Pokazujem rezultate 1 do 5 od 5

neosnovana tužba banke

Raspravljate o temi neosnovana tužba banke u Pravo forumu, dio Znanost foruma; Molim pomoć u jednoj naoko jednostavnoj pravnoj stvari. Radi se o sljedećem: bio sam 1991. g. korisnik tekućeg računa u ...

Starter
    Datum registracije
    26-04-09
    Poruka
    2
    Liked
    0 times

neosnovana tužba banke

Molim pomoć u jednoj naoko jednostavnoj pravnoj stvari. Radi se o sljedećem: bio sam 1991. g. korisnik tekućeg računa u jednoj banci. Na taj račun sam primao osobni dohodak.
    Pokraden sam- nestala mi je osobna iskaznica, čekovna kartica i čekovi. Banci je uredno prijavljen nestanak (za što je banka izdala potvrdu) nakon saznanja o krađi, a nakon 20-ak dana na naplatu su stigli čekovi s mojim falsificiranim potpisom. Banka je unatoč ranijoj objavi o krađi isplatila čekove i sada me tuži za iznos koji se nagomilao.
    Molim savjet: kako da se ponašam na sudu?
    Kojim člancima kojeg zakona da se branim od zahtjeva banke koju zastupa odvjetnička kancelarija koja sigurno ima u takvim slučajevima dosta iskustva?
    Što od njih mogu očekivati?
    Da li je moguće da ću morati odgovarati za nešto što nisam učinio?
    Hvala!
    Marko iz Zagreba

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

Re: neosnovana tužba banke

nisu bez veze govorili naši stari:
    ko ne plati kurvu, plati doktora.
    uzmi odvjetnika.
    ne postoji ti članak zakona koji to regulira.

premalo je tu informacija da se odgovori na pitanja kakav će biti ishod te parnice.
    -

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Prvo - angažiraj odvjetnika

To nećeš moć izvuć sam... nećeš sigurno... i sigurno nećeš dobit pametan i upotrebljiv savjet ovako, preko interneta

Drugo - iz ovoga šta si napisao, proizlazi da je banka tebe tužila za isplatu, jer je u tvoje ime isplatila iznos naveden na čekovima, pa sad isti iznos potražuje od tebe.

Nisi naveo koji su dokazi za bančine tvrdnje.
    Nisi naveo je li bio prekinut odnos između banke i tebe u pogledu korištenja računa i izdavanja čekova.

Naime, sama činjenica da si banku obavijestio o krađi osobne iskaznice i drugih dokumenata ne znači i da je prekinuta ugovorna između banke i tebe oko izdavanja čekova i pokrivanja čekovnih obveza

Uglavnom - nedovoljno podataka si naveo da bi ti mogli dati upotrebljiv savjet

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika tonini
    Datum registracije
    26-02-07
    Starost
    60
    Poruka
    2,349
    Liked
    2 times

Bitno je da li imaš napismeno da si ih izvjestio o krađi, to ti je osnov i drugo nakon kojeg su vrimena oni tebe utužili, jer prije samog utuženja morali su ti slati i opomene, dali je ovrha ili tužba. Premalo podataka.
    Na njima je teret dokaza ako su tužili.
    Ako si ih upozorio morali su poništiti čekove ili napraviti novi Ugovor o tekućem računu.
    Nisam pravnik ali imam određena iskustva baš sa bankama. Moj savjet dobar, dobar odvjetnik.

Moglo se i predvidjeti da će ih netko pokušati naplatiti. Tu banka mora reagirati prvo neisplatom tih čekova na način da se zatvori taj tekući račun a da ti otvore nove, odnosno poništi stari Ugovor i sklopi novi, to je banka trebala napraviti da zaštiti svog klijenta.
    Zadnji Uredio tonini : 27-04-09 u 06:28
    SAMO MORU VIRUJEM!

Starter
    Datum registracije
    26-04-09
    Poruka
    2
    Liked
    0 times

Hvala na odgovorima i savjetima!
    Marko