Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Povijesne Teme
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Povijesne Teme Raspravljate o temi Genetsko podrijetlo Hrvata u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: Shuto ajmo opet malo o teorijama! pitanje podrijetla hrvata do danas NIJE RIJEŠENO! nije riješeno ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 22-12-07, 15:21   #11 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 1,765
marinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono nešto
Re: Genetsko podrijetlo Hrvata

Citat:
Pravi autor: Shuto Pogledaj Poruke
ajmo opet malo o teorijama! pitanje podrijetla hrvata do danas NIJE RIJEŠENO! nije riješeno ni pitanje odakle su došli, kada su došli i podrijetlo imena hrvat isto još nije jasno...

razlog za pojavljivanje tolkih teorija je nedostatak izvora. arheoloških izvora ima jako malo, a pisanih gotovo i nema. međutim, genetskim istraživanjem se ne može odredit podrijetlo naroda, već samo stanovništva. a to su dvije različite kategorije. već sam na drugoj temi na forumu rekao da mi se čini koncept identiteta puno važnijim, nego genetika. svatko je dio jedne društvene skupine ako se on osjeća kao dio te skupine i ako ga zajednica prihvati kao njezin dio!
naravno da dokaza nema. vjerojatno ih nikada neće ni bit u smislu da bismo mogli reć da smo ovo ili ono, da smo došli od tu ili od tamo.

odma na početku samo nabrojia neke od elemenata koje čine narod/naciju, geni DEFINITIVNO nisu to.
ipak mi je zanimljiv taj genetski čimbenik jer pokazuje nešto zašta nema nekih materijlnih, areheoloških il pisanih izvora, a i prilično je znanstveno, tako da pri genetskom istraživanju nema političkih i ideoloških tumačenja (koja su poprilično prisutna prilikon tumačenja).
primjer je De administrando imperio. prvo rečenice u njemu se mogu različito tumačit, a uvik ostaje zrno sumnje motiva autora i same točnosti tog djela.
geni su brojke, matematika.

ipak ono šta je po meni najvažnije jest da su genetska istraživanja pokazala kako su svi narodi osobito europe, a i svijeta u biti miješana, čime se nacionalizam i rasizam ukazuju TOLIKO BESPREDMETNIM.
marinkoM8 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 22-12-07, 16:16   #12 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Godina: 21
Poruka: 1,993
Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Mislim, i ja isto više naginjem ka staroiranskom podrijetlu Hrvata, i opet smo mogli proći i sva mjesta koja su napisana u slavenskom vjerovanju, jer po meni slavensko vjerovanje samo govori da smo bili tamo i od tamo krenuli, sada dal je moguće da smo bili negdje i prije toga?

Ali opet da smo slaveni zato kaj pričamo slavenski mi je malo glupo jer smo taj jezik mogli povuč od nekoga, jer ako je neki crnac i Afrike (nisam rasist) došao ovdje i imao djecu koja pričaju slavenskim jezikom, ne znači da su izvorno slaveni, ne?

Citat:
ipak ono šta je po meni najvažnije jest da su genetska istraživanja pokazala kako su svi narodi osobito europe, a i svijeta u biti miješana, čime se nacionalizam i rasizam ukazuju TOLIKO BESPREDMETNIM.
U potpunosti se slažem
Vex je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 22-12-07, 16:17   #13 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,850
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

majko moja mila...

Daj, reci otvoreno:

više ti se sviđa iranska teorija, jer su Srbi također Slaveni, pa ne želiš biti dio iste skupine kao i Srbi

Je li tako?

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-12-07, 16:38   #14 (permalink)
Starter

Datum registracije: 25-02-07
Poruka: 24
Shuto se izdvaja iz mase

Citat:
ipak mi je zanimljiv taj genetski čimbenik jer pokazuje nešto zašta nema nekih materijlnih, areheoloških il pisanih izvora, a i prilično je znanstveno, tako da pri genetskom istraživanju nema političkih i ideoloških tumačenja (koja su poprilično prisutna prilikon tumačenja).
nažalost se i ta genetska istraživanja koriste za politička i ideološka tumačenja. baš ta različitost u genetskom kodu jednog naroda daje mnogima opravdanje da sebe osobno ne ubrajaju u tzv. "nižu rasu" kao što su slaveni prema mišljenju nekih, nego da su baš oni onaj mali postotak "superiorne" rase. šta god hrvati po genetici bili, slaveni smo po tome što smo preuzeli u početku(prije kristijanizacije) sve slavenske običaje i jezik! i ja bih volio znati podrijetlo protohrvata(onih prije naseljenja u naše krajeve, koji su nam dali ime), međutim, prilično sam pesimističan šta se tiče pronalaska odgovora na to pitanje.
Shuto je offline  
Odgovori sa citatom
Star 22-12-07, 17:27   #15 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 1,765
marinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono nešto

nema te stvari koju ljudi neće izopačit
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-01-08, 09:06   #16 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 19-12-07
Poruka: 148
Pravaš se izdvaja iz mase

Baš to.

Zadnji Uredio Pravaš : 12-01-08 u 09:13.
Pravaš je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: geni, hrvati, podrijetlo

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:03.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108