Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Pravo
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Pravo Raspravljate o temi upit... u Znanost forumu; ocu mi je umrla sestra koja nije imala djece,a muz joj je vec umro.... necakinja ju je uzdrzavala i ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 24-03-08, 11:30   #1 (permalink)
Starter

Datum registracije: 18-01-08
Godina: 30
Poruka: 4
nocnamora se izdvaja iz mase
upit...

ocu mi je umrla sestra koja nije imala djece,a muz joj je vec umro....
necakinja ju je uzdrzavala i napravila ugovor o dozivotnom
gdje joj se dava stan i grobnica.....otac ima jos sestru i brata zive.....
ima li moj otac pravo na neki nuzni dio,hvala
nocnamora je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 24-03-08, 11:33   #2 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 23-07-07
Godina: 16
Poruka: 365
Sayrex se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Sayrex Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Sayrex
Re: upit...

Citat:
Pravi autor: nocnamora Pogledaj Poruke
ocu mi je umrla sestra koja nije imala djece,a muz joj je vec umro....
necakinja ju je uzdrzavala i napravila ugovor o dozivotnom
gdje joj se dava stan i grobnica.....otac ima jos sestru i brata zive.....
ima li moj otac pravo na neki nuzni dio,hvala
mislim da bi treba imat...
Odgovori sa citatom
Star 24-03-08, 12:16   #3 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 29
Poruka: 1,523
marinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono nešto

nema pravo na nužni dio, a čak i da je imao (to jest da joj nije brat nego recimo sin) obzirom na ugovor, ne bi dobio stan i grobnicu
Odgovori sa citatom
Star 24-03-08, 12:26   #4 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 30-05-07
Godina: 22
Poruka: 1,565
Locrian85 ima ono neštoLocrian85 ima ono neštoLocrian85 ima ono neštoLocrian85 ima ono neštoLocrian85 ima ono neštoLocrian85 ima ono neštoLocrian85 ima ono nešto

Nema pravo zbog doživotnog.....

Na sličan način ja gubim spor na sudu.....
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 24-03-08, 12:52   #5 (permalink)
prof. Foruma

marinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono neštomarinkoM8 ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: Locrian85 Pogledaj Poruke
Nema pravo zbog doživotnog.....

Na sličan način ja gubim spor na sudu.....
i da nije bilo ugovora ne bi ima pravo na nužni dio, eventualno bi dobia kao zakonski nasljednik
Odgovori sa citatom
Star 24-03-08, 13:01   #6 (permalink)
Starter

Datum registracije: 18-01-08
Godina: 30
Poruka: 4
nocnamora se izdvaja iz mase

hvala...jos 1 upit...ima li moj otac pravo na ukop u tu grobnicu?
nocnamora je offline  
Odgovori sa citatom
Star 24-03-08, 13:11   #7 (permalink)
prof. Foruma

ko je vlasnik te grobnice? koliko ima mista? ako je pokojna bila isključivi vlasnik onda je sada to njezina nećakinja dakle o njoj ovisi
Odgovori sa citatom
Star 25-03-08, 01:03   #8 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,100
damfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavan

Sva imovina ustupljena putem ugovora o doživotnom ili dosmrtom uzdržavanju ne ulazi u ostavinsku masu.

Prema tome, nasljednici nemaju pravo na nužni dio onoga što je obuhvaćeno ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

Preostaje im tek mogućnost da tužbom na sudu pokušaju poništit taj ugovor ukoliko se isti nije izvršavao.
Odgovori sa citatom
Star 25-03-08, 07:39   #9 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 25-02-07
Godina: 56
Poruka: 661
tonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono neštotonini ima ono nešto

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Sva imovina ustupljena putem ugovora o doživotnom ili dosmrtom uzdržavanju ne ulazi u ostavinsku masu.

Prema tome, nasljednici nemaju pravo na nužni dio onoga što je obuhvaćeno ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

Preostaje im tek mogućnost da tužbom na sudu pokušaju poništit taj ugovor ukoliko se isti nije izvršavao.
Sve je ovo točno. Moja supruga je imala takav ugovor sa svojim roditeljima, jer se braća nisu htjeli o njima brinuti kad su onemočali a jedan od njih živio je istoj kući gdje i starci pa smo ih mi povukli u našu kuću.

U ostavinskoj parnici nije ju proglasio vlasnikom iako je jedini vlasnik po ugovoru, iz razloga što je brat izjavio da su roditelji bili ludi kad su potpisivali i sad ga je ovaj sudac uputio u parnicu da to dokaže. Dok se ne završi ta parnica ne može ni ostavinsaka završiti, jer su se odrekli zamlje koja nije bila unesena u ugovoru.
Takve ugovore triba odmah provesti u zemljišnim knjigma.
Odgovori sa citatom
Star 25-03-08, 11:52   #10 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 12,100
damfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavandamfisk je slavan

U tvom slučaju riječ je o proglašenju ugovora ništavim zbog poslovne nesposobnosti jedne od stranaka.

Međutim, kod ugovora o doživotnom uzdržavanju prilično je teško dokazat poslovnu nesposobnost u trenutku sklapanja ugovora jer su se ti ugovori ovjeravali pred sucem ili pak solemnizirali kod bilježnika, a teško da bi neki sudac ili bilježnik ovjerio ugovor ukoliko je jedna od stranaka poslovno nesposobna ("luda" kako ti kažeš)

Inače, u zemljišnim knjigama se može odmah proknjižit samo tzv. ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, kojim nekretnine prelaze u vlasništvo davatelja uzdržavanja u trenutku sklapanja ugovora.

Ako je riječ o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, kod kojeg davatelj uzdržavanja postaje vlasnik nekretnine tek u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, vlasništvo se ne može uknjižit odmah, nego tek nakon smrti primatelja uzdržavanja.

Logično, zar ne?
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 13:27.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103