Stranica 4 od 13 PrvoPrvo 123456789 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 31 do 40 od 126

Stari most u Mostaru

Raspravljate o temi Stari most u Mostaru u Politika forumu, dio Znanost foruma; ...

 1. #31
  Mamojebac Avatar od korisnika DinoB
  Datum registracije
  06-01-07
  Lokacija
  Salt City
  Poruka
  18,084
  Liked
  289 times

  Re: Stari most u Mostaru

  Citat Pravi autor: zeljonar Pogledaj Poruke
  Dino, jesi ti vidio prvu stranicu ove teme Slikovito objašnjnje nekih stvari

  Klikni na ovaj gore link, pa pogledaj malo slike bolje

  A druga stvar, Dino, podvukao sam ti gore jednu stvar kojom si razotkrio puno toga o samome sebi. Kako možeš reći da je "stari most u Mostaru muslimanski", a mrziš nacionaliste ...

  Moj forumski prijatelj, da ga sad ne imenujem, zna on bi na takvo nešto rekao, to je kolosalna glupost!!!

  Stari most u Mostar je most Mostaraca, Bosanaca i Hercegovaca, a ne muslimana. Toliko da znaš. A što se tiče Mostara, gore sam barem jednom tjedno, i moram ti reći da se odlično osjećam i na lijevoj i na desnoj strani, i popijem piće s prijateljima na obje strane ...

  A to što govoriš da se grad spoji i sl ... grad Mostar nitko neće spojiti, ako neće sami Mostarci. Kada Hrvati prestanu glasovati za HDZ BiH i HDZ 1990, a muslimani za SDA i S BiH, možda se i dogode promijene na bolje ...

  I nemoj molim te više svojatat moj tj. naš stari most!
  Jer ako ćemo zadirat u te stvari, ja mogu reći da su ga Hrvati gradili (turski robovi), a u takve mostove su zazidavani kršćani koji su bili protiv turskog zuluma, u takve građevine su zazidavani moji preci, i ne dirajte mi mostove, kule i sve ostalo.
  Kasnije kroz povijest je poznato da su Hrvati uvijek štitili taj most, kao što kaže "todor", i u zadnjem ratu, a što se vidi i na slikama koje sam postavio na prvoj stranici.
  Zato ti kažem, ponajprije je upitno tko je srušio već jako oštećeni stari most ...
  Eto ga, ja i todor smo rođeni u Mostaru, ipak bolje znamo situaciju iz prve ruke. A todor bolje zna i od mene vjerojatno jer živi i danas u Mostaru!

  .... a i ovo mi nije baš jasno, srbi, hrvati, bosanci ..... tko su bosanci?

  Ja znam dosta Bosanaca, a takvi mogu biti ili Srbi, ili Muslimani ili Hrvati. Bosanac, Hercegovac ili Dalmatinac je regionalna pripadnost, a nacija kao takva ne postoji ... to vjerojatno znaš i sam.
  Pretpostavljam da si ti Musliman Bosanac, a ja sam Hrvat Hercegovac.
  U posljednje vrijeme postoji manipulacija u Bosni i Hercegovini s tim stvarima, pa su Muslimani sebe nazvali Bošnjacima, da bi ta riječ neupućenom strancu zvučala kao da je Bošnjak = Bosna.
  Izmišljena nacija je to, jer se zna da je većina Muslimana iz BiH ustvari poturčena za vrijeme turskog zuluma ... Prije dolaska Turaka u BiH, u Bosni su živjeli samo kršćani i bogumili

  za one slike nemoj bit smijesan...danas djete od 11 godina moze sliku deformisat..ondnosno napravit je prema svojoj zelji

  na stari Most nisam mislio da je muslimanski, vec naravno bosansko-hercegovacki kao i sve crkve i đamije u BiH..mozda si me pogresno razumio...samo sam govorio da nema sanse da su muslimani srusili taj most i to je najveca glupost koju sam cuo

  sto se tice glasovanja ja sam musliman a glaso sam za Željku Komšića-hrvatskog člana predsjedništva..dalje ti nista ne moram pojašnjavat..a bas me interesuje ako si ti iz mostara i ako imas pravo glasa za koga si glaso??????'

  a to sto si rodjen u mostaru isto ko da i nisi..gdje sad zivis???? a ako te interesuje moja drugarica Sabina Nurković je iz Mostara i njen otac je poznat pilot u BiH...on sigurno zna bolje od nas sviju ko je srusio most i tu nema dvojbe..

  a za ono bošnjaci srbi hrvati sam se zajebo...mislio sam muslimani srbi hrvati...

  a kad si vec kod turaka...i posto poznajes historiju znas da su oni ovdje bili preko 500 godina...pa sta mislis da su oni dr*ali ovdje????? tako ako ces gledat po tom i srbi i bosanci i dijelom hrvati (mislim da pripadnost držvi) su turci onda...!!! to je tvoja logika.....
  Juve Storia Di Un Grande Amore

 2. #32
  Radost Europe Avatar od korisnika Lovel
  Datum registracije
  19-05-04
  Starost
  13
  Poruka
  3,604
  Liked
  5 times

  Re: Stari most u Mostaru

  Citat Pravi autor: DinoB Pogledaj Poruke
  na stari Most nisam mislio da je muslimanski, ...
  ali si to napisao:

  Citat Pravi autor: DinoB Pogledaj Poruke
  a sto se mosta tice pretrazite internet kompletan i vidjet ce te da ga je HVO srusio..i u to nema sumnje... kakvi muslimalni...pa ko bi sam svoje rusi??
  Zadnji Uredio Lovel : 02-04-07 u 12:27
  Show love with no remorse

 3. #33
  Mamojebac Avatar od korisnika DinoB
  Datum registracije
  06-01-07
  Lokacija
  Salt City
  Poruka
  18,084
  Liked
  289 times

  Re: Stari most u Mostaru

  pa nisam ni mislio...pogresno sam se izrazio..izvinjavam se....
  a et i onako zeljonar kaze da su ga gradili robovi po naredbi turaka...znaci da su ga turci sagradili i tako se i racuna i svugdje pise da je to turski most..dakle muslimanski... tako da i da sam to mislio bio bi u pravu

  a evo i dokaza o rusenju mosta koje mozete nac na raznim stranicama iz BiH,Srbije,Hrvatske:

  Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557 - 1566 godine, djelo turskoga graditelja Hajrudina. Dana 9. novembra 1993. godine HVO je srušio Stari most. Nakon obnove 2004. godine Stari most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

  Prije izgradnje Starog mosta taj dio Neretve je već bio spojen mostom. Ovaj most, i sam Mostar, se prvi put spominje u pismu jednog Dubrovčanina vijeću svog grada u kojem piše da je Vladislav Hercegović, sin Hercega Stjepana, odmetnuo od oca i da mu je zauzeo Blagaj i dvije kule i most na neretvi (et do castelli al ponte Neretua). Turci su osvojili ovo područje 1466. godine, i gradić pored mosta je postao sve veći i značajniji baš zbog njega.

  Ne zna se tačno kad je bio izgrađen ovaj prvi most ali zna se da je služio sve do vladavine Mehmeda II Osvajača u petnaestom vijeku kad je bio izgrađen novi. Ipak, ovaj novi je također bio lošeg kvaliteta. Ćatib Čelebi, osmanski zemljopisac iz 17. vijeka je napisao da je most drveni, istrošen, na lancima, da se prilikom prelaza trese i da je premirao od straha prelazeći ga. Zato nije iznenađujuće da su građani Mostara zamolili Sultana Sulejmana veličanstvenog da izgradi novi kameni most.

  Projekat mosta je bio dat Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, iz straha Sulejmana veličanstvenog, koji je prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada raspao. Međutim, nema ni podatka da je Hajrudin ikad vidio svoj most. Umjesto Hajrudina, izvodač gradnje mosta je bio lokalan čovjek; Mehmed Karađoz.

