Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi Reforma školstva po zahtjevu EU u Znanost forumu; Što znači reforma školstva u hrvatskoj koju od nas traži evropa?? Do sada smo potpisali bolonjski proces koji se ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 01-03-06, 18:51   #1 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 14-02-06
Godina: 45
Poruka: 800
MATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku MATILDA
Reforma školstva po zahtjevu EU

Što znači reforma školstva u hrvatskoj koju od nas traži evropa??
Do sada smo potpisali bolonjski proces koji se uglavnom odnosi na visoko školstvo. Najveća promjena treba nastati u srednjoj školi prema takozvanom štokholmskom dogovoru o jedinstvenoj evropskoj školi. To znači da bez obzira u kojem djelu evrope završili školu trebate imati isti nivo obrazovanja. Jedan od preduvjeta za to je univerzalna evropska matura. Postojeći školski kadar se ovom jako opire, i sve do sada potpisane dogovore vješto izvrdava.

Kako izgleda matura u evropskim školama. Svi učenici u isto vrijeme rješavaju iste zadatke pred mentorima koji nisu iz njihove škole, pa čak da bi se izbjegla kolegijalnost nisu ni iz iste struke. Matura nije samo ocjena učenika, već je u isto vrijeme i ocjena profesora i ravnatelja tih škola. U školama s niskim prolazom ravnatelji ili gube licence za rad ili otpuštaju profesore.

Što to zapravo znači. Napušta se sadašnji formalizam i profesor više nije glavni sudac uspješnosti, već postaje ravnopravni sudionik obrazovnog procesa. Profesor i učenik imaju zajednički cilj. Položiti maturu. Normalno da mature i majstorski ispiti strukovnih škola nemaju nikakove sličnosti s gimnazijama. Sadašnji školski sistem je priznali mi to ili ne ipak prvenstveno okrenut učiteljima. U sadašnjem školstvu profesor može dobiti otkaz samo ako ga učenici optuže za pedofiliju.
Ja sam profesorica u strukovnoj školi i nisam još bila na maturi jer to u strukovne škole istom uvode. Znam samo što je EU od nas tražio, i znam da je dosada sve napravljeno da se to učini na naš način, a ne njihov. Počevši od tog da i dalje država propisuje satnice po predmetima ne obazirući se da li škole imaju uvjete za to, a škole su zato od slobodnog izbora izbornih predmeta napravile sprdnju. Vanškolska praksa također vrlo sumljivo fonkcionira, učenici su preopterećeni programima koji im neće trebati, a škole bez kriterija pokušavaju upisati što više učenika. Vrlo rado bi diskutirala o ovoj temi.
MATILDA je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 01-03-06, 22:39   #2 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,660
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Re: Reforma školstva po zahtjevu EU

no dobro, i ako prihvatimo Eu načela i PROVEDEMO ih, jel to loše ili dobro?

jel bolji "naš" put ili "EU" put?
po tvom?
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 02-03-06, 02:30   #3 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 14-02-06
Godina: 45
Poruka: 800
MATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznatMATILDA će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku MATILDA

Mislim da je njmačka, švedska, talijanska škola, a vjerojatno i škole drugih država EU koje nisam proučavala. Mnogo humanija i konkretnija u odnosu prema učenicima. U sadašnjoj hrvatskoj školi profesori imaju prevelike ovlasti, a državne institucije idu logikom manjeg otpora. Školski programi nisu prilagođeni učenicima već profesorima. Specijalizirane učionice nisu dobro opremljene, informatizacija ide presporo, i mislim da sam dovoljno rekla da se shvati moj stav. Mi ne možemo izbjeći reformu srednje škole, ali da li trebamo pružati toliki otpor.

Pogledajte i ovaj link, pa ćete možda shvatiti o čemu pričam:

http://www.humboldt-club.hr/obrazova...hazu-paar.html
MATILDA je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-06-06, 20:02   #4 (permalink)
Starter

Datum registracije: 05-05-06
Godina: 31
Poruka: 57
anunaki se izdvaja iz mase

Treba kvalitetna reforma školstva, ovakva je kao i sve do sada - kozmetička
(radim po HNOSu)
Odgovori sa citatom
Star 21-06-06, 23:29   #5 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 05-04-06
Poruka: 307
Phoenix se izdvaja iz mase

Ja mislim da su najveći glupani oni koji čuju EU i misle da je sve to super. Recimo meni je najogavniji švedski način školovanja koji iznosi 9 godina (osnovne škole). Nabijem na k...c šveđane i one koji ih podržavaju. Zašto recimo Hrvatska ne bi držala do svoje tradicije i nastavila s dosadašnjim načinom školovnja i samo ga unaprijeđivala.

