Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Politika
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Politika Raspravljate o temi Zona slobodne trgovine umjesto EU u Znanost forumu; nedavno je bila tema o EU i tamo sam iznio svoje mišljenje o tom pitanju. ono kaj me zanima ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 29-01-06, 16:30   #1 (permalink)
Banned

Datum registracije: 21-10-05
Poruka: 8,660
silence
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku silence
Zona slobodne trgovine umjesto EU

nedavno je bila tema o EU i tamo sam iznio svoje mišljenje o tom pitanju. ono kaj me zanima sad je ovo... nakon 2008, kad Rumnjska i Bugarska (mene osobno ovo boli ko hrvata, da oni uđu u Eu, a mi smrdimo, ali nema veze) na zemljopisnoj karti Europe bit će nešto jako zanimljivo.. Hrvatska, Bosna, SiCG, Makedonija i Albanija će biti okružene zemljama članicama EU...

po meni je žalosno da neki navijaju da ne uđemo u EU i maknemo se iz takvog društva, ali eto... 2008 će sigurno biti ponosni kad pogledaju na kartu i vide di spadamo...

žalosno je da smo se borili da se maknemo iz Jugoslavije i primitivizma, a dobijamo jako jasno poruku di spadamo... možemo se mi preseravat kolko hoćemo, ali karta Europe 2008 godine jasno pokazuje žalosnu činjenicu di spadamo i s kim se možemo uspoređivat.

nadam se da su svi oni kojima je Eu tolko mrska konačno zadovoljni, bar sad znamo di spadamo... ŽIVILA JUGOSLAVIJA!!!
silence je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 29-01-06, 18:05   #2 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 29-01-06
Poruka: 923
sunka5 ima ono neštosunka5 ima ono neštosunka5 ima ono neštosunka5 ima ono neštosunka5 ima ono nešto
Re: Zona slobodne trgovine umjesto EU

pogreška u naslovu, nije zona slobodne trgovine UMJESTO EU već je zona slobodne trgovine PRIJE EU. To je po meni super jer ionako najviše trgujemo sa navedenim zemljama tak da nam to može samo koristiti
sunka5 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 31-01-06, 12:16   #3 (permalink)
Uvaženi forumas

