Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 34

Zoranova metla

Raspravljate o temi Zoranova metla u Politika forumu, dio Znanost foruma; U SDP -u je u tijeku velika čistka svih onih koji su imali bilo kakvih dodirnih točaka s poraženim predsjedničkim ...

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,942
    Liked
    344 times

Zoranova metla

U SDP-u je u tijeku velika čistka svih onih koji su imali bilo kakvih dodirnih točaka s poraženim predsjedničkim kandidatom Milanom Bandićem.

link1

SDP večeras o čistki 'Bandićevih ljudi':

'Neki su samo lijepili plakate'Antunović se protivi brisanju iz članstva onih koji su "samo lijepili Bandićeve plakate", jer ti su ljudi, naglasila je, stranačka pozadina koja je uvijek radila za stranku. "To (njihovo izbacivanje iz SDP-a) nije dobro. Njih treba uključiti u rad SDP-a i kreiranje politika. Treba vrjednovati njihov rad i doprinos", istaknula je
    Iako se pojedinci, poput Antunovićke, protive ovakvom načinu obračuna, čisti se temeljito, a ostavit će se mogućnost da se podobni pojedinci ipak vrate u stranku.

link2

Raspuštanjem tri mjesne organizacije i tri odbora SDP je iz svog članstva 'izbrisao' čak 2500 članova. No to nije trajno, kažu u stranci, jer će se ispisani 'moći' vratiti.
    Na popisu se nalaze i prilično znana stranačka imena.

link3

Iz SDP-a lete Ljubo Jurčić, Jelena Pavičić-Vukičević, pročelnik Slavko Kojić, Duško Ljuština, Davor Jelavić, smijenjeni Slobodan Ljubičić Kikaš... Bandiću će se najesen pružiti prilika da raspusti Skupštinu punu 'milanovićevaca'.
    Na kraju ću dodati samo izjavu predsjednika najveće oporbene stranke:

Nisu se dogodile, niti će se ikada dogoditi, čistke u SDP-u. Ta praksa u SDP-u ne stanuje, ni kao stanar, ni kao podstanar.
    Dakle treba smisliti adekvatan naziv za ova događanja.

I ne mogu se sada još ne osvrnuti na to da je nedavno HDZ prošao kroz sličnu situaciju sa ex premijerom i što je još zanimljivije od tada cvjeta ljubav između ovih stranaka do te mjere da se spominje čak i velika koalicija, a ljubav između Linića i Šukera zadnjih dana je baš dirljiva. Tjera mi suze na oči.

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,942
    Liked
    344 times

Re: Zoranova metla

Bitka se nastavlja:

'Dosad su pljeskali Bandiću, a sad mene napadaju' - Danas.hr

"Nemam namjeru nikoga napadati i optuživati, ali neću dopustiti da me optužuju licemjeri koji su svojim dugogodišnjim ponašanjem omogućili da Bandić manipulira i strankom i gradom, koji su zbog svojih interesa sjedili po gradskim i stranačkim tijelima, dizali ruke za njega i pljeskali mu koristeći se svime što im je on omogućivao", izjavila je Željka Antunović dan nakon svađe na Glavnom odboru Socijaldemokratske partije, kada je zbog raspuštanja ogranaka iz članstva 'izbrisano' oko 2500 članova.

Antunović se usprotivila tome napominjući kako ne postoji kolektivna odgovornost, nego da svatko mora odgovarati za ono što je kriv na što joj je 'paljbom' uzvratio kolega Daniel Mondekar, inače čovjek Zorana Milanovića, navodeći kako "ispod njenih skuta izviru bandićevci".

Njegovom napadu pridružili su se i Slavko Linić i Vojsko Obersnel očito očekujući da Antunović odustane od kandiddture za predsjednicu zagrebačkog SDP-a, no to im nije pošlo za rukom. Ona je izjavila kako se želi ponovo kandidirati i da očekuje podršku "svih onih koji su, kao i ona, bili opozicija Bandiću".

Osim nje i Davora Bernardića, koji je također najavio ponovno kandidiranje, špekulira se i s imenima B. Šprema i I. Rađenovića, koje bi na tome mjestu rado vidio Zoran Milanović, piše Večernji list.

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

Sve je to samo u svrhu dovođenja do apsolutne vlasti u kojoj te nitko nemre zeznuti!

Ako je Bandić bio dio stranke (a je), i ljudi iz stranke su mu dali podršku, to je njihovo pravo. Brisati ih zbog toga iz članstva nije i ne može biti relevantno.

Bandić je taj koji se oglušio i nepoštivao statut stranke, i to da ga izbace mi je razumljivo, ali brisanje cijelih ogranaka je čista čistka onih koji razmišljaju drugačije.

Zanima me tko će se recimo na slijedećim unutarstranačkim izborima usudti glasati drugačije od onog šta želi Milanović, hoće li i takve brisati iz stranke?

Uzgred rečeno Bandić je zaslužio politički kraj i da jednostavno nestane s političke scene Zagreba (nikad nisam volio njegov način vladavine isključivo podobnih i spremnih na sve), ali ostali ljudi to nisu zaslužili.
    Koliko vidim ima tu i članova koji su po dvadesetak godina i više u stranci, tako da smatram običnom čistkom, a znamo tko se služi takvim metodama!

I na kraju ustvari mi je drago da SDP drobi, nadam se i da će se zdrobiti (naravno da znam da neće, ali uvijek se valja nadati). Doista sam mislio kad se iz te stranke maknu stare prdonje iz doba komunizma da će se i stranka profilirati proeuropskim štihom, kad ono obični kenjac, predsjednik ogavan, a i sama politika stranke mi se čini još gora nego šta je bila!

Uglavnom, tu stranku nisam niti do sad nešto šmekao, a čini mi se da ću je šmekati sve manje i manje!

Uvaženi forumas Avatar od korisnika _tea_
    Datum registracije
    19-04-08
    Starost
    35
    Poruka
    607
    Liked
    0 times

ponekad se zbunim...koje je ovo stoljeće?

povijest se ponavlja...i ponavlja...samo druga imena

ma fuj
    Neko to od gore vidi sve...

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Ne, nije čistka nego jednostavno provođenje odredbi stranačkog statuta i internih pravila o disciplini.

Baš kao šta bi, recimo, bilo posve regularno da se neki član stranke isključi jer je aktivno sudjelovao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji.

Članstvo u nekoj organiziciji (u ovom konkretnom slučaju u političkoj stranci) podrazumijeva i određene obveze, pa između ostalog i pridržavanje pravila o stranačkoj disciplini.

Onaj tko takva pravila prekrši - bit će isključen iz te organizacije tj. stranke.

Stvarno... u čemu je problem?

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
    Stvarno... u čemu je problem?
    Zapravo nema problema. Tako je nekad bilo i u SKJ, tako je i danas. Displina ili palica. Od demokratije nije bilo niti će biti ni slovo D.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Nitko nije nikome zabranio da izrazi svoje mišljenje, kakvo god ono bilo. Niti takva zabrana stoji u bilo kojoj odredbi statuta ili nekog drugog akta stranke.

Ono šta jest zabranjeno (i šta se sankcionira isključivanjem iz stranke) jest aktivno djelovanje protiv stranke.

A oni koji su sudjelovali u Bandićevoj predsjedničkoj kampanji su činili upravo to - aktivno su djelovali protiv stranke.

Dakle - demokracija postoji, i niti jednome članu stranke nisu uskraćena njegova demokratska prava.

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

Da, to je demokracija tipa ili si s nama ili si protiv nas, a ako si protiv nas za tebe nema mjesta u stranci.

Direktno se provodi diktatura jednog čovjeka i sve se prilagođava njemu!

Isključiti 2500 ljudi, odnosno ugasiti kompletne ogranke je čistka i zaplašivanje neistomišljenika!

Siguran si da su ponaosob rasuđivali svih 2500 ljudi i ono šta su i kako radili i govorili?

Meni kao nekom sa strane ovo izgleda kao čistka i stvaranje podloge za nesmetano vladanje jedne struje u stranci s time da se druga totalno neutralizira!

To se recimo događalo par puta i u HDZ-u, ali razlika je u tome što su tad poneki ogranci sami prelazili u novosnovane stranke, a nije se direktivom i bez razmatranja izbacivalo tisuće ljudi iz stranke (da me se nebi krivo shvatilo, nije mi cilj niti veličati, niti braniti, niti podržavati HDZ. ovo je samo obična usporedba)

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Manjina ne dijeli mišljenje sa većinom i normalno da su isključeni oni koji su se ogriješili o stranački statut. Sukob mišljenja i interesa je normalna pojava, uvijek mogu osnovati novu stranku u kojoj će članovi imati sličnu ideologiju.

Mislim da je ovo sa 2500 članova dobrano napuhano od strane medija jer takav udar na članstvo ne može izdržat niti jedna stranka kod nas. Svi ti članovi povlače za sobom druge.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Citat Pravi autor: industrial Pogledaj Poruke
    Manjina ne dijeli mišljenje sa većinom i normalno da su isključeni oni koji su se ogriješili o stranački statut. Sukob mišljenja i interesa je normalna pojava, uvijek mogu osnovati novu stranku u kojoj će članovi imati sličnu ideologiju.

Mislim da je ovo sa 2500 članova dobrano napuhano od strane medija jer takav udar na članstvo ne može izdržat niti jedna stranka kod nas. Svi ti članovi povlače za sobom druge.
    Nije točno.

Prvo - predsjednik stranke je izabran demokratskom procedurom, po statutom utvrđenom postupku, na saboru stranke.

Prigodom tog izbora svaki član stranke je imao puno i nesmetano pravo reći šta misli o kandidatima, i glasati za onog kandidata za kojeg on želi.

Drugo - SDP-ov kandidat za predsjednika izabran je na saboru stranke, po demokratskoj proceduri, na demokratski način, i svaki član stranke imao je potpuno i nesmetano pravo reći šta misli o tome.

Treće - strategiju nastupa na predsjednički i parlamentarnim izborima donijelo je Glavno viječe stranke, po demokratskoj proceduri, na statutom utvrđen način. Svaki član stranke u toj je proceduri imao nesmetano i demokratsko pravo reći šta misli o stategiji, sudjelovati u odlučivanju o toj strategiji, predlagati promjene i kritizirati dijelove te strategije, te na poslijetku glasati za ili protiv te strategije.

I konačno - ako su pojedini članovi stranke imali želju javno i aktivno podržati program i/ili kandidata koji je iz neke druge stranke - to su mogli učinit, ali IZVAN STRANKE.

Nezamislivo je u bilo kojoj državi, i u bilo kojem političkom sustavu, da sečlanovi jedne stranke aktivno sudjeluju i u izbornoj borbi djeluju u korist nekog kandidata koji nije član te stranke. To je razlog za isključenje iz stranke SVUGDJE I U SVAKOM POLITIČKOM SISTEMU.

Naravno, kad se to događa u drugim strankama i u drugim zemljama, to je OK. Međutim, čim se to dogodi u SDP-u, odmah se povlače paralele sa staljinizmom. To je u najmanju ruku glupo.

Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku