evo sta kaze letopis matice srpske 1825 godina...Bosnjak nije geografska odrednica, nego etnicka...bosna nije u proslosti bila nikakva regija nego drzava...nadam se da nisi zaboravila cirilicuNajprije pozdrav svima. Slučajno naiđoh na ovaj portal tražeći neke članke za proučavanje rane bosanske medijevalne historije, i svidio mi se ton forumaša (bar to što ne psuju jedni drugima bližu i dalju rodbinu kao na nekim drugim forumima).
Želim povodom ove teme (pošto postavljačici očito smeta što su bosanski muslimani prigrabili za sebe naziv koji nekako upućuje da su oni "pravi" Bosanci u odnosu na druga dva konstitutivna naroda) samo pitati ljude kojima to nije pravo:
-A bi li se vi voljeli izjašnjavati prilikom popisa stanovništva ili u ličnim dokumentima kao Kršćani. Zar vam to ne bilo malko besmisleno? Mislim da bi. Otkuda onda ta odioznost prema konačnoj odluci da se čisto religiozna odrednica zamijeni nekom sa više smisla?
Termin Muslimani (dakle s velikim M) skovan je iz nužde, tek da bi se propratio u ustavnim okvirima taj ravnopravni položaj koji dobijaju '74. Od tada je prošlo 20 godina dok cijeli proces nominacije nije završen (ja se nadam sada za stalno).
A šta bi se desilo da su recimo odlučili '90-ih nazvati se Bosanci a ne Bošnjaci? Kakva bi se onda tek frka podigla, mislim i s pravom, jer bi tek tada to ličilo na nekakvo nasilno zaposjedanje sveukupnog bosanskog identiteta i odricanje istog drugima! A kako drukčije i da se nazovu...pa žive u Bosni a ne u Beludžistanu ili na Islandu! Šta ima više smisla nego se nazvati po geografskoj odrednici koja je stara preko 1000 godina?
![]()

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovori sa citatom

).
i na kraju
), Sta sad imamo ? Imamo nista, probleme od kojih glava boli, nejasna teritorija, etnonacionalni trendovi,zatezanja hrvata i bosnjaka ( totalno zalosna stvar),srpski bezobrazluk itd..ali znaju oni koji su to napravili sta su htjeli i za to ce sigurno odgovarati kao i za B.Kraljevica, ne zna se koja je himna,sta je svetinja, koji su to ustavni zakoni,itd... politika svojim poznatim ''kurvanjskim '' manirima sve zaj.. iz decenije u deceniju i ono sto je bilo obozavanje danas,sutra je predmet stida i obratno. I to sve bog izdajnicke politike i vlastitih interesa pojedinaca u vrhu vlasti.
glupost koja je totalna idiotarija teskog kalibra. Ja kao Hrvat koji je dugo zivio radio u Sarajevu imam uvid u to i nema tamo nikakvog teherana niti neceg slicnog. To vide plitki ljudi,paranoidnog sustava licnosti ili neki isfrustrirani plicak koji je procetnickog manira ili neko ko je srbin ili hrvat a nesposoban da se prilagodi uvjetima grada odmah tu vidi pomenuti atribut.