Avatar od korisnika lucky_strike_08

Datum registracije: 11-01-06
Poruka: 907
lucky_strike_08 se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: sunka5
pogreška u naslovu, nije zona slobodne trgovine UMJESTO EU već je zona slobodne trgovine PRIJE EU. To je po meni super jer ionako najviše trgujemo sa navedenim zemljama tak da nam to može samo koristiti
Slažem se i dodajem da tko će kupovat naše proizvode ako ne te zemlje (prije svih SCG,BIH i Makedonija).
Nije mi samo jasno čega se mi bojimo pa nemoguće je stvorit novu Jugu nakon svega, al izgleda da nekome smeta napredak naše zemlje pa stalno plasira tu tezu da EU želi stvorit novu Jugoslaviju jer kao ne znaju što bi s ovim prostorom, tako je najjednostvanije itd.
Mislim da je taj strah neopravdan, mi bez obzira na sve, moramo surađivati sa svim svojim susjedima jer samo tako je moguće opstati .
Isto tako glupo je smatrati riječ Balkan kao nešto primitivno, činjenica je da balkanski poluotok ide linijom od Costanze u Rumunjskoj do Trsta u Italiji (čak i Slovenija tu spada, bez obzira što oni govorili da nisu).
Isto tako zbog toga što se riječ balkan smatra nečim primitivnim , a to je samo zato što se tu vodilo najviše ratova , pa mislim čak i na svijetu, ispada da je to primitivano područje a nije tako to je područje najbogatije u smislu kulture i običaja,veliki znanstvenici su s primitivnog Balkana,onda ako pogledaš u sportu mi pa Srbi u svakom sportu smo bez obzira na manjak novaca, uspjeli nešto napravit.Zaključak bi bio da treba malo maknuti predrasude koje su nam se servirale puno godina, jer nije Balkan = primitivno.
Inače ne bi da me se krivo shvati al kad pogledaš nije ona Juga ni bila toliko loša, jer bar je većina radila , ljudi su bili sretniji, nije bilo stresa zbog posla itd.
Istina bilo je puno manjkavosti u njoj i nebi da se ponovi, al mislim da se nismo trebali svega odreći iz te Juge, neki zakoni su bilo ok. Postojalo je puno veza u svijetu i trebat će vremena da se to ponovno uspostavi, prije svega mislim na veze sa afričkim i azijskim zemljama u kojima su naše tvrtke nekad radile(i naši radnici naravno).
Uglavnom sve što će ojačati naše gospodarstvo i zaposliti naše ljude je dobro došlo pa tako i ovo na primitivnom Balkanu da u sklopu CEFTE, jer ova zona slobodne trgovine o kojoj se priča će biti u sklopu CEFTE, idemo naprijed i da konačno budemo zemlja u kojoj će se dobro živjeti u koju će se vraćati ljudi a ne iseljavati.
lucky_strike_08 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-01-06, 21:53   #4 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,857
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Hm, hm, mislim sve to stoji da smo ekonomski upućeni na "balkanske susjede" i da je to samo zona slobodne trgovine i da trebamo surađivat sa susjedima...
Samo meni je cijela ta priča sa "balkanskom trgovinskom zonom" vrlo sumnjiva. Meni se čini da EU (odnosno neki krugovi u EU, da sad ne generaliziram) nas žele ukalupit skupa sa Srbijom, BiH Makedonijom i Albanijom u neki paket sa kojim bi onda oni (dakle EU) razgovarali kao sa jednim subjektom. Dakle, da preko Hrvatske, koja se više-manje približava EU, tamo ubace i ostatak ex-Yu. Onda će se takva EU diferencirat na "izvorne" zapadnoeuropske zemlje koje će ostat "elitna" liga i na "nove" istočnoeuropske zemlje koje će služit za ispumpavanje kapitala i kao izvor jeftine radne snage.
Generalno se protivim bilo kakvom povezivanju sa Srbijom iz jednostavnog razloga šta u zadnjih 100 godina iz Srbije nama nikada ama baš nikad ništa dobrog nije došlo. Pa na iskustvu se uči! Zašto da ulazimo u EU u paketu? Ako su se Slovenci znali postavit i uć u EU sami, i mi bi trebali djelovat u tom pravcu. Treba Europi pod svaku cijenu naglašavat i objašnjavat neizbrisive razlike između nas i Srbije, treba govorit da svaki put kad smo pokušali skupa sa Srbijom da je to završilo naopako i da tako jednostavno ne ide.
damfisk je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 01-02-06, 06:44   #5 (permalink)
Banned

silence

ja sam apsulutno za ulazak u EU, ali bez ikakvih paketa. sve nove članice su pregovarali o sebi i mi smo prvi kojima se trpa nekakvi paket PUNO slabije razvijenih zemalja kao uvijet za ulazak.

jesi Poljskoj uvjetovali ulazak u paketu s Bjelorusijom?
jesi faking Rumunjskoj uvjetovali ulazak u paketu s Moldavijom?

po kojoj logici mi moramo čekat dok se jedna Albanija sredi? kaj smo mi na razini jebene Albanije? sorry, ovo nema veze sa primitivizmom ili bilo čim, nego s najosnonovnijom ekonomijom. Ekonomski, politički i u svakom drugom pogledu mi smo daleko ispred većine tih zemalja....
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 01-02-06, 12:02   #6 (permalink)
Uvaženi forumas

Citat:
Pravi autor: silence
ja sam apsulutno za ulazak u EU, ali bez ikakvih paketa. sve nove članice su pregovarali o sebi i mi smo prvi kojima se trpa nekakvi paket PUNO slabije razvijenih zemalja kao uvijet za ulazak.

jesi Poljskoj uvjetovali ulazak u paketu s Bjelorusijom?
jesi faking Rumunjskoj uvjetovali ulazak u paketu s Moldavijom?

po kojoj logici mi moramo čekat dok se jedna Albanija sredi? kaj smo mi na razini jebene Albanije? sorry, ovo nema veze sa primitivizmom ili bilo čim, nego s najosnonovnijom ekonomijom. Ekonomski, politički i u svakom drugom pogledu mi smo daleko ispred većine tih zemalja....
Slažem se da smo ispred svih, al nitko nije rekao da mi idemo u EU u paketu.
EU na ovaj način želi pomoći i nama i regiji jer kad Hrvatska uđe a to će bit nadam se za par godina (najviše za 5g), onda će EU graničit sa BIH,SCG itd i njoj je u interesu da to budu gospodarski što stabilnije zemlje, jer ne žele imat crne rupe u susjedstvu.
Te zemlje će ionako ući u EU s nešto manje uvjeta ili će biti samo pridruženi članovi jer ne vjerujem da će se moći sredit u kratkom vremenu.
S obzirom da bez gospodarske suradnje nema velikog gospodarskog napretka, treba trgovat sa svima, samo da izvozimo jer samo tako možemo ići naprijed, jer teško da ćemo smanjit uvoz.
Znam da postoji strah od nekih unija i to će postojati uvijek u Hrvatskoj dok god ne sazrijemo jer smo još mlada država koja se nije naučila na samostalnost.
Predugo smo bili u nekim unijama, od Ugarske ,Austrije, Jugoslavije, pa čak i prije Ugarske smo bili u vazalnom položaju nasprem Franačke, al s vremenom ćemo se riješit tog kompleksa.
Inače što se tiče Srbije oni nas ne mrze kao mi njih ali ono što je zanimljivo da oni niti ne žele s nama ništa. Nego i nas i njih EU pritišće da moramo pa zato i postoje simbolični sastanci predsjednika itd.
Neke ozbiljnije suradnje niti nema, čak i zbog toga EU želi da bar trgovina profunkcionira.
Uvjeren sam da će vrijeme pokazati da je strah bio neopravdan.
Odgovori sa citatom
Star 01-02-06, 17:09   #7 (permalink)
Banned

silence

Trgovina je jedno... politika je drugo. Ako ćemo ulazit, onda ulazimo MI, bez paketa..
silence je offline  
Odgovori sa citatom
Star 01-02-06, 19:35   #8 (permalink)
Uvaženi forumas

Thumbs up Re: Zona slobodne trgovine umjesto EU

Citat:
Pravi autor: silence
Trgovina je jedno... politika je drugo. Ako ćemo ulazit, onda ulazimo MI, bez paketa..
Pa o tome ti se i radi, samo trgovina i koliko toliko neka normalna suradnja.
Da su nam predložili trgovinsku uniju sa Slovenijom, Austrijom i Italijom, nitko to nebi gledao kroz politiku nego bi rekla, pa da radi se samo o trgovini, tak ti je i ovo, samo što su ovdje BIH, SCG, Makedonija itd.
Odgovori sa citatom
Star 01-02-06, 20:28   #9 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,857
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: lucky_strike_08
Pa o tome ti se i radi, samo trgovina i koliko toliko neka normalna suradnja.
Da su nam predložili trgovinsku uniju sa Slovenijom, Austrijom i Italijom, nitko to nebi gledao kroz politiku nego bi rekla, pa da radi se samo o trgovini, tak ti je i ovo, samo što su ovdje BIH, SCG, Makedonija itd.
Da, ali upravo u toj razlici je štos. Pa naravno da se nitko ne bi bunio kada bi ulazili u trgovinsku uniju sa Austrijom i Italijom - odnosno, ne bi se nitko bunio na način i iz razloga iz kojih se bune na trgovinsku uniju sa Srbijom. Ali svaka takva "sugerirana" udruživanja vrlo rijetko imaju isključivo ekonomsku pozadinu. Osim toga, da je postojala mogućnost isključivo ekonomske veze sa Srbijom, mislim da bi se ta mogućnost realizirala, dakle veze sa Srbojim prekinute su iz svima poznatih razloga. Mislim da smo do sada naučili (ili bi barem trebali naučit) da naše veze sa Srbijom ne mogu sretno završit. Osim toga, kad nam se "isključivo ekonomske" veze nameću od strane jakih političkih "igrača" onda svi mi opravdano sumnjamo da tu nije riječ samo o ekonomiji.
damfisk je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 01-02-06, 22:22   #10 (permalink)
Starter

Datum registracije: 21-05-05
Poruka: 60
svabo_ng je zabranio reputaciju

Ta unija ne mora biti prednost.Iako bi povećali izvoz, meni se čini da bi puno više šrot robe uvozili.
svabo_ng je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: slobodne, trgovine, umjesto, zona

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 10:21.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108