Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 13

Brze od svijetlosti

Raspravljate o temi Brze od svijetlosti u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; http://www.livescience.com/strangene...oky-limit.html Signali koji čini se putuju brže od svjetlosti Još uvijek se kao službeno drži Einsteinovo mišljenje da je brzina ...

Banned
    Datum registracije
    15-10-07
    Poruka
    1,066
    Liked
    0 times

Brze od svijetlosti

http://www.livescience.com/strangene...oky-limit.html

Signali koji čini se putuju brže od svjetlosti

Još uvijek se kao službeno drži Einsteinovo mišljenje da je brzina svjetlosti konačna tj. da se ništa ne može gibati brže, ali u Švicarskoj su znanstvenici počeli sa zanimljivim pokusima: spojeni parovi fotona su razdvojeni i poslani optičkim kabelima prema dvjema stanicama u švicarskim selima udaljenim oko 18 km jedno od drugog. Ispostavilo se da se promatranjem ponašanja jednog fotona iz razdvojenog para može predvidjeti ponašanje drugog, što pokazuje da su nekako ostali “spojeni”. No skriveni signal koji ih povezuje morao bi putovati od jedne stanice do druge u roku od 300 triliontina sekunde (10 000 puta brže od brzine svjetlosti) jer je to vrijeme u kojem stanica detektira foton.

Još je za trenutno važeću znanost luđa pomisao da se radi o povezanosti fotona bez skrivenog signala, odnosno da taj signal koristi način transporta izvan našeg prostor-vremena.

Za nas koji nemamo blage veze s fizikom, u komentarima na članak nalazi se zgodno slikovito objašnjenje: ono što u ponašanju fotona zapanjuje znanstvenike može se opisati kao da imamo dva sata koji tik-takaju jedan pored drugog, savršeno usklađeni. I onda razbijemo jedan, a i onaj drugi neoštećeni prestane raditi kad stane razbijeni.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Bahamut
    Datum registracije
    14-03-07
    Starost
    24
    Poruka
    2,919
    Liked
    0 times

Re: Brze od svijetlosti

A gdje je podrucje kvantne fizike...cestice se mogu gibati vecom brzinom od svjetlosti tj. mogu biti u isto vrijeme na dva mjesta.
    I'm not sorry to say we just ran out of give a shit.

Regularni forumas
    Datum registracije
    07-08-08
    Poruka
    270
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Bahamut Pogledaj Poruke
    A gdje je podrucje kvantne fizike...cestice se mogu gibati vecom brzinom od svjetlosti tj. mogu biti u isto vrijeme na dva mjesta.
    bravo.tako su partizani u čačku razbijali atom i kad su ga razbili pobacali elektrone u kanal.

toliko o partizanskoj znanosti.

Datum registracije
    14-03-07
    Starost
    24
    Poruka
    2,919
    Liked
    0 times

A da umjesto sarkazma das konkretan odgovor?

Regularni forumas
    Datum registracije
    07-08-08
    Poruka
    270
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Bahamut Pogledaj Poruke
    A da umjesto sarkazma das konkretan odgovor?
    kakav forum takav odgovor.

zbog čega bih ulazio dublje u problem ako znam u kakvoj sam sredini?

Datum registracije
    14-03-07
    Starost
    24
    Poruka
    2,919
    Liked
    0 times

Ako ti ne odgovara sredina zasto uopce postas

(zanemari ovo kao pitanje,ustvari me nije briga.)

Veteran par excellence Alchol Test Champion, Penguinoids Champion, Cannon Ball Champion, Ice Age 2 - The Meltdown Champion, Reach For The Sky Champion, Planet Racer Champion Avatar od korisnika Joks
    Datum registracije
    02-06-04
    Starost
    34
    Poruka
    14,143
    Liked
    493 times

Zašto se onda krećeš u takvoj sredini.
    Kad meni negdje ne odgovara ja tamo niti nejdem, pogotovo kad imam izbora

Prestani sa spamanjem i offtopicom
    .
    Ti si moja tajna, moja zvizda sjajna
    sva nestvarna ka duga, moja divojka sa juga

Zagrli me jako, najjače što znaš, ljubi me polako tebi pripadam...

Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja

prof. Foruma Jockey Shots Champion, Bubble Run 2 Champion Avatar od korisnika negatron
    Datum registracije
    02-08-06
    Poruka
    1,592
    Liked
    15 times

Back on topic.
    Ovim pokusom se dokazala tzv. kvantna prepletenost fotona, odn. činjenica da parovi fotona stvorenih na jednom mjestu, ma koliko se udaljili jedan od drugoga, zadržavaju vezu jedan sa drugim.
    Vezano uz ovaj eksperiment dolazi jedan još nevjerovatniji, u kom je austrijski fizičar Anton Zeilinger, ispitujući tzv. Leggetovu nejednakost, pokusom dokazao da ova naša stvarnost postoji samo kad je promatramo!
    Evo i par tekstova vezanih uz ovaj eksperiment: http://physicsworld.com/cws/article/news/27640, http://physicsandphysicists.blogspot...o-reality.html
    Ovi eksperimenti samo dokazuju da stvarnost na kvantnoj, subatomskoj razini gubi svoje značenje i da tamo vladaju sasvim drugačija pravila. U biti, ova dva eksperimenta dokazuju da je sve na ovom svijetu povezano na nekoj temeljnijoj razini postojanja, a da je ova naša stvarnost samo aproksimacija te prave, temeljne stvarnosti u kojoj postoje subatomske čestice.
    Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba.

Banned
    Datum registracije
    07-08-08
    Poruka
    115
    Liked
    0 times

kad pogledaš ako čovjek ikad želi postić nešto više i stići dalje od ovog sustava triba shvatit način na koji svijet funkcionira dosad smo samo pokušavali shavtit našu realnost znači ono što mi vidimo ali ima više pogleda na svijet ne samo vizualni svijet se može nacrtat frkvencijama ili što se u ovoj temi pojavljuje subatomska stvarnost to je po mom mišljenu JEDNA od osnovnih pogleda na svijet npr čita prije godinu dana da su uspili navest dva atoma vodika da se ponašaju poput sklopke što znači za par godina čemo imat kompjutere veličine dlana sa 100 giga rama i šta ja znam 20 terjabajta najmanje hard diska još ova putovanja brzinom svijetlosti ima još puno toga za otkrit sve je puno novih spoznaja zato volim biokemiju i kvantnu fiziku!

Starter Avatar od korisnika Nikopol
    Datum registracije
    19-08-08
    Poruka
    39
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: hex yeah Pogledaj Poruke
    SVAŠTA NEŠTO
    Ono što je kolega forumaš očito neuspješno i grčevito htio reći je da kako se čovjek razvija tako se razvija i njegov doživljaj okoline, te s time se otkrivaju nove stvari koje su do malo prije činile nemoguće.

Da si prije 100 godina doša ljudima pokazujući im mobitel spalili bi te na lomači jel je to za tadašnje doba bilo nemoguće
    U današnje doba svi koji koriste Google misle da su doktori. Ali uistinu pravi kreteni su oni koji ga ne koriste uopće. Nije više prvo ispeci pa reci. Sad to glasi Googlaj pa reci...

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku