Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 11

obavjes o ovrsi

Raspravljate o temi obavjes o ovrsi u Pravo forumu, dio Znanost foruma; trebala bi savjet dobila sam obavjest ,da ako ne platim dug da ce doci do ovrhe. a ja sam ne ...

Starter
    Datum registracije
    07-10-09
    Poruka
    2
    Liked
    0 times

obavjes o ovrsi

trebala bi savjet dobila sam obavjest ,da ako ne platim dug da ce doci do ovrhe. a ja sam ne zaposlena , nema nista zivim sa roditeljima kako ce oni naplatit taj dug????? :-(

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

Re: obavjes o ovrsi

Ukoliko sam dobro shvatio, ti si dobila samo opomenu pred ovrhu, a ovršni postupak još nije niti pokrenut.

Pa, ukoliko ti zaista nemaš ama baš nikakve imovine na kojoj bi se mogla provest ovrha - oni (tj. vjerovnik) mogu pokrenut ovrhu, ali ta ovrha se neće moć provest (jer ti nemaš imovine) i sud će donijet rješenje kojim se ovrha prekida.

Međutim, vrerovnik će pratit situaciju, pa kad sazna da si se zaposlila i da primaš plaću, podnijet će sudu novi prijedlog za ovrhu (a ovog puta će imat i pravomoćno rješenje o ovrsi) i "sjest" će ti na plaću. Ili, ako nešto kupiš (auto, TV, bilo šta...) pa vjerovnik to dozna, obrati se sudu, sud donese novo rješenje o ovrsi i oni ti to zaplijene.

Dakle, na vjerovniku je da prati situaciju, i čim dozna da imaš (odn. da si stekla) neku imovinu, da reagira i "sjedne" ti na tu imovinu.

Starter
    Datum registracije
    07-10-09
    Poruka
    2
    Liked
    0 times

dal mi mozete rec koliko vremena treba da se pokrene ovrsni postupak? hvala

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

To ti ne mogu reć, jer je nemoguće na to pitanje odgovorit.

Ovršni postupak se pokreće na način da vjerovnik napiše ovršni prijedlog, i preda ga sudu.

Kad sud taj prijedlog zaprimi, mora ga pročitat, utvrdit je li dobro napisan, te donijet "rješenje o ovrsi" (u biti to je jedan veliki pečat koji se udari na prijedlog o ovrsi).

Onda se to dostavlja tebi kao dužniku (odn. ovršeniku).

E sad... koliko će trebat sudu da ovršni prijedlog pročita, udari pečat i dostavi ga tebi - to ne znam. Sumnjam da to bilo tko zna sa sigurnošću.

To može trajat 5 dana, a može trajat 5 mjeseci, a može trajat 5 godina. Ovisi o sudu.

prof. Foruma Avatar od korisnika BEATMASTER
    Datum registracije
    05-03-09
    Starost
    2
    Poruka
    1,376
    Liked
    12 times

pa dobro dam...
    ovršni prijedlog se predaju JAVNOM BILJEŽNIKU koji donosi rješenje o ovrsi na ž.r. i upućuje ga u financijsku ustanovu - banku ovršenika.
    u slučaju prigovora ovršenika, cijeli predmet odlazi na rješavanje trgovačkom sudu ukoliko se radi o predmetu iz njegove nadležnosti.
    inače, cijeli postupak je dosta ubrzan jer je prebačen zbog opterećenosti trgovačkih sudova već spomenutim javnim bilježnicima.

uglavnom, mona 12 na tebi je svakako da platiš dug, da se "ne bodeš s rogatima", jer je apsolutna zastara 10 godina od zadnjeg rješenja u postupku, ili ćeš živjeti tako da nikada ništa nećeš imati...
    dobro, zavisi koliki je dug...???

.
    Datum registracije
    20-11-05
    Poruka
    23,705
    Liked
    23 times

To šta si ti sada napisao uopće nije točno.

Javnom bilježniku se predaje ovršni prijedlog na temelju vjerodostojne isprave.

U slučaju prigovora, bilježnik predmet predaje trgovačkom ILI OPĆINSKOM sudu, ovisno o tome tko je vjerovnik (i nekim drugim stvarima).

Nadležnom sudu (općinskom ili trgovačkom) se predaje ovršni prijedlog na temelju ovršne isprave.

Vjerodostojna isprava i ovršna isprava NISU JEDNO TE ISTO.

Obzirom da dotična forumašica nije konkretno navela o čemu se radi, o kakvom dugu, ja niti ne mogu znati je li se njezino dugovanje temelji na vjerodostojnoj ili na ovršnoj ispravi.

Slijedeći put proučiti zakon malo pažljivije prije nego šta se meni ide držat predavanje. Hvala.

prof. Foruma Avatar od korisnika BEATMASTER
    Datum registracije
    05-03-09
    Starost
    2
    Poruka
    1,376
    Liked
    12 times

istina, tako je...
    bitna je stavka radi li se o ovršnoj ili vjerodostojnoj ispravi...
    što se ljutiš odmah?

Regularni forumaš Avatar od korisnika klostrobuster
    Datum registracije
    07-11-07
    Starost
    28
    Poruka
    254
    Liked
    0 times

a imam i ja problem, meni je ta opomena pred ovrhu došla prije 2 godine i ja sam od tada uplatio 4000 kn(dug bio 6000), međutim neki dan mi blokiran tekući, odem u banku i tamo mi kažu da je pokrenut ovršni postupak, ja pitam na koji iznos i eto neugodnog iznenađenja(istih onih 6000), uopće nisu registrirali uplate od 4000kn, tojest nisu odvjetniku koji je to pokrenuo rekli da sam uplatio, a s tim odvjetnikom su otkazali suradnju i nikako se nemože doći do njega pa čak ni sam vipnet....raditi kontra tužbu protiv vipa ili što drugo, jer kod njih samo dobivam odjebe, tj. da se obratim odvjetniku kojeg naravno nitko živ nemože dobiti.......
    jeb'o novi izgled foruma

Regularni forumaš Avatar od korisnika klostrobuster
    Datum registracije
    07-11-07
    Starost
    28
    Poruka
    254
    Liked
    0 times

e da i u vipu vide da sam uplatio 4000kn....
    jeb'o novi izgled foruma

Akademik Foruma Avatar od korisnika saban sajnovic
    Datum registracije
    14-12-07
    Starost
    51
    Poruka
    5,862
    Liked
    1 times

jesi promenio mobilnog davatelja usluga?

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku