Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi U zdravstvu nered, nerad i neodgovornost u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Lovel Sahasa .... sami! sve stoji .... treba negdi početi i provesti politiku do kraja, a ne, kako si ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 05-06-07, 12:57   #11 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,633
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Re: U zdravstvu nered, nerad i neodgovornost

Citat:
Pravi autor: Lovel Pogledaj Poruke
Sahasa

....

sami!
sve stoji .... treba negdi početi i provesti politiku do kraja, a ne, kako si reko, stihijski ...
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-06-07, 17:53   #12 (permalink)
Banned

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 30
Poruka: 2,370
Ibort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auruIbort ima spektakularnu auru

Nema u zdravstvu ništa više (a ni manje) mita i korupcije nego u svim drugim segmentima društva.
Ibort je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 05-06-07, 18:15   #13 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,385
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Od prve godine života pa do danas sam često po bolnicama. Imam odlično mišljenje o doktorima, sestrama, opremi i svemu šta se tiče bolnice. I nisam jedini u tome. Naravno da narod voli srat, to je u njegovoj biti. Milijun Hrvata odvaja za zdrastvo, a 4 ipo milijuna se liječe. Usporedimo to sa Canadom primjerice- iz prve ruke sam čuja da ako zaradiš 1000$ u tjednu, 300 ide državi ( u tu cijenu je uključena zdrastvena, komunalna i svi drugi tipovi skrbi).
Također iman iskustva sa tim "poticajima" doktorima- ne grabe baš svi lovu. Na svom primjeru mogu posvjedočit da je to preuveličano. Krpaju me 50 dana i otac kupi neku bocu alkoholnog pića od 100kn i pokloni. Bogati, koji kriminal!
Odgovori sa citatom
Star 05-06-07, 20:03   #14 (permalink)
Purger

Datum registracije: 24-12-05
Godina: 31
Poruka: 10,757
sahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku sahasa

Citat:
zbilja ne vidim gdje sam ustvrdio da ti ne vjerujem

Tema je: U zdravstvu nered, nerad i neodgovornost i ispod toga stanoviti tekst kojeg treba raspraviti, a ti si se od cijele zgrade koncentrirao na okvir trećeg prozora slijeva, upravo onako kao što i glasnogovornici žele
btw, mislim da je sasvim prirodno da se osjećam prozvanim

Aha...znači tebe smeta to kaj sam se ja zakačio za okvir trećeg prozora slijeva,jel
E pa zaboli me ona stvar jel tebe to smeta ili ne i jel glasnogovornici to žele ili ne....jasno

Citat:
A zašto baš ja ne bih komentirao tvoj post, jednako kao i post koji je napisao silence, mama, daidža ili bilo tko drugi? Obrazloži mi to, molim te!
Što me muči? Između ostalog: ovo
Nije ti prvi put da ostavljaš sarkastične komentare na moj post pa te zato pitam kaj te muči...jer definitivno te nešto muči a moram ti priznati da me sad i za to zaboli ona stvar...
Samo ti komentiraj...

Citat:
usput - mislim da preosobno shvaćaš ovo od ranije
Ne shvaćam ja ništa preosobno...pogotovo ne od tebe
Nemoj meni zjake prodavat...dovoljno dugo sam ovdje da znam kakav si

I got a girl
You want to meet her
Her name is 9 millimeter

PRAVILA PONAŠANJA
sahasa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 05-06-07, 21:27   #15 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Godina: 45
Poruka: 4,905
anthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon

Ja ću malo o temi iz osobnog primjera, iz primjera moje obitelji.

Tretmanom kod liječnika opće prakse sam jako zadovoljan, posjećujem ga (ju) prosječno manje od jedan puta godišnje u pravilu zbog viroze.
Liječnica mene nagovara da odmorim nekoliko dana, dogovaramo se trebaju li mi kakve dodatne pretrage i sl.
Sa stomatologom sam isto jako zadovoljan.
Nikad im nisam odnio ni 100 grama kave.

Prije dvije godine supruga je trebala magnetsku rezonancu koljena i bila je na redu za više od 3 mjeseca. Preko jedne sestre smo to obavili nakon tri dana u popodnevnim satima. Nakon toga je podvrgnuta operativnom zahvatu, odležala u bolnici, završila rehabilitaciju, nastavila raditi kad nas iz bolnice zovu da smo na redu za magnet.Sestri koja je dogovorila pregled smo u znak zahvalnosti odnijeli litru pića, bombonjeru, sitnice. Ne smatram ovo mitom, već kažem znakom zahvalnosti.

Što se vidi iz ovog primjera?

1) Da nismo na ovaj način obavili pregled supruga bi bila na bolovanju tj. državi na teretu bar sto dana duže što znatno opterećuje zdravstveni fond jer je takvih primjera jako puno.

2) Specijalističke ordinacije i uređaji su u popodnevnim satima rezervirani iskjučivo za slučajeve preko veze. Boljom organzacijom sigurno se mogu smanjiti liste čekanja, a time i troškovi liječenja i broj dana na bolovanju.

Imam još svježih primjera ali ih zbog dužine poruke neću sada pisati već kasnije ako osjetim potrebu.

E da! Mišljenja sam da bolnice imaju previše zaposlenih u tzv. pratećim službama. Veliku većinu tih poslova bi trebali obavljati profesionalni servisi koji su samo naizgled skuplji, a u konačnici su znatno jeftiniji (čistačice, dostavljači, zaštitari, hortikultura....)
Odgovori sa citatom
Star 05-06-07, 23:35   #16 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 22-05-06
Poruka: 286
markoivan ima ono neštomarkoivan ima ono neštomarkoivan ima ono neštomarkoivan ima ono neštomarkoivan ima ono neštomarkoivan ima ono nešto

anthlonu rep+, za vrlo objektivan i realan post
lovelu nemogu dat jer sam mu dao nedavno
sahasu bi molio da kad nema ništ pametno za reći da to nečini ovdje
Odgovori sa citatom
Star 05-06-07, 23:59   #17 (permalink)
Master of Sex n Sin

Datum registracije: 28-09-05
Poruka: 3,122
tarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavantarquino je slavan
Arrow Re: U zdravstvu nered, nerad i neodgovornost

Generalno liječnici zaslužuju veče plaće, a hoće li uzimati mito ili ne je stvar našeg hrvatskog mentaliteta i do čovjeka.

Problematika zdravstva kod nas je kompleksan problem, puno toga ne štima temeljno od same organizacije, lošeg planiranja, upravljanja resursima i sve to još počiva na novcu kojeg stalno nedostaje.

Trenutko Hravtska u zdravstvu ima dug od oko 5 milijardi, koji se ne može nadomjestiti osim korikirati malim zahvatima u Listama lijekova i slično tome i jedino rješenje je prebaciti troškove liječenja na pacijenta većinskim dijelom kako je u razvijenim zemljama. Kod nas je prividno problem u tome zbog teške socijlne situacije, ali naš si čovjek previše dozvoli biti bolestan, spram onoga koliko bi realno mogao biti zato što je sve skoro besplatno.

Gdje naš čovjek ode 10 puta kod liječnika, na zapadu ode 1 jel stavrno mora (figurativno), a s obzirom da je stomatolog 100% na teret pacijenta ljudi čuvaju zube od najmanjih nogu kao suho zlato, a kod nas furaju groblja.
Odgovori sa citatom
Star 06-06-07, 00:22   #18 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 10-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,385
Casey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono neštoCasey ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pravi autor: tarquino Pogledaj Poruke
Gdje naš čovjek ode 10 puta kod liječnika, na zapadu ode 1 jel stavrno mora (figurativno), a s obzirom da je stomatolog 100% na teret pacijenta ljudi čuvaju zube od najmanjih nogu kao suho zlato, a kod nas furaju groblja.
Eto.
Odgovori sa citatom
Star 06-06-07, 07:54   #19 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-12-05
Poruka: 1,621
Homesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svimaHomesick je poznat svima

Vidim da se ovdje diskusija zahuktala i mislim da je to dobro. Svi imaju svoje argumente i ne mogu reći da nisu u pravu, ali moram priznati da mi se sviđaju postovi Caseya i Anthlona. Naravno, Silence, Tarquino i ostali pogađaju u srž problema, a dobri su i argumenti i Sahase i Lovela kojima moram priznati da i ja pišem iz vlastitih iskustava i zapažanja.
Stvarno bi trebalo riješiti zbrku koja je sada u zdravstvu, pogotovo što se tiče rada poslije podne. Tehnoloških i prostornih rezervi ima, ali je problem nedostatka liječnika. Oni koji nisu u bolnicama na podnevnim i večernjim dežurstvima imaju svoje privatne ordinacije u kući ili čak u ordinaciji gdje redovno rade, pa nakon redovnog posla krpaju budžet "prekovremenim" radom. Uz veće plaće i poticaje to ne bi bilo potrebno kao i uz reorganizaciju na radnim mjestima.
I ja sam osobno, kao i članovi moje obitelji, moja supruga i njezina obitelj, dakle svi meni poznati, imali smo potrebe za hitnim i specijalističkim pregledima i terapijama (na žalost). Bilo bi bolje da smo zdravi. Ali, nikada nismo osim "ciglice" s kavom, bombonijere ili "flaše" odnijeli nekakav mito liječnicima. I sve smo odradili u "neradno" vrijeme.
Kome treba (ne trebalo vam), uvijek će pronaći nekog iz obitelji ili znanca koji pozna nekog drugog koji pozna onu sestru ili liječnika s onog odjela...... Ne treba se odmah pomiriti s narudžbom kada te sestra u ožujku na bolničkom odjelu naruči za pregled u studenom ili ti kaže da nazoveš u siječnju kada će se raditi raspored dežurstva liječnika za iduću godinu!!! Najlakše je galamiti na čekanja u bolnicama.....
A, Bože moj, desilo se i da sam za neki super hitan pregled u privatnom centru ili specijalnoj bolnici izdvojio sto - dvjesto eura.... Uvijek s razlogom i na vrijeme
Eto. Zato ja mislim da bi povećanje broja liječnika i drugog osoblja, te povećanjem njihove plaće, boljom organiziranošću vremena i prostora nestalo potrebe za davanjem mita za koji ja osobno još i nisam utvrdio da postoji.
Pozdrav svima i još jednom ponavljam da sam oduševljen odličnim diskusijama.

Zadnji Uredio Homesick : 06-06-07 u 07:56.
Homesick je offline  
Odgovori sa citatom
Star 06-06-07, 14:06   #20 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Godina: 45
Poruka: 4,905
anthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon

Ovo što smo napisali HPLJ5L (promijeni nick jer je ovo nezgodno za pisanje ) su svakodnevni primjeri snalažljivosti u određenim trenutcima, način prevladavanja nelogičnosti sustava i naše postupke ne smatram nemoralnim jer zbog nas nitko nije bio oštećen tj. nije se produžila nikome lista čekanja jer smo van redovnog uredovnog vremena obavili preglede i nismo davali mito već samo sitnicama izrazili zahvalnost osobama koje su nam pomogle u za nas teškim trenutcima.

Da je situacija sređenija ne bismo bili prisiljeni na ovakve postupke. Ove retke i pišemo da ukažemo na probleme i moguća riješenja.

U zdravstvu ima podmićivanja u pravom smislu te riječi, ali puno manje nego se priča i vjerovatno nešto više nego u drugim granama jer su u pitanju i ljudski životi.

Kada je teška bolest u pitanju, kada je ugrožen naš život i život naših bližnjih sami pomičemo granice morala, a to pokvareni pojedinci iz liječničkih redova znaju iskoristiti - osjete lovinu.
Još je jedna situacija specifična za davanje mita. OSOBNA MATERIJALNA KORIST.
Dakle, kada se sređuju papiri za ovakvu ili onakvu mirovinu, kada se po nekoj osnovi želi izvući laka lova od osiguravajućih društava i sl.

No tu su organi da to malo potjeraju!
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: neodgovornost, nerad, nered, zdravstvu

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 16:05.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114