| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Politika Raspravljate o temi Zona slobodne trgovine umjesto EU u Znanost forumu; nedavno je bila tema o EU i tamo sam iznio svoje mišljenje o tom pitanju. ono kaj me zanima ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Banned | Zona slobodne trgovine umjesto EU nedavno je bila tema o EU i tamo sam iznio svoje mišljenje o tom pitanju. ono kaj me zanima sad je ovo... nakon 2008, kad Rumnjska i Bugarska (mene osobno ovo boli ko hrvata, da oni uđu u Eu, a mi smrdimo, ali nema veze) na zemljopisnoj karti Europe bit će nešto jako zanimljivo.. Hrvatska, Bosna, SiCG, Makedonija i Albanija će biti okružene zemljama članicama EU... po meni je žalosno da neki navijaju da ne uđemo u EU i maknemo se iz takvog društva, ali eto... 2008 će sigurno biti ponosni kad pogledaju na kartu i vide di spadamo... žalosno je da smo se borili da se maknemo iz Jugoslavije i primitivizma, a dobijamo jako jasno poruku di spadamo... možemo se mi preseravat kolko hoćemo, ali karta Europe 2008 godine jasno pokazuje žalosnu činjenicu di spadamo i s kim se možemo uspoređivat. nadam se da su svi oni kojima je Eu tolko mrska konačno zadovoljni, bar sad znamo di spadamo... ŽIVILA JUGOSLAVIJA!!! ![]() |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 29-01-06 Lokacija: Zagreb
Poruka: 923
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Zona slobodne trgovine umjesto EU pogreška u naslovu, nije zona slobodne trgovine UMJESTO EU već je zona slobodne trgovine PRIJE EU. To je po meni super jer ionako najviše trgujemo sa navedenim zemljama tak da nam to može samo koristiti |
| | |
| | #3 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 11-01-06 Lokacija: Zagreb
Poruka: 907
![]() | Re: Zona slobodne trgovine umjesto EU Citat:
Nije mi samo jasno čega se mi bojimo pa nemoguće je stvorit novu Jugu nakon svega, al izgleda da nekome smeta napredak naše zemlje pa stalno plasira tu tezu da EU želi stvorit novu Jugoslaviju jer kao ne znaju što bi s ovim prostorom, tako je najjednostvanije itd. Mislim da je taj strah neopravdan, mi bez obzira na sve, moramo surađivati sa svim svojim susjedima jer samo tako je moguće opstati . Isto tako glupo je smatrati riječ Balkan kao nešto primitivno, činjenica je da balkanski poluotok ide linijom od Costanze u Rumunjskoj do Trsta u Italiji (čak i Slovenija tu spada, bez obzira što oni govorili da nisu). Isto tako zbog toga što se riječ balkan smatra nečim primitivnim , a to je samo zato što se tu vodilo najviše ratova , pa mislim čak i na svijetu, ispada da je to primitivano područje a nije tako to je područje najbogatije u smislu kulture i običaja,veliki znanstvenici su s primitivnog Balkana,onda ako pogledaš u sportu mi pa Srbi u svakom sportu smo bez obzira na manjak novaca, uspjeli nešto napravit.Zaključak bi bio da treba malo maknuti predrasude koje su nam se servirale puno godina, jer nije Balkan = primitivno. Inače ne bi da me se krivo shvati al kad pogledaš nije ona Juga ni bila toliko loša, jer bar je većina radila , ljudi su bili sretniji, nije bilo stresa zbog posla itd. Istina bilo je puno manjkavosti u njoj i nebi da se ponovi, al mislim da se nismo trebali svega odreći iz te Juge, neki zakoni su bilo ok. Postojalo je puno veza u svijetu i trebat će vremena da se to ponovno uspostavi, prije svega mislim na veze sa afričkim i azijskim zemljama u kojima su naše tvrtke nekad radile(i naši radnici naravno). Uglavnom sve što će ojačati naše gospodarstvo i zaposliti naše ljude je dobro došlo pa tako i ovo na primitivnom Balkanu da u sklopu CEFTE, jer ova zona slobodne trgovine o kojoj se priča će biti u sklopu CEFTE, idemo naprijed i da konačno budemo zemlja u kojoj će se dobro živjeti u koju će se vraćati ljudi a ne iseljavati. | |
| | |
| | #4 (permalink) |
| women loving misogynist Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 12,857
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Zona slobodne trgovine umjesto EU Hm, hm, mislim sve to stoji da smo ekonomski upućeni na "balkanske susjede" i da je to samo zona slobodne trgovine i da trebamo surađivat sa susjedima... Samo meni je cijela ta priča sa "balkanskom trgovinskom zonom" vrlo sumnjiva. Meni se čini da EU (odnosno neki krugovi u EU, da sad ne generaliziram) nas žele ukalupit skupa sa Srbijom, BiH Makedonijom i Albanijom u neki paket sa kojim bi onda oni (dakle EU) razgovarali kao sa jednim subjektom. Dakle, da preko Hrvatske, koja se više-manje približava EU, tamo ubace i ostatak ex-Yu. Onda će se takva EU diferencirat na "izvorne" zapadnoeuropske zemlje koje će ostat "elitna" liga i na "nove" istočnoeuropske zemlje koje će služit za ispumpavanje kapitala i kao izvor jeftine radne snage. Generalno se protivim bilo kakvom povezivanju sa Srbijom iz jednostavnog razloga šta u zadnjih 100 godina iz Srbije nama nikada ama baš nikad ništa dobrog nije došlo. Pa na iskustvu se uči! Zašto da ulazimo u EU u paketu? Ako su se Slovenci znali postavit i uć u EU sami, i mi bi trebali djelovat u tom pravcu. Treba Europi pod svaku cijenu naglašavat i objašnjavat neizbrisive razlike između nas i Srbije, treba govorit da svaki put kad smo pokušali skupa sa Srbijom da je to završilo naopako i da tako jednostavno ne ide. |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Banned | Re: Zona slobodne trgovine umjesto EU ja sam apsulutno za ulazak u EU, ali bez ikakvih paketa. sve nove članice su pregovarali o sebi i mi smo prvi kojima se trpa nekakvi paket PUNO slabije razvijenih zemalja kao uvijet za ulazak. jesi Poljskoj uvjetovali ulazak u paketu s Bjelorusijom? jesi faking Rumunjskoj uvjetovali ulazak u paketu s Moldavijom? po kojoj logici mi moramo čekat dok se jedna Albanija sredi? kaj smo mi na razini jebene Albanije? sorry, ovo nema veze sa primitivizmom ili bilo čim, nego s najosnonovnijom ekonomijom. Ekonomski, politički i u svakom drugom pogledu mi smo daleko ispred većine tih zemalja.... |
| | |
| | #6 (permalink) | |
![]() | Re: Zona slobodne trgovine umjesto EU Citat:
EU na ovaj način želi pomoći i nama i regiji jer kad Hrvatska uđe a to će bit nadam se za par godina (najviše za 5g), onda će EU graničit sa BIH,SCG itd i njoj je u interesu da to budu gospodarski što stabilnije zemlje, jer ne žele imat crne rupe u susjedstvu. Te zemlje će ionako ući u EU s nešto manje uvjeta ili će biti samo pridruženi članovi jer ne vjerujem da će se moći sredit u kratkom vremenu. S obzirom da bez gospodarske suradnje nema velikog gospodarskog napretka, treba trgovat sa svima, samo da izvozimo jer samo tako možemo ići naprijed, jer teško da ćemo smanjit uvoz. Znam da postoji strah od nekih unija i to će postojati uvijek u Hrvatskoj dok god ne sazrijemo jer smo još mlada država koja se nije naučila na samostalnost. Predugo smo bili u nekim unijama, od Ugarske ,Austrije, Jugoslavije, pa čak i prije Ugarske smo bili u vazalnom položaju nasprem Franačke, al s vremenom ćemo se riješit tog kompleksa. Inače što se tiče Srbije oni nas ne mrze kao mi njih ali ono što je zanimljivo da oni niti ne žele s nama ništa. Nego i nas i njih EU pritišće da moramo pa zato i postoje simbolični sastanci predsjednika itd. Neke ozbiljnije suradnje niti nema, čak i zbog toga EU želi da bar trgovina profunkcionira. Uvjeren sam da će vrijeme pokazati da je strah bio neopravdan. | |
| | |
| | #8 (permalink) | |
![]() | Citat:
Da su nam predložili trgovinsku uniju sa Slovenijom, Austrijom i Italijom, nitko to nebi gledao kroz politiku nego bi rekla, pa da radi se samo o trgovini, tak ti je i ovo, samo što su ovdje BIH, SCG, Makedonija itd. | |
| | |
| | #9 (permalink) | |
| women loving misogynist Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 12,857
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Zona slobodne trgovine umjesto EU Citat:
| |
| | |
![]() |
| Tagovi: slobodne, trgovine, umjesto, zona |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 10:21.