Pokazujem rezultate 1 do 10 od 10

Hrvatski povijesni grb

Raspravljate o temi Hrvatski povijesni grb u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; Hrvatski povijesni grb Na priloženoj stranici moguće je naći mnoštvo dokaza i podataka o hrvatskom povijesnom grbu. Kakvo je vaše ...

Starter
    Datum registracije
    06-10-09
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

Hrvatski povijesni grb

Hrvatski povijesni grb

Na priloženoj stranici moguće je naći mnoštvo dokaza i podataka o hrvatskom povijesnom grbu. Kakvo je vaše mišljenje? Ima li veće pravo i legitimnost biti hrvatski službeni grb onaj sa prvim crvenim ili bijelim poljem?

Evo i zaključka s iste stranice:

Niti je istina da prvo bijelo polje na šahovnici grba predstavlja ustaše, fašizam i zločin, niti je istina da prvo crveno polje predstavlja jugoslavenstvo i komunizam. Crveno-bijela šahovnica bez obzira na oblik i raspored polja je staro hrvatsko obilježje koje predstavlja hrvatski narod i hrvatsku državu.

Kroz povijest su se koristile obje varijante grba, no činjenica je da se kao službeni grb Hrvatske uvijek koristila šahovnica sa prvim bijelim poljem, sve do 1918. godine. Za to postoje mnogobrojni dokazi sažeti u ovoj internetskoj stranici (službeni dokumenti, službene zastave i grbovi, grbovnici, freske itd.). 1918. godine situacija se mijenja. Hrvatski narod protiv svoje volje ulazi u Državu, odnosno Kraljevinu SHS (kasnije Kraljevinu Jugoslaviju), gdje jugoslavenska vlada mijenja raspored polja hrvatkog povijesnog grba. To razdoblje je Hrvatima ostalo u sjećanju kao jedno od najgorih razdoblja u povijesti gdje se hrvatskog čovjeka u okovima velikosrpske diktature ubijalo, mučilo, tjeralo i lišilo slobode. 1941. godine, kada hrvatski narod nakon 839 godina osniva svoju samostalnu državu, vlada Nezavisne Države Hrvatske vraća hrvatski povijesni grb sa prvim bijelim poljem. Nakon pada NDH, hrvatski narod ulazi u drugu Jugoslaviju čiji zločinački komunistički sustav čini najveći pokolj Hrvata u povijesti hrvatskog naroda. Grb Socijalističke Republike Hrvatske unutar Jugoslavije je bila šahovnica sa prvim crvenim poljem (zastava SRH nije sadržavala šahovnicu). 25. srpnja 1990. Hrvatski sabor donosi Amandman LXVI na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske u kojem se kaže: "Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb, osnovica kojeg se sastoji od 25 crvenih i bijelih polja." Dakle grb sa prvim bijelim poljem. Ovakav osnovni povijesni grb bio je u uporabi do donošenja Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, 21. prosinca 1990. Tada se uvodi današnji službeni grb Republike Hrvatske.

Dakle, možemo vidjeti da se grb sa prvim bijelim poljem, kao službeni grb Hrvatske, koristio od 14. stoljeća, pa sve do 1918., dok se grb sa prvim crvenim poljem koristio samo u prvoj i drugoj Jugoslaviji (dva najteža razdoblja hrvatskog naroda), te u današnjoj Republici Hrvatskoj. Zbog tih činjenica hrvatski povijesni grb sa prvim bijelim poljem ima veće pravo i legitimnost biti hrvatski službeni grb od grba sa prvim crvenim poljem.

Nadam se, jednom kada hrvatski narod bude potpuno slobodan i neovisan, te kada se ugase anti-hrvatski kadrovi koji upravljaju ovom zemljom, da će se hrvatskom narodu ponovno vratiti ono što je stoljećima čuvao i krvlju sačuvao - HRVATSKI POVIJESNI GRB.

Bog i Hrvati!

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

Re: Hrvatski povijesni grb

nda, neko ko se potpisuje sa "bog i hrvati" opravdava grb sa bili poljen,

a taj ka nije ustaša... to on objektivno, povijesno

nda...
    -

Regularni forumas Avatar od korisnika sedeslav
    Datum registracije
    03-12-08
    Poruka
    113
    Liked
    0 times

Ovo je politički pamflet i nema baš puno veze s heraldikom , cijenjenom pmoćnom povjesnom znanošću. Probaj malo u sebi profiltrirati osjećaje.
    Hrvatski grb oduvijek je bio "Checkery" odnosno šahovnica. Šahovsko polje crvenih i bijelih kvadrata. I ako ti je stalo do časti svog naroda, kad vidiš karirani stoljnjak u birtiji pazit ćeš da ga ne zaflekaš. (Barem ja pazim na to, pa vjerojatno i ti kad si započeo ovu temu) samo istinski zajeban i zadrt čovjek mogao bi dijeliti na naš jedini i pravi grb na "naš" i "njihov" I bio bi smrtno u krivu kad bi i jednoj varijanti dao ikakovu prednost. Na kraju shvatiš da to prokletstvo naših sitnodušnih podjela nema u stvari veze s grbom.

jelda?

Akademik Avatar od korisnika pajo-patakRi
    Datum registracije
    25-11-07
    Poruka
    3,665
    Liked
    4 times

pazi ti dio "nadam se, jednom kad hrvatski narod bude potpuno slobodan i neovisan...."

gdje ti ljudi žive?očito nekima uvijek trebaju neprijatelji i predmet mržnje...živjele ustaše, istinski domoljubi i vjernici

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Heraldičko pravilo glasi da ista boja ne smije ići uz istu boju te isti metal uz isti metal... To znači da su kombinacije s drugim grbovima određivale koje će boje biti prvo polje našega grba... A kroz povijest su bile zastupljene svakakve izvedenice našeg grba... Tako je bio grb sa samo 16 polja, 24 pa čak i 30 polja s početnim i crvenim i bijelim poljem... Tek zakonom u NDH je prvi puta "normiran" grb...

A legenda kaže da je Hrvatska dobila ovakav izgled grba zahvaljujući kralju Stjepanu Držislavu iz loze Trpimirovića (vladao je od 969. do 997. godine)... Naime, kralj Držislav je ratovao s Mlečanima za obalu Jadrana... I u jednoj bitci, Mlečani su ga zarobili i bacili u zatvor u Veneciju... Mletački dužd, Petar II. Orseolo, načuo je da je kralj Držislav odličan šahist pa mu je uputio izazov: ako ga u tri partije šaha pobijedi, bit će oslobođen i moći će se vratiti u svoju zemlju... Kralj Držislav je prihvatio izazov i u sve tri partije je pobijedio mletačkoga dužda... Dužd je održao riječ i kralj se mogao vratiti kući... Kralj Držislav je tada iz zahvalnosti i u sjećanje na taj trenutak uzeo šahovsku ploču kao svoj grb i grb svoga naroda...

A inače, polje A1 je tamno...

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Uvaženi forumaš Avatar od korisnika Corto Maltese
    Datum registracije
    12-04-08
    Poruka
    926
    Liked
    7 times

Aj Loc šta ti znaš šta je bilo , kakav Držislav , kakvo A1 ... sad ću ti ja objasnit , ja znam , ja bio ,ja vidiJo.

DakleM , krenuli mi , ko najstariji narod (Srbi su se tek okupljali u to vrijeme i raspravljali oće li pjehe il traktorima , a Slovenaca bilo tek par kuća u Perzijskom zaljevu) iz Irana kući u Rvacku. I tako iđemo , kad odjednoč trči Kluk dere se "Mongoli , Mongoli , Mongoli!!!" , sav se uspuho , uspaničio , ter ti ga Lobel jedva uhvati i žvaljzne mu dva-tri šamara za smirenje , a sabrani Muhlo ga upita - "Brate Kluk , koji ti je kurac štas se tako usplahirio" - ovaj na to opet - "Mongoli , Mongoli , Mongoli" - undak mu brat Kosenc također priđe pa mu zaljepi još jednu iza uha i kaže "Idiote kaki Mongoli , oni dolaze tek u 13. stoljeću!" , al džaba sve , ne moš Kluka smirit , on i dalje po svom , pa kaže - "Ne znam ja kad oni dolaze , al mene uvatio malo prije neki Džingis , prodo mi ciglu , uzeo sve dionice HT-a , nabio nogom u guzicu i reko da vam poručim kako će nam svima pičku razbit ako mu ne prepustimo Podravku i neki zaljev". Mi svi stali , ne znamo kud bi , šta bi ... čuješ samo Kosenca , govori više onako za sebe -"Ja budale jebo mater svoju , zar ne zna da smo zaljev dali Kekecima , a Damir ujebo Podravku" , onda se ničim izazvana javi Tuga (od milja smo je zvali Jaca) -" A kaki on zaljev oće? Imam ja još od sinoć malo zaljeva od višanja ... ostalo od kolača pa ako bi..." "Ajd svega ti šuti!" - zagalamiše svi na nju. Potraja tako zbunjenost par minuta pa Kluk prvi predloži - "A da bježimo?" , al Muhlo mu odma odvrati- "Klinac ćeš im pobjeć s ovolikim ministrom financija , a i Šeks se naljuljo jedva hoda" ... onda se razvi živa rasprava , javna tribina , neki su predlagali da im ponudimo Nives i Simonicu , drugi su mislili da im je bolje dati Antšu i Dinu , treći apelirali na Zdravka da potkupi suce bitke , četvrti uvjeravali da će se Mongoli prepast i pobjeć samo ako im Željka K. pokažemo , peti nešto deseto ... a onda skoči brat Hrvat , veli " Braćo Rvati nema zajebancije , ne damo im ni zaljev ni Podravku , ni Nives , Ni Simonicu , a para za suce nemamo UEFA nam je sve oduzela! Al ako ništa drugo i ne znamo , jedno braćo znamo , dobro se pomlatit! Sjetite se slavnih dana u Temišvaru , Pragu , Milanu , Žilini , Amsterdamu , Andori , Malti , austrijskim pripizdinama , sjetite se zaklanih pjevaca i suzavaca ... možemo vala i s tim Džingijem ... nabijem i njega i njegovu mongolsku jugonostalgičarsku bagru na nježnik! Tugo daj onu našu ratnu zastavu!" - Tuga samo slegnu ramenima - "Nije kod mene , Buga je ponjela" - A Buga će na to - "Jesam klinac. Ja sam pakirala špek i lonce sa sarmom za puta ... jesam tebi ljepo rekla da je ti poneseš". "N ti iruda šta ćemo sad brez zastave" - lupi se po čelu Hrvat brat - Buga onako pokunjeno - " Mere li karirani stoljnjak?" - "A jebaji ga , mere kad nema ništa drugo" - zaključi Hrvat i mi krenusmo u ljuti , junački boj.
    TAKO SMO DOBILI ZASTAVU.
    Istine radi treba reći da je na stoljnjaku/zastavi prvo polje bilo svijetlo , ali kako je Buga baš tu još dok nije postala zastava obrisala sline onda su neki krivo pomislili da je to polje tamno.

Boj smo , naravno , dobili ... bilo je gusto , al pomogli su nam Chuck , Bruce Lee i Bruce W. pa smo namlatili Mongole da im je 500 godina trebalo za oporavak.
    Zadnji Uredio Corto Maltese : 05-11-09 u 00:51
    Milosti ne tražim , niti bih vam je dao!

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika tonini
    Datum registracije
    26-02-07
    Starost
    60
    Poruka
    2,349
    Liked
    2 times

Ne razumin, šta sad, to što si pokazao to su povjesni grbovi djelova Hrvatske, raznih obitelji, društava raznih klubova, pa ima toga koliko hočeš. Bitnije je ne opljačkati svoj narod več pružiti mu blagostanje nakon muka i prolivene krvi da živi na svome, ne poklanjati svoj prostor drugom, ne dozvoliti da ljudi kopaju po smeću itd itd (naša stvarnost), a to bilo polje da bude na grbu prvo sigurno nebi ništa prominilo našoj stvarnosti.
    Zadnji Uredio tonini : 05-11-09 u 08:24
    SAMO MORU VIRUJEM!

Regularni forumas Avatar od korisnika sedeslav
    Datum registracije
    03-12-08
    Poruka
    113
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Locrian85 Pogledaj Poruke
    Heraldičko pravilo glasi da ista boja ne smije ići uz istu boju te isti metal uz isti metal... To znači da su kombinacije s drugim grbovima određivale koje će boje biti prvo polje našega grba... A kroz povijest su bile zastupljene svakakve izvedenice našeg grba... Tako je bio grb sa samo 16 polja, 24 pa čak i 30 polja s početnim i crvenim i bijelim poljem... Tek zakonom u NDH je prvi puta "normiran" grb...

A legenda kaže da je Hrvatska dobila ovakav izgled grba zahvaljujući kralju Stjepanu Držislavu iz loze Trpimirovića (vladao je od 969. do 997. godine)... Naime, kralj Držislav je ratovao s Mlečanima za obalu Jadrana... I u jednoj bitci, Mlečani su ga zarobili i bacili u zatvor u Veneciju... Mletački dužd, Petar II. Orseolo, načuo je da je kralj Držislav odličan šahist pa mu je uputio izazov: ako ga u tri partije šaha pobijedi, bit će oslobođen i moći će se vratiti u svoju zemlju... Kralj Držislav je prihvatio izazov i u sve tri partije je pobijedio mletačkoga dužda... Dužd je održao riječ i kralj se mogao vratiti kući... Kralj Držislav je tada iz zahvalnosti i u sjećanje na taj trenutak uzeo šahovsku ploču kao svoj grb i grb svoga naroda...

A inače, polje A1 je tamno...
    Da naravno da je to samo lijeposročena legenda. inače grbovi počinju od 1099. i heraldika se ustaljuje u većem dijelu Europe tek sredinom trinaestog stoljeća. Vrhunac je negdje oko 15. st. pa onda pomalo gubi važnost do danas.
    Heraldika se izmijenila kao i njena prvotna zadaća pa sad imamo znakove prepoznavanja u "Brendovima" da ih sad ne reklamiram.

Nekad su vojnici jednog plemića nosili našiven njegov mali grb na lijevoj strani tunike. da se zna čiji su .taj se običaj prenio na današnji nogomet pa igrači imaju mali grb kluba (ili saveza) na istom mjestu!

Regularni forumaš Avatar od korisnika tremolo92
    Datum registracije
    25-09-09
    Poruka
    344
    Liked
    11 times

Mislim da bi ljudi prvo trebali malo bolje proučiti povijest prije nego što će napasti hrvatski povijesni grb i prozvati ga "ustaškim", "fašističkim" i neznam kako sve ne.

Nježni predator Avatar od korisnika Maslow
    Datum registracije
    08-04-06
    Starost
    49
    Poruka
    7,275
    Liked
    5 times

H6 - G8 - zmija jede žabu
    a medu ne moš poist
    Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati.
    Jerzy Kosinski

Lajkaj nas na Facebooku