Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi Vjeronauk u školama - "izborni" predmet u Znanost forumu; Evo čitam danas u Slobodnoj Dalmaciji - U jednoj splitskoj osnovnoj školi roditelji su otkrili da djeca koja se žele ispisat ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 16-10-06, 14:41   #1 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,850
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima
Vjeronauk u školama - "izborni" predmet

Evo čitam danas u Slobodnoj Dalmaciji -

U jednoj splitskoj osnovnoj školi roditelji su otkrili da djeca koja se žele ispisat sa izborne nastave vjeronauka, moraju donijet od roditelja popisanu izjavu u kojoj je detaljno obrazloženo zašto dijete više ne želi ići na vjeronauk.

Naime, u petom razredu djete mora odabrat dva izborna predmeta. Škola nudi vjeronauk, informatiku i njemački jezik. E sad, ona djeca koja su prva četiri razreda išla na vjeronauk, a sada žele informatiku i njemački jezik - znači, žele prekinut sa vjeronaukom - moraju donijeti gore navedeno pismeno obrazloženje.

Iako to na prvi pogled izgleda sasvim u redu - kvaka je u slijedećem: djeca koja prva četiri razreda nisu išla na vjeronauk nego na neki drugi izborni predmet - NE MORAJU IMAT REČENU POTVRDU nego slobodno mogu mijenjat izborni predmet, bez ikakve potvrde i sličnog dokumenta.

I onda je Republika Hrvatska "laička država u kojoj je Crkva odvojena od države"...

Aha - malo morgen!!!!

Vaši komentari?

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT
damfisk je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 15:17   #2 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,838
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Re: Vjeronauk u školama - "izborni" predmet

Moj komentar sasvim jednostavan: Ja se pitam gdje su tih 87, 7 % građana Republike Hrvatske koji su se na zadnjem popisu izjasnili kao katolici?!

Crkva je definitivno odvojena od države i od njezinog pravnog uređenja što ne znači da je odvojena od društva i naroda (baš tog istog što se izjašnjava kao katolici). Ti si pravnik... trebao bi to znati!
BTw. Crkva smo svi mi koji smo kršteni i to svoje krštenje SVOJEVOLJNO potvrdili na krizmi, a institucija je nešto sasvim drugo!

Opet ne shvaćam... šta je na tome krivo ako se treba obrazložiti zašto se ne želi više ići na vjeronauk! Oduzimanje vremena za pisanje molbe iliti obrazloženja ili ono "pa to je moja slobodna volja šta to imam nekome objašnjavati?"
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 15:53   #3 (permalink)
women loving misogynist

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Štos je tu tome što za promjenu drugog izbornog predmeta NE TREBA pismeno obrazloženje, a za promjenu vjernonauka TREBA.

Znači - ako ne želiš više ić na vjeronauk, tvoji roditelji trebaju vjeroučitelju napismeno objasnit zašto više ne želiš ić.

A ako više ne želiš ić, npr. na njemački - nikom ništa.

Ako je vjeronauk izborni predmet kao i njemački, onda bi situacija trebala bit istovjetna.

Time se vjeronauk stavlja u viši (važniji, "obavezniji") položaj u odnosu na druge izborne predmete s kojima bi trebao bit u istom rangu.

Kužiš?

damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 15:58   #4 (permalink)
Drugarica učiteljica

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Pa dobro, jasno je da se u tom slučaju stavlja, ali ako to zahtjeva vjeroučitelj onda valjda i ima svoje razloge!
Ako profesorica iz njemačkog tražila na primjer to isto obrazloženje nikom ništa nebi smetalo, ali vjeronauk- odmah halabuka koja treba doći do novina. Ne kužim to!
Ja osobno nebi tražila nikakvo obrazloženje pogotovo ne napismeno!
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 16:05   #5 (permalink)
women loving misogynist

Pa vjeroučitelj to ne bi smio zahtjevat. U tome i jest kvaka - on (vjeroučitelj) to traži, a nema prava to tražit.

Vjeroučitelje je rekao da potvrdu traži jer ima takav naputak od nadbiskupije, a nadbiskupija izjavljuje da se potvrde traže jer je to "u skladu sa ugovorom Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom".

Kao prvo - prilično sam uvjeren da u ugovoru RH sa Vatikanom nema nečeg tako detaljnog kao što je potvrda roditelja čije dijete ne želi više ići na vjeronauk; dakle - seru kvake, i uzimaju sebi za pravo ono što nikako ne bi smjeli

Kao drugo - i sam taj ugovor (odn. sadržaj tog ugovora) predstavlja eklatantno kršenje načela o odvajanju crkve i države, načela koje je navedeno u Ustavu (doduše, to je jedna druga tema za raspravu - mislim da već postoji na forumu)

damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 16:20   #6 (permalink)
Drugarica učiteljica

Hmmm ne bi ulazila u detalje oko tog ugovora RH s Vatikanom, jer zaista nisam najbolje upućena u njega i nebi se uopće htjela u te pravne stvari upuštati!
Koliko ja znam svaka nadbiskupija ima pravo donositi pravne akte koji se odnose na njezin prostor, a ne krše se i proturiječe kanonskom pravu koje je opće mjerilo za cijelu Latinsku Crkvu... e sad ako je vaša nabiskupija donjela tako jedan pravni akt i to se odobrilo od nadležne državne ustanove, a šta da kažem... valjda znaju zašto!
Ako nije onda je to samoinicijativa određenog vjeroučitelja, a tvrdi da od njega to traži nadbiskupija!
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 18:14   #7 (permalink)
Purger

Datum registracije: 24-12-05
Poruka: 10,141
sahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku sahasa

Kratko i jasno...

Nema što vjeroučitelj tražit da se njemu napismeno objašnjava !

O Boze fala ti, kaj purgeri smo mi
o kako bi vi sretni bili da ste purgeri

PRAVILA PONAŠANJA
sahasa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 19:09   #8 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 29
Poruka: 2,378
Ibort je zabranio reputaciju

Citat:
Pravi autor: teica21 Pogledaj Poruke
Crkva je definitivno odvojena od države ...
Da je crkva odvojena od države vjeronauka (bar u ovom obliku) u školi uopće ne bi bilo.
Ibort je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 19:54   #9 (permalink)
Gazim kupus, povoljno

Datum registracije: 02-01-06
Godina: 23
Poruka: 3,183
fuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masifuzija je dragulj u masi
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku fuzija Pošalji poruku preko Skype-a korisniku fuzija

ne znam stvarno u cemu je problem, ondosno sumnjam na to da traze obrazlozenje jer prekid vjeronauka u toj dobi onemogucava krizmu koja je potrebna za sakrement zenidbe (znaci vjencanja u crkvi), a primili su prvu pricest. ne vidim nista lose u tom, niti u vjeronauku (nece nista lose naucit, naprotiv...)

Kad popijem litru-dve, litru-dve,
lijepe su mi žene sve, žene sve
fuzija je offline  
Odgovori sa citatom
Star 16-10-06, 22:24   #10 (permalink)
Drugarica učiteljica

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
Da je crkva odvojena od države vjeronauka (bar u ovom obliku) u školi uopće ne bi bilo.

Ne znam o kojem obliku pričaš?
Svako ga sam izabire (u Hrvatskoj)... bez problema možeš ići na etiku i to u svakoj školi!
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: predmet, quotizborniquot, s kolama, vjeronauk

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 08:30.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108