvatski plan još veće NDH.

E pa prijatelju, tako to ne ide.Zauzmi stav i brani ga onda.
Upravo ta prevrtljivost srpska nas je i koštala ovog rata.
Nemoj zaboraviti tko je krenuo u ovo sve prvi.
Nermoj zaboraviti da je kraj ovog rata Hrvatska dočekala na GRANICAMA SVOG teritorija i NIKADA AMA BAŠ NIKADA NIJE UŠLA U SRPSKI TERITORIJ i niakda neće.

Sad smo svjedoci kako nas Srbija kritizira o sporom povratku raseljenih Srba......
Istina spor je.Ali za povratak nekog naroda potreban je suradnja na obje strane..a tu se još pitam jednu stvar.Gdje je srpska vlada omogućila povratak hrvata u dijelove srbije??????

O TOME SE NE PRIČA A ????

Šteta.Žalosno.Istinito

Naravno da je rat najeveće svjetsko zlo i da ga se treba izbjegavat.
A što se tiče same teme....o problemu nacionalnosti...

Ja sam 02 .11.91 postao član HOS-a.
Onda...dakle..91. imali smo u sastavu 19 satnije 4 srbina u bojnoj i 24 muslimana.
Meni osobno to sve govori.

Dan danas moj najbolji prijatelj je SRBIN.I ja nemam problema sa time.Kao niti on sa činjenicom da mu je najbolji frend bio pripadnik HOS-a.

Bilo pa prošlo.NE PONOVILO SE.

Mene samo smeta poznata srpska uzrečica (nakon svega što su po hrvatskoj napravili) : " TKO NAS BRE ZAVADI ??"
Malo je kasno za to pitanje !!!!

Vidim i da se provlače pitanja o pomaganju "ovima " ili "onima" na autocestama....
Sa time nemam problema kao niti sa činjenicom da sam osobno bio za toda se ukinu vize za srbe prilikom ulaza u hrv..a moraš priznat da je vrlo , vrlo, vrlo mali borj država koje vas "puštaju " bez vize.

No drago mi je da mi nismo na toj listi i da možete nesmetano ptavat barerm da vidite more..ali i u posjet rodbini koja živi tu.Naravno..i obratno.

Zaključak svega ovoga jest...budite ( budimo ) sretni da je svemu ovome kraj i da se pokušava normalizirat situacija, te se nadat da će zdrav razum prevladat.
Mislim da je dovoljno pametnih ljudi i sa ove i sa one strane da o tome vode brigu.

Ono što mi , mali ljudi, možemo napraviti jest da ostavimo prošlost i okrenemo se budućnosti jer je samo ona važna.
SuperHabarDabar je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-08-06, 23:44   #158 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 12-12-05
Godina: 27
Poruka: 1,314
trandzo ima ono neštotrandzo ima ono neštotrandzo ima ono neštotrandzo ima ono neštotrandzo ima ono nešto

Citat:
Kako me je iznervirao ovaj dio komentara. NIKO, ama bas NIKO nije tjerao srbe iz Sarajeva, i dajem lijevu ruku za to!!!!
A sad, sto ste se vi, ne znam zbog cega, osjecali "ugrozenim" narodom to je vasa stvar.

Zadnji Uredio trandzo : 25-08-06 u 23:49.
trandzo je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-08-06, 00:57   #159 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: trandzo
Kako me je iznervirao ovaj dio komentara. NIKO, ama bas NIKO nije tjerao srbe iz Sarajeva, i dajem lijevu ruku za to!!!!
A sad, sto ste se vi, ne znam zbog cega, osjecali "ugrozenim" narodom to je vasa stvar.
Još jedna istina.

rep
Odgovori sa citatom
Star 26-08-06, 01:17   #160 (permalink)
Regularni forumas

Pazi ova dva primjera .....neću reći debilna..ali....blizu

http://www.net.hr/vijesti/page/2006/08/23/0031006.html
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: nacionalnosti, problem

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Slične Diskusije
Tema Pokretač teme Forum Odgovora Zadnja poruka
Riješite problem memorije i Firefoxa tarquino Računala 4 10-04-06 22:23
Problem s LG DVD Recorderom The Passenger Tehnoklik 2 12-01-06 02:59
Igre ne rade. Pokušajte neke od ovih saveta Baltazar Igre 0 14-07-05 00:42

Trenutno vrijeme na forumu: 13:02.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114