  Radovi su započeti 24. oktobra 1557. godine. Za gradnju je bilo potrebno 456 blokova kamenja i 300.000 akči (tadašnji novac Osmanskog carstva). Kamen je bio čuveni tenelija kamen, vejrovatno dobiven iz kamenoloma smješten otprilike pet kilometara južno od grada. Radnici su uglavnom bili iz okoline Dubrovnika i iz kadiluka Popovo, koji su bili poznati tesari i kamenoresci. Rad je bio završen devet godina kasnije 1566. godine. Treba se napomenuti da je Mostar ime grada zbog čuvara lokalnog mosta, Mostara. Sam most je u historiji bio zvan "Novi", "Sultana Sulejmana", "Veliki" i "Stari".


  Rušenje u ratu -obratite paznju dobro na ovo

  Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, Most je djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA. Dana 9. novembra 1993. HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i terorisanja Mostara. Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja Mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano 9. novembra 1993., njegovim konačnim rušenjem.

  Nakon objavljivanja 36 Tuđmanovih stenograma, da se zaključiti da je rušenje mosta bilo dio smišljene kampanje agresije Hrvatske, koja se ogledala između ostalog i u urbicidu.

  O metodama urbicida i agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu svjedoči i razgovor Tuđmana sa Jankom Bobetkom i Rosom 6. novembra 1993. godine, samo četiri dana prije rušenja Starog mosta. U jednom trenutku Tuđman od Rosa traži da protiv Bošnjaka primijeni "neke elemente zastrašivanja": "Da bi osigurao ove granice Hrvatske, izvoli upotrijebiti sve što je moguće, jedino nećeš bojne otrove". Na što Roso odgovara: "Tu je taj problem što su ta punjenja miksnog tipa, miješana i jako su velika, ne možemo ih razdvojiti, 500 kg, to bi uništilo jedan cijeli grad kemijski... Ja čuvam to kao adut, ovi naši iz BiH to znaju". Samo četiri dana kasnije, novi sastanak, sa hitnom temom: srušen je Stari most u Mostaru. "Neki elementi zastrašivanja" koje je Tuđman zahtijevao, primijenjeni su. Sada Tuđman pita: "Dobro, usput, taj mostarski most, tko ga je porušio". Slijedi odgovor Mate Bobana, koji je značajan doprinos u historiji ratnog cinizma: "Bile su strašne kiše". Stari Most je, dakle, porušio Pero Zubac svojom poezijom, svojim "Mostarskim kišama". Tuđman je ipak oprezan, pita: "Hoćemo li opet mi biti optuženi". Tada se pokreće čitava strategija prikrivanja zločina: pada dogovor da se kontaktiraju veze u španskom bataljonu, da se stranci nagovore da lažu o tome da Hrvati nisu srušili Most. Mate Granić: "Imati tu informaciju, imati sve, jer ako oni kažu dobru informaciju onda je to izuzetno, jer se inače to na CNN...". Tuđman: "Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?" Mate Granić: "Nama". Još veća panika nastaje kada se pokušava prikriti stvarna uloga Hrvatske u ratu u Bosni.

  Inače stenogrami Franje Tuđmana su nedvosmisleno najdirektniji dokaz agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, i nalaze se u Haškom tribunalu kao dokazni materijal.[1]

  U toku je proces pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju protiv Slobodana Praljka za rušenje Starog mosta.

  Sam Praljak je 2004. godine za Slobodnu Dalmaciju izjavio: "Stari most je bio vojni objekat, a vojni objekat u ratu, bez obzira na njegovu povijesnu i kulturološku vrijednost, može biti srušen."
  Zadnji Uredio DinoB : 02-04-07 u 14:25
  Juve Storia Di Un Grande Amore

 4. #34
  Regularni forumaš Avatar od korisnika meštar
  Datum registracije
  12-03-07
  Lokacija
  tu blizu
  Poruka
  91
  Liked
  0 times

  Re: Stari most u Mostaru

  I ja kažem Bosna nam nije trebala,i potpuno se slažem sa konstatacijama predsjednika Mesića,a u slučaju i da smo trebali intervenirati,nije nam trebao sukob sa Muslimanima,jer kako sam vidio u slučaju Posavine,dobro su radili zajedno,protiv Srba.Ovako su samo išli u korist Srba i njihove politike i dodatno zbunili Svijet,ko koga i zašto.

 5. #35
  Mamojebac Avatar od korisnika DinoB
  Datum registracije
  06-01-07
  Lokacija
  Salt City
  Poruka
  18,084
  Liked
  289 times

  Re: Stari most u Mostaru

  napokon neko realan...
  Juve Storia Di Un Grande Amore

 6. #36
  Starter
  Datum registracije
  30-03-07
  Poruka
  20
  Liked
  0 times

  Re: Stari most u Mostaru

  Citat Pravi autor: DinoB Pogledaj Poruke
  napokon neko realan...
  ma covijece ti nisi realan pisuci vec sta pises... prvo sto se tice rusenja mosta, definitivno se vidi da tenk hvo-a puca po mostu, sa tih polozaja gdje stoji, a muslimanaska vojska ga moze bukvalno pljunuti tu gdje je bio, ali ne, tenk stoji tu dan - dva..., bolan nemoze me nitko uvjeriti da je to u oba najvecih sukoba , kad u mostaru nisi smio glavu izvuci na cisti zrak, a da ne dobijes metak, sasvim normalno... sta je sa posadom tenka, misteriozno nestala, ne zna se ni jednom od trojice ni traga ni glasa(jedan bio musliman), i to je normalno?... sto je praljak rekao da je bio vojni cilj to definitivno jeste bio... ali praljak 4 dana prije rusenja starog mosta predaje duznost, ne zapovijeda vojskom u vrijeme rusenja starog mosta, a oni njega optuzuju... a sto se tice tudjmana, te tudjman ovo, tudjman ono, tudjman dijelio BiH, agresija tudjmana na BiH, sve same price, ali ono sto nisu price jesu djela tudjmanova, pa on je primio pola bosne(gradjana u izbjeglistvo) u hrvatsku za vrijeme rata, pa on je priznao medju prvima BiH kao samostalnu i suvremenu, pa spasio je bihac da ne bude jos jedna srebrenica... pa ljudi moji prestanite pricati, vec pogledajte malo realno, kako ce covjek to sve uraditi, istovremeno vrsit agresiju na BIH i primat izbjeglice iz BiH i spasavat muslimane od jos vecih stradanja, istovremeno dijeliti BiH i medjunarodno je priznavati ... ne piju vodu te price, nema logike nikakve...

 7. #37
  Banned Avatar od korisnika silence
  Datum registracije
  21-10-05
  Lokacija
  Tierra del Fuego
  Poruka
  7,880
  Liked
  7 times

  Re: Stari most u Mostaru

  hrvatske brigade su se borile u BiH ... i to dečki mobilizirani u Zagrebu i drugdi.
  agresije je bilo ... jer nekima nije pasalo da hrvati i muslimani surađuju ..


  oćeš reći da logora nije bilo?

  Heliodrom i slična sranja?
  kome je to trebalo?

  ko je odlučio da se krade oružje koje je išlo bošnjacima?
  ko je plaćao srbima da tuku Armiju BiH topovima?

  KO JE UBIO BLAŽA KRALJEVIĆA? I ZAŠTO?

 8. #38
  Mamojebac Avatar od korisnika DinoB
  Datum registracije
  06-01-07
  Lokacija
  Salt City
  Poruka
  18,084
  Liked
  289 times

  Re: Stari most u Mostaru

  U toku je proces pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju protiv Slobodana Praljka za rušenje Starog mosta.

  Sam Praljak je 2004. godine za Slobodnu Dalmaciju izjavio: "Stari most je bio vojni objekat, a vojni objekat u ratu, bez obzira na njegovu povijesnu i kulturološku vrijednost, može biti srušen."

