Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Povijesne Teme
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Povijesne Teme Raspravljate o temi Bošnjaci ili muslimani u Bosni u Znanost forumu; Isuse Kriste ovo je lektira za praznike Citat: Pravi autor: marinkoM8 jedna ili par džamija državu ne čine ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 25-12-07, 21:03   #201 (permalink)
Samo bahata...

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,368
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Isuse Kriste ovo je lektira za praznike

Citat:
Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke
jedna ili par džamija državu ne čine islamskom al većina džamija da.
da bi neka država bila islamska, u njoj ne mora vladati šerijatski zakon. ni u hrvatskoj nije na snazi kanonsko pravo pa je smatran katoličkon državom jer je to većinska religija.
Ja nemam pojma o kojim brojkama ti pričaš. Muslimana u BiH ima 40% što znači da nisu većina.
U Hrvatskoj ima 83 % (tako nekako) katolika. Vidiš li razliku?

Citat:
turska je islamska država pa u njoj ne vlada šerijatski zakon.
i bosna jest većinski islamska (brojke su neminovne) i da opet pokazuješda ni tebi nije povijest jača strana. u bosni jest bio šerijatski zakon ka u cilom otomanskon carstvu.
O kojim brojkama pričaš?

Vladao je beg.

Citat:
isto je tako bosna i katolička i pravoslavna
ne možeš biti bosanski nacionalist. bosna nije nacionalnost. bošnjački nacionalist bi mogla biti, ka i hrvatski il srpski.
moš biti samo bosanski državljanin.

Malo kontradiktorno, zar ne?

Citat:
i da u islamskoj zemlji može biti katoličkih, židovski i inih bogomolja i te bogomolje ne znače da ta država nije islamska. a ako ti smatraš da 1 katedrala ili sinagoga znači da država nije islamska il da u islamskoj državi ne smije postojati 1 katedrala il sinagoga onda si isključiva.
a to me ne čudi
Jedna bogomolja?
Jesi ti ikad bio u BiH? U Hercegovini jako rijetko da ćeš naletiti na džamiju (osim Konjic, Jablanica i istočni Mostar). Ali Ljubuški, Čapljina, Međugorje, Čitluk... ih nemaju. A i minusu si debelo u tz. "Republici Srpskoj". A znaš koliko je to teritorija u BiH? Dobar dio.
1 katedrala u BiH?
Mislim da ću morati vaditi slike iz moje kolekcije kao dokazni materijal. Baljezgaš!

Citat:
iz tema koje otvaraš (islam, šerijatsko pravo, muslimani i sl.) se vidi da imaš trauma prema toj religiji i to nisan ja jedini i prvi primijetija
Ja otvaram teme vezane u pravoslavnu Crkvu, židove... samo kaj tamo nitko ne želi postati. Ne znam zašto

Trauma? Mislim da sam višestruko naglašavala moj privatni odnos prema muslimanima. Koji je u najmanju ruku
To je drugo kaj ti ne znaš kako da me prozoveš, pa se baviš psihologijom koja nema utemeljenja.

Zadnji Uredio teica : 25-12-07 u 21:25.
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-12-07, 21:56   #202 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 2,068
marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat
Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni

1. @ pravaš:
daj molin te nemoj copy/pasteat čitave tuđe radove i knjige. koristi ih na način da ih pročitaš i ukratko izložiš.
pročitao si ovo? nadan se da jesi. btw ja nisan i mislin da većina nije, a da si to napisao u pet redaka svi bi pročitali.
mozgen mozgen, nix snaga

@ teica

1. očito ne znaš šta je to većina. ako bošnjaka ima 40%, a drugih pojedinačno manje od 40% onda su oni većina. jer nikoga nema više od njih.
postoji relativna većina, apsolutna većina i dvotrećinska većina. pogledaj to. matematika je fascinatna disciplina

2. o kojim brojkama govorin:
bošnjaci 47%, srbi 37%, hrvati 15%
muslimani 40%, pravoslavci 31%, katolici 15%.

3. evo ti jedan matematički zadatak:
u prvon ćupu imaš 47 jabuka, u drugon 37, a u trećon 15. u kojen ćup imaš većinu jabuka? 1., 2. ili možda 3.?

4. ne vidin nikakvu kontradiktornost između bošnjačkog i bosanskog

5. nisan mislija da u bosna ima samo 1 bogomolja. toliko čak ni ja nisan neobrazovan i glup kakvin me ti smatraš.
govorija se figurativno da li 1 bogomolja nevećinske religije od 100 bogomollja islamske vjere čini tu zemljon neislamskon
i zato san spomenija najmanji mogući broj, a to jest 1

6. postan i postat ću na svin tvojin temama koji me zanimaju

7. ne prozivan te
marinkoM8 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-12-07, 22:03   #203 (permalink)
Samo bahata...