Reću ću vam o čemu se tu zapravo radi. Europljani bi da svi budu prosječni. Evo recimo primjera. Znam dosta ljudi koji su kod nas s trojkom iz gimnazije došli u SAD i tamo bili doslovno lumeni. Hrvati su iznimno pametni što potvrđuju osvojene medalje na raznim informatičkim natjecanjima i zato bi trebali vjerovati u svoj sustav školovanja. Da ne duljim nije sve od EU-a dobro...
Phoenix je offline  
Odgovori sa citatom
Star 21-06-06, 23:42   #6 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: anunaki
Treba kvalitetna reforma školstva, ovakva je kao i sve do sada - kozmetička
(radim po HNOSu)

yap... jebena kozmetika.
sve je to sranje... treba rješit neke dublje probleme prvo... recimo korupciju
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 21-06-06, 23:58   #7 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 20
Poruka: 1,286
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: Phoenix
Ja mislim da su najveći glupani oni koji čuju EU i misle da je sve to super. Recimo meni je najogavniji švedski način školovanja koji iznosi 9 godina (osnovne škole). Nabijem na k...c šveđane i one koji ih podržavaju. Zašto recimo Hrvatska ne bi držala do svoje tradicije i nastavila s dosadašnjim načinom školovnja i samo ga unaprijeđivala.

Reću ću vam o čemu se tu zapravo radi. Europljani bi da svi budu prosječni. Evo recimo primjera. Znam dosta ljudi koji su kod nas s trojkom iz gimnazije došli u SAD i tamo bili doslovno lumeni. Hrvati su iznimno pametni što potvrđuju osvojene medalje na raznim informatičkim natjecanjima i zato bi trebali vjerovati u svoj sustav školovanja. Da ne duljim nije sve od EU-a dobro...
Problem je u tomen šta naša tradicija nije jednaka europskoj tradiciji, a mi Europi težimo. Šveđani mogu radit šta ih volja kad imaju novac.
Ne mislim da smo mi naročito obrazovaniji od Zapadnjaka. Postotak ljudi sa fakultetom je mnogo manji kod nas nego u Irskoj.
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-06-06, 00:05   #8 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: Casey
Problem je u tomen šta naša tradicija nije jednaka europskoj tradiciji, a mi Europi težimo. Šveđani mogu radit šta ih volja kad imaju novac.
Ne mislim da smo mi naročito obrazovaniji od Zapadnjaka. Postotak ljudi sa fakultetom je mnogo manji kod nas nego u Irskoj.

ne mora značit.... pogle ameriku, njihove srednje škole se takvo sranje da ne možeš vjerovat, ali poslje toga imaju možda neke od najboljih škola na svijetu.

svaka država ima drgačije postavljeno.
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-06-06, 00:15   #9 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 20
Poruka: 1,286
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: silence
ne mora značit.... pogle ameriku, njihove srednje škole se takvo sranje da ne možeš vjerovat, ali poslje toga imaju možda neke od najboljih škola na svijetu.

svaka država ima drgačije postavljeno.
Znam ja da postoje Ameri koji tvrde da je Norveška glavni grad Danske i sl., ali postoji i određeni postotak odlično obrazovanih ponajviše zahvaljujući sustavu koji za razliku od našeg- ne dozvoljava varanje, ima odlične škole (ka šta si i sam reka), a mi nemamo nijedno sveučilište u top 50 na svijetu.
Casey je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-06-06, 00:25   #10 (permalink)
Banned

silence

Citat:
Pravi autor: Casey
Znam ja da postoje Ameri koji tvrde da je Norveška glavni grad Danske i sl., ali postoji i određeni postotak odlično obrazovanih ponajviše zahvaljujući sustavu koji za razliku od našeg- ne dozvoljava varanje, ima odlične škole (ka šta si i sam reka), a mi nemamo nijedno sveučilište u top 50 na svijetu.
jebeš amere.... nas jebe komunistički mentalitet kod starijih (i onih koji odlučuju).. kad se njih riješimo (bez obzira na stranku, stvari će krenuti na bolje...
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: reforma, s kolstva, zahtjevu

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 17:17.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111