| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Povijesne Teme Raspravljate o temi Sulejman Veličanstveni u Znanost forumu; Sulejman I Veličanstveni (takođe na turskom, Süleyman I Kanuni, Zakonodavac; 27. april 1495 - 6. septembar 1566), sultan Osmanskog carstva od ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #21 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 11-12-07 Lokacija: Tuzla
Poruka: 107
![]() | Re: Sulejman Veličanstveni Sulejman I Veličanstveni (takođe na turskom, Süleyman I Kanuni, Zakonodavac; 27. april 1495 - 6. septembar 1566), sultan Osmanskog carstva od 1520. godine. Pod njegovim vodstvom, Osmansko carstvo je doseglo svoj vrhunac. Osvojio je ostrvo Rhodos, Beograd (1521), pobjedio mađarsku vojsku Ludvig II u Mohačkoj bici (29. august 1526), anektirao velike dijelove sjeverne Afrike, osvojio Transilvaniju. Beč, ipak, nije uspio osvojiti. 1529, pao je obruč oko Beča koji su Osmanlije uspostavile i njihov prodor u centralnu Evropu je zaustavljen. U carstvu, Sulejman veličanstveni je bio poznat kao dobar i pravedan vladar. Donio je mnoštvo novih zakona i izgradio mnogo mostova, džamija, biblioteka itd. Njegove zaostavštine su između ostalih Stari most (1557-1566) i Karađozbegova džamija (1557) u Mostaru, Aladža džamija u Foči (1550-1551), Bajrakli džamija u Beogradu i mnogi drugi kulturni i vjerski objekti. Sulejman Veličanstveni je poginuo 1566. godine u bici kod Szigetvara u Mađarskoj a sahranjen je u svojoj čuvenoj Sulejmanije džamiji (na turskom, Süleymaniye Camii, "Sulejmanova džamija"), u Istanbulu.
__________________ sto te imam moj zivote kad mi nista nisi dao sto te imam moj zivote sto put si me ti izdao |
| | |
| | #22 (permalink) | |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Sulejman Veličanstveni Citat:
Rozalin, dušo, lijepo si to sročila, baš lijepo, samo daj.. Nego, jesi li odlučila u vezi s mojim prijedlogom otprije? | |
| | |
| | #23 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 11-12-07 Lokacija: Tuzla
Poruka: 107
![]() | Re: Sulejman Veličanstveni ne znam na sta ciljas nista ne pamtim od ranije . gledam samo sadasnjost
__________________ sto te imam moj zivote kad mi nista nisi dao sto te imam moj zivote sto put si me ti izdao |
| | |
| | #24 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 04-10-07
Poruka: 232
![]() ![]() | Re: Sulejman Veličanstveni Uopće ne kužim poantu ovog topica ![]() Netko je srao u gaće jer je netko drugi rekao da će doći? To je povijesna činjenica? Ili je poanta ovog topica pokazati kako je sulejman bio super čiča? |
| | |
![]() |
| Tagovi: sulejman velicanstveni |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 02:06.