Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 12

D-dan

Raspravljate o temi D-dan u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; Zašto je bilo tako puno žrtvi?Jeli trebalo tako puno vojnika resursa i brodova (5,000) za jednu bitku (dakako da je ...

Starter Avatar od korisnika dinov8
    Datum registracije
    07-02-09
    Virje,kraj Đurđevca a to je 20 km od Koprivnice
    Poruka
    14
    Liked
    0 times

D-dan

Zašto je bilo tako puno žrtvi?Jeli trebalo tako puno vojnika resursa i brodova (5,000) za jednu bitku (dakako da je trebalo za oslobođenje Europe)?Da li je operacija bila dobro izvedena?

molim vasa mišljenja o toj invaziji

prof. Foruma Avatar od korisnika Balian
    Datum registracije
    29-05-07
    Poruka
    1,820
    Liked
    19 times

Re: D-dan

Dan-D je bila jedna od najbolje izvedenih operacija u 2 svj. ratu, najveći pomoski desant dotada. Njemci nisu imali blagog pojma što im se dogodilo, potpuno im je zakazala komunikacija i zapovjedna struktura. Saveznici su očekivali da će imati 10 puta više žrtava nego što su imali, padobraci su odradili dobar posao, a na četiri od pet plaža otpor i žrtve su bile minorne.

Jedio su zajebali Omahu(Saving Privat Ryan) i to zbog slijedećeg. Ameri su odbili ponudu britanaca da iskoriste njihove specijane tenkove za razminiravanje, uklanjanje prepreka i napade na bunkere, pa su sve morali odraditi vojnici. A većina mehanizacije koej su imali je ili potonula zbog velikih valova ili se zaglavila na plaži. Zbog loših vremenskih uvjeta odlučili su se korisiti instrumentima za navođenje bombi koji su bili još gotovo netestirani te su u potpunosti promašili njemačku obranu, a i pomorski napad je trajao prekratko.

Omahu je također branila snažna njemačka 352 divizija, a sam teren je bio koma. Na Omahi je poginulo 2000 američkih vojnika.

Nakon operacije su saveznici u roku od 20 dana uspjeli u Francusku ickrcati 900 000 ljudi i 190 000 vozila.
    Zadnji Uredio Balian : 15-02-09 u 17:29
    The only principle that does not inhibit progress is: anything goes.

Banned
    Datum registracije
    02-07-08
    Starost
    27
    Poruka
    1,021
    Liked
    0 times

Mislim da je greška kad se kaže da je to bio najveći pomorski desant do tada, u povijesti se spominju desanti i s 10 000 brodova i više samo vjerojatno su to pjesničke slobode samo hoću reći da mi neleži to što si Amerikanci stalno pripisuju takve stvari kao najveći desant, najveća vojna kolona u povijesti, sad iz zadnjeg rata u Iraku itd. kad znamo da su se samo u Kini prije više od 2000. godina u borbama za prijestolje sukobljavale milijonske vojske
    Ili kad je Kserkso preko preko mosta od brodova prebacio u evropu oko 300 000 vojnika, a takvih primjera ima još puno
    a što se tiče cjelokupne analize dana D jeli bio uspiješan ili nije očito da jest bio uspješan a broj žrtava koji je mogao biti veći ili manji za nekoliko tisuća ili desetaka tisuća je u ono vrijeme bio manje bitan kas se sagleda cijela slika i u kakvim su se uvjetima te operacije vodile mislim da im nije baš bilo bitno oće li u određenoj akciji poginut 1000 ili dvije kad se radilo o ratu koji je u cijelosti odnio više od 50 000 000 života bilo je bitno da se to što prije završi

Regularni forumas Avatar od korisnika djzuza
    Datum registracije
    12-03-09
    Starost
    18
    Poruka
    74
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: dinov8 Pogledaj Poruke
    Zašto je bilo tako puno žrtvi?Jeli trebalo tako puno vojnika resursa i brodova (5,000) za jednu bitku (dakako da je trebalo za oslobođenje Europe)?Da li je operacija bila dobro izvedena?

molim vasa mišljenja o toj invaziji
    Moje mišljenje:
    Moglo je biti puno manje žrtvi da bombarderi prilikom bombardiranja prije desanta nisu promašili ciljeve

Regularni forumas Avatar od korisnika as-kralj
    Datum registracije
    21-08-09
    Poruka
    80
    Liked
    0 times

Obozavan ovu temu, još san student povijesti pa cu napisat par redaka. Dan D..... Definitivno najveci desant u povijesti čovječanstva... Kserkso da, ali ovakvu mehanizaciju i opremu on nije ima, svi transporteri itd... to je vrhunski izvedena predstava sa taktičkog stajališta, da ne govorimo o potpunoj tajnosti u kojoj je operacija osimišljena, a broj žrtava je zanemariv.... više bi bilo mrtvih da su se iskrcali na našoj obali ka šta je tija Churchill... moga bi sad pisat danima, al vidin da tema nije svježa, al ako netko hoće pričat, tu sam.
    pis

prof. Foruma Avatar od korisnika alan shore
    Datum registracije
    01-09-08
    Poruka
    1,251
    Liked
    0 times

koga zanima nešto više imate hrpu podataka i analizu u "sun tzu the art of war" s history channela
    i may be wrong

Starter Avatar od korisnika Lekky
    Datum registracije
    25-08-08
    Poruka
    42
    Liked
    0 times

nemoze se bas reci da je najbolje izvedena akcija...zato jer su nakon iskrcavanja sve kompanije su bile odsjećene...

Starter
    Datum registracije
    12-02-07
    Poruka
    20
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: as-kralj Pogledaj Poruke
    Obozavan ovu temu, još san student povijesti pa cu napisat par redaka. Dan D..... Definitivno najveci desant u povijesti čovječanstva... Kserkso da, ali ovakvu mehanizaciju i opremu on nije ima, svi transporteri itd... to je vrhunski izvedena predstava sa taktičkog stajališta, da ne govorimo o potpunoj tajnosti u kojoj je operacija osimišljena, a broj žrtava je zanemariv.... više bi bilo mrtvih da su se iskrcali na našoj obali ka šta je tija Churchill... moga bi sad pisat danima, al vidin da tema nije svježa, al ako netko hoće pričat, tu sam.
    pis
    Evo ja ću pričati s tobom studentu povijesti. To nije najveći desant u povijesti, iskrcavanje na Filipine par mjeseci kasnije je bio veći desant. Malo si se osramotio ali dobro što ćeš ...

Regularni forumas Avatar od korisnika as-kralj
    Datum registracije
    21-08-09
    Poruka
    80
    Liked
    0 times

Hehe! Argumenti????
    like the angel you are, you laugh creating,
    a lightness in my chest, your eyes they penetrate me,
    your answers always maybe,
    that`s when I got up and left.

Starter
    Datum registracije
    12-02-07
    Poruka
    20
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: as-kralj Pogledaj Poruke
    Hehe! Argumenti????
    Na D-Day se iskrcalo 175.000 ljudi, na Leyte 200.000 ljudi. Da ne kažem da se u zaljevu Leyte za to vrijeme odigrala najveća pomorska bitka u povijesti u kojoj su samo Amerikanci imali preko 30 nosača aviona, 12 bojnih brodova, drugo da ne nabrajam.

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku