Kakve su ti šanse? Nikakve.
Ovrhe se možeš "oslobodit" jedino ako dokažeš da je to već plaćeno, ili da ti nisi bio dužan to platit, nego netko drugi.
Trećeg načina nema.
Raspravljate o temi Ovrha T-com-a bez prethodne obavijesti??? molim savjet u Pravo forumu, dio Znanost foruma; Molim znalce za savjet u mome slučaju. Stigao mi prijedlog za ovrhu na neplaćen jedan račun iz T-coma (prešao drugom ...
Kakve su ti šanse? Nikakve.
Ovrhe se možeš "oslobodit" jedino ako dokažeš da je to već plaćeno, ili da ti nisi bio dužan to platit, nego netko drugi.
Trećeg načina nema.
Ne ulaži žalbu jer ona ne odgađa izvršenje ovrhe, već prigovor na račun i to da si platio ili što je već bilo, tad javni bilježnik, jer je očito da još nije došlo do suda, mora uputiti predmet na sud. Ovršni sudac ako i tamo daš prigovor na račun, mora uputiti po Ovršnom zakonu t-com u parnicu, odnosno da te t-com tuži za neplaćeni račun.
Mislim da možeš dobiti jer je pitanje i kakve su kamate zaračunavali, a ujedno kako si mogao priči kod drugog operatera ako nisi podmirio sva dugovanja t-comu.
SAMO MORU VIRUJEM!
Kako može dobit parnicu ako račune nije plaćao?
Dalje... riječ je o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave - računa. Takvo rješenje o ovrsi donosi javni bilježnik.
Kad se na takvo rješenje uloži obrazloženi prigovor kojim se rješenje o ovrsi pobija u cijelosti, ovršni postupak se prekida i javni bilježnik šalje ovršni prijedlog sudu. (Čl. 54. Ovršnog zakona)
Dakle, ako se ovršni postupak prekinuo, automatski se je ovrha odgođena. Zar ne?
Problem je samo u činjenici da svakom dodatnom radnjom povećava trošak ovršnog postupka, a i kamate mu teku.
Na kraju parnice mogao bi platiti 400 kn glavnice i par tisuća kuna šta troškova postupka šta kamata
Pa neka on sam procijeni šta mu je pametnije
Zadnji Uredio damfisk : 27-04-09 u 18:11
Da, damfisk, ali on kaže da je platio sve u prvom postu.
Ne bi bilo čudo da t-com pogriši i naplati ono što mu ne pripada. Zato sam mu i predložio prigovor (kako si ti pravno obrazložio), ja sam pravni laik ali loši odvjetnici su me natirali da sam proučavam pravo.
Ovrha nije prestala, javni bilježnik je mora ustupiti sudu. Ovrha se nastavlja ali se može pobijati i vjerodostojnost isprave-računa, a sa tim i kamate itd. i sud na osnovu prigovora, t-com upučuje u parnicu da da dokaže svoje tvrdnje odnosno ispravnost ''vjerodostojne'' isprave-računa i normalno da ga naplati ako je ispravan.
Zašto bi platio nešto, ako on kaže da je platio i na kraju iz kog mu razloga nisu slali opomene. To sve može dokazati na sudu.
SAMO MORU VIRUJEM!
Član 54. Ovršnog zakona kaže da se povodom prigovora na Rješenje o ovrsi temeljem vjerodostojne isprave postupak nastavlja kao povodom prigovora na platni nalog.
To znači da se ovrha prekida, i da se sud u parnici mora utvrdit osnovanost ovrhovoditeljevog potraživanja.
Kako će se, pobogu, ovrha nastavit ako nije sigurno je li potraživanje uopće istinito?
Neće se provodit ovrha dok ta parnica teče.
BTW - gdje je to on rekao da je platio račun?![]()
Hvala dečki na mišljenjima. Ovako: dobio sam otpusnicu iz T-coma prilikom prelaska drugom operateru jer dovoljno je da je zadnji račun bio podmiren. Ovaj dug je mogao nastati u toku tekućeg mjeseca do dana prelaska. Pregledavajući uplatnice ustanovio sam da je dakle postojanje duga moguće, ne opovrgavam ga.
Ono što me boli je način ophođenja t-coma. Zašto me nisu obavijestili nekim sigurnim načinom, npr. preporučeno? Imamo pretinac u pošti i često se događa da poštari pogrešno ubace pošiljku obične pošte, tuđu kod mene i obrnuto.
I s obzirom da nisam dakle upoznat sa postojanjem duga mislio sam da bih imao šanse na sudu, podmirit dug ali ne i platit ovšne troškove...
Mislim da ti je najpametnije konaktirat T-Com i predložit plaćanje osnovnog duga (glavnice) bez ovih dodatnih toškova.
Mogli bi pristat...
Ako se upustiš u parničenje i na kraju izgubiš, morat ćeš platit sve živo, uključujući i kamate i sudske i ovršne troškove..
Ispast će da na ime glavnog duga od 400 kn moraš platit još par tisuća kuna troškova
Kad javni bilježnik pošalje na sud opet dobija Ovrv- xxxx samo sudski, javni bilježnik ne šalje predmet u parnicu.
Pa na samom početku njegove teme, bar sam ja tako razumija ili možda nisan dobro pročita.
Tek sad ističe da je račun od sljedečeg mjeseca, onda je bolje da posluša tvoj savjet, ali sad već ima platiti 1.200,00 kn.
Zadnji Uredio tonini : 28-04-09 u 09:32
SAMO MORU VIRUJEM!
A šta sam ja napisao?
Kad javni bilježnik primi prigovor na svoje rješenje o ovrsi - BILO KAKAV PRIGOVOR - on sve skupa šalje na sud.
Sud pročita prigovor, i ako je prigovor obrazložen i ako se prigovorom pobija rješenje o ovrsi u cijelosti, onda postupa kao po prigovoru protiv platnog naloga.
To znači da prekida ovrhu (točnije, ukida rješenje o ovrsi), i stranke upućuje u parnicu.
U parnici je ovrhovidelj u ulozi tužitelja, a ovršenik u ulozi tuženika.
Utvrđuje se postoji li zaista potraživanje ovrhovoditelja (tužitelja). Ako se utvrdi da postoji, sud donosi presudu, i kad ona postane pravomoćna, ide sudska ovrha na temelju ovršne isprave-presude...
I to je to.
Meni se čini da nije napisao da dug ne postoji...![]()
Zadnji Uredio damfisk : 28-04-09 u 09:39