Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Povijesne Teme
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Povijesne Teme Raspravljate o temi Bošnjaci ili muslimani u Bosni u Znanost forumu; Znači ubuduće ljudi nemojte miješati narodnosti sa teritorijem odakle su... Bosanac nije nit Hrvat nit Srbin nit Bošnjak... ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 12-11-07, 21:33   #41 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 17-07-07
Godina: 30
Poruka: 3,600
kresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku kresola
Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni

Znači ubuduće ljudi nemojte miješati narodnosti sa teritorijem odakle su...

Bosanac nije nit Hrvat nit Srbin nit Bošnjak... on je jednostavno bosanac...

a ovo "i" e koje su diskusije padale na šta je to i? Koji je to teritorij? I ljudi koji su spomenuti pod to famozno "i" odlučno negiraju isto... Niko ne želi biti "i"
kresola je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 21:48   #42 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,940
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Duvno, Konjic, Rama, Livno... pa našlo bi se tu mjesta
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 21:58   #43 (permalink)
Akademik Foruma

kresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono nešto

ne Duvno, mi smo Hercegovci...i ko god kaže drukčije laže
kresola je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 22:03   #44 (permalink)
Drugarica učiteljica

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Duvno Hercegovina...???? E nikad se bolje ne nasmijah
Što se vi iz Tomislavgrada volite okititi tim, a i sami znate niđe Hercegovine od vas.

Bosna, Bosna
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 22:10   #45 (permalink)
Akademik Foruma

Citat:
Pravi autor: kresola Pogledaj Poruke
ne Duvno, mi smo Hercegovci...i ko god kaže drukčije laže
kresola je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 22:17   #46 (permalink)
Drugarica učiteljica

Kresola samo se ti nadaj...
Jest da spada pod Mostarsko-duvanjsku biskupiju (logično), ali je po karti u Bosni

Mada vi ste rado hercegovci, ovi iz Rame bosanci, a ovi iz Konjica po potrebi.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 22:18   #47 (permalink)
Banned

Datum registracije: 09-07-07
Poruka: 37
Sale1 se izdvaja iz mase

prije rata nisam čuo za Bošnjake..
ako se danas Muslimani u Hrvatskoj nazivaju Hrvatima, kako su se nazivali u Jugoslaviji ? Za one koje ja poznam, bili su Muslimani ili Jugoslaveni.

dakle ok, ako se čovjek islamske vjere rodi ovdje, on sebe naziva Hrvatom.
kako se naziva čovjek pravoslavne vjere, ili neke pete ? Makedonac, Srbin, Crnogorac, ili i oni smiju bit Hrvati ?
Sale1 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 22:18   #48 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 12-05-05
Godina: 22
Poruka: 4,324
_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar
Re: Islam

Citat:
Pravi autor: Ancksunamun Pogledaj Poruke
Hehehe..To je točno. Nisu se odvojili od nekakvog naroda, prešli na vjeru nekakvih napadač i osvajača i 500 godina poslije se sijetili da bi se oni mogli zvati Hrvatima. Vidiš, kažeš oni, ne mi. Dakle, Hrvati su tebi oni, ne , mi. Ti se samo deklariraš kao Hrvat, jer tu živiš kako si i sam rekao, ali to nisi, niti se prema ovome smatraš dijelom hrvatskog naroda. Pa naravno svatko ima pravo biti što hoće. Ja želim biti Tajlađanka, i to ću sutra tražiti. Eto, nek budu šta hoće, ali korijen, povijest se ne mogu izbrisati ni promijeniti.
Naravno da jesu Hrvati u 7 stoljeću po dolasku nisu bili kršćani, već su dolaskom na područije razgraničenja Rimskog i Bizantskog imperija gravitirali katoličkom rimu, te prihvatili Kršćanstvo tek par sto godina kasnije. Jedina je razlika što su vjeru Hrvati prihvatili na područiju koje su osvojili, dok su Bošnjaci vjeru prihvatili kad su ihosvojili, a stalno su bili na istom područiju, s tim da je stvaranje Kršćanskih tekovina, baš kao i vjera daleko starije nego Islamsko. Koliko god treba moguće je otići u povjest kad današnji etički hrvati nisu bili dio Kršćanskog svijeta, pogotovo zbog porijekla sa područija Perzije, a i sama riječ Hrvat je potekla od tamo.
Kažem oni, jer su to bili drugi ljudi u drugom vremenu, pa nema smisla da pokušavaš tumačiti moje psihološke odrednice kroz riječi koje pišem, jer očito si loša, pa ne znaš što mislim. Ja se hrvatom smatram mjestom rođenja i življanja, kao i državom koju priznajem svojom, a ne korjenima koji vuku u Perziju i izvoren Hrvate koji su se doselili ovdje, a ako ti smatraš drugačije trebaš znati da si u velikoj, matematički gledano, zabludi jer tolikim stoljećima mješanja teško da imaš išta više Starohrvatske DNA nego većina Bošnjaka, pa ne znam od kud ti ideja. Što se tiče kulture i nasljeđa, naravno da se ne mogu smatrati hrvatom kad su mi korijeni iz Crne gore, ali sumnjam da većina Hrvata ima drugačije povjesno nasljeđe, jer je Hrvatska kao država na razmeđu vjera, geografskih i etičkih područija oduvjek bila mjesto snažnog mješanja kultura i raznih utjecaja, pa se busati u prsa velikim Hrvatom nema smisla ako ne znaš povjest svoje loze bar 500 godina u nazad. A ako neznaš a osjećaš se Hrvatom, to te ne čini ništa većim Hrvatom od mene, jer su mnoge stvari moga života vezane uz Hrvatsku od djetinstva pod Srbskom okupacijom i oca u ratu, do studiranja pod pokroviteljstvom ove države i trošenja njihovog novca kao i davanja istog za nju.

Citat:
Šešelj je jedan paranoik koji priča nebuloze, pa nigdje nikada povijesno se ne spomioje da su Hrvati zapravo srbi, to su dva različita slavenska naroda, ali bogme o mulimanima se piše da su zapravo bili Hrvati ili Srbi. Hrvati su kao nacija se deklarirala onda kada su imali svoju državu, a to je bilo puno prije devedestih, bez obzira što au je gubili nekoliko puta. Muslimani je nikada nisu ni imali, kada je dobiju, a to će biti nikada najvjerojatnije, možda se bude govorilo o Bošnjacima.
Samo si zaboravio da su se muslimani u nekim djelovima borili zajedno sa Hrvatima kao i negdje sa Srbima, a isto tako i sa muđahedinima.
Hrvati i muslimani, te usporedba kad su koji imali državu nema smisla... uspoređuješ vjeru i naciju, a Bosna je imala i svoje kraljeve i povjest, čiji su dio oduvjek bili i Hrvati, još od plemena Ilira. Bošnjacima su se u doba Turske počeli nazivati Hrvati na osvojenom područiju koji su primili Islam. Dakle došlo je do promejne u strukturi stanovništva, koje je i dalje istih korjena, ali promjenilo vjeru, te se imenovalo prema područiju najveće koncentracije populacije, a to je oko rijeke Bosne. Baš tako je bili i sa Hrvatima kada su osvojili ovo područije, i dallje su to porijeklom isti ljudi, koji su primili vjeru, a kulturu preuzeli od Rimljana ili me možda želiš uvjeriti da su Hrvati krenuvši iz područija perzije bili Kršćani ili možda da su kršćani od rođenja Krista?? Muslimani kao skupina i ne traže državu, državu traže kako muslimani, tako i katolici koji su u Bosni, te se deklariraju Hrvatima. Ili ti pak misliš da se ti Hrvati zalažu za pripajanje dijela na kojem žive Hrvatskoj. Bit je u jedinstvenoj zemlji, a ja nikada nisam čuo da muslimani traže etički čisto područije kako ti pokušavaš insinuirati.
I da... muslimani su se svugdje borili, i nema smisla tražiti da se nakon svega deklariraju ili kao Hrvati ili kao Srbi kad se tako ne osjećaju, niti to jesu po ičemu vezanom za jednu od te dvije države.

I referenca:

Citat:
Hrvati su kao i drugi neki narodi došli s istoka, iz azijskih i današnjih rusko-ukrajinskih prostora i naselili se na područje južne Poljske i sjeverne Češke gdje se nalazila Bijela Hrvatska. Otud su u početku 7. st. krenuli u Podunavlje, na područje od rijeke Drine do Jadranskog mora i sjeverne Italije. Budući su Hrvati bili organizirano, ratničko pleme i da su bili u savezu s Avarima, sustavno su naseljavali područje bivšeg rimskog Ilirika, najprije Panoniju, a zatim i Dalmaciju. Osvojili su 582. cvatući grad Sirmij, a 614. i Salonu, pa Epidaurum (Cavtat). Bivši stanovnici, romanizirani Iliri, povukli su se iz ta dva grada u Dioklecijanovu palaču (Spalato, danas Split) i u Ragusium (danas Dubrovnik).

Osim današnjeg. hrvatskog prostora naselili su Hrvati i područje današnje Hercegovine i Crne Gore koju povijesni izvori nazivaju Crvenom Hrvatskom, zatim Bosnu, Istru, te istočne dijelove današnje Slovenije, južnu Mađarsku i jugoistočnu Austriju, ali se nisu u većem broju na svim tim rubnim prostorima održali. Staro romansko pučanstvo povuklo se u bizantske gradove i otoke npr. Split, Zadar, Trogir, Rab, Osor, Krk, a ilirsko i romansko u planine gdje su kasnije bili poznati kao Vlasi - stočari. U Iliriku su Hrvati naslijedili bogatu rimsku kulturu, građevine, ceste, ali i crkvenu organizaciju s biskupijama u spomenutim i drugim gradovima. Uskoro su prihvatili i kršćanstvo, uglavnom sa Zapada, i postali dionicima rimske i zapadnokršćanske civilizacije.
Dakle ti si došla prosvjedovati, jer smatraš da se povjest prestala stvarati dolaskom Hrvata. To što muslimani u Bosni imaju želju biti ravnopravni drugim narodima na ovom područiju i žele se izboriti da su suvremenom društvu budu skupina koja će se u njega uklopiti sa svim obilježjima i povješću (istina kraćom od Hrvatske). Trebalo bi tebe staviti na šalter da na pogled određuješ koji od Bosankih muslimana pripada Hrvatima, a koji Srbima pa da se Bosna lakše podjeli među dvijema povjesnim narodima koji po tvom mišljenju imaju sva prava na ovom područiju.

Citat:
Do izbijanja Prvog svjetskog rata, prema Ustavu Bosne i Hercegovine iz 1910. godine, Bosna i Hercegovina je predstavljala posebno upravno tijelo u strukturi Habsburške monarhije, sa posebnim pravnim sistemom i posebnim statusom svojih građana, koji nisu tretirani ni kao austrijanci ni kao ugari. Taj politički subjiktivitet, kako je već u gornjem tekstu navedeno, se posebno izražavao kroz Bosanski sabor. Njegovim raspuštanjem Bosna i Hercegovina je i dalje zadržala svoj poseban položaj u Monarhiji, u čijem se vrhu mnogo raspravljalo oko njeog državno-pravnog statusa.
Dakle ovo o postojanju ili nepostojanju države je diskutabilno i vjerovatno se da osporiti definiranjem države, ali su imali Ustav i imaju povijest i nije diskutabilno postojanje države i pravo na postojanje, koje također spominješ... ma ja ustvari ne znam o čem ti sve nisi izbrljala...

Zadnji Uredio _Aris_ : 12-11-07 u 22:27.
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 22:19   #49 (permalink)
Banned

Datum registracije: 09-07-07
Poruka: 37
Sale1 se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Ja imam neke poznanike koji se deklariraju kao bosanci katoličke vjeroispovjesti pošto kažu da im nitko nije iz Hrvatske, pa tako ne mogu oni biti Hrvati, ali imaju katoličku vjeroispovijest. Ne vidim tu ništa čudno.

točno tako kažu i meni ljudi (katolici), koji su u ratu iz Bosne došli ovdje..
Sale1 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-11-07, 22:21   #50 (permalink)
Akademik Foruma

Konjic je klasični "i" primjer....

A za ovo Duvno, ja ću morat na svaki tvoj sljedeći post kopirat onaj svoj od gore...
tako ti je to u nas...

edit: za Teicu miljama gore
kresola je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: bos njaci, bosni, muslimani

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 23:24.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108