Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 28

Imam li šanse na sudu?

Raspravljate o temi Imam li šanse na sudu? u Pravo forumu, dio Znanost foruma; Dobila sam poslovno uvjetovani otkaz s obrazloženjem izvanrednoga. Uzela sam odvjetnika i idemo na sud. E sad ovako.... Nisam otkucala ...

Starter
    Datum registracije
    01-09-09
    Poruka
    18
    Liked
    0 times

Question Imam li šanse na sudu?

Dobila sam poslovno uvjetovani otkaz s obrazloženjem izvanrednoga. Uzela sam odvjetnika i idemo na sud. E sad ovako.... Nisam otkucala račun a proizvod sam dala kupcu i tereti me se za krađu, radi se o iznosu 19,99 kn. Novac nisam ukrala, jednostavno nisam naplatila, navodno mi je namješteno jer su sumnjali da kradem. Ne znam točno što se dogodilo s novcem (ili sam ga stavila u blagajnu ili ga nisam od kupca ni uzela), to mi je jedino obrazloženje jer stvarno ne kradem. Kažu da sam proizvod skenirala, potom uzela novac i onda to iz blagajne obrisala, imaju i svjedoka koji je vidio da sam obrisala "nešto" a nije vidio gdje su novci, hm...
    Radim u firmi 2 godine i 5 mjeseci, bila sam na porodiljnom malo više od godine dana, od kada sam se vratila imaju me na piku, radila sam uglavnom drugu smjenu iako se radi tjedan prva-tjedan druga, dobila sam opomenu jer sam pričala s djelatnicom za vrijeme radnoga vremena, svi su bili na godišnjem 2 tjedna a ja 8 dana i još milijun takvih sitnica.
    Sad me zanima da li ja imam ikakve šanse dobiti sud jer imam pomalo čudan slučaj, iako je na poslodavcu da dokazuje krađu. Taj dan kada se to dogodilo nisu mi dali da prebrojim svoju blagajnu niti da napravim inventuru toga proizvoda. Otjerana sam kući. Zvali su me da se nagode "prijateljski" sa mnom, nudili su mi 2 plaće (oko 2400,00 mi je plaća) i da potpišem da ih neću tužiti, ja nisam na to pristala.
    Jel ima netko nekakvih iskustava ili možda kakav pravnik da me posavjetuje? Moj odvjetnik kaže da sud imamo, ali strah me da ću ako izgubim sud sve to morati poplaćati (odvjetnike i suđenje).

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Re: Imam li šanse na sudu?

Pa ako poslodavac tvrdi da je nešto ukradeno, ali nije krađu prijavio policiji, onda će teško dokazat da je zaista riječ o građi a ne, primjerice, o tvojoj slučajnoj grešci ili nečem sličnom.

S druge strane, ne može se dat poslovno uvjetovan otkaz bez veze, moraju bit obrazloženi ti "poslovni uvjeti" i moraju se ispoštovat druge zakonske obveze koje poslodavac ima...

I konačno - da, ako izgubiš tu parnicu, ti ćeš morat snosit sve sudske troškove. Obzirom da je riječ o radnom sporu, nema pristojbi, ali postoji parnični trošak zastupanja, kojeg ćeš morat nadoknadit ako druga strana ima odvjetnika.

Naravno, to je u slučaju da si ti izgubila parnicu. Ako ti dobiješ, onda će oni morat te troškove nadoknadit tebi.

Starter
    Datum registracije
    01-09-09
    Poruka
    18
    Liked
    0 times

Kažeš nije krađu prijavio policiji.... Bez obzira što se radi samo o 20 kuna?

Ja stvarno nisam sigurna što se točno dogodilo, a ako sam dala proivod da ga nisam naplatila jel se i to smatra teškom povredom radne dužnosti?

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Pa ako poslodavac tvrdi da je riječ o krađi, on to mora i dokazat. Najbolje će dokazat kaznenom prijavom policiji.

Ako nema takav dokaz, onda jedino šta mu preostaje je njegova riječ protiv tvoje.

Ako je imao neke druge razloge da te otpusti, onda mu sud baš i ne bi trebao vjerovat da je zaista riječ o krađi.

A sad... da li se takva greška (daš proizvod, ne naplatiš ga) smatra teškom povredom dužnosti - pa ne bi rekao, pogotovo ako je riječ o sitnoj vrijednosti od 20 kn

Uostalom, ako se to dogodilo samo jednom, to ne bi trebao bit osnov za otkaz. Eventualno te mogao upozorit, i odbit ti tih 20 kn od plaće.

Napominjem da nemam iskustva sa radnim sporovima, ne bavim se time, ovo je samo neko moje razmišljanje.

Starter
    Datum registracije
    01-09-09
    Poruka
    18
    Liked
    0 times

OK, hvala svejedno

Starter
    Datum registracije
    01-09-09
    Poruka
    18
    Liked
    0 times

Evo me opet!

Zvali su me iz bivše firme da se probamo prijateljski nagoditi van suda i odvjetnika, nije baš išlo kako treba, postavila sam svoje neke uvijete i oni su danas odlučili da se vratim na posao...

Kako? Moram raditi s idiotom koji me nazvao lopovom i otjerao kući? Help!!!! Šta sad?

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

A čuj... ako hoćeš, vrati se na posao. Ako nećeš, nemoj.

Samo moraš vodit računa o tome da, ako ne dođeš na posao, onda će to značit da si TI dala otkaz. A time si u skroz drugoj situaciju - počevši od tvojeg statusa na birou, pa nadalje...

Moj savjet - vrati se na posao.

Akademik Avatar od korisnika Vidolinho
    Datum registracije
    16-03-07
    Starost
    28
    Poruka
    5,515
    Liked
    77 times

Citat Pravi autor: ivana_21 Pogledaj Poruke
    Evo me opet!

Zvali su me iz bivše firme da se probamo prijateljski nagoditi van suda i odvjetnika, nije baš išlo kako treba, postavila sam svoje neke uvijete i oni su danas odlučili da se vratim na posao...

Kako? Moram raditi s idiotom koji me nazvao lopovom i otjerao kući? Help!!!! Šta sad?
    A čim te zvao nazad, znaći da prešutno priznaje svoju pogrešku. Iskamči koliko možeš i radi dalje. Misliš li da bi te on zvao nazad da je uvjeren da si lopovica?

Starter
    Datum registracije
    01-09-09
    Poruka
    18
    Liked
    0 times

Kako da išta iskamčim? Naravno da ću raditi dalje jer moram od nečega prehraniti djecu

Akademik Avatar od korisnika Vidolinho
    Datum registracije
    16-03-07
    Starost
    28
    Poruka
    5,515
    Liked
    77 times

Citat Pravi autor: ivana_21 Pogledaj Poruke
    Kako da išta iskamčim? Naravno da ću raditi dalje jer moram od nečega prehraniti djecu
    Pa šta znaći "prijateljska nagodba van suda"?
    Jel ti nude išta uopće?

Stranica 1 od 3 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku