Stranica 2 od 3 PrvoPrvo 123 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 11 do 20 od 23

Kazneni potupak za tesku tjelesnu ozljedu

Raspravljate o temi Kazneni potupak za tesku tjelesnu ozljedu u Pravo forumu, dio Znanost foruma; aaa.. A kakav prigovor kada ja nisam bio obavjesten o nicemu?? ovo pise da je zahtjev za pokretanje postupka, a ...

Starter Avatar od korisnika davor-trsat
    Datum registracije
    17-07-09
    Starost
    25
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

Re: Kazneni potupak za tesku tjelesnu ozljedu

aaa.. A kakav prigovor kada ja nisam bio obavjesten o nicemu?? ovo pise da je zahtjev za pokretanje postupka, a ne poziv za rociste ni nista?

Evo citirat cu kako pise:

Opcinski sud u Rijeci u vijecu sastavljenom od sudaca toga suda *******, kao predsjednika vijeca, te ******* i ******* kao clanova vijeca, uz sudjelovanje sudske vjezbenice ******* kao zapisnicara, u kaznenom predmetu protiv okrivljenika D.V., zbog kaznenog djela iz cl.99 st.1 Kaznenog zakona,, odlucujuci po sluzbenoj duznosti, rijesio je:

Na temelju odredbe cl.29.st 7 Zakona o kaznenom postupku, spajaju se kazneni postupci koji se vode kod ovog suda protiv okrivljenika, i to kazneni postupak posl.br. ___ i kazenni postupak posl.br. ___, te ce se provesti jedinstveni kazneni postupak kod posl. br. ___

Obrazlozenje

Optuznim prijedlogom ostecenika kao T.S. (naslovljenim zahtjev za pokretanje postupka), podnesenim po punomocnicima iz zajednickog odvjetnickog ureda ******* dana 17.sijecnja 2008. , okrivljenik te sereti za ucin kaznenog djela protiv zivota i tijela - teskom tjelesnom ozljedom iz cl.99.st.1 KZ-a.

Optuznim prijedlogom ostecenika kao T.S., podnesenim po punomocnicima iz zajednickog odvjetnickog ureda dana 17. sijecnja 2008. g okrivljenik se tereti za ucin kaznenog djela protiv zivota i tijela - teskom tjelesnom ozljedom iz cl.99.st.1 KZ-a.

Izvanraspravno vijece ovog suda postupajuci po sluzbenoj duznosti, na sjednici vijeca odrzanoj dana 1.9. 2009. godine, odlucilo je da se dva prethodna kaznena postupka spoje.

Naime, uzimajuci u obzir cinjenicu da se gore oznaceni kazneni postupci vode protiv istog okrivljenika, po optuznim prijedlozima istog ostecenika, zbog ucina istovrsnih kaznenih djela, to je iz razloga svrsishodnosti, ekonomicnosti i jedinstvenosti kaznenog postupka, iste valjalo spojiti u jedinstveni kazneni postupak i odluciti kao u izreci ovoga rijesenja.

UPUTA O PRAVU NA ZALBU

Protiv ovog rjesenja zalba nije dopustena.
    Zadnji Uredio Joks : 20-01-10 u 17:31 Razlog: obrisana imena

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Ako bi moderator mogao iz gornjeg posta obrisat imena i prezimena koja su navedena...

Vjerovatno kolega forumaš slučajno i nenamjerno nije vodio računa o tome.

Hvala.

Iz gore navedenog proizlazi da je netko protiv tebe podnio dva optužna prijedloga za dva kaznena djela.

Sud je odlučio da će ti se za oba kaznena djela sudit u jednom postupku (jednom suđenju).

Datum registracije
    17-07-09
    Starost
    25
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

Pa dobio sam neke dvije citabe, prva je naslov Zahtjev za pokretanje postupka, a druga Optuzni prijedlog, za jedno te isto.. tako da ne kuzim.. uopce mi nista nije jasno..

Obitelji ozlijedjenog je dosla obavijest kako se protiv mene nece pokrenuti kazneni postupak zbog sljedeceg:

vrsta i tezina pocinjenog djela
    okolnosti pod kojima je isto pocinjeno
    dosadasnja neprijavljivanost
    razina izrazene odgovornosti zbog ucina kaznenog djela
    uredne osobne i obiteljske prilike
    uredno i u cjelosti ispunjena posebna obveza u centru za socijalnu skrb.

Jel to privatna tuzba ili sto? Samo je navedeno jedno djelo, drugog nije ni bilo..

Datum registracije
    17-07-09
    Starost
    25
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

Kaze odvjetnik danas da je to zahtjev za pokretanje tuzbe da me se osudi (maksimalno uvjetna) kako bi imali potvrdu da sam kriv i da mogu onda traziti odstetu.. Odvjetnik kaze da lom nosa sa pomakom je teska tjelesna ozljeda, al da ovisi kakav je pomak itd.. da treba tu jos dosta toga ispitat.. i da ce to biti uglavnom moji svjedoci protiv njegovih i to je to.. pa cemo vidjet..

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Oštećeni se obratio policiji ili (a to je vjerovatnije) drž. odvjetništvu gdje su tražili da se protiv tebe pokrene kazneni postupak, jer je to posao drž. odvjetništva da pokreće kaznene postupke.

Drž. odvjetništvo im je reklo da neće pokrenut kazneni postupak, jer po njihovom mišljenju to ne treba činit.

Onda je oštećeni iskoristio mogućnost koju mu zakon pruža u takvim situacijama (kada drž. odvjetništvo ne želi pokrenuti kazn. postupak), i sam (privatno) pokrenuo kazneni postupak protiv tebe - to se naziva "privatna tužba".

I sada taj postupak kreće...

Točno, odvjetnik te je pravilno informirao da se prijelom nosne kosti sa pomakom smatra teškom tjelesnom povredom.

Datum registracije
    17-07-09
    Starost
    25
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

I sada mene zanima.. Kad je privatna tuzba, dal se samo traze novci za odstetu ili se moze i zatvor dobiti??

Datum registracije
    17-07-09
    Starost
    25
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

I cini mi se da se moj advokat nije previse aktivirao u mojem slucaju..
    Dal je pozeljno da se izvucu svi moguci podaci o osobi koja me tuzi, jer protiv njega se vode kazneni postupci za iznudu, tucu, kradju itd.. Dali bi moj odvjetnik trebao i po tome "kopati" da se prikaze u kakvoj je osobi rijec ili ce vec sutkinja imat podatke o tome??
    Sada ispada da ce to biti moja rijec protiv njegove, tj. posto sam priznao, samo treba dokazati da je bilo u samoobrani, jel?

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Citat Pravi autor: davor-trsat Pogledaj Poruke
    I sada mene zanima.. Kad je privatna tuzba, dal se samo traze novci za odstetu ili se moze i zatvor dobiti??
    To su dvije odvojene stvari, dva odvojena postupka koji se vode pred odvojenim sudovima, pred različitim sucima.

Jedno je kazneni postupak zbog nanošenja teške tjelesne ozljede - to je kazneno djelo, tu se utvrđuje kaznena odgovornost i izriče se kaznenopravna sankcija (primjerice, zatvor). Postupak protiv tebe vodi država (državni odvjetnik), a oštećen je tu "uskočio" kao svojevrsna alternativa državi, obzirom da državni odvjetnik smatra da razloga za kazneni progon.

Drugo je građanska parnica u kojoj te oštećena osoba tuži za naknadu štete. Država tu uopće nije uključena kao stranka u postupku, i inicijativa za pokretanje tog postupka ovisi samo i isključivo o volji oštećenika. Ako sud eventualno zaključi da si ti odgovoran za nastalu štetu, naložit će ti da oštećenoj osobi platiš odštetu u vidu određenog novčanog iznosa. Tu nema nikakve kazne zatvora niti nečeg tomu sličnog.

Ta dva postupka su potpuno neovisni jedan od drugome.

Citat Pravi autor: davor-trsat Pogledaj Poruke
    I cini mi se da se moj advokat nije previse aktivirao u mojem slucaju..
    Dal je pozeljno da se izvucu svi moguci podaci o osobi koja me tuzi, jer protiv njega se vode kazneni postupci za iznudu, tucu, kradju itd.. Dali bi moj odvjetnik trebao i po tome "kopati" da se prikaze u kakvoj je osobi rijec ili ce vec sutkinja imat podatke o tome??
    Sada ispada da ce to biti moja rijec protiv njegove, tj. posto sam priznao, samo treba dokazati da je bilo u samoobrani, jel?

Odvjetnik radi ono šta on smatra da je najpotrebnije i najpovoljnije za njegovog klijenta. Niti ja niti bilo tko drugi ne možemo procjenjivati niti znati bolje od njega šta je u tvom konkretnom slučaju potrebno, a šta je suvišno, koje radnje su prikladne a koje neprikladne.

On najbolje poznaje sve okolnosti jer je on s tobom razgovarao, on je proučio sve dokumente, i on poznaje i činjenično stanje i može donijeti pravilnu pravnu i stručnu procjenu situacije.

Ne pada mi na pamet donosit bilo kakvu prosudbu o njegovom radu ili angažmanu na temelju par napisanih postova ovako preko interneta.

A osobno smatram da je nekorektno uopće sumnjat u njegov rad. Ukoliko nisi zadovoljan njegovim angažmanom, uvijek možeš angažirat nekog drugog. Apsolutno je neprimjereno tražit od nekoga da ti preko interneta sugerira šta bi tvoj odvjetnik trebao činit.

Vjerujem da to nisi učinio u zloj namjeri, nego nepažnjom. Ali ipak, molio bih te da pitanja takve prirode više ne postavljaš niti da tražiš takve sugestije.

Datum registracije
    17-07-09
    Starost
    25
    Poruka
    13
    Liked
    0 times

A koliko se vrte cijene kod odvjetnika? recimo jedan spis sto odvjetnik posalje, koliko kosta?

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

-

Stranica 2 od 3 PrvoPrvo 123 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku