Pokazujem rezultate 1 do 2 od 2

11. rujna 74. godine prije Krista

Raspravljate o temi 11. rujna 74. godine prije Krista u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; SPARTAKOV USTANAK Veliki borac za slobodu, čovjek koji se u robovlasničkom sustavu rodio kao slobodan, živio kao rob i s ...

Cachorro Louco Avatar od korisnika sahasa
    Datum registracije
    24-12-05
    Poruka
    13,753
    Liked
    88 times

11. rujna 74. godine prije Krista

SPARTAKOV USTANAK

Veliki borac za slobodu, čovjek koji se u robovlasničkom sustavu rodio kao slobodan, živio kao rob i s mačem u ruci dokazivao da je sloboda neotuđivo pravo svih ljudi - Spartak - legenda je ljudske povijesti.

Ropstvo je u rimskoj državi i u državama onoga vremena bilo posve normalna stvar. Rob je bio puki objekt, bez ikakvih prava, kojeg je njegov gospodar nekažnjivo mogao ubiti ili osakatiti.
    11. rujna 74. godine prije Krista izbio je veliki ustanak tih potlačenih i obespravljenih ljudi pod vodstvom Spartaka, do tada gladijatora koji je na veselje obijesnih Rimljana prolijevao krv u cirkuskim arenama. Ustanak se sve više širio tako da je na kraju ozbiljno uzdrmao snažnu rimsku državu. Prijetila je opasnost i po sam Rim. Prema nekim zapisima iz toga doba Spartakova vojska imala je oko 120 tisuća ljudi. Robovi su pobijedili u nekoliko bitaka, a tada se na njih ustremila sva vojna sila rimskog carstva koje je od pobunjenika osjećalo smrtnu opasnost.
    Odlučujuća bitka odigrala se u Apuliji u južnoj Italiji. Slabo naoružani robovi nisu mogli odoljeti dobro izvježbanim rimskim legijama. U borbi je poginuo i sam vođa ustanka Spartak, a ostaci njegove vojske raspršili su se po cijeloj rimskoj državi. Bio je to za dugo vremena kraj sna o slobodi robova i ravnopravnosti ljudi. Padom republike Rim je još žešće iskorištavao robovsku radnu snagu da bi na kraju propao pod udarima novih, slobodnih naroda.

Uvaženi forumas Avatar od korisnika venus01
    Datum registracije
    12-10-06
    Starost
    28
    Poruka
    579
    Liked
    0 times

Re: 11. rujna 74. godine prije Krista

ima nešto u tom 11.09., najbolje ga je prespavati
    Citat Pravi autor: saban sajnovic Pogledaj Poruke
    Mamu bi ( ne ovu našu mamu, mislim bi ja nju. Ovaj , oću reći nebi. Ma ne eee, nije ružna. Ma jebiga ispetljo sam se), prašio celu noć.

Lajkaj nas na Facebooku