| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Povijesne Teme Raspravljate o temi grčka mitologija u Znanost forumu; Veliki sam obožavatelj grčke mitologije,čak sam i kao mala umjesto bajki tipa "Pepeljuga" i sl. radije ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 19-04-08 Godina: 32
Poruka: 124
![]() | grčka mitologija Veliki sam obožavatelj grčke mitologije,čak sam i kao mala umjesto bajki tipa "Pepeljuga" i sl. radije čitala ili su mi čitali dogodovštine Zeusa,Here,Orfeja i Euridike,Andromede.... pa me zanima koje su vama priče najzanimljivije- ratne(Troja) ljubavne....neke druge...? ![]()
__________________ Neko to od gore vidi sve... |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 29-05-07 Lokacija: Hierosolyma
Poruka: 773
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: grčka mitologija Obožavam grčku mitologiju. Zakon mi je cijeli mit o Prometeju, zatim Odisejeva lutanja, Herkalovih 12 zadataka, od ljubavnih priča ona tragična o Jazonu i Medeji te sretna o Perzeju i Andromedi. Tu je i mit o Edipu, koji je za sobom povukao toliko toga. A ima i ona stvaran priča o Aleksandru Velikom koja gotovo zvuči kao mit.
__________________ The only principle that does not inhibit progress is: anything goes. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 19-04-08 Godina: 32
Poruka: 124
![]() | Re: grčka mitologija Zeus je s bogovima živio na Olimpu, bio je otac mnogih bogova i heroja. Iz veza bogova sa smrtnicima rođeni su polubogovi i heroji. Grčki bogovi imali su sve ljudske mane i vrline: oni vole, mrze, griješe u izvanbračnim vezama... Zeus - otac mnogih bogova i junaka, gospodar neba i zemlje, bog groma, munje i oluje Afrodita - božica je ljubavi, ljepote, požude i spolnosti Apolon, Feb - bog je medicine, proroštva, streličarstva, glazbe, sunca i kolonizacije te muške ljepote Ares - bog rata i bojne vreve; simbol hrabrosti, silovitosti i junačke snage Artemida - božica je Mjeseca, zvijeri i lova, zaštitnica djevojaka, božica svadbe i poroda Atena - božica je civilizacije, mudrosti, snage, pravednog rata, tkanja, metalurgije i obrta. Demetra - božica zemlje, ratarstva, plodnosti, a u prvom redu žita Dioniz - bog plodnosti zemlje, bog vegetacije, vina, žena. Had - bog podzemnog svijeta Heba - božica mladosti; vrčonoša bogovima na Olimpu Hefest - bog kovač, zaštitnik obrtnika, kipara, metalurga i vatre Helije - bog Sunca Hera - vrhovna je starogrčka božica, Zeusova žena i sestra; božica braka Hermes - glasnik bogova, zaštitnik putnika i lopova, pastira, pjesnika, atletičara i trgovaca Perzefona - Demetrina kći, Hadova žena Posejdon - bog mora, vode, vladar potresa Malo da se podsjetite....
__________________ Neko to od gore vidi sve... |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Nježni predator | Re: grčka mitologija Koji citat? Valjda misliš na najveći ep ikad napisan? * I. pjevanje: Nakon deset godina rata, Ahilej i Agamemnon posvade se oko ropkinje Briseide koju je Agamemnon oduzeo Ahileju. Ahilej se naljuti i povlači iz rata. * II. pjevanje: Odisej potiče Grke na borbu. Homer iznosi opise brodova te trojanskih saveznika. * III. pjevanje: Paris izaziva Menelaja na borbu. * IV. pjevanje: Započinje bitka. * V. pjevanje: Diomed ranjava Afroditu i Aresa * VI. pjevanje: Glauk i Diomed pozdravljaju se i darivaju za vrijeme borbe. Hektor se vraća u Troju,gdje se pozdravlja sa svojom obitelji sluteći da ih više neće vidjeti budući da odlazi u rat. * VII. pjevanje: Hektor se bori s Ajantom. * VIII. pjevanje: Bogovi se povlače iz bitke. * IX. pjevanje: Agamemnon se povlači. * X. pjevanje: Diomed i Odisej uhode Trojance. * XI. pjevanje: Paris ranjava Diomeda, a Ahilej šalje Patrokla u borbu. * XII. pjevanje: Ahejci se vraćaju u svoja uporišta. * XIII. pjevanje: Posejdon potiče Grke na borbu. * XIV. pjevanje: Hera pomaže Posejdonu. * XV. pjevanje: Zeus zabranjuje Posejdonu i ostalim bogovima da se upleću u sukob. * XVI. pjevanje: Patroklo posuđuje Ahilejev štit i oružje, ulazi u bitku, ubija Sarpedona. Na posljetku biva ubijen od Hektora * XVII. pjevanje: Vojske se bore oko Patroklova tijela i oružja. * XVIII. pjevanje: Ahilej saznaje za Patroklovu smrt i dobiva novo oružje koje mu je iskovao sam Hefest, na nagovor Ahilejeve majke Tetide. Ahilejev je štit imao nekoliko slojeva, a detaljno je prikazivao dva grada (simbolika razdora između Trojanaca i Ahejaca). * XIX. pjevanje: Ahilej se miri s Agamemnonom te se vraća u bitku. * XX. pjevanje: Bogovi se vraćaju u bitku. Ahilej pokušava ubiti Eneju kojemu pomognu bogovi. * XXI. pjevanje: Ahilej se bori i susreće Hektora ispred vrata Troje. * XXII. pjevanje: Ahilej ubija Hektora i vuče njegovo tijelo natrag u grčka uporišta. * XXIII. pjevanje: Održavaju se igre u Patroklovu čast. * XXIV. pjevanje: Ahilej predaje Prijamu tijelo njegova sina Hektora.
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski Zadnji Uredio Maslow : 30-07-08 u 03:15. |
| | |
| | #10 (permalink) | |
| Nježni predator | Re: grčka mitologija Pa smiluj se nama grešnicima pa nam ovdje spostaj taj tvoj citat. Ja ću probat napisat što ja znam o Ilijadi: Citat:
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski Zadnji Uredio Maslow : 30-07-08 u 03:29. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: bogovi, grci, mit |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 12:51.

koja gotovo zvuči kao mit.