ne
Raspravljate o temi Moram li uzeti mobitel ? u Pravo forumu, dio Znanost foruma; Poduzece u kojem radim inzistira da mi da mobitel na upotrebu a ja to nikako ne zelim. Mogu li me ...
ne
Kako ne? Ako je opis posla takav da moraš biti na dispoziciji, onda da. Ako ti se ne sviđa model mobitela koji bi ti uvalili, onda im daj svoj broj (iako je to jako glupo da im daješ svoj privatan mobitel).
Mislim da je službeni mobitel više za poslovnu efikasnost nego za luksuz.
A uostalom, uzmi ga pa ga nakon radnog vremena isključuj. Pa ćeš vidjeti da li ti stvarno treba ili ne.
Može ugovorom, ako ti je takvo radno mjesto. Ali onda isto zaboravi i isključivanje mobsona...
S druge strane, nedaj im svoj privatni broj. Nedaj da se dogovorite "Ma platićemo ti xxx kuna mjesečno zato kaj koristiš svoj telefon". Nek ti daju mobson s linijom. I nek plaćaju taj službeni račun. Tko zna koliko ćeš dugo raditi u toj firmi...
May you live in interesting times...
O dispoziciji: zasto bi morala biti na dispoziciji? To je sve vise uzelo maha i stvara odredjene navike. Imam definirano fiksno radno vrijeme i u firmi sam od 9-5. Sjedim i radim u sobi a imam i fiskni telefon. Svatko me tu moze dobiti i naci kad me treba. Upravo se o tome i radi da neko zbog svojih navika i moci zeli te imati uvijek na dispoziciji, da si uvijek dostupan kad nekom zatreba pa i kad si na wc-u i izvan radnog vremena. Mnogi cak obozavaju zvati ljude kad su na godisnjem. Ma super je to. Zato bas to i ne zelim.
Sto se efikasnosti tice, efikasna sam i bez toga i za posao mi uopce ne treba.
o ugovoru: kakvim ugovorom? do sada ni u kakvom ugovoru (o radu i kolektivnom) se to nije spominjalo i cini mi se totalna glupost, bez osnova da se tako nesto stavlja u ugovor. cak i da se napravi nekakav aneks ugovora - mene zanima koliko je to legalno i s pravne strane korektno.
moze se tako netko npr. sjetiti da je u interesu firme da stavis nekom prst u guzicu i tako hodas za njim. Mislim, moze se svasta staviti u nekakav ugovor. Malo sam namjerno pretjerala no pitam se koliko su te stvari legitimne i legalne.
Onda kada ti netko želi nametnuti mobitel onda mu kaži ono šta si tu napisala. Da je tebi radno vrijeme od-do i da ti nisi nikome ogdovorna nakon radnog vremena. A ako te žele staviti na kratku lajnu, ili da se potpiše ugovor sa uvjetima i protuuvjetima ili doviđenja.
Nema ti druge.
Uopce mi se ne svidja da me se dovodi u takvu situaciju. Zasto bi im ja morala nesto objasnavati. Kako se uopce usude tako nesto traziti. Toga se i bojim da ce u nekom ugovoru pisati 'ako ne potpises - dovidjenja'. Ali duboko vjerujem da u tome nema nekakve zakonske osnove i da se ne mogu tako postaviti.
ako ga na kraju i uzmeš, napraviš ko ja u staroj firmi, kad bi došao kući preusmijerio bi ga na privatni, pa i ako neko zove oni plate to preusmijerenjei tako nemoraš nositi dva mobitela
mudra izreka
Nemam privatni mobitel jer ga ne zelim imati. Jos manje zelim da me netko prisiljava na to da ga koristim.
Ne zanimaju me tehnicke stvari tipa iskljucivanja, preusmjeravanja.
Zanima me samo pravna strana. Imam li pravo to odbiti. Imaju li me pravo to traziti tj. prisiliti na uporabu cak i samo za vrijeme radnog vremena i da mi sve plate.
naravno da imaš pravo odbiti...kao i službeni auto i mnogo toga. nađi gdje ti piše u opisu posla...nigdje vjerovatno
kao što si i sama rekla imaš svoje radno vrijeme i amen...šta ti kome imaš bit na dispoziciji?? kad se nekom digne kifla da te zove??
RISE and SHINE