Stranica 1 od 5 12345 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 47
Like Tree27Likes

18.11.1991. Vukovar

Raspravljate o temi 18.11.1991. Vukovar u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; Na današnji dan se sjećamo svih stradalih u Vukovaru, gradu heroj u kojemu su užas rata osjetile tisuće ljudi, i ...

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

18.11.1991. Vukovar

Na današnji dan se sjećamo svih stradalih u Vukovaru, gradu heroj u kojemu su užas rata osjetile tisuće ljudi, i koji zaslužuju svu našu počast!!

18. godina je prošlo, a kao da je jučer bilo. Sjećanja su jaka, a emocije me udaraju svom silinom!!
    Sinoć kad sam palio lampaš na Vukovarskoj aveniji pritisak u grudima je bio neizdrživ. Žrtva tih ljudi tada, bila je ogromna, neopisiva, žalosna!!

Neka je vječna slava svim stradalnicima Vukovara!!
    Zadnji Uredio dark_zg : 18-11-09 u 07:12

reMember A Worm`s Life Champion, Zombie Storm Champion Avatar od korisnika raven
    Datum registracije
    28-01-07
    Starost
    29
    Poruka
    4,079
    Liked
    313 times

Re: 18.11.1991. Vukovar

bio sam prije par godina na novom vukovarskom groblju. i kad čovjek vidi sve one neznane i znane grobove, obuzme ga u isto vrijeme ponos, ali i ogromna tuga jer su toliki životi dani za ovu državu, a tako je olako shvaćamo...

neka im je vječna slava!
    He's a tourist. He vacations in people's lives, takes pictures, puts them in his scrapbook and moves on. All he's interested in are stories. Basically, he's selfish.

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Nakon devedeset dana nadljudskog otpora jugo-vojsci i paravojnim četničkim formacijama Vukovar je 18. studenoga 1991. okupiran.

Više od 90 posto zgrada uništeno je ili porušeno do temelja. Kao nijemi svjedoci strašnoga rata nad gradom dominiraju uništeni silos, vodotoranj, ostaci crkve, baroknih palača. Agresor slama posljednji otpor u Lušcu i Borovu Naselju. Većina branitelja više i nema streljiva. Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. Nedostaje i hrane. U gradu više nema ni zgrada, ni kuća niti skloništa. Ima tek na stotine novih grobova, šačica preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja poput Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Mladog i Starog Jastreba.

Nakon okupacije u gradu počinje neviđeni teror. Jugoslavenska vojska i četnici koje predvode zločinci - major Šljivančanin i Miroslav Radić - odvode u nepoznatom smjeru branitelje, djecu, civile. Nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o strašnoj sudbini četničkih zarobljenika.
    Napad na grad i luku na ušću Vuke u Dunav počeo je tri mjeseca prije. Najelitnije motorizirane jedinice jugoslavenske vojske opkolile su grad s oko 600 tenkova i s oko 50 tisuća dobro naoružanih vojnika.

Vukovar brani ukupno 2000 pripadnika policije, Zbora narodne garde i dragovoljaca. Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no Vukovarci ne misle tako. Održali su se tri mjeseca i zadali jugo-četničkim snagama neviđene gubitke. Uništili su ukupno 500 srpskih oklopnih vozila, od čega čak 200 tenkova. Oboreno je 25 borbenih zrakoplova. Broj ubijenih neprijatelja procjenjuje se na 10 do 15 tisuća, a ranjenih je dvostruko više.
    Slava im vječna. (a onima drugima tišina i prijezir)
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Papa Štrumf Avatar od korisnika anthlon
    Datum registracije
    27-02-07
    Starost
    47
    Poruka
    8,942
    Liked
    345 times

Na danasnji dan

Vječna im slava i hvala!

Veteran par excellence Alchol Test Champion, Penguinoids Champion, Cannon Ball Champion, Ice Age 2 - The Meltdown Champion, Reach For The Sky Champion, Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    493 times

vječna slava hrabrim vukovarcima i svim palim braniteljima
    .
    Ti si moja tajna, moja zvizda sjajna
    sva nestvarna ka duga, moja divojka sa juga

Zagrli me jako, najjače što znaš, ljubi me polako tebi pripadam...

Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

jaca amsterdam Avatar od korisnika branja
    Datum registracije
    13-01-07
    Starost
    32
    Poruka
    8,267
    Liked
    2 times

Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

...... Siniša Glavašević
    Sirotinji i pas kurac pokazuje.

tata od formata isoSnake Champion Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,197
    Liked
    1188 times

vjecna slava im.

Pravila ponašanja...Registriraj se na forum

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Svim stadalnicima Vukovara večna slava.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Najveći car foruma
    Datum registracije
    19-10-06
    Poruka
    9,482
    Liked
    15 times

Vječna im slava i hvala svim braniteljima zahvaljujući kojim mi svi sada pišemo ovdje! Vječni respect!
    ...'cause the rule is blood for blood!!!!!

Stranica 1 od 5 12345 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku