Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Povijesne Teme
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Povijesne Teme Raspravljate o temi Srbi se predomislili: Srbi nisu Slaveni, nego Iliri? u Znanost forumu; pa mozda ih je bilo puno plemena, ali brojno malo...

Odgovor

Opcije Teme
Star 18-12-07, 20:07   #41 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 11-12-07
Poruka: 122
rozalin se izdvaja iz mase
Re: Srbi se predomislili: Srbi nisu Slaveni, nego Iliri?

pa mozda ih je bilo puno plemena, ali brojno malo
sto put si me ti izdao
rozalin je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-12-07, 22:29   #42 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 01-08-06
Poruka: 1,021
negatron je zabranio reputaciju

Mene zanima samo jedna stvar: ako su Iliri bili starosjedioci Balkana, a Hrvati, Srbi, Bugari (koji i nisu Slaveni porijeklom, već Tatari) su se doselili na ove prostore u 7. st., gdje su nestali Iliri? Kako je par stotina tisuća (ako i toliko) pripadnika doseljenih slavenskih plemena uspjelo u potpunosti asimilirati više milijuna Ilira, Tračana i Kelta starosjedilaca?
Zar ne bi bilo logično očekivati da se dogodi baš obrnuta situacija, da Iliri, Tračani i Kelti asimiliraju doseljene Slavene?
Ili su možda i Iliri bili Slaveni?
Odgovori sa citatom
Star 18-12-07, 22:43   #43 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 1,929
marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

slaveni su bili osvajači, vlast, vojska, zemljoposjednici
broj tu nije bitan, bitna je moć
iliti
veličina nije bitna, bitna je tehnika
marinkoM8 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-12-07, 22:58   #44 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 01-08-06
Poruka: 1,021
negatron je zabranio reputaciju

Pazi, bilo je mnogo takvih primjera u povijesti, i uvijek bi mnogobrojniji narod asimilirao došljake, bez obzira tko je tu bio moćniji ili organiziraniji.
Dat ću ti samo par primjera iz tog doba (rani srednji vijek).
Germansko pleme Franci su osvojili nekadašnju rimsku provinciju Galiju i nametnuli svoju vlast starosjediocima, Galima. Jedino što su im osim toga još nametnuli, je ime, Franci (iz čega je nastalo Francuzi). Gali, tj, Francuzi, su ostali romanski narod, zadržali su svoje običaje, jezik, kulturu, ništa germanskog oni nemaju u sebi.
A Franci su bili još i najmnogobrojnije germansko pleme.
Goti, Ostrogoti, su osvojili Italiju. Nakon samo dvjesto godina, u Italiji nije ostalo ni traga od njih, čak ni ime. Isto se desilo i Vizigotima u Iberiji (Španjolskoj). Vandale u sjevernoj Africi (sadašnji Alžir i Tunis) i da ne spominjem.
Pa i primjer Bugara, koji su Tatari, došli na prostore današnje Bugarske sa područja sliva srednje Volge (tzv. Povolška Bugarska). Oni su tamo zatekli slavenska plemena (kad su prije starosjedioci Tračani uspjeli postati Slavenima?) i potpuno su se asimilirali. Bugarima je od tog tatarskog plemena ostalo samo ime.

Zato se ja pitam, kako je samo Slavenima uspjelo da tako u potpunosti asimiliraju starosjedilačka plemena Balkana, kojih je bilo, ruku na srce, najmanje deset puta više nego doseljenika? Zato ja smatram da su Iliri, a vjerovatno i Tračani i Kelti, u stvari također bili Slaveni. Pridošli Hrvati, Srbi, pa konačno i Bugari, samo su im nametnuli imena svojih plemena, ništa više od toga.

Zadnji Uredio negatron : 18-12-07 u 23:00.
negatron je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-12-07, 23:13   #45 (permalink)
LPK
prof. Foruma

Datum registracije: 23-08-07
Poruka: 1,287
LPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz mase

Sve je moguće.
Mali ispravak Bugari su nastali iz jednog turskog plemena koje je iz područja Kavkaza došlo zajedno sa Slavenima, a Mađari su nastali od Tatara i Slavena.
LPK je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-12-07, 23:18   #46 (permalink)
nevoljen

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,814
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke
veličina nije bitna, bitna je tehnika
Drevna slavenska poslovica
I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka.
Copyright by Davor Burazin
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-12-07, 23:25   #47 (permalink)
LPK
prof. Foruma

Datum registracije: 23-08-07
Poruka: 1,287
LPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz maseLPK se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Drevna slavenska poslovica
To je drevna ilirska, Slaveni su obdareni
LPK je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-12-07, 05:39   #48 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 11-12-07
Poruka: 122
rozalin se izdvaja iz mase

ispade da su ih slaveni asimilirali
sto put si me ti izdao
rozalin je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-12-07, 13:21   #49 (permalink)
Starter

Datum registracije: 25-02-07
Poruka: 24
Shuto se izdvaja iz mase

kod pitanja etnogeneze jednog naroda postoje razne teorije. jedna od tih teorija je "teorija biološkog determinizma". po toj teoriji se nastoji odrediti što veća starost i biološka premoć određene nacije. u francuskoj se naglašava romansko podrijetlo(spram germanskog). a za nijemce svi znamo šta su mislili o sebi u razdoblju prije 2. svj. rat. nakon rata se počinje razvijati novo mišljenje. 1961. pojavljuje se knjiga reinharda wenskusa "die stammesbildende verfassung", u kojoj se više ne traži zajedničko biološko podrijetlo, jer autor smatra da ono nije ni postojalo. na primjeru avara se može vidjet da biološki determinizam za jedan narod glupost. avari su zajednica od koje je sačuvano 60 000 jako dobro istraženih grobova. u grobovima je 20% pronađeno onih koji su bili azijatskog podrijetla, a 80% su bili romani, germani i slaveni. iz grobnih priloga se vidi da se govori baš o avarima. to znači da biološko podrijetlo nije ono što je određivalo pripadnika nekog naroda. čovjek je svojom voljom bio pripadnik nekog naroda, ali pod uvjetom da ga je ta zajednica prihvatila. u ranom srednjem vijeku je netko pripadnik neke zajednice ako se na njega primjenjuju zakoni te zajednice(npr. rimljani-rimsko pravo). bitan je bio koncept identiteta. identitet se može lako promijenit. u doba seobe naroda se to stalno događalo. opet primjer avara: avarska država(kaganat) postoji od 6. do 9. st. na širem prostoru karpata. karlo veliki ih je uništio 796. a već 20-ak godina nakon toga avari više uopće ne postoje. kad avarski kaganat prestaje postojati ljudi se više nemaju razloga identificirati kao avari. prihvaćaju druge identitete(bugarski, slavenski, germanski..). to objašnjava kako se tijekom seobe mijenja mnogo naroda, a da zapravo nisu pretjerano migrirali. migrirala je kultura određenog naroda. a genetika govori samo o podrijetlu stanovništva, ali ne o podrijetlu naroda.

možda sam sad malo skrenuo s teme ali mislim da kad već govorimo o podrijetlu nekog naroda, onda bi trebali i znati nešto o tome. dakle, nisu neka plemena došla i pobila svo stanovništvo na nekom području, nego kao što je već i prije rečeno nametnuli su svoju kulturu i strukturu vlasti i miješali se s domaćim stanovništvom.

ako vas više zanima ova tema(pogotovo o podrijetlu hrvata), pročitajte knjigu "hrvatska povijest srednjeg vijeka" neven budak i tomislav raukar. školska knjiga 2006 zagreb.
Shuto je offline  
Odgovori sa citatom
Star 04-05-08, 16:57   #50 (permalink)
Starter

Datum registracije: 06-11-07
Poruka: 33
simix se izdvaja iz mase

Još mi je bolje da svoje najveće poraze prezentiraju kao velike bitke...
simix je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 03:56.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113