Stranica 45 od 48 PrvoPrvo ... 35404142434445464748 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 441 do 450 od 472

Bošnjaci ili muslimani u Bosni

Raspravljate o temi Bošnjaci ili muslimani u Bosni u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; Musliman kao nacionalnost je totalno promašen termin za pripadnike neke nacije. Da vjera postane nacija, to je opasno.A još gore ...

Starter Avatar od korisnika king09
    Datum registracije
    12-06-09
    Poruka
    34
    Liked
    0 times

Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni

Musliman kao nacionalnost je totalno promašen termin za pripadnike neke nacije. Da vjera postane nacija, to je opasno.A još gore kada vjera postane politika.

Starter
    Datum registracije
    27-05-09
    Poruka
    46
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Lady Oliver Pogledaj Poruke
    Najprije pozdrav svima. Slučajno naiđoh na ovaj portal tražeći neke članke za proučavanje rane bosanske medijevalne historije, i svidio mi se ton forumaša (bar to što ne psuju jedni drugima bližu i dalju rodbinu kao na nekim drugim forumima).

Želim povodom ove teme (pošto postavljačici očito smeta što su bosanski muslimani prigrabili za sebe naziv koji nekako upućuje da su oni "pravi" Bosanci u odnosu na druga dva konstitutivna naroda) samo pitati ljude kojima to nije pravo:

-A bi li se vi voljeli izjašnjavati prilikom popisa stanovništva ili u ličnim dokumentima kao Kršćani. Zar vam to ne bilo malko besmisleno? Mislim da bi. Otkuda onda ta odioznost prema konačnoj odluci da se čisto religiozna odrednica zamijeni nekom sa više smisla?
    Termin Muslimani (dakle s velikim M) skovan je iz nužde, tek da bi se propratio u ustavnim okvirima taj ravnopravni položaj koji dobijaju '74. Od tada je prošlo 20 godina dok cijeli proces nominacije nije završen (ja se nadam sada za stalno).

A šta bi se desilo da su recimo odlučili '90-ih nazvati se Bosanci a ne Bošnjaci? Kakva bi se onda tek frka podigla, mislim i s pravom, jer bi tek tada to ličilo na nekakvo nasilno zaposjedanje sveukupnog bosanskog identiteta i odricanje istog drugima! A kako drukčije i da se nazovu...pa žive u Bosni a ne u Beludžistanu ili na Islandu! Šta ima više smisla nego se nazvati po geografskoj odrednici koja je stara preko 1000 godina?
    evo sta kaze letopis matice srpske 1825 godina...Bosnjak nije geografska odrednica, nego etnicka...bosna nije u proslosti bila nikakva regija nego drzava...nadam se da nisi zaboravila cirilicu

Starter
    Datum registracije
    17-03-10
    Poruka
    3
    Liked
    0 times

Stanovnici Bosne i Hercegovine so vecina pripadnici Ilira i njim srodnim plemena. Ima nesto i slavena i helena ali kako sam rekao vecina su Iliri-potomci. muslimani nisu nikavkvi potomci Srba ili Hrvata.

Uvaženi forumas Avatar od korisnika automaton
    Datum registracije
    15-12-06
    Poruka
    961
    Liked
    1 times

O svakom narodu postoje mitovi koji se uzimaju kao činjenice i čak se pokušava znanstveno dokazati njihova vjerodostojnost.

Ima toliko "pravih" teorija o podrijetlu nekoga, posebno balkanskih naroda da je to već postalo smiješno. Kažu da svaki Crnogorac koji je završio neki fakultet ili neki drugi akademski stupanj, osjeća dužnost da napiše nešto o Njegoševu Gorskom vijencu. I sada ima toliko interpretacija da se Njegoš u svemu tome izgubio. Tako je i s podrijetlima naroda na balkanu.

Priče o čistim ovim ili onim narodima su bez ikakva osnova. Sve je to mješavina, uprkos "znanstvenim" dokazima.

prof. Foruma Avatar od korisnika nostradamus21
    Datum registracije
    04-09-08
    Poruka
    1,086
    Liked
    52 times

Da definitivno termin Bosnjaci je vrlo dvojben i najvjerovatnije i nij bas prikladan i da nacionalnost je vrlo zajbana stvar posebno u Bosni dje mnogi negiraju svoju drzava koja je postojala tisucama godina sto se vidi iz priloga i iz tog razloga je prilicno neprihvaltljivo deklarisanje kao Hrvati i Srbi jer ipak su to drzave koje su malo zapadnije odnosno istocnije od Bosne i Hercegovine. A sad je posve drugo pitanje zasto se samo muslimani identifikuju s nacionalnoscu Bosanaca i Hercegovaca a katolici se identifikuju s Hrvatima odnosno pravoslavci s Srbima i sto oni sami se ocigledno stide svoje proslosti tj da budem bas precizniji stide se svojih djedova ocigledno i vjerovatno ih kletu sto su bas ostali da zive na svojoj djedovini koja se opet stotinama godina zvala Bosanska zemlja, a nisu se pomjerili malo zapadnije ili malo istocnije. I kolko ja znam mada se ne opterecavam tim pitanjima zupa Vrh Bosanska je i od Vatikana priznata kao Bosansko Hercegovacka a ne Hrvatska a slicno nesto vrijedi i za pravoslavnu crkvu.
    Dodane Slike Dodane Slike
    Štogod ih manje zavoleš, menje ti njih nedostaje...

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Veću gomilu laži i izmišljotina odavno nisam pročitao.

Starter
    Datum registracije
    20-05-08
    Poruka
    1
    Liked
    0 times

Procitajte ovaj tekst i sve ce vam biti jasnije

http://bs.wikipedia.org/wiki/Histori..._i_Hercegovine

Starter Avatar od korisnika Winston
    Datum registracije
    08-12-08
    Poruka
    33
    Liked
    0 times

A sto je sa antropoloskim aspektima ?

Koliko ima rasa na ovim podrucijima od slovenije do albanije ?

Kelti,germani slaveni,romani su osnova koktela od kojeg se sastojimo mi cijeli ovaj narod,a kriscanstvo i islam su sekundarne stvari.
    Koliko ima u srbiji pravoslavaca srba koji su cisti turci(potomci turskih gena tokom slucajnih ili namjernih incidenata)Oni su niski i tamnoputi ko pravi turci a misle da su cisti srbi( jeste ali u k... ).
    Koliko ima bosanskih muslimana sa cistim slavenskim ili germanskim genima, a veze nema sa turcima i turskoj ? Koliko ima hrvata u hrvatskoj koji su potomci srba ili neceg poput slavana ili germana ili romana? Ovo ovdje je jedan buckuris svega i svacga, u sirinu sad ne mogu da pisem,drugi put, ali vidi se iz prilozenog na sta ciljam.

Sto se tice vjeroispovjesti,i tu kombinacija svakakvih!

Teritorija bih se mjenjala historijom i naravno da su postojali kraljevi banovi i ostale pizdarije. Svjedocanstva su posvuda na sve strane. Ali u bih su se doseljavali (ili uvijek bili)kako srbi tako hrvati i oni su na tim terenima vjekovima bili. Sad je pitanje sljedece ?

Kako je A. Pavelic jednom reko : '' Mogu pravoslavci i pravoslavne crkve biti kod nas,nema nikakvih problema ali zvace se ''Hrvatska pravoslavna crkva a ne ''srpska pravoslavna crkva, nacionalnost hrvatska za mene je najvaznija , ostalo me ne interesuje''

Ako primjenimo ove Paveliceve rijeci sad na Bosnu i Herceg.moze se mozda isto reci :
    u BiH zive ''bosanci i hercegvci ''sa katolickom ,pravoslavnom i islamskom vjeroispovjesti
    i ovi bi se po zakonu trebali zvati bosanci i hrcegovci jer su autohtoni stanovniciu teritorije BIH. Jedino doseljeni katolici iz hrvatske ili srbi iz srbije ili turci iz turske imaju prave sebe zvati hrvatima,srbijancima i turcima.

Nedicevim,drazinim,seseljevim cetncima nije uspijelo onaj njihov san velika srbija,krajina,bih i sl. A isto tako nije ni pavelicu bilo lako svoje zamisljene ciljeve ostvariti,pa na kraju ni hsp d.paragi nije uspijela konfederacija hrvatske i bih ( iako po meni je ova varijanta najbolja, do drine i na kraju ), Sta sad imamo ? Imamo nista, probleme od kojih glava boli, nejasna teritorija, etnonacionalni trendovi,zatezanja hrvata i bosnjaka ( totalno zalosna stvar),srpski bezobrazluk itd..ali znaju oni koji su to napravili sta su htjeli i za to ce sigurno odgovarati kao i za B.Kraljevica, ne zna se koja je himna,sta je svetinja, koji su to ustavni zakoni,itd... politika svojim poznatim ''kurvanjskim '' manirima sve zaj.. iz decenije u deceniju i ono sto je bilo obozavanje danas,sutra je predmet stida i obratno. I to sve bog izdajnicke politike i vlastitih interesa pojedinaca u vrhu vlasti.
    Termin ''bosnjaci'' je moro jednom doci da oznaci nacionalni identitet odredjene skupine stanovnistva, jer je za to doslo vrijeme neke stvari su sazrile. Sama rijec musliman je po mnogima privremeni konstrukt i on u sustini oznacava vjeroispovjest nekoga a ne etnonacionalnost kao nekad prije. Musliman u bih nije ono sto je musliman u afganist,arabiji,iranu i sl. Bosnjak ili musliman u bih je 100% evropskog izgleda i manira a i porijekla a ne kako neki hoce da inputiraju( poput politike Republic Srpska BiH) da je bosnjak u bih potencionalni terorist a da je Sarajevo pravi ''Teheran'' glupost koja je totalna idiotarija teskog kalibra. Ja kao Hrvat koji je dugo zivio radio u Sarajevu imam uvid u to i nema tamo nikakvog teherana niti neceg slicnog. To vide plitki ljudi,paranoidnog sustava licnosti ili neki isfrustrirani plicak koji je procetnickog manira ili neko ko je srbin ili hrvat a nesposoban da se prilagodi uvjetima grada odmah tu vidi pomenuti atribut.
    Pozdrav
    Zadnji Uredio Winston : 22-02-11 u 02:30
    ha ha ..haha...

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Kako prepoznat provokatora?

Vrlo jednostavno. Kad napiše Pavelićev citat koristeći ekavicu.

:rofl

prof. Foruma Avatar od korisnika nostradamus21
    Datum registracije
    04-09-08
    Poruka
    1,086
    Liked
    52 times

Citat Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
    Kako prepoznat provokatora?

Vrlo jednostavno. Kad napiše Pavelićev citat koristeći ekavicu.

:rofl
    A tebi je izgleda Pavelic mnogo drag
    Štogod ih manje zavoleš, menje ti njih nedostaje...

Lajkaj nas na Facebooku