Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi Zelena lista u Europi (a bogami i Zagora!) u Znanost forumu; Jedino se nadam da u zelenoj listi nema previše onih ljubitelja životinja, kaj su im mačke i nojevi važ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 24-10-07, 13:14   #21 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 15-02-06
Poruka: 1,135
selo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz mase
Re: Zelena lista u Europi (a bogami i Zagora!)

Jedino se nadam da u zelenoj listi nema previše onih ljubitelja životinja, kaj su im mačke i nojevi važniji od ljudi, inače nadam se da ću jednom kada ću imati više vremena malo i aktivnije pomoći zelenima u Zagrebu i Hrvatskoj, nažalost nemrem biti član, jer sam si obećao da nikada neću biti član nikakve političke stranke, ni slične organizacije
Odgovori sa citatom
Star 24-10-07, 14:26   #22 (permalink)
Starter

Avatar od korisnika Zoran Oštrić

Datum registracije: 18-10-07
Godina: 51
Poruka: 46
Zoran Oštrić se izdvaja iz mase
Arrow Re: Zelena lista u Europi (a bogami i Zagora!)

Citat:
Pravi autor: selo Pogledaj Poruke
Jedino se nadam da u zelenoj listi nema previše onih ljubitelja životinja, kaj su im mačke i nojevi važniji od ljudi
Nema. Gotovo svi imamo mačke ili pse i volimo životinje, podržavamo naravno zakon o zaštiti životinja, ali to je ipak životinja, a ne čovjek.
Zoran Oštrić je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-10-07, 18:19   #23 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Godina: 22
Poruka: 1,992
Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex
Wink Re: Zelena lista u Europi (a bogami i Zagora!)

Citat:
Pravi autor: Zoran Oštrić Pogledaj Poruke
Zeleni su svuda protiv korištenja nuklearne energije. Ja sam bio intenzivno aktivan u antinuklearnoj kampanji sredinom 1980-ih. Napisao sam i dvije brošure na tu temu, umnožavane na geštetneru! Ima li tu netko mlađi od 30 a da zna što je to geštetner? Posljednji put sam na FER-u držao predavanje na temu Zašto sam protiv NE 2001. godine. Danas to pitanje u Hrvatskoj nije aktualno, iako uvijek jednim okom pazim što radi Hrvatsko društvo za nuklearnu energiju.
Citat:
Vodstvo, članovi i ogranci

Stranku vode, kao što je običaj u zelenim strankama u svijetu, dvoje ravnopravnih supredsjednika, muško i žensko. Supredsjednik je Dragutin Ribarić, a supredsjednica Vlasta Toth. Glavni tajnik stranke je Zoran Oštrić.
Pa glavni tajniče , kao što rekoh, sviđaju mi se zeleni jer treba održavati okoliš, da nama bude bolje, ali i budućim generacijama, ali ono po ćemu se ne slažem sa zelenima jest pitanje NE

Pa sam u sklopu energije te okoliša i održivog razvoja izdvojio neke slajdove u obliku slika, o samoj NE se može učiti na fizici u školi ili faxu te na wikipediji, ovo je samo isječak.

Po meni bi daleko bolje bila samo jedna nuklearka nego sve hidroelektrane i termoelektrane u HRV, jer objektivno gledajući, ako se dobro raspolaže sa nuklearnim otpadom (a našlo se tzv. idealno mjesto kod Papuka mislim, nisam siguran) NE je najčišći izvor energije.
Dodane Slike
Tip Fajla: jpg emisija.JPG (56.1 KB, 4 pogleda)
Tip Fajla: jpg nesreće.jpg (71.0 KB, 3 pogleda)
Tip Fajla: jpg stav.jpg (99.8 KB, 6 pogleda)
Tip Fajla: jpg TWh.jpg (33.6 KB, 5 pogleda)
Tip Fajla: jpg usporedba.jpg (41.8 KB, 4 pogleda)
Tip Fajla: jpg zaključak.jpg (65.2 KB, 3 pogleda)
Vex je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 26-10-07, 15:49   #24 (permalink)
Starter

Talking Re: Zelena lista u Europi (a bogami i Zagora!)

Citat:
Pravi autor: Vex Pogledaj Poruke
ono po ćemu se ne slažem sa zelenima jest pitanje NE. Pa sam u sklopu energije te okoliša i održivog razvoja izdvojio neke slajdove u obliku slika, o samoj NE se može učiti na fizici u školi ili faxu te na wikipediji, ovo je samo isječak.
Žao mi je. Ako si za nuklearnu energiju, i to ti je jako važno, onda nemoj glasovati za zelene. (iako to u Hrvatskoj nije aktualna politička tema a neće ni biti u sagledivoj budućnosti ).
Fizika u školi i wikipedija? Ja sam o nuklearnoj energiji sticajem okolnosti učio na fakultetu. Fizika na PMF-u. (Kasnije filozofija i povijest na Filozofskom). Dok sam studirao fiziku, 1979., dogodila se nesreća na elektrani Tri milje u SAD, ja sam tada smatrao kako to nije strašna stvar. Onda sam počeo raditi u antinuklearnoj kampanji od 1986., nešto prije Černobilja. Napisao, kako spomenuh, dvije brošure, gomilu novinskih i publicističkih tekstova, jedan znanstveni rad o energetskom planiranju i par letaka, sudjelovao u niz javnih sučeljavanja, tribine (posljednja na FER-u 2001., sudjelovao ja i pet pritstaša nuklearne energije, od toga trojica profesora na FER-u), nastupi na radiju i TV. Pa mi danas baš slajdovi nisu dovoljni da promjenim mišljenje.

Jedan od protivnika u toj kampanji bio je moj bivši profesor Vladimir Paar. Sreo sam ga prije dve-tri godine kad je bio na promociji knjige Marijana Jošta, glavnog hrvatskog aktivista protiv GMO. Pa mu rekoh: "Profesore, drago mi je što smo sada na istoj strani!"
Zoran Oštrić je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-10-07, 17:17   #25 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Pa na vašu žalost u jednoj anketi na kraju Fizike II na FER-u su dali anketu o energiji u RH, 97% studenata je zaokružilo da bi htjeli nuklearku kao rješenje budućih energetskih problema, ja sam bio među njima, tako da u tome pogledu baš zeleni nisu previše inspirirali nas u alternativna rješenja .

Ali kao nekoga ko je završio PMF, pitao bi Vas, što bi po Vama bilo rješenje za buduću energetsku potražnju?
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-10-07, 18:53   #26 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-08-05
Godina: 21
Poruka: 1,428
Casey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznatCasey će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Casey

Citat:
Pa na vašu žalost u jednoj anketi na kraju Fizike II na FER-u su dali anketu o energiji u RH, 97% studenata je zaokružilo da bi htjeli nuklearku kao rješenje budućih energetskih problema, ja sam bio među njima, tako da u tome pogledu baš zeleni nisu previše inspirirali nas u alternativna rješenja .

Nuklearno i je najbolje.
Odgovori sa citatom
Star 27-10-07, 01:27   #27 (permalink)
Starter

Sasvim kratko o energetici

Citat:
Pa na vašu žalost u jednoj anketi na kraju Fizike II na FER-u su dali anketu o energiji u RH, 97% studenata je zaokružilo da bi htjeli nuklearku kao rješenje budućih energetskih problema, ja sam bio među njima
Naravno da je na FER-u tako. Na drugim fakultetima je drugačije. Ja sam u predavanju 2001. upozorio da "alternativna" energetska strategija donosi više radnih mjesta za energetičare, uključivo i FER-ovce (meni je to još uvijek "jaka struja" ), nego klasična, koja ide na mali broj velikih objekata. Ali kultura onih, no, koji se bave "jakom strujom" na FER-u jest da razmišljaju "Big is beatufull", istpod sto megavata ne isplati se ništa raditi.

Citat:
Ali kao nekoga ko je završio PMF, pitao bi Vas, što bi po Vama bilo rješenje za buduću energetsku potražnju?
Mislim, da znaš što ču ti odgovoriti. A znam i što ćeš ti meni na to odgovoriti, jer sam te rasprave već puno puta vodio. Racionalna potrošnja ("Faktor 4+"), pasivna i aktivna solarna srhitektura, stimulacija javnog prijevoza, kogenerativna postrojenja umjesto klasičnih TE, obnovljivi izvori, gorive ćelije, vodik, itd. Sve, što se načelno i danas u Hrvatskoj već stimulira, međutim u praksi i dalje ne ide. Bojim se, da vas profesori i dalje uče ono, što je bilo aktualno kada su oni bili studenti, prije 30 i više godina.
Zoran Oštrić je offline  
Odgovori sa citatom
Star 27-10-07, 08:10   #28 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 26-02-07
Godina: 57
Poruka: 1,109
tonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznattonini će uskoro biti poznat

Ovo mi sad sve skupa izgleda na navijanje za Zelene, a Hrvatske zelene stranke nema nigdi., kakve liste, stranka u Hrvata je bitna pa makar bila i zelena.
Odgovori sa citatom
Star 27-10-07, 09:49   #29 (permalink)
Starter

Citat:
Pravi autor: tonini Pogledaj Poruke
Ovo mi sad sve skupa izgleda na navijanje za Zelene, a Hrvatske zelene stranke nema nigdi., kakve liste, stranka u Hrvata je bitna pa makar bila i zelena.
Postoji stranka, koja se zove Zelena lista. Razlog za to ime je taj, što je ranije postojala "mikro-stranka" (mi smo "mini") pod imenom "Zelena stranka". U međuvremenu je brisana iz registra.
Zoran Oštrić je offline  
Odgovori sa citatom
Star 28-10-07, 18:48   #30 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Re: Sasvim kratko o energetici

Citat:
na FER-u jest da razmišljaju "Big is beatufull", istpod sto megavata ne isplati se ništa raditi.
Ko govori o toj sići nekolko MWh
Citat:
Mislim, da znaš što ču ti odgovoriti. A znam i što ćeš ti meni na to odgovoriti, jer sam te rasprave već puno puta vodio. Racionalna potrošnja ("Faktor 4+"), pasivna i aktivna solarna srhitektura, stimulacija javnog prijevoza, kogenerativna postrojenja umjesto klasičnih TE, obnovljivi izvori, gorive ćelije, vodik, itd. Sve, što se načelno i danas u Hrvatskoj već stimulira, međutim u praksi i dalje ne ide. Bojim se, da vas profesori i dalje uče ono, što je bilo aktualno kada su oni bili studenti, prije 30 i više godina.
Evo glavni tajniče npr, ja sam isto da se maknu sve TE i HE iz Hrvatske jer najviše onečišćuju okoliš, ali ono, racionalna potrošnja, to treba ljude nagovoriti, jer stvar je u tome da ako ti nekome kažeš da previše troši i da treba smanjit, bit će da mu to braniš, ljudi su najsjebaniji uvijek

Ali npr. da bi se dostigla energija od jedne poštene nuklearke, treba se stavit te ploče za solarnu energiju prek skoro cijele Sahare (već smo rekli da nejdemo ispod GWh ), a opet bura na moru je prejaka za vjetrenjače pa se zato stavljaju tamo gdje se stavljaju

Ali evo da kažemo da nećemo NE, ne preostaje nam ništa drugo osim da uvozimo struju ili onečišćujemo i uništavamo okoliš sa TE ili HE

Jedina solucija je da do 2016. (tada se planira završiti fuzijska elektrana u Francuskoj) uzmemo tu jednu i za sebe (2063. dobivamo warp )

Ali da Vas pitam kako onda stojite sa fuzijskom elektranom (budućom)?, referenciramo ju sa FE
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: europa, zagora, zeleni

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 13:08.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114