| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Posao Raspravljate o temi Prekovremeni sati u Život i Stil forumu; Kako se obracunavaju prekovremeni sati? Radim kao nocni cuvar i fond sati mjesecno mi je 168. nemam tjedne satnice jer ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Forumaš Plave Krvi Datum registracije: 04-01-06 Lokacija: 'z bregov Godina: 24
Poruka: 628
![]() ![]() ![]() | Prekovremeni sati Kako se obracunavaju prekovremeni sati? Radim kao nocni cuvar i fond sati mjesecno mi je 168. nemam tjedne satnice jer jedan tjedan radim 36, drugi tjedan 48 sati,... uglavnom, da li se meni prekovremeni sati broje od dana kada ostvarim fond sati (npr. 25. u mjesecu) ili mi se prekovremeni obracunavaju na obracunu place. problem je u tome sto ja fond sati najcesce ostvarim oko 25. u mjesecu, i onda bi mi se satnica trebala uvecavati za 10%. kako su mi nocne vec uvecane za 10% (kako ih i radim) ja u stvari ne dobivam nista vise od toga sto dobivam za nocni rad. a ako radim slucajno koju nedjelju ili praznik nakon ostvarenog fonda sati, onda jos i gubim jer za ned ili praznik dobivam 30% uvecanu satnicu, a za prekovremene samo 10% kako se prikazuje na platnoj listi. nadam se da ste shvatili i nadam se nekom odgovoru hvala!
__________________ aj rest maj kejs |
| | |
| | #2 (permalink) | ||
| dr.sc. Foruma | Re: Prekovremeni sati Radni tjedan je osnov za trajanje radnog vremena i iznosi 40 sati (prije 42 sata) u Hrvatskoj. Prouči si Zakon o radu. Tamo imaš puno toga, ali ćeš isto tako uočiti da su mnoge stvari nedorečene, odnosno da ih reguliraju lokalni pravilnici, kolektivni ugovori i slične stvari. Citat:
Citat:
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. | ||
| | |
| | #4 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 02-06-07 Lokacija: Pula Godina: 29
Poruka: 1,446
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Prekovremeni sati Fond sati za određeni mjesec računa se na način da se broj radnih dana ( od pon do petka ) pomnozi sa 8. Sve što je preko fonda smatraju se prekovremeni sati koji se obracunavaju ovisno dal se radi o blagdanu, nocnom ili redovnom radu. Nacin obracuna place u tvom slucaju nije u skladu sa zakonom
__________________ Svatko umire, ali malo nas zaista živi |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| dr.sc. Foruma | Re: Prekovremeni sati Citat:
Npr. Zakon kaže da se rad nedjeljom plaća uvećano ali ne piše koliko. dakle uvećano je i 0,5% ali je praksa da je to nekih 30-50%. To je određeno nekim drugim aktom koji tvoja firma ima. Razni su načini obračuna plaće (različiti računalni programi) ali bi iz svakog načina moralo biti vidljivo koliko ti je što plaćeno. Ako si radio nedjeljom od 22-06 ta smjena ti je uvećano plaćena kao rad nedjeljom za određeni postotak i isto tako uvećano za određeni postotak zbog noćnog rada (npr. 20% za rad nedjeljom i 30% za noćni rad - dakle ta smjena ti je plaćena 50% više od uobičajenog radnog dana).
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. | |
| | |
| | #7 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Prekovremeni sati Molim (ako je meni zahvala). Čitam ponovo tvoju prvu poruku pa vidim da ti dosta toga nije jasno. Nije bitno do kada si ostvario fond, već je bitno koliko imaš sati više od fonda za taj mjesec - ti sati su ti plaćeni uvećano za xx% kao prekovremeni rad. Isto tako ti se zbroje sate koje si radio nedjeljom i dobiješ ih plaćeno uvećano, pa isto tako se zbroje sati u noćnim smjenama i plate se uvećano .... Sve to treba biti prikazano na platnoj listi.
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. |
| | |
| | #8 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 30-05-07 Lokacija: Ri Godina: 22
Poruka: 1,568
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Prekovremeni sati Ako radiš kod privatnika (vjerovatno) je fora u tome što ti se neće prekovremeni obračunavati prema punoj plaći nego prema osnovici na koju si prijavljen (neki skromni minimalac vjerovatno)..... Tako da i na to obratiš pozornost.....
__________________ Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj |
| | |
| | #9 (permalink) | |
| Forumaš Plave Krvi Datum registracije: 04-01-06 Lokacija: 'z bregov Godina: 24
Poruka: 628
![]() ![]() ![]() | Re: Prekovremeni sati Citat:
da li postoji nesto takvo sto se zove ''pravilnik za obracun placa'' u svakoj firmi? ili je to prepusteno na izbor svakom privatniku da radi sta zeli.
__________________ aj rest maj kejs | |
| | |
| | #10 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Prekovremeni sati Mislim da ne postoji univerzalni obrazac za sve firme po pitanju obračuna plaća. Sve što nije u Zakonu o radu regulira se: kolektivnim ugovorim, sporazumom između poslodavca i radničkog vijeća, ugovorom o radu ... lokalnim aktima. Ugovor o radu vjerojatno imaš, a ostale akte imaš pravo tražiti na uvid. Bez pravih informacija ti ne mogu više pomoći. Možda se javi netko tko može.
__________________ Tko hoće - naći će načina, tko neće - naći će tisuću izgovora. |
| | |
![]() |
« Tvrtka Antunović
|
Ericsson NT »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 17:43.