Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Pravo
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Pravo Raspravljate o temi Problemi sa predstavnikom zgrade u Znanost forumu; Ovo je moja situacija, naime trenutno sam u zgradi u kojoj dio upravitelj-predstavnik ulaza-suvlasnici funkcionira besprijekorno, međutim udajem ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 19-06-08, 08:58   #1 (permalink)
Starter

Datum registracije: 30-05-08
Poruka: 4
deee se izdvaja iz mase
Problemi sa predstavnikom zgrade

Ovo je moja situacija, naime trenutno sam u zgradi u kojoj dio upravitelj-predstavnik ulaza-suvlasnici funkcionira besprijekorno, međutim udajem se za nekoliko mjeseci i trenutno sam u fazi sređivanja stana sa budućim suprugom (njegovog).

Stan je u malenoj zgradi od 7 stanova, dosta zapuštenoj, većina sustanara starije životne dobi s malim ili nikakvim primanjima. U tijeku radova otkrili smo da curi voda iz glavne vodovodne cijevi - vertikala, prijavili smo kvar predstavniku te zvali predstavnika tvrtke koja održava stanove. Cijev je gusana, stara, malo su je zakrpali i rekli da se cijela cijev mora promijeniti jer se kao takva i još k tome nekoliko desetljeća stara, ne može popraviti te da će ponovno procuriti. Nakon toga nam je predstavnik stanara rekao da nema sredstava i da neće potpisati izmjenu, ispočetka se branio da sustanarka s vertikale odbija izmjenu, što se pokazalo kao neistina. Novac za pričuvu redovito se uplaćuje, međutim nikakvi radovi se nisu vršili već nekoliko godina. Nikada nismo dobili izvješće o troškovima niti stanje računa.

Nakon toga kontaktirala sam tvrtku koja nam vrši održavanje zgrade gdje su mi dali izvod sa redovnim zaduženjima gdje stoji da je zgrada 6195,49 kuna u minusu od čega 5746,04 za naknadu ovlaštenom predstavniku, 427,00 kn za dimnjačarsku službu i 22,45 za naknadu bankama.

Zanimaju me Vaši prijedlozi, znači još službeno ne živim tamo ali želim poduzeti nešto jer očito pričuvu plaćamo kako bi upravitelj dobivao plaću!
Hvala
deee je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-06-08, 09:30   #2 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 16-06-08
Poruka: 111
mla23de4n se izdvaja iz mase
Re: Problemi sa predstavnikom zgrade

Radim upravo u tvtki za održavanje zgrada kao pravnik i često se susrećemo s tim problemom. Veliki broj zgrada se nalazi u minusu što zbog neplaćanja pričuva, dimnjačarskih usluga i sl. kad je zgrada u minusu kao u ovom slučaju, teško se bilo kakvi zahvati na zgradi mogu raditi jer se takvi veći radovi nemaju iz čega platiti, manji se još mogli nekako i to u dogovoru ali sve ostalo jako teško izvedivo upravo zbog tog minusa u kojemu se nalazi zgrada a minus i nije tako velik s obzirom da postoje zgrade koje su u minusu i do 20,30 pa čak i 50 tisuća kn što je višegodišnji dug.

Nisam puno pomogao, ali eto.
mla23de4n je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-06-08, 09:59   #3 (permalink)
Jebivjetar

Datum registracije: 13-01-07
Godina: 29
Poruka: 5,591
branja se izdvaja iz masebranja se izdvaja iz masebranja se izdvaja iz masebranja se izdvaja iz mase

Ja dok sam studirao i živio u zagrebu, svako pola godine dobivao sam izvješće o financijama, koliko novaca od pričuve je na računu banke, šta je se popravljalo po zgradi, šta se planira poraviti u nardnom razdoblju.

Pa što se tiče toga nisam imao nikakvih problema.

A taj tvoj problem sa zgradom rješi pozivom na sastanak svih stanara sa predstavnikom zgrade i inzistraj na tome da svi troškovi i novac od pričuve da bude javan kao što je normalno kod većine zgrada, bar mislim...

Jer očito je da prestavnik zgrade ne zna raditi svoj posao i novac od pričuve uzima sebi u džep
Odgovori sa citatom
Star 20-06-08, 12:53   #4 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 2,388
marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

novac za pričuvu pripada zgradi to jest svim suvlasnicima zgrade i upravitelj zgrade i predstavnik stanara (dvi različite osobe-prvo je firma koja je ovlaštena za upravljanje a drugo je jedan od stanara) su dužni uredno voditi knjige i pravdati svaku kunu.
ukoliko to ne radi to jest novac se nenamjenski troši (dakle u biti krade), onda je riječ o kaznenom djelu (čl. 292. il 337. Kaznenog zakona)
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-06-08, 13:54   #5 (permalink)
Starter

Datum registracije: 30-05-08
Poruka: 4
deee se izdvaja iz mase

dečki hvala puno...mislim da ću kopirati taj izvod i sazvati sastanak stanara. Dat ću prijedlog da se imenuje predstavnik bez naknade ili uz oslobođenje plaćanja čišćenja i električne energije za stubište sve do povrata dugovanja zgrade i možda povećati pričuvu za barem 050 kn po m2... Jer ovako nikada novca neće biti.
deee je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: predstavnik zgrade, pricuva, stan

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 11:48.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114