| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Povijesne Teme Raspravljate o temi Bošnjaci ili muslimani u Bosni u Znanost forumu; Kresola pričamo o nazivu "bošnjaci" koji je uveden tek 90-ih. A onda je DinoB rekao da ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #61 (permalink) |
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: u shoppingu Godina: 24
Poruka: 5,165
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni Kresola pričamo o nazivu "bošnjaci" koji je uveden tek 90-ih. A onda je DinoB rekao da su to samo muslimani iz Bosne, a oni iz Hercegovine da sebe nazivaju hercegovci. Pa sam ja pitala šta je onda moja baba koja sebe naziva hercegokom, a nije muslimanka. Eto. Nastao splet. Moje mišljenje; Bosanci i Hercegovci muslimanske vjeroispovjesti su bosnaci (ili hercegovci) muslimanske vjeroispovjesti (a ako oni sebe vole nazivati Bošnjaci nek to slobodno čine, međutim jasno je da je taj pojam uveden početkom 90-ih) Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti su bosanci (ili herc.) katoličke vjeroispovjesti, ako imaju hrvatsku ili švicarsku (što se mene tiče) putovnicu, državljanstvo... onda su i Hrvati ili Švicarci. Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti su bosanci (ili hercegovci) pravoslavne vjeroispovjesti, ako imaju srpsku ili hrvatsku ili tunguzijsku putovnicu, domovnicu, državljanstvo... onda su i Srbi i Hrvati i Tungužnjani (što se mene tiče). Nadalje druga je priča što skoro svi bosanko-hercegovački katolici imaju hrvatsku putovnicu i što se s pravom mogu nazivati i Hrvatima (također su i Bosanci ili Hercegovci ako imaju i BiH putovnicu) Ja ne znam kaj se toliko filozofira oko ovoga.
__________________ Si vis pacem, para bellum. |
| | |
| | #62 (permalink) | |
| Bionic Jive | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni ehheheheh ![]() Citat:
a za ovo ostalo se sve slazem.......i postavljam pitanje: Ako je katolik u BiH sa hrvatskim pasošom hrvat, pravoslavac u BiH sa srpskim pasošom srbin, sta je musliman u BiH sa bosanskim pasošom??????
__________________ GRAD SOLI "jedna ljubav jedan grad" | |
| | |
| | #63 (permalink) |
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: u shoppingu Godina: 24
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni Bosanac rekoh!!! (nikakav Bošnjak- ne znam kojom deklinacijom, glasovnom promjenom ili sl. se došlo do tog imena) A ako to ima neke povijesne korjene volila bi da ih rado podjeliš sa mnom.
__________________ Si vis pacem, para bellum. |
| | |
| | #65 (permalink) | |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 08-09-07 Lokacija: Femdom Kingdom
Poruka: 2,103
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni Citat:
Ja stobom neću ulaziti u nikakve diskusije više, jer tvoj način uopće i nivo konverzacije samnom kao sa ženom je na najnižem nivou. Tko si ti da mene optužuješ, napadaš, da sam ovo, ili ono.. Ja o kruškama, ti o jabukama. Neću ti više objašnjavati jer se tebi ne da ništa objasniti.. E, kad baš hoćeš, ja sam Hrvatica, moj otac je islamske vjeroispovijesti, majka isto. Nikada nisu, niti neće, se zvati Bošnjacima, jer to ne postoji. Ja sam ateist, dakle, nisam muslimanka, niti imam muslimansko ime. Nikad u Bosni bila, niti me zanima. A ti pričaj bajke i dalje i zovi se kako hoćeš.
__________________ Mistress Ancksunamun http://dominic87.blog.hr/(Ovo je blog od moje drage cd curice, našeg Dominica ![]() http://slaven178.blog.hr/ | |
| | |
| | #66 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni Citat:
Ni jedan katolik ili pravoslavac iz BiH neće za sebe reći da je Bošnjak pošto je taj termin isključivo vezan uz bosance (i herc.) muslimanske vjeroispovjesti. I tu nastaje problem. I oko toga se vrti naša tema i naše nesuglasice.
__________________ Si vis pacem, para bellum. | |
| | |
| | #67 (permalink) | |
| Bionic Jive | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni A smatraju li se Bosancima tvoji starci???? Ti naravno i da si musliman, a rođen u Hrvatskoj, onda si Hrvat....tu nema dileme... Edit: Citat:
ako me neko bas pita koje sam vjeroispovjesti reci cu da sam musliman... A sad što neko muslimasnke vjeroispovjesti sebe naziva Bošnjakom to je njegova stvar ...njegov nacin izražavanja... Možda je to i pravilno...Možda i ne ....Možda postoji u pravopisu, a možda i ne...Ja nisam detaljno izučavao tu tematiku ![]()
__________________ GRAD SOLI "jedna ljubav jedan grad" Zadnji Uredio DinoB : 15-11-07 u 11:01. | |
| | |
| | #68 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 08-09-07 Lokacija: Femdom Kingdom
Poruka: 2,103
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni Dobro, ali ako se rodiš u Americi nisi odmah Amerikanac.
__________________ Mistress Ancksunamun http://dominic87.blog.hr/(Ovo je blog od moje drage cd curice, našeg Dominica ![]() http://slaven178.blog.hr/ |
| | |
| | #69 (permalink) | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni Citat:
Eto, Dino dođošmo i mi na zelenu granu. ![]()
__________________ Si vis pacem, para bellum. | |
| | |
| | #70 (permalink) | |
| Bionic Jive | Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni Nisu ti američki korjeni, ali si amer... ![]() EDIT opet: Citat:
![]()
__________________ GRAD SOLI "jedna ljubav jedan grad" Zadnji Uredio DinoB : 15-11-07 u 11:06. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: bos njaci, bosni, muslimani |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 23:42.