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Citat:
1. očito ne znaš šta je to većina. ako bošnjaka ima 40%, a drugih pojedinačno manje od 40% onda su oni većina. jer nikoga nema više od njih.
postoji relativna većina, apsolutna većina i dvotrećinska većina. pogledaj to. matematika je fascinatna disciplina

2. o kojim brojkama govorin:
bošnjaci 47%, srbi 37%, hrvati 15%
muslimani 40%, pravoslavci 31%, katolici 15%.

3. evo ti jedan matematički zadatak:
u prvon ćupu imaš 47 jabuka, u drugon 37, a u trećon 15. u kojen ćup imaš većinu jabuka? 1., 2. ili možda 3.?
Eto vidiš kako znaš.
I što će nam to reći. Da u Bosni ne živi čak ni polovica stanovništa muslimaske vjeroispovjesti. Što zemlju ne čini nikako muslimanskom. Ni u kojem pogledu. Ili si ti ikad negdje mogao nešto dobiti sa 40% glasova.

Citat:
4. ne vidin nikakvu kontradiktornost između bošnjačkog i bosanskog
Ovo mi postaje previše. Sad ništa ne kužim.

Citat:
5. nisan mislija da u bosna ima samo 1 bogomolja. toliko čak ni ja nisan neobrazovan i glup kakvin me ti smatraš.
govorija se figurativno da li 1 bogomolja nevećinske religije od 100 bogomollja islamske vjere čini tu zemljon neislamskon
i zato san spomenija najmanji mogući broj, a to jest 1
Nigdje logike.
Ne smatram te glupim, ali da tu i tamo imaš smješnih razmišljanja ne osporavam.

Citat:
6. postan i postat ću na svin tvojin temama koji me zanimaju
Bosanci bi rekli- Bujrum
Ali onda to nije da ja otvoram teme samo vezane za islam, nego otaram teme vezane uz sve religije. Okej, budizam i hinuduizam još nisam smislila nešto provokativno, ali polako.

Citat:
7. ne prozivan te
Pa onda se ne oslanjaj na moj privatni život.

Zadnji Uredio teica : 25-12-07 u 22:08.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-12-07, 22:11   #204 (permalink)
dr.sc. Foruma

marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Eto vidiš kako znaš.
I što će nam to reći. Da u Bosni ne živi čak ni polovica stanovništa muslimanske vjeroispovjesti.
istina, al polovica i većina nisu isto, neko može biti većina i sa manje od polovice

Citat:
Što zemlju ne čini nikako muslimanskom. Ni u kojem pogledu.
muslimanskon, katoličkon i pravoslavnon

Citat:
Ili si ti ikad negdje mogao nešto dobiti sa 40% glasova.
tu san te čeka.
sanader je sa 38% dobija vlast

Citat:
Ovo mi postaje previše. Sad ništa ne kužim.
kužiš al neš priznat

Zadnji Uredio marinkoM8 : 25-12-07 u 22:13.
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-12-07, 22:21   #205 (permalink)
Samo bahata...

Citat:
istina, al polovica i većina nisu isto, neko može biti većina i sa manje od polovice
Može biti, ali ne u ovom slučaju. Ako se nešto etiketira kao "islamsko" onda to mora biti ili apsolutna većina npr. Turska 90 % muslimanska ili Irak 98%.

Citat:
muslimanskon, katoličkon i pravoslavnon
Znači, NE samo islamska, NE samo pravoslavna, NE samo katolička.

Citat:
tu san te čeka.
sanader je sa 38% dobija vlast
Kad je koalirao sa nekim manjima onda je imao više od 50 %. Ako bi npr. stavio pravoslavce i katolike u isti koš "kršćani" onda bi to bilo više od 50% u BiH.

Citat:
kužiš al neš priznat
Nisam plava. Ono mi je preapstraktno i nemam pojma što želiš reći.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-12-07, 22:46   #206 (permalink)
dr.sc. Foruma

Citat:
Može biti, ali ne u ovom slučaju. Ako se nešto etiketira kao "islamsko" onda to mora biti ili apsolutna većina npr. Turska 90 % muslimanska ili Irak 98%.
ma ne mora

Citat:
Znači, NE samo islamska, NE samo pravoslavna, NE samo katolička.
slažen se

gledaj, naravno da bih nije samo islamska. nisan to nikad tvrdija. al ona bošnjačko-muslimanska komponenta je ono šta bih drži bih.
kad mi se kaže bosna mislin na džamije, ćevape, burek i baklavu, na njihova groblja, bosanski dijalekt
a to je ono otomansko, islamsko, ono šta je održalo bosnu bosnon, a nije je utopilo i podililo između hrvatske i srbije.
svaka čast anti iz posušja i jovi iz banja luke, nitko in ne oduzima njihovo pravo da bosnu i hercegovinu smatraju svojon, al isto tako svi znamo da je ante u mislima u zagrebu, a jovo u beogradu.
prije tri tjedna san bija u kupresu na skijanju. u kafićima san sluša gibonnija, plaća kunama. to je hr

eto zato smatran da bošnjacima triba pustit da se zovu bošnjaci,a ne in to oduzimat i trpat ih u muslimane. jer arapi su muslimani i turci su muslimani, pa nek onda bošnjaci budu bošnjaci
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 25-12-07, 23:06   #207 (permalink)
Bionic Jive

