Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Povijesne Teme
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Povijesne Teme Raspravljate o temi Bošnjaci ili muslimani u Bosni u Znanost forumu; Kresola pričamo o nazivu "bošnjaci" koji je uveden tek 90-ih. A onda je DinoB rekao da ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 15-11-07, 09:12   #61 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,165
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Re: Bošnjaci ili muslimani u Bosni

Kresola pričamo o nazivu "bošnjaci" koji je uveden tek 90-ih.

A onda je DinoB rekao da su to samo muslimani iz Bosne, a oni iz Hercegovine da sebe nazivaju hercegovci. Pa sam ja pitala šta je onda moja baba koja sebe naziva hercegokom, a nije muslimanka.

Eto. Nastao splet.

Moje mišljenje;
Bosanci i Hercegovci muslimanske vjeroispovjesti su bosnaci (ili hercegovci) muslimanske vjeroispovjesti (a ako oni sebe vole nazivati Bošnjaci nek to slobodno čine, međutim jasno je da je taj pojam uveden početkom 90-ih)

Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti su bosanci (ili herc.) katoličke vjeroispovjesti, ako imaju hrvatsku ili švicarsku (što se mene tiče) putovnicu, državljanstvo... onda su i Hrvati ili Švicarci.

Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti su bosanci (ili hercegovci) pravoslavne vjeroispovjesti, ako imaju srpsku ili hrvatsku ili tunguzijsku putovnicu, domovnicu, državljanstvo... onda su i Srbi i Hrvati i Tungužnjani (što se mene tiče).

Nadalje druga je priča što skoro svi bosanko-hercegovački katolici imaju hrvatsku putovnicu i što se s pravom mogu nazivati i Hrvatima (također su i Bosanci ili Hercegovci ako imaju i BiH putovnicu)

Ja ne znam kaj se toliko filozofira oko ovoga.
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 10:21   #62 (permalink)
Bionic Jive

Datum registracije: 06-01-07
Poruka: 7,754
DinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku DinoB Pošalji poruku preko Skype-a korisniku DinoB

Citat:
Pravi autor: wonderwall Pogledaj Poruke
Bruce Almighty?
ehheheheh

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Kresola pričamo o nazivu "bošnjaci" koji je uveden tek 90-ih.

Eto. Nastao splet.

Moje mišljenje;
Bosanci i Hercegovci muslimanske vjeroispovjesti su bosnaci (ili hercegovci) muslimanske vjeroispovjesti (a ako oni sebe vole nazivati Bošnjaci nek to slobodno čine, međutim jasno je da je taj pojam uveden početkom 90-ih)

Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti su bosanci (ili herc.) katoličke vjeroispovjesti, ako imaju hrvatsku ili švicarsku (što se mene tiče) putovnicu, državljanstvo... onda su i Hrvati ili Švicarci.

Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti su bosanci (ili hercegovci) pravoslavne vjeroispovjesti, ako imaju srpsku ili hrvatsku ili tunguzijsku putovnicu, domovnicu, državljanstvo... onda su i Srbi i Hrvati i Tungužnjani (što se mene tiče).

Nadalje druga je priča što skoro svi bosanko-hercegovački katolici imaju hrvatsku putovnicu i što se s pravom mogu nazivati i Hrvatima (također su i Bosanci ili Hercegovci ako imaju i BiH putovnicu)

Ja ne znam kaj se toliko filozofira oko ovoga.
ti to tvrdis da je naziv bošnjaci uveden 90-tih...ali ne mozes sa sigurnošću tvrditi....

a za ovo ostalo se sve slazem.......i postavljam pitanje:
Ako je katolik u BiH sa hrvatskim pasošom hrvat, pravoslavac u BiH sa srpskim pasošom srbin, sta je musliman u BiH sa bosanskim pasošom??????
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 10:36   #63 (permalink)
The Najarogantnija

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Bosanac rekoh!!! (nikakav Bošnjak- ne znam kojom deklinacijom, glasovnom promjenom ili sl. se došlo do tog imena)

A ako to ima neke povijesne korjene volila bi da ih rado podjeliš sa mnom.
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 10:46   #64 (permalink)
Bionic Jive

DinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznatDinoB će uskoro biti poznat
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku DinoB Pošalji poruku preko Skype-a korisniku DinoB

pa dobro...neki ljudi sada to mješaju, to im je isto....neko kaze bosanac, neko bošnjak....
možda je to po nekom novom pravopisu....
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 10:49   #65 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 08-09-07
Poruka: 2,103
Ancksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
Naravno da jesu Hrvati u 7 stoljeću po dolasku nisu bili kršćani, već su dolaskom na područije razgraničenja Rimskog i Bizantskog imperija gravitirali katoličkom rimu, te prihvatili Kršćanstvo tek par sto godina kasnije. Jedina je razlika što su vjeru Hrvati prihvatili na područiju koje su osvojili, dok su Bošnjaci vjeru prihvatili kad su ihosvojili, a stalno su bili na istom područiju, s tim da je stvaranje Kršćanskih tekovina, baš kao i vjera daleko starije nego Islamsko. Koliko god treba moguće je otići u povjest kad današnji etički hrvati nisu bili dio Kršćanskog svijeta, pogotovo zbog porijekla sa područija Perzije, a i sama riječ Hrvat je potekla od tamo.
Kažem oni, jer su to bili drugi ljudi u drugom vremenu, pa nema smisla da pokušavaš tumačiti moje psihološke odrednice kroz riječi koje pišem, jer očito si loša, pa ne znaš što mislim. Ja se hrvatom smatram mjestom rođenja i življanja, kao i državom koju priznajem svojom, a ne korjenima koji vuku u Perziju i izvoren Hrvate koji su se doselili ovdje, a ako ti smatraš drugačije trebaš znati da si u velikoj, matematički gledano, zabludi jer tolikim stoljećima mješanja teško da imaš išta više Starohrvatske DNA nego većina Bošnjaka, pa ne znam od kud ti ideja. Što se tiče kulture i nasljeđa, naravno da se ne mogu smatrati hrvatom kad su mi korijeni iz Crne gore, ali sumnjam da većina Hrvata ima drugačije povjesno nasljeđe, jer je Hrvatska kao država na razmeđu vjera, geografskih i etičkih područija oduvjek bila mjesto snažnog mješanja kultura i raznih utjecaja, pa se busati u prsa velikim Hrvatom nema smisla ako ne znaš povjest svoje loze bar 500 godina u nazad. A ako neznaš a osjećaš se Hrvatom, to te ne čini ništa većim Hrvatom od mene, jer su mnoge stvari moga života vezane uz Hrvatsku od djetinstva pod Srbskom okupacijom i oca u ratu, do studiranja pod pokroviteljstvom ove države i trošenja njihovog novca kao i davanja istog za nju.

Hrvati i muslimani, te usporedba kad su koji imali državu nema smisla... uspoređuješ vjeru i naciju, a Bosna je imala i svoje kraljeve i povjest, čiji su dio oduvjek bili i Hrvati, još od plemena Ilira. Bošnjacima su se u doba Turske počeli nazivati Hrvati na osvojenom područiju koji su primili Islam. Dakle došlo je do promejne u strukturi stanovništva, koje je i dalje istih korjena, ali promjenilo vjeru, te se imenovalo prema područiju najveće koncentracije populacije, a to je oko rijeke Bosne. Baš tako je bili i sa Hrvatima kada su osvojili ovo područije, i dallje su to porijeklom isti ljudi, koji su primili vjeru, a kulturu preuzeli od Rimljana ili me možda želiš uvjeriti da su Hrvati krenuvši iz područija perzije bili Kršćani ili možda da su kršćani od rođenja Krista?? Muslimani kao skupina i ne traže državu, državu traže kako muslimani, tako i katolici koji su u Bosni, te se deklariraju Hrvatima. Ili ti pak misliš da se ti Hrvati zalažu za pripajanje dijela na kojem žive Hrvatskoj. Bit je u jedinstvenoj zemlji, a ja nikada nisam čuo da muslimani traže etički čisto područije kako ti pokušavaš insinuirati.
I da... muslimani su se svugdje borili, i nema smisla tražiti da se nakon svega deklariraju ili kao Hrvati ili kao Srbi kad se tako ne osjećaju, niti to jesu po ičemu vezanom za jednu od te dvije države.

I referenca:

Dakle ti si došla prosvjedovati, jer smatraš da se povjest prestala stvarati dolaskom Hrvata. To što muslimani u Bosni imaju želju biti ravnopravni drugim narodima na ovom područiju i žele se izboriti da su suvremenom društvu budu skupina koja će se u njega uklopiti sa svim obilježjima i povješću (istina kraćom od Hrvatske). Trebalo bi tebe staviti na šalter da na pogled određuješ koji od Bosankih muslimana pripada Hrvatima, a koji Srbima pa da se Bosna lakše podjeli među dvijema povjesnim narodima koji po tvom mišljenju imaju sva prava na ovom područiju.

Dakle ovo o postojanju ili nepostojanju države je diskutabilno i vjerovatno se da osporiti definiranjem države, ali su imali Ustav i imaju povijest i nije diskutabilno postojanje države i pravo na postojanje, koje također spominješ... ma ja ustvari ne znam o čem ti sve nisi izbrljala...

Ja stobom neću ulaziti u nikakve diskusije više, jer tvoj način uopće i nivo konverzacije samnom kao sa ženom je na najnižem nivou. Tko si ti da mene optužuješ, napadaš, da sam ovo, ili ono.. Ja o kruškama, ti o jabukama.

Neću ti više objašnjavati jer se tebi ne da ništa objasniti..
E, kad baš hoćeš, ja sam Hrvatica, moj otac je islamske vjeroispovijesti, majka isto. Nikada nisu, niti neće, se zvati Bošnjacima, jer to ne postoji. Ja sam ateist, dakle, nisam muslimanka, niti imam muslimansko ime. Nikad u Bosni bila, niti me zanima.
A ti pričaj bajke i dalje i zovi se kako hoćeš.

http://dominic87.blog.hr/(Ovo je blog od moje drage cd curice, našeg Dominica
http://slaven178.blog.hr/
Ancksunamun je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 10:54   #66 (permalink)
The Najarogantnija

Citat:
Pravi autor: DinoB Pogledaj Poruke
pa dobro...neki ljudi sada to mješaju, to im je isto....neko kaze bosanac, neko bošnjak....
možda je to po nekom novom pravopisu....
U tom i jest poanta Dino.

Ni jedan katolik ili pravoslavac iz BiH neće za sebe reći da je Bošnjak pošto je taj termin isključivo vezan uz bosance (i herc.) muslimanske vjeroispovjesti. I tu nastaje problem. I oko toga se vrti naša tema i naše nesuglasice.
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 10:55   #67 (permalink)
Bionic Jive

A smatraju li se Bosancima tvoji starci????

Ti naravno i da si musliman, a rođen u Hrvatskoj, onda si Hrvat....tu nema dileme...

Edit:
Citat:
U tom i jest poanta Dino.

Ni jedan katolik ili pravoslavac iz BiH neće za sebe reći da je Bošnjak pošto je taj termin isključivo vezan uz bosance (i herc.) muslimanske vjeroispovjesti. I tu nastaje problem. I oko toga se vrti naša tema i naše nesuglasice.
Dobro ja smatram da sam bosanac, muslimanske vjeroispovjesti...iako ne gajim neka osječanja prema religiji...mogu reci da sam musliman,ali isto tako mogu reci da sam jednom u zivotu ušao u đamiju...
ako me neko bas pita koje sam vjeroispovjesti reci cu da sam musliman...

A sad što neko muslimasnke vjeroispovjesti sebe naziva Bošnjakom to je njegova stvar ...njegov nacin izražavanja... Možda je to i pravilno...Možda i ne ....Možda postoji u pravopisu, a možda i ne...Ja nisam detaljno izučavao tu tematiku

Zadnji Uredio DinoB : 15-11-07 u 11:01.
DinoB je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 11:01   #68 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 08-09-07
Poruka: 2,103
Ancksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznatAncksunamun će uskoro biti poznat

Citat:

Ti naravno i da si musliman, a rođen u Hrvatskoj, onda si Hrvat....tu nema dileme...
Dobro, ali ako se rodiš u Americi nisi odmah Amerikanac.

http://dominic87.blog.hr/(Ovo je blog od moje drage cd curice, našeg Dominica
http://slaven178.blog.hr/
Ancksunamun je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 11:02   #69 (permalink)
The Najarogantnija

Citat:

Edit:

Dobro ja smatram da sam bosanac, muslimanske vjeroispovjesti...iako ne gajim neka osječanja prema toj religiji...mogu reci da sam musliman,ali isto tako mogu reci da sam jednom u zivotu ušao u đamiju...
ako me neko bas pita koje sam vjeroispovjesti reci cu da sam musliman...

A sad što neko muslimasnke vjeroispovjesti sebe naziva Bošnjakom to je njegova stvar ...njegov nacin izražavanja... Možda je to i pravilno...Možda i ne ....Možda postoji u pravopisu, a možda i ne...Ja nisam detaljno izučavao tu tematiku
O moji se smatraju hercegovcima i to popriličnim.

Eto, Dino dođošmo i mi na zelenu granu.
Odgovori sa citatom
Star 15-11-07, 11:02   #70 (permalink)
Bionic Jive

Nisu ti američki korjeni, ali si amer...

EDIT opet:

Citat:
O moji se smatraju hercegovcima i to popriličnim.

Eto, Dino dođošmo i mi na zelenu granu.
Ja sam se samo upteljao u ovo jer mi se učinilu da se negira postojanje Bosanaca kao nacije....Ali eto kao što kažeš, zelena granica ehehe

Zadnji Uredio DinoB : 15-11-07 u 11:06.
DinoB je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: bos njaci, bosni, muslimani

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 23:42.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113