Stranica 2 od 10 PrvoPrvo 1234567 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 11 do 20 od 98

Genetsko podrijetlo Hrvata

Raspravljate o temi Genetsko podrijetlo Hrvata u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; Pravi autor: Shuto ajmo opet malo o teorijama! pitanje podrijetla hrvata do danas NIJE RIJEŠENO! nije riješeno ni pitanje odakle ...

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

Re: Genetsko podrijetlo Hrvata

Citat Pravi autor: Shuto Pogledaj Poruke
    ajmo opet malo o teorijama! pitanje podrijetla hrvata do danas NIJE RIJEŠENO! nije riješeno ni pitanje odakle su došli, kada su došli i podrijetlo imena hrvat isto još nije jasno...

razlog za pojavljivanje tolkih teorija je nedostatak izvora. arheoloških izvora ima jako malo, a pisanih gotovo i nema. međutim, genetskim istraživanjem se ne može odredit podrijetlo naroda, već samo stanovništva. a to su dvije različite kategorije. već sam na drugoj temi na forumu rekao da mi se čini koncept identiteta puno važnijim, nego genetika. svatko je dio jedne društvene skupine ako se on osjeća kao dio te skupine i ako ga zajednica prihvati kao njezin dio!
    naravno da dokaza nema. vjerojatno ih nikada neće ni bit u smislu da bismo mogli reć da smo ovo ili ono, da smo došli od tu ili od tamo.

odma na početku samo nabrojia neke od elemenata koje čine narod/naciju, geni DEFINITIVNO nisu to.
    ipak mi je zanimljiv taj genetski čimbenik jer pokazuje nešto zašta nema nekih materijlnih, areheoloških il pisanih izvora, a i prilično je znanstveno, tako da pri genetskom istraživanju nema političkih i ideoloških tumačenja (koja su poprilično prisutna prilikon tumačenja).
    primjer je De administrando imperio. prvo rečenice u njemu se mogu različito tumačit, a uvik ostaje zrno sumnje motiva autora i same točnosti tog djela.
    geni su brojke, matematika.

ipak ono šta je po meni najvažnije jest da su genetska istraživanja pokazala kako su svi narodi osobito europe, a i svijeta u biti miješana, čime se nacionalizam i rasizam ukazuju TOLIKO BESPREDMETNIM.
    -

Vex
    Vex je offline
    prof. Foruma Avatar od korisnika Vex
    Datum registracije
    17-06-06
    Starost
    25
    Poruka
    1,992
    Liked
    0 times

Mislim, i ja isto više naginjem ka staroiranskom podrijetlu Hrvata, i opet smo mogli proći i sva mjesta koja su napisana u slavenskom vjerovanju, jer po meni slavensko vjerovanje samo govori da smo bili tamo i od tamo krenuli, sada dal je moguće da smo bili negdje i prije toga?

Ali opet da smo slaveni zato kaj pričamo slavenski mi je malo glupo jer smo taj jezik mogli povuč od nekoga, jer ako je neki crnac i Afrike (nisam rasist) došao ovdje i imao djecu koja pričaju slavenskim jezikom, ne znači da su izvorno slaveni, ne?

ipak ono šta je po meni najvažnije jest da su genetska istraživanja pokazala kako su svi narodi osobito europe, a i svijeta u biti miješana, čime se nacionalizam i rasizam ukazuju TOLIKO BESPREDMETNIM.
    U potpunosti se slažem

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

majko moja mila...

Daj, reci otvoreno:

više ti se sviđa iranska teorija, jer su Srbi također Slaveni, pa ne želiš biti dio iste skupine kao i Srbi

Je li tako?

Starter
    Datum registracije
    25-02-07
    Poruka
    44
    Liked
    0 times

ipak mi je zanimljiv taj genetski čimbenik jer pokazuje nešto zašta nema nekih materijlnih, areheoloških il pisanih izvora, a i prilično je znanstveno, tako da pri genetskom istraživanju nema političkih i ideoloških tumačenja (koja su poprilično prisutna prilikon tumačenja).
    nažalost se i ta genetska istraživanja koriste za politička i ideološka tumačenja. baš ta različitost u genetskom kodu jednog naroda daje mnogima opravdanje da sebe osobno ne ubrajaju u tzv. "nižu rasu" kao što su slaveni prema mišljenju nekih, nego da su baš oni onaj mali postotak "superiorne" rase. šta god hrvati po genetici bili, slaveni smo po tome što smo preuzeli u početku(prije kristijanizacije) sve slavenske običaje i jezik! i ja bih volio znati podrijetlo protohrvata(onih prije naseljenja u naše krajeve, koji su nam dali ime), međutim, prilično sam pesimističan šta se tiče pronalaska odgovora na to pitanje.

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

nema te stvari koju ljudi neće izopačit
    -

Regularni forumas Avatar od korisnika Pravaš
    Datum registracije
    19-12-07
    Poruka
    278
    Liked
    0 times

Baš to.
    Zadnji Uredio Pravaš : 12-01-08 u 10:13

Banned
    Datum registracije
    02-07-08
    Starost
    27
    Poruka
    1,021
    Liked
    0 times

puno sam čito o ovome razne knjige članek i autore,
    mislim da se istraživanjem gena teško šta može dokazati
    ali s strane povijesti sam mišljenja da staroiransko podrjeklo Hrvata nekako najviše drži vodu ali ipak bi trebali sačekat dok struka ne kaže svoje a to bi se dosta brzo moglo dogodit kroz par desetljeća pa ćemo onda o tome razglabat sad ovako samo tučemo tuđim Ku..c.m po koprivama

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Prvo kompletno poređenje genoma ljudi (Homo sapiens) i šimpanzi (Pan troglodytes) pokazalo je da sa našim najbližim rođacima delimo čak 96 odsto ukupnog DNK materijala, ili 99 odsto aktivnih gena - mnogo više nego što se do sada mislilo. Tardžeja Mikelsena (MIT):Istraživanje je obavio Konzorcijum za analizu i dešifrovanje genoma šimpanzi uz podršku američkog Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskog genoma, a rezultate je objavio magazin "Nature".

Ostaje 4% za dalje proucavanje.I kada ti rezultati budu u buducnosti konacni , opet ce biti ljudi koji iz samo njima znanih razloga nece zeleti da prihvate proste cinjenice.
    A zamislite jos bruke ako se pokaze da Hrvati i Srbi imaju potpuno isti DNK.Bruka
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

tata od formata isoSnake Champion Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,204
    Liked
    1189 times

Genetsko Porijeklo Hrvata...pa to je svima poznato, barem sa ja mislio da to svi znaju...Hrvati poticu od Bosanaca

Pravila ponašanja...Registriraj se na forum

Persona non grata
    Datum registracije
    27-03-08
    Starost
    24
    Poruka
    17,206
    Liked
    28 times

to po onoj teoriji... bosna je koljevka civilizacije?

Stranica 2 od 10 PrvoPrvo 1234567 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku