Svastika nije bila simbol zločina dok se zločin pod njom nije počinio... dapače... svastika tj. simbol iz kojeg je proizašla je indijski simbol iz doba neolita, koji su kasnije i Hindusi koristili, a nacisti su od nje napravili simbol zločina.
Raspravljate o temi Svastika u Povijesne Teme forumu, dio Znanost foruma; Jedno vrijeme se govorilo o tome kako treba zabraniti prikazivanje svastike, u Njemačkoj to i je tako. Zanima me vaše ...
Svastika nije bila simbol zločina dok se zločin pod njom nije počinio... dapače... svastika tj. simbol iz kojeg je proizašla je indijski simbol iz doba neolita, koji su kasnije i Hindusi koristili, a nacisti su od nje napravili simbol zločina.
Od danas ću svaki dodir čuvati za tebe,
svaki poljubac za tvoje usne i
svaki san da budem s tobom i kad to ne mogu.
Aris je u pravu. Swastika je sveti budisticki simbol, koristi se (i danas, naravno) kod Hindusa i u mnogo drugih religija (obicno tribal religions) i u Africi i u Aziji...
Prominentna je na Tibetu, Tailandu, Iranu...
Tek nakon sto ju je nacizam adaptirao (i promijenio joj smjestaj; kod nacista nije "ravna" vec je zarotirana da je vrh desnoga kraka, na, a pazi ovo, na vrhu).
Vjerujem da ce u Zapadnom svijetu zauvijek ostati mocni simbol zla jer je u nju uneseno uzasno puno zle energije i izazivala je strasne osjecaje kod buducih zrtava.
da, tzv "kukasti križ" će još dugo u ljudima buditi sjećanja na užase i holokaust
Ja sam za djelomičnu zabranu. Npr. skinjera sa svastikom i natpisom White Power
Inače me potaknulo na ovu temu to što moji roditelji nisu imali pojima da se svastika pojavljuje u ljudskoj povijesti več tisućama godina.
Možda ipak utječe na određenu vrsu ljudi da čine zlo. Ne znam kako je prikazana u navedenim religijama kao dobro ili zlo i što osim simbola predstavlja u tim religijama.
SAMO MORU VIRUJEM!
Evropi sriću nije donila.
SAMO MORU VIRUJEM!
Svastika je riječ iz sanskrta (koji je jedan od službenih jezika u Indiji) i znači amajlija (stvarčica koja donosi sreču).
Bez obzira na to....zbog Hitlera a i užasa fašističkih zločina..... svastika se urezala u sjećanja ljudi....kao simbol zla i teško će se to promijeniti....
Vjerujem u....