Datum registracije: 06-01-07
Poruka: 8,361
DinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auruDinoB ima spektakularnu auru
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku DinoB Pošalji poruku preko Skype-a korisniku DinoB

Citat:

Jesi ti ikad bio u BiH? U Hercegovini jako rijetko da ćeš naletiti na džamiju (osim Konjic, Jablanica i istočni Mostar). Ali Ljubuški, Čapljina, Međugorje, Čitluk... ih nemaju. A i minusu si debelo u tz. "Republici Srpskoj". A znaš koliko je to teritorija u BiH? Dobar dio.
1
e sad nisi u pravu ali nikako... ove godine sam bio na Kravicama ( vjerovatno znas sta je to) i na tom putu sam prosao kroz ljubiski, čapljinu i jos neko mjesto..i vidio 4 đamije....

što se tiće srpskog entiteta, tu su ih porušili...
Odgovori sa citatom
Star 26-12-07, 01:28   #208 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 19-12-07
Poruka: 246
Pravaš se izdvaja iz mase

Citat:
1. @ pravaš:
daj molin te nemoj copy/pasteat čitave tuđe radove i knjige. koristi ih na način da ih pročitaš i ukratko izložiš.
pročitao si ovo? nadan se da jesi. btw ja nisan i mislin da većina nije, a da si to napisao u pet redaka svi bi pročitali.
Copy je sa stranice s čijim autorima surađujem. Tekst sam naveo radi rasprave, ali je očito zanimljivije palamudit o nećemu nego izdvojit pola sata i pročitat.
Pravaš je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-12-07, 09:17   #209 (permalink)
Samo bahata...

Citat:
Pravi autor: DinoB Pogledaj Poruke
e sad nisi u pravu ali nikako... ove godine sam bio na Kravicama ( vjerovatno znas sta je to) i na tom putu sam prosao kroz ljubiski, čapljinu i jos neko mjesto..i vidio 4 đamije....

što se tiće srpskog entiteta, tu su ih porušili...
I to onu u Počitelju i njih pa od Čapljine do Krvavica.

Isto tako kada ja idem iz Mostara do Konjica vidim nekoliko Crkvi, a i katoličkih groblja. Šta je onda to većinski katoličko?
Svi mi znamo kad putujemo Bosnom gdje je većinsko stanovništvo katolika, gdje pravoslavaca, a gdje muslimana. Ne moraju nam to džamije i crkve pokazivati.

A Marinko... ja kad se sjetim Bosne sjetim se Neretve, katedrale u Sarajevu, baščaršije, ćevapa, Međugorja... vidiš kako različito od tebe. Možda jednostavno ne znaš što znači riječ "Bosna i Hercegovina" pa je reduciraš samo na Otomansko carstvo. Ona je puno više od toga. I to će ti reći i moji frendovi purgeri koji su sa mnom znali dole ići.
Je li Bosna bila i jest i dan danas pod velikim utjecajem islama i Turaka?! JEST! Ne osporavam to, ali nije isključivo to!!! I to me živcira kada ju ljudi svrstavaju među islamske zemlje. WTF? To je kao da gazim i pljujem po cijeloj njenoj povijesti i uzdižem samo jedan dio nje (povijesti). Znaš li ti koju kulturu su ostavili franjevci dole? Isusovci?

A za muslimane i naziv "Bošnjak" mislim da je izvučen iz povijesti te sad predstavljan kao nešto drugo. Ti se zalažeš da se Hrvatska ne bavi Hrvatima u Bosni, da im ne da pravo glasa, da ih se ne pomaže i da ih se usmjerava da svoju pomoć traže u Sarajevu. A sad ovdje tvrdiš da je Jozo iz Čitluka glavom u Zagrebu. Vjerojatno jest, ne osporavam. Ali onda se odluči gdje da taj Jozo pripada- u Zg ili Sarajevo? Aha vidiš, malo teško. I tu ne mislim da bi trebali Hercegovinu pripojiti Hr kao što je Franc htio (to ni u ludilu, ona je uvijek bila BiH i to je apsurd).
Šta bi Jozu trebali ostaviti na cjedilu?

Jer po tvom on nije Hrvat, a s druge strane ni punopravni Bosanac, jer to nije nacionalnost, jer su si to ime već rezervirali muslimani.

I zato se ja gadim na bilo kakve izjave pjesmice tipa "Hoda patka, hoda guska zemlja Bosna bit će Turska"
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-12-07, 12:20   #210 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 19-12-07
Poruka: 246
Pravaš se izdvaja iz mase

Prva asocijacija na BiH su mi zgodne ženske, Hrvatice iz Bosne i Hercegovine
Pravaš je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: bos njaci, bosni, muslimani

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 03:33.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114