Pokazujem rezultate 1 do 9 od 9

Izgubio posao molim pomoć na par pitanja

Raspravljate o temi Izgubio posao molim pomoć na par pitanja u Posao forumu, dio Život i Stil foruma; pozz Sprema mi se otkaz ubrzo, zbog recesije postao sam VIŠAK radne snage e sad me zanima sljedeće. Zaposlen sam ...

Starter Avatar od korisnika brzii
    Datum registracije
    19-03-09
    Poruka
    7
    Liked
    0 times

Izgubio posao molim pomoć na par pitanja

pozz

Sprema mi se otkaz ubrzo, zbog recesije postao sam VIŠAK radne snage e sad me zanima sljedeće.
    Zaposlen sam tu više od 2 godine na neodređeno vrijeme

-dali mi firma mora isplatiti naknadu pošto ona meni daje otkaz s tim da sam bio odličan radnik bez ikakvih grešaka

-dali imam pravo na naknadu sa biroa?

-pošto prvi put se susrećem sa otkazom dali moram na nešto posebno paziti da me ne preveslaju

Puno HVALA

Regularni forumas
    Datum registracije
    28-05-09
    Poruka
    153
    Liked
    0 times

Re: Izgubio posao molim pomoć na par pitanja

koliko sam upoznat, imaš pravo na naknadu jer dobijaš otkaz zbog gospodarstvene situacije, tj. tehnološki višak si ili sl.

visina naknade zavisi o par stvari, prosjeku nekoliko (mislim 3), zadnje plaće, o dužini staža i sl.

ipak, najbolje da nazoveš HZZ i pitaš, reći će ti točno koji su uvjeti i sl..

postoje i njihove stranice: HZZ - Hrvatski zavod za zapošljavanje

prof. Foruma Avatar od korisnika opaka
    Datum registracije
    02-06-07
    Poruka
    1,902
    Liked
    2 times

ako se ne varam imaš pravo na otpremninu ovisno o Pravilniku ili kolektivnom ugovoru firme u kojoj radiš
    Ne treba meni zvijezda sa neba, meni samo treba kada se probudim da mi kažeš...dobro jutro moja voljena

Starter Avatar od korisnika brzii
    Datum registracije
    19-03-09
    Poruka
    7
    Liked
    0 times

ajde barem nešto svejedno hvala vam oboje raspitat cu se ja još ali ono nisan se baš nadao sad sam ko muha bez glave

V.I.P. Član Avatar od korisnika berto11
    Datum registracije
    01-02-07
    Poruka
    8,579
    Liked
    70 times

Citat Pravi autor: opaka Pogledaj Poruke
    ako se ne varam imaš pravo na otpremninu ovisno o Pravilniku ili kolektivnom ugovoru firme u kojoj radiš

Istina je...

Naznam kakva je to firma i koliko ima zaposlenih..., ali vjerovatno će ga tražiti da pristane na sporazumni prekid ugovora i ako on na to pristane izgubit će pravo na otpremninu.

Mislim da bi tako trebalo biti. Jer ugovor na neodređeno vrijeme ne postoji bez veze...

edit:

evo malo sam googlao i pronašao:

NIKAKO NE POTPISUJTE SPORAZUMNI RASKID jer time gubite prava na naknadu za nezaposlenost.

Ako vam šef daje otkaz, onda vam to mora dati napismeno s obrazloženjem. Samo ukoliko vam da poslovno uvjetovan otkaz (smanjenje obima poslovanja, tehnološki višak i sl) onda ne smije nikog zaposliti na vaše mjesto. Ako potpišete sporazumni, već sutra može primiti nekog drugog.
    U radnu knjižicu se ne upisuju razlozi prekida radnog odnosa, ne nasjedajte na gluposti.
    Za ostvarivanje prava na naknadu sa HZZ, bitno je da otkaz nije zbog skrivljenog ponašanja radnika.
    Ako sporazumno odete, nećete imati pravo na naknadu za nezaposlene.

Na otkazni rok imate pravo (duljina ovisi o tome koliko ste kod njega zaposleni), kao i na neiskorišteni dio godišnjeg odmora. To Vam sve mora dati u slućaju otkaza.

U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa (kojeg ne preporučam) nema otkaznog roka, ali rok do kada traje radni odnos je stvar Vašeg dogovora.
    Zadnji Uredio berto11 : 02-09-09 u 23:38
    Progovori SAD ili zauvik ŠUTI!!! http://www.hajduk.hr/?otvori=vijest&vijest=2198

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Kao što iznad piše, nikako, ali apsolutno nikako nemoj potpisivat sporazumni otkaz...

Poslodavac ti ne može ništa ako ne potpišeš sporazumni otkaz...

Ako ti neda papire, obrati se državnom inspektoratu i/ili državnom odvjetništvu...

Ovo sam ti boldao iz razloga što je to fora koju prodaju poslodavci da operu odgovornost sa sebe...

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Akademik Avatar od korisnika Vidolinho
    Datum registracije
    16-03-07
    Starost
    28
    Poruka
    5,515
    Liked
    77 times

Na naknadu imaš pravo ako si radio, a nisi vlasnik obrta ili firme ili naravno, nisi negdje drugdje još legalno zaposlen.

Uzima se za prosjek zadnja 3 mjeseca, sa time da dobivaš naknadu u vrijednosti 70% za prva 3 mjeseca, za ostalo 50% od te prosječne plaće.

Moraš se redovito javljati na burzu da ne bi izgubio tu povlasticu.

Regularni forumas
    Datum registracije
    28-05-09
    Poruka
    153
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Vidolinho Pogledaj Poruke

Moraš se redovito javljati na burzu da ne bi izgubio tu povlasticu.
    e ovo je bitno jer mislim da se gubi ta povlastica ak se ne javi do 20-og u mjesecu. nisam siguran za datum, ali nek obavezno provjeri.

Akademik Avatar od korisnika Vidolinho
    Datum registracije
    16-03-07
    Starost
    28
    Poruka
    5,515
    Liked
    77 times

Citat Pravi autor: slobodan.s Pogledaj Poruke
    e ovo je bitno jer mislim da se gubi ta povlastica ak se ne javi do 20-og u mjesecu. nisam siguran za datum, ali nek obavezno provjeri.
    Tako nekako, da. 20. ili 25. u mjesecu je krajnji datum.

Lajkaj nas na Facebooku