Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Povijesne Teme
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Povijesne Teme Raspravljate o temi Ernesto Che Guevara u Znanost forumu; E sad da čujem! Za neke pravednik,srce i duša revolucije 20.stoljeća,a za druge,terorist,manijak,ubojica. ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 01-10-07, 20:16   #1 (permalink)
Regularni forumas

Avatar od korisnika Chica_latina

Datum registracije: 18-08-07
Poruka: 247
Chica_latina se izdvaja iz mase
Ernesto Che Guevara

E sad da čujem!
Za neke pravednik,srce i duša revolucije 20.stoljeća,a za druge,terorist,manijak,ubojica.
Od njegova lika stvoren je brend koji već dugo ne izlazi iz mode. Mladi nose majice s slikom poznatog revolucionara,a nemaju pojma zašto.Isto bi tako nosili majice Nirvane,50 Centa i 2Paca (osobno,jedan od rijetkih koji zaslušuje status koji danas ima)
Ako pogledate udžbenike iz povijesti za osmi razred pronači će te svega u obilju,ali dva će mala tekstića govoriti o Che Guevari,Martinu Lutheru Kingu i nešto jako malo o Rosi Parks.(ovdje ne računam Domovinski rat jer tu još nema točnih podataka svih strana koje se ne mogu složiti oko istine) Opet,u tom će te istom udžbeniku pronači i Elvisa,i Merlinku.
Moje osobno mišljenje je da je Che bio i ostati će jedan od najvećih revolucionara i vođa koje je ovaj svijet ikada imao,ali opet,to ne opravdava sva zvjerstva koja je učinio mnogim ljudima i obiteljima.No ipak,o tome ne mogu govoriti jer što ja znam iz prve ruke o tome svemu? Sve što večina nas zna su samo puste priče koje pročitamo,čujemo,vidimo.
Chica_latina je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 04-10-07, 15:15   #2 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-03-07
Poruka: 587
Ulysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznatUlysea će uskoro biti poznat
Re: Ernesto Che Guevara

Me agree...
Tesko je uopce izaci izvan povjesnosti svog vlastitog lika u svom vlastitom vremena i ubaciti se u jedno totalno drugo vrijeme u jednoj totalno drugoj zemlji u potpunosti drugacijoj od nase. Po meni je on jedan od rijetkih koji se trudio sprovesti marksizam, ne samo razglabajuci o mogucoj utopiji, vec na bojistu pokusavajuci srusiti Batistu i njegovu mafiju. Uz Castra nekako je sve imalo smisla onda, dok mi se danas provodjenje Castrovog rezima nije ne znam kak pohvalno. Ali sto ja znam, kad ne zivim tamo?!? Kad Amerika (i par obitelji koje sprovode svoju kvazi pravdu) tlaci mozda i ima pravo na totalitarizam koji se godinama razvio kao otpor, no nekako mi se cini da to vise pogadja Kubance i da im ne donosi bas previse.
Meni osobno je Che ok, prica, nemam previse razloga za okrivljavanje, a niti za preveliko slaganje...tu i tamo sto procitam, pa razvila neki pozitivniji stav. Ne znam...al znam da bi radje njega nosila na majici nego Kitty.
Odgovori sa citatom
Star 04-10-07, 16:34   #3 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 15-02-06
Poruka: 1,083
selo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz maseselo se izdvaja iz mase

procito sam neke knjige o che-u i kubanskoj revoluciji,
jednu je Che napisao, i iz nje se moze skuziti da je bio
okrutan u ratu, ono ziher su bezveze ubili par stotina seljaka,
al koji rat je bez takvih zločina? nijedan..

Mišljenja sam da je bio ok lik, ali ništa veća faca od mnogih kojima ne znamo imena, zato i ne volim sve te slavne, poznate , ovo ono
Odgovori sa citatom
Star 06-10-07, 20:02   #4 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 29
Poruka: 2,378
Ibort je zabranio reputaciju

Citat:
Pravi autor: Chica_latina Pogledaj Poruke
...to ne opravdava sva zvjerstva koja je učinio mnogim ljudima i obiteljima.
Zvjerstva? Koja zvjerstva? Obiteljima?

Dosljednost je ono što ga čini jednim od najvećih i najutjecajnijih ljudi prošlog stoljeća. Da su Lenjin , Tito , kubanski bradonja i mnogi drugi imali njegovu dosljednost ideja komunizma ne bi otišla u takvu degeneraciju.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-10-07, 14:14   #5 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
Zvjerstva? Koja zvjerstva? Obiteljima?

Dosljednost je ono što ga čini jednim od najvećih i najutjecajnijih ljudi prošlog stoljeća. Da su Lenjin , Tito , kubanski bradonja i mnogi drugi imali njegovu dosljednost ideja komunizma ne bi otišla u takvu degeneraciju.

Joj,joj,joj,ne diraj mi Castra
Mislim da me nisi dobro shvatio,ja ovdje nisam spomenula Lenjina,Tita i bradonju s Kube. Jednostavno mi nije jasno kako je mogao gledati i izvršavati tolika pogubljenja,to je za mene zvjerstvo.Koliko god on bio ikona. Zašto je netko tko ubije jednog čovjeka ubojica,a netko tko sudjeluje u ubojstvu stotine ljudi povjesna ličnost?
Chica_latina je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-10-07, 14:22   #6 (permalink)
dr.sc. Foruma

Prvo , malo si kontradiktorna. Che je zvijer , a "ne diraj mi Castra".

Drugo , Lenjina i Tita sam ja spomenuo kako bih pokušao objasniti zašto Che zaslužuje respekt i zašto jeste veliki. Zato što je bio dosljedan , zato što je ostao vjeran svojoj ideji (i sad je čak sporedno koliko je i je li bio u pravu , to je druga tema) , zato što nije nakon pobjede na Kubi rekao - jebo dalju borbu ja ću svoju guzicu smjestiti u ministarsku fotelju i uživati do kraja života.

