Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 13

Kako nasljeđe prenijeti na drugog?

Raspravljate o temi Kako nasljeđe prenijeti na drugog? u Pravo forumu, dio Znanost foruma; Dakle, otac treba nasljediti u ostavinskoj raspravi nekretnine i želi ih odmah prenjeti na mene..tj sina. Ja sam opunomoćen da ...

Starter
    Datum registracije
    21-10-08
    Poruka
    7
    Liked
    0 times

Kako nasljeđe prenijeti na drugog?

Dakle, otac treba nasljediti u ostavinskoj raspravi
    nekretnine i želi ih odmah prenjeti na mene..tj sina.
    Ja sam opunomoćen da zastupam sve rasprave jer otac je star i nepokretan.
    Pitanje moje je: dali se to može na glavnoj ostavinskoj raspravi i kako?
    tj. kad se na raspravi donese odluka dali ja mogu zatražit da se moj otac dade potpis kod bilježnika i nasljedstvo prebaci na mene...ili je neki drugi postupak.
    Hvala na svima savjetima.!

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Re: Kako nasljeđe prenijeti na drugog?

Mislim da ne možeš odmah na sebe prebaciti jer prvo nasljeđuje tvoj otac, a tek onda ti. Trebaš napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju, a tek onda prenijeti imovinu na sebe.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Starter
    Datum registracije
    21-10-08
    Poruka
    7
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: industrial Pogledaj Poruke
    Mislim da ne možeš odmah na sebe prebaciti jer prvo nasljeđuje tvoj otac, a tek onda ti. Trebaš napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju, a tek onda prenijeti imovinu na sebe.
    Napisao sam dosta zbrkano pa idem redom..!
    Svi pravni postupci su završeni i moj otac nasljeđuje nekretninu svoje pokojne sestre na završnoj ostavinskoj raspravi.Dakle postaje vlasnik tog dijela.
    Pošto on to želi odmah prebaciti na mene (sina) dali
    treba to prije pravno sve prenjeti na sebe pe onda darovnim ugovorom darivati meni ili za to postoji neke druga "caka".
    ...da se izbjegnu možda neki "neplanski" troškovi.
    Ocu nije potrobno moje uzdržavanje jer je zbrinut i on želi
    da to njegovo nasljeđe daruje (dade) meni.

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Raspitaj se o opciji odricanja u korist nekoga......

Znači, otac je dobio nešto čega se odriče u korist tebe...... Znači da otac to neće ni dobiti nego odmah ti..... Raspitaj se malo kod pravnika, ne znam kako se to službeno zove ni koji sve papiri trebaju......

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Prvo on mora postati vlasnik, a tek onda možeš ti. Ugovor o doživotnom je ok jer nemaš nikakvih dodatnih davanja, a odma možeš sve prepisati na sebe.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Starter
    Datum registracije
    21-10-08
    Poruka
    7
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Locrian85 Pogledaj Poruke
    Raspitaj se o opciji odricanja u korist nekoga......

Znači, otac je dobio nešto čega se odriče u korist tebe...... Znači da otac to neće ni dobiti nego odmah ti..... Raspitaj se malo kod pravnika, ne znam kako se to službeno zove ni koji sve papiri trebaju......
    Eee upravo to i pitam ..znam da postoji naćin da se odriće u korist nasljednog reda...ali mi nije jasno dali se može odricat u korist mene (sina) jer ja nisam u tom nasljednom nizu već moji strićevi i tete....znaći ja sam tzv treća osoba

Starter
    Datum registracije
    21-10-08
    Poruka
    7
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: industrial Pogledaj Poruke
    Prvo on mora postati vlasnik, a tek onda možeš ti. Ugovor o doživotnom je ok jer nemaš nikakvih dodatnih davanja, a odma možeš sve prepisati na sebe.
    On već ima ugovor o "doživotnom uzdržavanju" sa staračkim domom i njima je to platio..dakle to ne mogu ali kao što rekoh čuo sam da se može na raspravi odreć svog dijela..ali mi nije jasno dali samo u korist ostalih nasljednika ili taj nasljedni dio
    (1/7) se može odreć u korist svog sina(kao njegovog nasljednog reda)..znam da bljuzgam ali mi to treba jer imam u 1 mj 2009 raspravu a neznam što da ćinim a baš nisam pri lovi(tj.više nisam nego pri) i htio bih to što bezbolnije riješiti. A otac ima 85g i jedino šta zna da ima 3 dnevnika na TV

Akademik Foruma Tic Toe Champion, Naive Town Champion, Bat & Mouse 2 Champion, MemoryMadnessJS Champion, Strip Down Champion, Snowball roll Champion, Jungle Girl Champion Avatar od korisnika Locrian85
    Datum registracije
    30-05-07
    Starost
    26
    Poruka
    5,924
    Liked
    3 times

Nema to veze...... To je trenutno njegovo...... Ako on hoće, može se odreći i u korist susjeda.......

Zato se sve raspitaj...

Voljeni grade, za tebe dišem, najljepšu pjesmu srcem ti pišem...
    ×××
    Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj, mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj...

Starter
    Datum registracije
    04-03-08
    Poruka
    12
    Liked
    0 times

Ne moze se odrec u korist tebe nego u korist ostalih nasljednika u njegovom nasljednom redu.

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Pazi, ti nisi zakonski nasljednik. Znači, tvoj otac ne može tebi prepustit svoj nasljedni dio na ostavinskoj raspravi.

Da bi tvoj otac tebi tu imovinu mogao dati, on prvo mora postat vlasnik te imovine.

Dakle, tvoj otac to mora prvo naslijedit (prihvatit naslijedstvo), o tome se mora donijet rješenje o nasljeđivanju koje mora postati pravomoćno.

Tek tada tvoj otac može s time slobodno raspolagati, i tebi to poklonit ili na neki drugi način prepustit.

Nasljenik se u ostavinskom postupku može:

1, odreći svog dijela - znači, ne želi bit nasljednik. U tom slučaju ostali nasljednici nasljeđuju kao da je on umro prije ostavitelja

2, prihvatit svoj dio i odmah ga prepustiti drugom nasljedniku

Ti ne ulaziš u te kombinacije jer nisi nasljednik u tom nasljednom redu, nisi pozvan na nasljeđivanje.

Kužiš?
    Zadnji Uredio damfisk : 05-01-09 u 11:55

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku