Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Pravo
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Pravo Raspravljate o temi PRAVNI SAVIJET u Znanost forumu; Poštovani , obraćam Vam se ovim putem s zamolbom za pravni savijet. Naime , sa svojim sinom sam imala Ugovor o ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 23-04-07, 18:09   #1 (permalink)
Starter

Datum registracije: 23-04-07
Godina: 46
Poruka: 1
golijat1111 se izdvaja iz mase
PRAVNI SAVIJET

Poštovani ,
obraćam Vam se ovim putem s zamolbom za pravni savijet.

Naime , sa svojim sinom sam imala Ugovor o uzdržavanju te smo temeljem zajedničkog dogovora prodali stan u mojem vlasništvu,dio sredstava je sin uložio u izgradnju stana na
kući roditelja svoje supruge a za preostali dio je kupio manji stan,koji je ostao u njegovom vlasništvu ali meni dat doživotno na korištenje.

Pošto mu sredstva koje je planirao za izgradnju svog i supruginog stana nisu bila dovoljna,hipotekarno je založio svoj stan u kojem sam ja živjela i tim sredstvima završio stan za svoju obitelj.

U međuvremenu se je rastavio od supruge, dogovorio se oko zajedničko izgrađenog stana da mu supruga isplati polovinu sredstva vrijednosti stana,što je ona i djelomično učinila.

Ostao je kredit za vratit,za čije osiguranje je data hipoteka na stan ukojem sam ja živila a u sinovom vlasništv.Sin je našao kupca za taj stan te je taj kupac vratio banci preostali dio kredita a razliku dobivenih novaca isplaćena je mom sinu.

Moj sin je sa dijelom sredstava isplaćenih od strane svoje bivše supruge i razlikom sredstava za prodani stan ,kupio novi stan , koji je njegovo vlasništvo,a u kojem i ja sada živim.

P I T A NJ E :

1.
Dali imam pravo na sredstva koja su dobivena prodajom stana u kojem sam živjela ,po Ugovoru o doživotnom izdržavanju, s obzirom da je taj stan kupljen sredstvima od prodaje moga prijašnjeg stana ?

Napominjem da sam i u tom stanu sama snosila troškove režije i ostale troškove, te da me nije nitko uzdržavao .

2.

Nadalje , interesira me dali imam ikakva prava na novo sagrađeni stan mog sina i sada njegove bivše supruge s obzirom da je izgrađen mojim strdstvima za što imam i potvrdu
( Izjavu overenu kod notara - da sam predala iznos od 100.000 dem mom sinu ,a u svrhu izgradnje tog stana) .

U ovom momentu sam bez stana i sustanar sam kod sina i nemam nikakvih sredstava koje me Ugovorom o uzdržavanju pripadaju ,od djela sredstava prodajom mog prvog stana niti nekretninu u vlasništvu.
golijat1111 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 24-04-07, 14:09   #2 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,100
damfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavan
Re: PRAVNI SAVIJET

Evo ovako....

Kao prvo - na ovakav niz glupih poteza i neobjašnjivih ustupanja vrijedne imovine još nisam naišao u svojoj praksi.

Kao drugo, da odgovorim na Vaša pitanja:

Ugovor o doživotnom uzdržavanju obvezuje davatelja uzdržavanja (Vašeg sina) samo na uzdržavanje,i ništa drugo. Tim ugovorom Vi ne stječete nikakva stvarna prava na nekretninama, pokretninama ili nečem trećem, nego samo stječete pravo na uzdržavanje.

E sad, ako niste primali to uzdržavanje, možete tužit davatelja uzdržavanja (Vašeg sina) zbog neispunjavanja ugovora, pa tražit naknadu štete ili ispunjenje ugovora.

Nadalje, ako je davatelj uzdržavanja (Vaš sin) otuđio (prodao) nekretninu koju je dobio temeljem ugovora o uzdržavanju, a ugovor nije izvršavao, možete tužit treću osobu koja se sada vlasnik te nekretnine i to tužbom za ništavost ugovora o kupoprodaji, ali mislim da ćete teško uspjeti u tome.

Moguće je da u Ugovoru o uzdržavanju postoje neke posebne klauzule, ali o tome mogu reći više ako znam koje su to klauzule.

U osnovi - ugovorom o uzdržavanju Vi (kao primatelj uzdržavanja) ne stječete nikakva prava na nekretninama i/ili pokretninama nego samo stječete pravo na budete uzdržavani.

Nadalje, što se tiče iznosa od 100.000 DEM kojeg ste predali svom sinu a u usvrhu izgradnje stana - mislim da je tu riječ o ugovoru o zajmu, i možete od svog sina potraživat taj iznos (naravno, uvećan za kamatu). Ustupanjem tog novca Vašem sinu vi ste samo postali njegov vjerovnik, a niste stekli nikakva prava na nekretnini koja je tim novcem izgrađena.

Naravno, moguće je da u toj ovjerenoj izjavi koju spominjete postoji neka klauzula o tome da Vi stječete suvlasništvo na dijelu nekretnine - ali to mora bit tako izričito navedeno. U protivnom (kao takve klauzule nema) Vi jedino možete potraživat povrat novca od Vašeg sina, jer je tu riječ isključivo o pravnom odnosu između Vas i Vašeg sina.

Nadam se da sam bio od pomoći
Odgovori sa citatom
Star 04-10-07, 16:24   #3 (permalink)
Starter

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 25
Poruka: 1
ana22211 se izdvaja iz mase

Mene zanima otkupa drzavnog zemljista

Koliko razumijem Zakon o poljoprivrednom zemljistu potrebno je naci geodeta da izmjeri tocnu kvadraturu zemljista kojeg zelim otkupiti,

zatim otic u opcinu gdje je zemljiste evidentirani i zatraziti otkup tog zemljista...

Natjecaj za prodaju donjet ce lokalna samouprava nakon suglasnosti MPŠVG, a pocetnu trzisnu cijenu utvrditi ce nadlezna porezna uprava...

Nakon objave natjecaja potrebno je da se prijavim na natjecaj, ponudim cijenu i prilozim gospodarski program koristenja poljoprivrednog zemljista...

Gospodarski program bi trebao sadrzavati: podatke o podnositelju ponude, opis gospodarstva,

namjenu koristenja i lokalitet zemljista, tehnološko-tehnicke karakteristike gospodarskog rada

i potrebnu mehanizaciju za obradu zemljista koje je predmet kupnje i prikaz ocekivanih

troskova i prihoda, te posebnu naznaku kad se radi o ekološkoj proizvodnji...

Nactr ugovora o prodji polj.zeljista dostavlja se prije njegova potpisivanja zupanijskom drzavnom odvjetnistvu radi davanja pravnog misljenja...

Zanima me jos koliko je vremena potrebno da se dobije suglasnost MPŠVG,

te koliko okvirno traje procedura otkupa drzavnog zemljista?
ana22211 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 04-10-07, 16:39   #4 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,100
damfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavan

Uf...

Moram priznat da u svojoj dosadašnjoj praksi zaista nisam imao prilike susresti se sa otkupom poljoprivrednog zemljišta.

Nažalost, zaista ne mogu odgovorit na to pitanje. Žao mi je...

Možda je netko od forumaša imao iskustava sa takvim postupcima, pa će znati nešto...
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: pravni, savijet

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 14:01.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103