a prema čijem kriteriju ta osoba je diktator kojeg je opravdano ubit![]()
Raspravljate o temi Opravdano je ubiti diktatora u Pravo forumu, dio Znanost foruma; Evo zanima me sta cete reci na ovu tezu. Imam turnir iz debate na tu tezu za 2 tjedna,pa me ...
Have you really lived thousands of days, or one day thousands of times?
a prema čijem kriteriju ta osoba je diktator kojeg je opravdano ubit![]()
-
To mi nekako vuče na ono "Nema slobode za neprijatelje slobode!"
The only principle that does not inhibit progress is: anything goes.
da ti ne misliš krknut dr. ivola?![]()
Bolje desnica nego prknenica!
pravno, morao bi postojati zakon koji bi to opravdao, a etički, utilitarno - za što veću sreću što većeg broja ljudi - smrt tiraninu!!!![]()
Jedini primjer koji je meni poznat je Ceauşescuov.
Dana 22. prosinca 1989. Ceauşescu je sa suprugom Elenom helikopterom pobjegao iz Bukurešta, najprije u njegovu rezidenciju u Snagovu, a odatle u Trgovište, gdje ih je uhvatila lokalna policija. Nakon nekoliko sati čekanja (Vjerojatno dok policajac na osnovu vijesti sa radija nije zaključio koja opcija ima više šansi za pobjedu), predani su vojsci. Dana 25. prosinca vojni prijeki sud osudio ih je na smrt po raznim optužbama, od nelegalnog bogaćenja do genocida. Streljani su u Trgovištu. Prije nego što su ubijeni, Ceauşescu je otpjevao dio "Internacionalne" i rekao da će povijest pokazati da je on bio u pravu. Njegova supruga vikala je prisutnima da idu dovraga.[6]
Egzekuciju nad Ceauşescuovima izvršio je oficir Ionel Boeru.
Suđenje i izvršenje kazne su snimljeni video kamerom. Snimak je munjevitom brzinom obišao svijet, a rumunjska televizija ga je prikazala nekoliko dana kasnije.
Grob Ceauşescuovih, službeno, ne postoji. Na grobnici gdje su pokopani stoje imena dva generala sa datumom smrti koji odgovara datumu smrti bračnog para Ceauşescu. Država je odbila sve zahtjeve obitelji i sljedbenika da se posmrtni ostaci prenesu u neki mauzolej ili crkvu i da im se grob obilježi.
Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.
Jako diskutabilno.,
Realno gledano ubistvo diktatora jeste opravdano.
Postavlja se samo pitanje - šta posle.
Ako ne postoji plan, ubistvo može dovesti isto to društvo u totalnu anarhiju.Naravno ne postoji obrazac.
Ako uzmemo primer Staljina i činjenicu da je 50 miliona Rusa prošlo logore a od toga 20 milona nije preiževelo onda je jedini realan ilaz bilo ubistvo.Ali Staljinu nisu smeli ni mrtvom prići.Nisu bili sigurni da li je stvarno umro ili se pretvara.
Bilo je mnogo diktatora i većina je preživela.Neki su bar po priči i jeli svoje podanike.
Ameri su ubili S.Huseina.Danas je u Iraku haos.I pored prisustva stranih trupa, krvoproliće se nastavlja.Ameri su samo slučajne žrtve i kolateralna šteta.Irak je razoren i to samo zahvaljujući činjenici da je jedan diktator uklonjen.Danas se sami Iračani pitaju da li je bilo bolje pod režimom Sadama ili danas.
Prema tome pitanje opravdanosti je pitanje cilja.Šta se postiže.Važan faktor jeste i defincija i prepoznavanje totalitarnog režima i diktature.
Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.
Važno je i kako je taj diktator došao na vlast. Ako se radi o diktatoru u kaslično smislu, čovjeku koji je izabran na tu funkciju kako bi uveo red u društvo kojim vlada kaos ili donio odlučnost u situaciju gdje je poredak ugrođež izvanjskom prijetnjom, trebalo bi biti ugrađeni mehenizmi da taj čovijek i nakon određenog vremena odstupi. Definicija i je diktatotra da je to ono osoba koja može objaviti izvanredno stanje, a ako ta osoba uzurpiram moć izvanredno stanje postaje trajno stanje.
Da li bi bilo opravdano takvog čovjeka otkloniti, politički da, ali samo ako su prevladano one okolnosti zbog kojih je taj isti i izabran.
Naravno da se javlja problem totalitarnih režima, no takvih je na sreću bilo malo, moglo bi se čak reći samo dva. Uloga vođe je za nijh ključna, tako da bi njegovim ubojstvom vjerojatno taj poredak i urušio. Problem je što zapravo nismo imali takvo iskustvo.
Hitler je počinio samoubojstvo, no odmah toga je uslijedila okupacije Njemačke, tako da ne znamo što bi se dogodilo i kamo bi krenuo "Treći Reich" bez utjecaja anitifašističkih sila.
Što se tiče strica Josifa, koji je umro prirodnom smrćum, sam poredak se transformirao. Njegovi nasljednici su preoblikovali poredak tako da su se obračunali s njegovim likom i djelom.
The only principle that does not inhibit progress is: anything goes.
malo sam se šalio - ne opravdavam ubojstvo ni u kojem slučaju. ali niti ne žalim npr. jednoga musolinija kojega su linčovali..
slažem se sa ševom