| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Prirodna Raspravljate o temi Akceleracija sile teže na Mjeseca u Znanost forumu; Citat: Potencijalna energija u odnosu na Mjesec bi bila 0 samo u jezgri Mjeseca, a što se više udaljavaš ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) | |
| Nježni predator | Re: Akceleracija sile teže na Mjeseca Citat:
Tjelo mora postići visinu od 38 000 km (približno 1/10 udaljenosti od Zemlje) na kojoj je gravitacija Mjeseca gm=0,34[m/s^2] i jednaka Zemljinoj, pa je njihov zbroj jednak nuli? Mislim da bi pravilan put bio izračunati kinetičku energiju tijela koje se okreće oko mjeseca, ali mi nije baš jasno na kojoj visini, jer se to tijelo nebi kretalo po kružnici nego po elipsi.
__________________ Pokušavam doći do istine, a ne činjenica i dovoljno sam star da ih znam razlikovati. Jerzy Kosinski | |
| | |
| | #12 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Lokacija: offline Godina: 37
Poruka: 3,879
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Akceleracija sile teže na Mjeseca Nije uopće bitno da li je potencijalna energija linearna (a za zakon očuvanja energije ni način na koji se došlo od početnog do konačnog stanja)*. Evo, na osnovu ovih podataka što si dao- potencijala energija u konačnom stanju je Ep/m=g(h)*h=12.92 (km/s)^2, a na površini je ta energija Ep/m=2.817 (km/s)^2. Kada bi samo to uzeli u obzir, brzina bi bila 4.495 km/s- iz sqrt(2*(Ep2/m-Ep1/m), ali se ta brzina treba još umanjiti za utjecaj gravitacije Zemlje (potencijalna energija u odnosu na Zemlju se smanjuje)... * osim ako neka od energija nema ekstrem između početnog i krajnjeg stanja- što ovdje nije slučaj; to što potencijalna enegija nije linearna će samo utjecati na vremenski tijek promjene, a ne na zakon očuvanja energije
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
![]() |
| Tagovi: akceleracija, mjesec, sila, teza |
« Lebdjelica NLO
|
Earth Guide »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 23:30.