Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Pravo
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Pravo Raspravljate o temi upit... u Znanost forumu; A se mogu ugovori prenositi? Npr uzdržavana osoba nadživi uzdržitelja...... Može li najbliža rodbina preuzeti ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 25-03-08, 13:25   #11 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 30-05-07
Godina: 22
Poruka: 3,116
Locrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masi
Re: upit...

A se mogu ugovori prenositi? Npr uzdržavana osoba nadživi uzdržitelja...... Može li najbliža rodbina preuzeti taj ugovor ili se mora sklopiti novi?
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-03-08, 16:22   #12 (permalink)
doctor queñones

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,919
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Mora se sklopit novi, osim ako se u ugovoru ne navede da će, u slučaju da davatelj uzdržavanja umre prije primatelja uzdražavanja, uzdržavanje preuzeti točno određene osobe (navedene imenom i prezimenom)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 25-03-08, 23:03   #13 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 20-08-07
Godina: 30
Poruka: 2,099
marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

moran te ispravit, ne mora se sklopit novi ugovor. obveze i prava prelaze na nasljednika ako oni na to pristanu. ne pristanu li tada se ugovor raskida
Ja još imam snage reć ti - Splite volin te
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-03-08, 11:19   #14 (permalink)
doctor queñones

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Čekaj, zašto ja onda imam presudu u kojoj kaže da je kod ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju riječ o strogo osobnom odnosu između davatelja i primatelja uzdržavanja?

Ako je "strogo osobni odnos" onda se prava i obaveze iz istog ne mogu prenosti na nasljednike?

Nadalje.. ako nasljednici pristanu da preuzmu obvezu uzdržavanja, tada je pristankom nasljendika de facto skloljen novi ugovor između primatelja uzdržavanja i nasljednika davatelja uzdržavanja, doduše pod istim uvjetima, ali ipak - novi ugovor.

Malo pravničkog baljezganja, ali šta ćeš...
Odgovori sa citatom
Star 26-03-08, 11:42   #15 (permalink)
dr.sc. Foruma

marinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznatmarinkoM8 će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Ako je "strogo osobni odnos" onda se prava i obaveze iz istog ne mogu prenosti na nasljednike?
Citat:
UGOVOR O DOŽIVOTNOM UZDRŽAVANJU
Utjecaj smrti davatelja uzdržavanja na ugovor
Članak 585.
(1) Umre li davatelj uzdržavanja prije primatelja uzdr-žavanja, njegova prava i obveze iz ugovora prelaze na njegova bračnog druga i njegove potomke koji su pozvani na nasljedstvo, ako oni na to pristanu.
(2) Ne pristanu li na produženje ugovora o doživotnom uzdržavanju, ugovor se raskida, a oni nemaju pravo zahtijevati naknadu za prije dano uzdržavanje.
...
Citat:
UGOVOR O DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU
Utjecaj smrti davatelja uzdržavanja na ugovor
Članak 588.
(1) Umre li davatelj uzdržavanja prije primatelja uzdrža*vanja, njegova prava i obveze iz ugovora prelaze na njegove nasljednike, ako oni na to pristanu.
(2) Ne pristanu li na produženje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, ugovor se raskida, a oni nemaju pravo zahtijevati naknadu za prije dano uzdržavanje, te su dužni vratiti primatelju uzdržavanja ono što je na temelju toga ugovora stekao davatelj uzdržavanja.
...

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Nadalje.. ako nasljednici pristanu da preuzmu obvezu uzdržavanja, tada je pristankom nasljendika de facto skloljen novi ugovor između primatelja uzdržavanja i nasljednika davatelja uzdržavanja, doduše pod istim uvjetima, ali ipak - novi ugovor.
ma može se to i tako tumačit u teoriji
al ipak mislin da je intencija zakonodavca da se ne mora ponovno pisati novi ugovor, ovjeravati i sl. već je dovoljno i pristanak nasljednika davatelja, a taj pristanak može biti i konkludentan - dakle nastavkom davanja uzdržavanja
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 26-03-08, 11:47   #16 (permalink)
doctor queñones

Citat:
Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke
ma može se to i tako tumačit u teoriji
A zašto ne i u praksi?

Citat:
Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke
al ipak mislin da je intencija zakonodavca da se ne mora ponovno pisati novi ugovor, ovjeravati i sl. već je dovoljno i pristanak nasljednika davatelja, a taj pristanak može biti i konkludentan - dakle nastavkom davanja uzdržavanja
Onda je sudac očito krivo presudio...

Doduše, briga me... protivna strana nije se žalila...

A neće valjda ić na reviziju.
Odgovori sa citatom
Star 26-03-08, 13:32   #17 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 30-05-07
Godina: 22
Poruka: 3,116
Locrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masiLocrian85 je dragulj u masi

Milijun i pol neriješenih slučajeva je u Lijepoj našoj pa se ne brini da će se igrati revizije.....
Odgovori sa citatom
Star 10-09-08, 08:28   #18 (permalink)
Fin
Starter

Datum registracije: 10-09-08
Poruka: 3
Fin se izdvaja iz mase

Sve je to nedorečeno!Npr. zakon (zoo) ne govori o tome gdje će se nasljednici davatelja uzdržavanja izjasniti o tome da nastavljaju uzdržavanje osobe koju je davatelj uzdržavao.Na ostavinskoj raspravi sigurno ne jer to nije predmet rasprave, eventualno nekom ovjerenom izjavom kod javnog bilježnika...
Fin je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-09-08, 14:33   #19 (permalink)
dr.sc. Foruma

svi zakoni su nedorečeni (zato i postoje sudovi)
u suprotnon bi zakon i činjenice ubacili u kompjuter i onbi izbacija presudu za 0,0024 sekunde
marinkoM8 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-09-08, 15:36   #20 (permalink)
Fin
Starter

Datum registracije: 10-09-08
Poruka: 3
Fin se izdvaja iz mase
Thumbs down Re: upit...

Ma u suštini sve se vrti, naravno, oko novca!Plati 3000 kn ostavinsku raspravu, pa zatim plati odvjetniku aneks ugovora o doživotnom uzdržavanju te ovjeru istog...
Fin je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 07:53.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114