Pričao mi je frend da je imao literaturu od 3 metra.
Raspravljate o temi Pravosudni ispit u Pravo forumu, dio Znanost foruma; Evo, danas sam nešto sređivao po kući pa sam pronašao svoje stare materijale za pripremanje pravosudnog ispita, pa sam se ...
Pričao mi je frend da je imao literaturu od 3 metra.
ha, kolega, znaš li ti novitete vezane za polaganje?
pa ovako: pišu se 3 radnje (2 presude plus to nešto iz radnog, upravnog ili trgovačkog) od koje još nitko ne zna kako će izgledat trećanakon pismenog, usmeni je tek za 2 mjeseca dok se presude ne ocijene, da, baš tako, ocijene, ne letimično pregledaju i puste te na usmeni, a sa sobom ne možeš imati ništa, nikakve šprance, praksu, ništa
dobiva se ocjena iz usmenog, sastavlja zapisnik koji na kraju odgovaranja potpisuješ, nema parcijalnog polaganja, nekaj ne valja - pad, naprosto prekrasno, zar ne![]()
I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.
Ajme sreće i radosti, sad ste me baš motivirali![]()
Alea iacta est!
Tko to smišlja, poserem mu se u čarapu!
Em se jebeš na faxu, učiš stvari kojima se zapravo nikad nećeš baviti, onda još jedamput moraš to ponoviti iako se nećeš time baviti....
Pa ne moraš polagat pravosudni ispit, ako ne želiš. To nije obavezno.
Ako nemaš namjeru radit u pravosuđu, ne treba ti ni pravosudni ispit.
A šta se tiče "novog" polaganja, točnije, novog Zakona o polaganju pravosudnog ispita, koliko sam ja shvatio, prvo se pišu tri pismene radnje
1. kaznena presuda
2. parnična presuda (građansko ili trgovačko)
3. upravni akt (rješenje)
Svaki od ta tri pismena rada se ocjenjuje, te ako u ta tri pismena rada kandidat prikupi dovoljan broj bodova, može pristupit usmenom dijelu ispita, koji je isti kao što je i ranije bio
Usmeni dio se ne polaže odmah nakon pismenog, nego nešto kasnije.
Uglavnom, usmeni dio (koji je sam po sebi STRAHOVITO težak, naporan i zahtjevan, te NEOPISIVO STRESAN), sada je i pismeni dio postao jako bitan.
Do sada je pismeni bio pizdarija. Sada postaje vrlo bitno znati pročitati spis, znati se poslužiti zakonskim tekstom i znati napisati presudu.
Moj savjet: tijekom vježbeničkog čitajte spise a nemojte se zajebavat.
hvala kolegi što je tako lijepo objasnio i raščlanio sve ono što sam ja napisala
......usmeni dio ispita polaže se 2 mjeseca nakon pismenog.....a smislili su to naši divni kolege iz Europske Unije, jer ako želimo u EU moramo plesat kako oni sviraju
savjet je ne samo čitati spise već pisati presude, pisati i pisati
I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.
Pa dobro, ako pročitaš spis, skužiš šta sve treba imat presuda/rješenje, na šta treba obratit pažnju i tako to...
Najbitnije je da ti uđe u naviku čitanje spisa (sa razumijevanjem) da naučiš koje sve sastavne elemente presuda/rješenje mora imat
Za sam uspjeh na pravosudnom manje je bitno da li si donio pravilnu odluku (iako je i to bitno, ali ne trebate se time opterećivat previše)... bitnije je da li si odluku dobro obrazložio i da li si se osvrnuo na sve prigovore i sve dokaze i dokazne prijedloge iznesene tijekom postupka
Primarno je znati napisati presudu/rješenje... a sekundarno je znati napisati točno/pravilno presudu/rješenje
Ali vjerujete.... pismeni (kakav god on bio) je doslovno pičkin dim prema usmenome.
Usmeni je najgora strava i najveći užas koji se zamislit može... to će vam bit najteža dva mjeseca u životu. Pamtit će te to dok god budete živi.
Razgovaram sa kolegama koji su pred penzijom, i koji su pravosudni ispit polagali prije 30-40 godina... i oni se sjećaju svih pitanja koja su im bila postavljena na tom ispitu
Definitivno najveća trauma vezana uz posao koju diplomirani pravnim može doživit i preživit.
Grozno nešto. GROZNO.
Ma da, ali od samog čitanja, a da niti jednu ne napišeš - mala korist, ja sam ih već podosta građanskih napisala, ali nema usporedbe s kaznenom, bogme ju je teže napisat....
da, znam, svi kažu najgore iskustvo ikad, napatiš se ko konj, a sad su nam samo još otežali, ma prekrasnojedva čekam
Minimum četri mjeseca učenja od po četri-pet sati svaki dan bez preskoka. Minimum.
Nema tu pravila je li teža građanska ili kaznena presuda za napisat. Ovisi o predmetu...
Ali na pravosudnome ne dobiješ komplicirane predmete... iz kaznenog posjedovanje droge (čl. 173. st. 1.), krivotvorenje isprave, eventualno napad na službenu osobu
iz građanskog smetanje posjeda, naknada štete (neka jednostavna, bez kompliciranog zahtjeva sa složenim kamatama) ili neka jednostavna vlasnička parnica
E sad... tebi će bit problem sa ovim upravnim postupkom odn. upravnim aktom... tu bi trebala poć na neki seminar ili nešto tako...