Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi U zdravstvu nered, nerad i neodgovornost u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Dr Jekyll Pošti sam "domaći" u zdravstvu imam dosta toga reći na tu temu, ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 08-06-07, 02:29   #31 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 45
Poruka: 6,388
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow
Re: U zdravstvu nered, nerad i neodgovornost

Citat:
Pravi autor: Dr Jekyll Pogledaj Poruke
Pošti sam "domaći" u zdravstvu imam dosta toga reći na tu temu, ali neko vrijeme neću stići pošto se sutra ženim! Nadam se da će kroz par dana biti tema aktualna, pa ću napisat jedan post o odnosu liječnika i prema liječnicima u Hrvatskoj i inozemstvu (pošto sam radio i u Hrvatskoj i vani).
Čestitam i ja. Nadam se da te nećemo izgubiti.

Maslow je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-06-07, 08:13   #32 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Poruka: 4,883
anthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon

Citat:
Pravi autor: Dr Jekyll Pogledaj Poruke
Pošti sam "domaći" u zdravstvu imam dosta toga reći na tu temu, ali neko vrijeme neću stići pošto se sutra ženim! Nadam se da će kroz par dana biti tema aktualna, pa ću napisat jedan post o odnosu liječnika i prema liječnicima u Hrvatskoj i inozemstvu (pošto sam radio i u Hrvatskoj i vani).

Obećao si doc, pa mi čekamo.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-06-07, 10:12   #33 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,577
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar

Citat:
Pravi autor: anthlon Pogledaj Poruke
Obećao si doc, pa mi čekamo.
Evo, da ispunim obećanje!

Krenut ću od studija, da se lakše shvati problematika stvari.

Ja sam studirao i diplomirao u Zagrebu, pa će se komentar odnositi na to, tj. na razdobje kad sam ja bio student Obrazovanje mladih liječnika možemo ugrubo podijeliti na teoretski i praktični dio. Na papiru sve to lijepo izgleda - tisuće sati prakse, seminara, predavanja, veliki broj kolokvija (samo iz anatomije ih je preko 40) i teški ispiti. I gdje je problem? Problem je u tome što se previše potencira teorija, a premalo praksa! U bolnicama, na praksi, smo praktično bili prepušteni sami sebi (čast iznimkama, ja ih mogu samo troje imenovat koji su se potrudili oko studenata) i znalo se dogodit da ljudi tjednima ne idu na praksu, uredno skupe sve potpise, polože ispit...Recimo, šivati nekoga kao student je graničilo s čudom! Ja sam imao sreću da je jedan specijalizant kirurgije bio moj susjed pa mi je on to pokazao. Velik dio studenata u toku svog studija nije ni vidjela konac za šivanje, a kamoli šivala. I onda kad dođete na ispit, ako čak i loše pregledate pacijenta, a teoriju dobro poznate, u 90% slučajeva položit ćete ispit! Obično su objašnjenja tipa "naučit ćete praksu kad počnete radit", "sad je bitna teorija, ono drugo je čisto mesarstvo" itd.

I sad mladi liječnik sav sretan diplomira i što se dogodi - šišnu ga u neku Hitnu ambulantu bez ikakve pomoći i nadzora mentora!
Ja sam u Hrvatskoj radio u jednoj bolnici na periferiji. Moja mentorica je uredno svaki mjesec dobila 1 000 kn za mene, a praktično ju nisam ni vidio! Sve sam morao sam, stariji liječnici (opet, čast iznimkama) su mi, kad sam ih pitao za savjet, rekli "Pa jel nisi to naučio na fakultetu?". I opet sam bio prepušten sam sebi.

Već u toku studija puko mi je film i odlučio sam da neću radit u Hrvatskoj. Dobio sam izvrsnu ponudu iz Slovenije, položio sve što treba i sada radim u Sloveniji. Koja je razlika? Ogromna.
Ovdje, kad sam išao polagati nostrifikacijski ispit i stručne ispite, nikog ne zanima koliko neki lijek ima molekula - zanima ih što ćeš napravit ako nađeš čovjeka u nesvijesti na ulici! Nitko me nije zamarao pitanjima o nekakvim bolestima koje se nikada nisu javljale u Europi, nego ih je zanimala čista praksa - da vidimo kako postavljaš kateter, tubus, kako šivaš, jel znaš reanimirat...Bitna razlia je već u činjenici da u Hrvatskoj na državnom ispitu za liječnike nema praktičnog dijela! Dakle, pišu se testovi, odgovara na pitanja, ali nikoga ne zanima kakav sam ja u odnosu s pacijentom, pomoćnim osobljem, kolegama, kako razmišljam, kako uopće radim!

U Sloveniji ljude zanima jedino što i kako radiš. Svaka sekunda prekovremenog je plaćena, svaki dobar potez je nagrađen, za dodatnu edukaciju (seminari, kongresi, postiplomski studij) se ne treba brinuti - sve je osigurano! Ali isto tako, nema zataškavanja ako pogriješiš, nitko ti ne štiti leđa i moraš sam odgovarat za svoje postupke!

Dakle, naravno da u našem zdravstvu ima velikih problema, kad se već studenti (po mom mišljenju) krivo usmjeravaju. Ja poznajem bezbroj genijalnih liječnika, koji znaju cijele knjige napamet, ali su im godine trebale da uopće priđu bolesniku i počnu razgovarat s njim, jer to nisu naučili u toku studija! Onda mladog liječnika bace u ambulantu Bogu iza nogu i puste ga da se sam snalazi. Rezultat toga znate i sami.

Zagreb je posebna priča! Kao mladi liječnik, nije postojala šansa da dobijete posao u nekoj od bolnica, ako niste imali debelu vezu. Čak ni ocjene nisu bile toliko bitne.

No, najveći problem je u činjenici da u velikom broju bolnica ne postoje uvjeti za rad. Pogledajte samo osnovnu infrastrukturu, od čekaonica, WC-a, ambulanti, da ne govorim o starosti pojedinih sprava itd.

Dakle da to sve sumiram: u zdravstvu u Hrvatskoj postoji veliki nered - to je točno! Da se ne radi to nije točno. Problem je što manji dio liječnika ne zna ili ne želi raditi pa prebacuju svoj posao na druge i time stvaraju čepove. Također, u velikom dijelu ne postoje čak ni osnovni uvjeti za rad. Za neodgovornost vrijedi isto.

I još jedan primjer iz moje prakse: jedno je večer ministar zdravstva na TV-u govorio kako pacijenti imaju prava na opdređene pretrage i da ih moraju dobiti. Nama je u bolnicu slijedeće jutro došao dopis iz ministarstva zdravstva gdje je taj isti ministar napisao i potpisao da ne smijemo obavljati te pretrage! Naravno da su se ljudi počeli buniti da je "ministar rekao da mora, pa ko smo mi da ne damo". Ja sam napravio slijedeći korak pošto sam već tada znao da idem u Sloveniju pa mi je bilo svejedno: iskopirao sam taj dopis, markerom istakao ministrov naputak za liječnike i njegov potpis i nalijepio to na vrata moje ambulante!

Na žalost, takvih primjera ima puno. U hrvatskom zdravstvu najviše vlada licemjerje i to je najveći problem!
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-06-07, 12:46   #34 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Poruka: 4,883
anthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosananthlon ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon

Bravo doktore!

Volim čuti kako stoje stvari iz prve ruke, priču iz duše.
Siguran sam da imaš još puno toga za reći o ovoj temi pa te molim da kad uhvatiš volje i vremena napiši još svojih razmišljanja, prijedloga za riješenje nekih problema .....

Nek se čuje - nikad se ne zna, možda nekad nešto i padne na plodno tlo.

Od mene ti za sada samo jedno veliko HVALA, jer ti repić ne mogu dti još neko vrijeme.
Odgovori sa citatom
Star 20-06-07, 13:25   #35 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,577
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar

Nema tu neke velike filozofije oko pitanja što treba učiniti u zdravstvu - potrebno je promijeniti način razmišljanja! Kod nas još uvijek vlada medicina autoriteta, a ne medicina sustava! Pa ja kao mladi liječnik u Hrvatskoj, ako nekom profesoru kažem da je nešto loše ili da treba promijenit, završit ću kao seoski liječnik na nekom brdu. U Sloveniji nakon što sam iznio jednu moju teoriju, jedan stariji iskusni kirurg je to iznio na stručnom sastanku i rekao da je to moja ideja. Uskoro sam pozvan kod direktora jedne tvornice na sastanak (moram priznat, živ sam se usro šta će bit) da mu obrazložim moju ideju. Tip je bio oduševljen i od tada ta tvornica i ja usko surađujemo! Dakle dobre ideje s podlogom i logikom se vani prihvaćaju i razrađuju i nitko ne prisvaja za sebe tuđe ideje!
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 28-07-07, 01:43   #36 (permalink)
Cobeta

Datum registracije: 01-10-05
Godina: 25
Poruka: 9,326
Wamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosanWamp ima na što biti ponosan

Bolnica u Slavonskom Brodu - strava i užas. Od liječnika (čast izuzecima), do sestara pa do čistačica. Ovih par dana sam išla u posjet bliskoj osobi na traumatologiju, i imala sam stvarno što za vidjeti. Sestre su seljančure koje ne znaju radit svoj posao kako spada, moraš ih stoputa zvati da ti se smiluju donijet ono što si tražio, deru se po hodnicima i pacijente tretiraju ko vreće krumpira, praktikantima očito nema tko pokazat kako i što se radi, pa se očito sami uče, na štetu pacijenata.

Liječnici su opet priča za sebe, jedan do drugog samodopadni i nestručni mafijaši koji jedino što znaju je nabacivat se dvostruko mlađim čistačicama i sestrama, iako imaju žene... a opće je poznato da je bolnica živi kupleraj, i ne zna se ko se s kim još nije.. da im pacijent crkne ne bi trepnuli, ja razumijem da za takav posao moraš ostat bešćutan, ali onda ga bar obavi kako spada. Ko da smo u Derventi.... Razumljivo je da bolnica nema sredstava ni bolničke opreme, ali ovo što sam ovih dana viđala me stvarno naljutilo i neugodno iznenadilo...
Odgovori sa citatom
Star 29-07-07, 09:01   #37 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 25-02-07
Godina: 57
Poruka: 888
tonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznat

Evo i mog pogleda na naše zdrastvao, ali i mojih osobnih iskustava jer od 1996 pa na ovamo ja i supruga imali smo 5 teških operacija a i sad je u pripremi jedna.

Nisu svi doktori isti, neki su istinski i kvalitetni lječnici, nepodmitljivi, a drugi opet (oni kojima je studij medicine bio nametnut od strane obitelji bilo po obiteljskoj tradiciji ili ono ajde "sine u doktore bit če love"), lakomi na sve što im se donese.

Smatram da smo mi kao narod krivi za podmitljivost lječnika, jer u našem narodu je uvriježeno ako daš nešto sa strane "bolje če te pogledat", ja smatram da je to tako počelo davno prije, a u što se razvilo vidimo sada.
Došlo je do toga da ulaskom na kapiju bolnice ili poliklinike imaš osječaj da svakom moraš turniti nešto u žep. Pa ljudi sa kesama ulaze u bolnice a izlaze bez njih. Bez srama se to uzima, bilo doktori ili osoblje.
Priče o malim plačama su priče za malu djecu, uvjek su imali veče plače od prosjeka bilo u Yu ili sada u Hrvatskoj, a to što su apetiti veliki to je nešto drugo, '' ja doktor moram vozit BMW' ili sve u tom stilu''.

Mogu reći da sam i ja kao i svi drugi podlegao tom davanju novaca, i doslovno sam se cjenkao kao na pijaci '96, hoću li dati 10 ili 20 tisuća maraka, onda za operaciju supruge, jer je taj vrhunski stručnjak meni u lice kazao idite u Swiss tamo če vas doći 5o tisuća franaka. A što bi vi napravili a život visi o koncu, a operacija se odgađa dok se ne plati.
Ili sljedeči put otvoreno rečeno tisuću EUR-a za krevet ili ambulantno lječenje, što je bilo neizvedivo.

Suprotno tome ja sam imao sriču kod moje bolesti, da sam došao kod vrhunskog stručnjaka i taj je doslovno izbjegavao kontakt ''u četri oka'' da se ne bi dogodilo da mu dam novac ili da uopče počnemo o tome raspravljat, vjerujte mi bio sam iznenađen i kad sam nakon operacije, sam došao u kancelariju i iz čiste zahvalnosti donio kesu i plavu kuvertu izbacio me van, i kasnije sam ga morao moliti da me ponovo primi.

Ima još toga za napisat, ali i ovo je dosta, a najžalosnija stvar u Hrvatskoj danas je što su se lječnici počeli baviti politikom a ne unaprjeđivanjem našeg zdrastva, što je takva situacija dovela do onog osnovnog zanemarivanje brige za ljudsko zdravlje i život pacjenata. A najviše me pogađa njihova bahatost, bezobzirnost i odnos kao da smo mi tu zbog njih a ne oni zbog nas.
Odgovori sa citatom
Star 03-08-07, 21:52   #38 (permalink)
Starter

Datum registracije: 09-07-07
Poruka: 11
kova11 se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku kova11 Pošalji poruku preko Skype-a korisniku kova11

ma politika je smece tu nista nema
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: neodgovornost, nerad, nered, zdravstvu

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 09:17.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114