  Trenutačno se za rušenje Starog mosta sudi zapovjedniku HVO-a, Slobodanu Praljku pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u predmetu "Prlić i ostali" kao jedna točka optužnice u sklopu udruženog zločinačkog pothvata stvaranja etnički čiste hrvatske države od dijelova Bosne i Hercegovine.[1]


  vidis ti da je ovo u međunarodnom sudu?? pitaj koga hoces odavdje i isto ce ti rec...naravno htvati se nece svi slozit..a dosta ih se i slaze..imas gore i primjer...
  ne branim ja nikog..npr. ako muslimani sruse crkvu nek im se sudi...isto tako treba sudit onom ko je most srusio a zna se ko je..nemoj te govorit jest nije, kad jest i to se zna..to nije upitno i imaju dokazi i pola zemaljske kugle je o tom pricalo....
  a srebrnicu ne mjesaj , to je prica za sebe....
  bihac nema veze sa srebrnicom...sta se desilo sa srebrnicom je najveci genocid u historiji. a ko je odgovoran se nece nikad saznat...srbi, holanđani su krivi. sad jel ko sa ove strane stvarno ne znam..al mislim da jest...
  Juve Storia Di Un Grande Amore

 9. #39
  Regularni forumaš Avatar od korisnika meštar
  Datum registracije
  12-03-07
  Lokacija
  tu blizu
  Poruka
  91
  Liked
  0 times

  Re: Stari most u Mostaru

  Citat Pravi autor: silence Pogledaj Poruke
  hrvatske brigade su se borile u BiH ... i to dečki mobilizirani u Zagrebu i drugdi.
  agresije je bilo ... jer nekima nije pasalo da hrvati i muslimani surađuju ..


  oćeš reći da logora nije bilo?

  Heliodrom i slična sranja?
  kome je to trebalo?

  ko je odlučio da se krade oružje koje je išlo bošnjacima?
  ko je plaćao srbima da tuku Armiju BiH topovima?

  KO JE UBIO BLAŽA KRALJEVIĆA? I ZAŠTO?
  Majstore znam da ovo nema veze sa temom ali naletio sam na forum Krstarice gdje neka dva naša dečka ubijaju Srbe u pojam,ovaj jedan Tokyo i Purger sa Tiletovom slikom,Srbi lude,ne mogu ih zbanat jer su fini ali to trebaš pročitati.Možda da budemo malo kolektivni pa pripomognemo malo,jer takve stvari koje pojedinci udaraju tamo stvarno nemaju veze sa vezom.Ovaj Purger odgovara po trojci odjednom,uglavnom baci oko koji put,svaka im čast.

 10. #40
  Mamojebac Avatar od korisnika DinoB
  Datum registracije
  06-01-07
  Lokacija
  Salt City
  Poruka
  18,084
  Liked
  289 times

  Re: Stari most u Mostaru

  a posto ne vjerujete evo i na engleskom....

  After the Serbs were driven out, the heavily armed, Croatia funded Bosnian-Croat forces (HVO) turned their guns at their once allies, the Army of Bosnia and Herzegovina, in hope of capturing the whole city for themselves in the light of Bosnian Croat Secessionist campaign. The campaign resulted in the deeply rooted division of the city of Mostar into West Mostar (run by HVO and Army of Republic of Croatia) and the East Mostar (run by the Muslim Bosnian Government). HVO forces and forces of Republic of Croatia (especially Splits 114 brigade) engaged in a mass execution, ethnic cleansing and rape on the Bosniak people of the West Mostar and its surrounds and a fierce siege and shelling campaign on the Bosnian Government run East Mostar. HVO campaign resulted in thousands of injured and killed and this city's Old Town reduction to Rubble. On November 9, 1993 HVO troops destroyed the city's most recognizable landmark an Ottoman era bridge built in 1566, which is the city's namesake. Today, the city is slowly recovering from divisions created by the conflict. Some of the scars of that division still remain today.
  Juve Storia Di Un Grande Amore

Lajkaj nas na Facebooku