Što se ubijanja tiče. Obožavam taj kvazi humanizam i vađenja pojedinih likova i djela van njihovog vremenskog konteksta kako bi im se po kratkom postupku presudilo i proglasilo ih zvjerima , zločincima , ovakvima , onakvima.

U vremenu u kom je živio , uz okruženje i okolnosti u kojima se borio ubijanje je bilo neminovno i neizbježno. Milost nisu mogli očekivati pa je nisu ni pokazivali. Ali ono što je najbitnije - ubijani su protivnici , vojnici ... Che nije sa svojom kolonom upadao u sela pa silovao , klao civile , žene , djecu ... Je li bio nemilosrdan prema neprijatelju? Je , i morao je biti.

Kad je zarobljen u Boliviji onda su ga civilizirano odveli u zatvor i pošteno mu sudili? Naravno da nisu. Chica , ne možeš vaditi povijesne ličnosti iz njihovog vremena i ocijenjivati njihova djela vrijednostima i mjerilima današnjeg svijeta.

Btw , znaš li koga npr. Englezi smatraju svojim najvećim sunarodnjakom svih vremena? Tko tu "titulu" ima kod Francuza , Talijana?
Odgovori sa citatom
Star 09-10-07, 19:51   #7 (permalink)
Regularni forumas

Gle,ja govorim da mi se nisu svidjeli neki njegovi postupci,a ne da njega ne cijenim kao povjesnu ličnost ili revolucionara. Smeta mi što ljudi danas nose njegov lik na majici,a da ni sami ne znaju zašto. Zar baš sve moramo komercijalizirati? Isto tako bih kritizirala i ubojstvo u današnje vrijeme,ali imaš pravo,ne možemo vaditi iz prošlosti i suditi. No opet,isto tako možemo reči za holokaust,križni put ili Domovinski rat.
Nikako ne smatram Che Guevaru manijakom. I Mojsije je,prema Bibliji,bio ubojica pa se to nitko nije sjetio "prostudirati".
Nisam kontradiktorna. I Castro,i Che su,ako oduzmemo ovo,imali pravo. U mnogo čemu se slažem s njima.
btw. danas je četrdeseta godišnjica od Che Guevarine smrti.
9.10.1967.-9.10.2007. pa Che,počivao u miru.
Chica_latina je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-10-07, 22:50   #8 (permalink)
dr.sc. Foruma

Citat:
Smeta mi što ljudi danas nose njegov lik na majici,a da ni sami ne znaju zašto. Zar baš sve moramo komercijalizirati?
To je pojava koja sa samim Cheom nema nikakve veze i u 90% slučajeva zapravo simbolizira sve ono protiv čega se on borio.

Citat:
No opet,isto tako možemo reči za holokaust,križni put ili Domovinski rat.
Ta tri događaja jedan s drugim nemaju nikakve veze , a još manje s Cheom , ali ako hoćeš otvori temu o zločinima u prošlom stoljeću pa možemo i o tome.

Citat:
Nisam kontradiktorna. I Castro,i Che su,ako oduzmemo ovo,imali pravo.
Che i Fidel , ako izuzmeš njihovo prijateljstvo , imaju jako malo dodirnih točaka. Fidel je prije svega jedan ogromni egomanijak , čovjek koji je od samih početaka svog političkog djelovanja sebe smatrao centrom svijeta. Njihov politički temelj , a još više cilj bio je potpuno različit. Castra se istina može smatrati nekom vrstom ljevičarskog revolucionara , ali on nije bio komunist tj. nije to bio sve dok mu to nije bilo u interesu , sve dok nije zatrebao zaštitu moćne šape velikog sovjetskog brata. S druge strane Che je originalni marksist ... i to u izvornom smislu , baš marksist , ne boljševik , veliki kritičar SSSR-a i Staljina (što je jedan od glavnih razloga njegovog neuspjeha u Boliviji). Fidela je zanimala revolucija samo na Kubi i nakon pobjede pretvorio se u apsolutnog diktatora ništa puno boljeg od Batiste , za Chea Kuba je bila samo početak , prva postaja na putu do oslobađanja cijele Južne Amerike , a onda i revolucije u cijelom svijetu.

Jednostavno ne može ih se porediti.

Kubanska revolucija dala je cijeli niz iznimnih ljudi (Che , Celia Sanchez , Camilo , Ciro , Inti ...) a na kraju , na žalost , skoro nitko od njih ni 40 nije doživio ... osim bradonje , uveliko nedostojnog ovog društva.
Odgovori sa citatom
Star 10-10-07, 22:01   #9 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 22-02-07
Godina: 30
Poruka: 3,560
carllito će uskoro biti poznatcarllito će uskoro biti poznatcarllito će uskoro biti poznatcarllito će uskoro biti poznatcarllito će uskoro biti poznatcarllito će uskoro biti poznatcarllito će uskoro biti poznatcarllito će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke

Dosljednost je ono što ga čini jednim od najvećih i najutjecajnijih ljudi prošlog stoljeća....

slažem se s ovim napisanim o njegovoj dosljednosti i samo doda da nije bitno kojoj struji ili političkom opredjeljenju je on pripada nego je bitno da je čovik bio dosljedan svojoj ideji i zacrtanom cilju do zadnjega svog dana..otud i taj simbol bunta,pokreta,vjere u nešta bolje..
carllito je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-12-07, 18:04   #10 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 19-12-07
Poruka: 148
Pravaš se izdvaja iz mase

Che Guevara - šumski bandit. Točka.
Pravaš je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: che, guevara, revolucija

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 12:35.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103