Pokazujem rezultate 1 do 2 od 2

19. veljače

Raspravljate o temi 19. veljače u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; Na današnji dan: Edison patentirao fonograf, preteču dugovječnijeg gramofona 19/02/2010 Phonograph_Patent_Edison_1880 Nacrt za Edisonov patent fonografa Devetnaestog veljače 1878. godine, ...

Veteran par excellence Alchol Test Champion, Penguinoids Champion, Cannon Ball Champion, Ice Age 2 - The Meltdown Champion, Reach For The Sky Champion, Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    493 times

19. veljače

Na današnji dan:
    Edison patentirao fonograf, preteču dugovječnijeg gramofona

19/02/2010

Phonograph_Patent_Edison_1880
    Nacrt za Edisonov patent fonografa
    Devetnaestog veljače 1878. godine, Thomas Alva Edison patentirao je svoj fonograf, preteču dugovječnijeg gramofona. Fonograf je bila sprava s pokretnim cilindrom koji je bio omotan aluminijskom folijom. Igla fonografa prelazila je preko sićušnih nabora na foliji, što je – u konačnici - proizvodilo zvuk.

Thomas Alva Edison izumio je fonograf u svom laboratoriju u Menlo Parku, u saveznoj državi New Jersey, kojeg se tada nazivalo ‘Edisonovom tvornicom izuma’. Neki taj laboratorij smatraju prvim modernim laboratorijem za razvoj i istraživanje kojem je cilj stvaranje predmeta koji bi bili korisni i profitabilni.

Povjesničar Robert Bruce kaže da se Edisonova genijalnost iskazivala i u tome što je zapošljavao izvrsne tehničare, kemičare i druge stručnjake, koji su njegove ideje znali pretvoriti u stvarnost: "Oni su Edisonu bili jedna vrst dodatnog mozga i ruku, no on je kontrolirao cijelu stvar. Imao je tehničare, dakle one koji su mogli realizirati njegovu viziju. Također, zapošljavao je i izvrsne matematičare. Sam Edison je priznao da mu se nije svidjala ideja o teoretičarima koji rade za njega, no shvaćao je njihovu važnost, i uvijek je imao barem jednog ili dva takva čovjeka."

Kada je 1931. umro, Thomas Edison je bio vlasnik oko tisuću službeno priznatih patenata od koji su najpoznatiji - električna žarulja, filmska kamera i kino-projektor.

VOA News - Na današnji dan: Edison patentirao fonograf, preteču dugovječnijeg gramofona
    Nikola Kopernik (Nicholas Copernicus) (Thorn (Toruń), 19. veljače 1473. - Frauenburg (Frombork), 24. svibnja 1543.), poljski astronom iz Kraljevske Prusije koja je od 1466. pripadala Poljskom Kraljevstvu.

Od 1491. do 1494. godine studirao je teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju u Krakovu.

Od 1496. do 1504. godine studirao je crkveno pravo, astronomiju i medicinu u Italiji. Poslije je bio do 1512. godine liječnik i tajnik svom ujaku, varmijskom biskupu (Warmia, poljska crkvena kneževina na ušću Visle), onda do kraja svog života je bio svećenik u Frauenburgu, gdje je na jednoj kuli tvrđave, koja je okruživala crkvu, uredio zvjezdarnicu (Kopernikov toranj) s koje je promatrao nebeska gibanja. Na temelju tih promatranja, a i rezultata do kojih je došao, napisao je djelo De revolutionibus orbium coelestium u 6 knjiga, objavljeno u Nürnbergu 1543. godine, neposredno pred smrt. Ovo djelo bijaše revolucionarna prekretnica u astronomiji, te je bilo poticajem kapitalnih otkrića Keplera i Newtona.

Kopernikov ili heliocentrični sustav svijeta zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje osi i da kruži oko Sunca. Ove tvrdnje su uskoro bile prihvaćene u znanstvenim krugovima, ali su ujedno uzrokovale uzbunu u crkvenim krugovima, pa je papa 1616. ovo Kopernikovo djelo zabranio, tj. stavio na index, sve do 1822. godine. Valja reći i da su ostale kršćanske sljedbe (npr. kalvinizam) bile protiv heliocentričnoga sustava, a da ga je i odbacivao nemali dio znanstevnika onoga doba (npr. Francis Bacon) zbog korelacije s mjerenjima koja nije, u to doba, bila bolja od geocentričnoga ili Ptolomejeva sustava.

wiki
    .
    Ti si moja tajna, moja zvizda sjajna
    sva nestvarna ka duga, moja divojka sa juga

Zagrli me jako, najjače što znaš, ljubi me polako tebi pripadam...

Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja

Cauac Avatar od korisnika Venus in Furs
    Datum registracije
    23-07-08
    Poruka
    1,519
    Liked
    191 times

Re: 19. veljače

Sibinjske žrtve je događaj u Sibinju koji se dogodio 19. veljače 1935., kada su mučki ubijeni hrvatski seljaci od strane protuhrvatski raspoloženog režima Kraljevine Jugoslavije.

wiki
    Black lipstick stains her glass of red wine...

Lajkaj nas na Facebooku