Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 34

sat povijesti

Raspravljate o temi sat povijesti u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; jel mi moze ko objektivno objasnit razliku izmedju ustasa i partizana? znma da je mozda glupo, ali nikad mi to ...

Starter
    Datum registracije
    06-08-09
    Starost
    29
    Poruka
    38
    Liked
    0 times

sat povijesti

jel mi moze ko objektivno objasnit razliku izmedju ustasa i partizana? znma da je mozda glupo, ali nikad mi to nije bilo jasno. uostalom, u skoli se to i tak bas nije ucilo (na taj nacin). hvala.... i ozbiljno mislim, nije neka zajebancija.
    tnx

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Re: sat povijesti

Najveća razlika je u ideologiji, makar je ta ideologija na samim izvorima poprilično slična bila, kasnije se je okrenula.

Riječ ustaša je proizašla iz riječi ustanik. Znači netko tko se ustao protiv nekoga ili nečega. Ustaše su bili pripadnici Pavelićeve organizacije UHRO (Ustaša – Hrvatska revolucionarna organizacija) osnovane 1929. godine. Kasnije tj. 1933 ime se mijenja u Ustaša – Hrvatski revolucionarni pokret, da bi nastankom NDH 1941 dobila konačno ime Ustaša – Hrvatski oslobodilački pokret.

Ustaše i sam pokret su nastali zbog represije tadašanje kraljevine SHS nad Hrvatima, velik dio Hrvata shvatio je kakva je situacija u SHS nakon ubojstva Stjepana Radića i u kojem smjeru se kreće politika.

Ekstremniji dijelovi organizacije bi se mogli opisati kao vrlo radikalna revolucionarna organizacija, dok se većina članova slagala da je to nacionalni hrvatski pokret kojemu je važno očuvanje identiteta naroda.

Crni dani kreću kada se Pavelić počinje ulizivati fašistima i nacistima sa kopiranjem njihovih uzora. Tada praktički izblijeđuje pravi pojam ustanika i sve se okreće u ekspanzionističkom smjeru tadašnjeg vremena. Gubi se pravi razlog nastanka, a to je protiv ikakvog sluganstva jer su prešli sa jedne strane na drugu. Zbog svega toga se ustaštvo stavlja na istu razinu sa nacizmom i fašizmom. Žalosno je to da se danas određene skupine prozivaju ustašama, a da ni sami ne znaju što to znači. Svi oni koji se pozivaju na doba NDH i ustaše mogu se samo pokriti po ušima.

Partizan je borac pokreta otpora, svojevrsna gerila.
    Cilj partizana je bio oslobađanje Hrvatske od njemačke i talijanske okupacije pod kapom tadašnje NDH. Ono što je važno spomenuti je da su partizani bili antifašisti koji su djelovali pod okriljem komunističke partije. Kako god to nekima ne odgovaralo, ali vođe su bili zaokupljeni komunističkom ideologijom. (bilo je tu nešto socijalizma, ali komunizam je bio na prvom mjestu) Znači samim time su bili totalno drugačije okrenuti od ideologije ustaša pod okriljem NDH.

Eto ukratko ti je to to, pitaj ako ti nešto nije jasno jer sam ovo tak ispucao iz glave.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

mama 2 be :) Avatar od korisnika dorina
    Datum registracije
    28-02-07
    Starost
    29
    Poruka
    9,610
    Liked
    41 times

ti ovo ozbiljno pitaš sa svojih 27 god?

Znaš vic kada je Ivica pitao tatu tko su bili partizani, a ko ustaše? Kaže ti njemu stari: sine ne znam tko su bili partizani, ali ustaše su bili dedo ti, stric, ujak...
    stupid is as stupid does

Starter
    Datum registracije
    06-08-09
    Starost
    29
    Poruka
    38
    Liked
    0 times

pa da, ne salim se, zbilja ne znam bas to sve .

ajme.. al fakat mi je sad ko da jasnije. oni generalno nisu bili jedni protiv drugih, jel tak?

Starter
    Datum registracije
    28-01-09
    Poruka
    1
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: london27 Pogledaj Poruke
    pa da, ne salim se, zbilja ne znam bas to sve .

ajme.. al fakat mi je sad ko da jasnije. oni generalno nisu bili jedni protiv drugih, jel tak?

ustaše i partizani su bili protivnici. ustaše su se borili za ndh, a partizani za komunističku jugoslaviju (p.s. ndh je bila na strani njamačke, sila osovine, a partizani su se prv borili za sebe, i na teheranskoj konferneciji su bili prihvaćeni kao saveznici, tj. borili su se ne strani SSSR-a, amerike, francuske, britanije...)

šta nikada nisi čuo za hudu jamu, bleiburg. to rade ljudi koji nisu jedni protiv drugih?

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Istorija - dalja ili bliža je promenljiva varijabila.
    To i jeste logično jer i samo pisanje istorije je zasnovano na ideološkim osnovama. Vrlo su retki istoričari koji na osnovu dokumenata mogu potpuno sagledati i analizirati sve relevantne činjenice te dati zaista realnu sliku. Ako takve analize i postoje aktuelni režimi ih neće potencirati, ali hoće one koje im odgovaraju u trenutnom stanju.
    Tako je istorija koju smo nekada učili bila u skladu sa režimom u kome smo nekada živeli a istorija koju deca danas uče je u skladu sa režimom u kome sada živimo.

Očiti primer za to jesu prostori bivše SFRJ. Deca uče a odrasli menjaju mišljenja, već u skladu sa svojim stavovima i opredeljenjima i kad bi napravili analizu, mogli bi se samo zapitati ko koga ovde #ajebava.

Zato ja sam neću upasti u zamku i davati časove istorije
    - bar ne na ovom topiću.

ps. Samo bih londonu mogao odgovoriti ne njegovo pitanje - Može li neko..... Ne može
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Starter
    Datum registracije
    06-08-09
    Starost
    29
    Poruka
    38
    Liked
    0 times

savana - vidis da moze , i hvala na pitanju, ali bas sam zato napisala objektivno, da netko tko zeli samo pojasni objektivno, nisi trebao toliko filozofirat, samo iznijet ono sta mislis kako je bilo.
    malo je bedasto, znam, da toliko bitnu stvar neznam, al jebiga.
    i cula sam za bleiburg, bas zato mi sve to skupa nije jasno... nacelno, ako im je smetao rezim potlacenosti, kako to da su se okrenuli jedni protiv drugih, u istoj drzavi.......? a za ovu jamu nisam cula.

e, i da, ja sam zensko

Bok, ja sam Gregor Avatar od korisnika Iron Man
    Datum registracije
    04-07-08
    Starost
    22
    Poruka
    5,837
    Liked
    4 times

Jesu li ti sad barem stvari jasnije